Choroba Alzheimera stała się epidemią nie tylko w Stanach Zjednoczonych.
Czy to możliwe, że niektóre powszechnie spożywane produkty spożywcze są główną przyczyną powstania choroby?
Według neurologa Dr David Perlmutter, autora książki Brain Grain, twoja dieta ma duże znaczenie dla rozwoju Alzheimera.
Autor doszedł do wniosku, że dysfunkcja mózgu zakorzenia się w niedoskonałej diecie, szczególnie naszej nowoczesnej diecie.
Czuł się zmęczony leczeniem objawów swoich pacjentów. Jak się okazuje, literatura naukowa jest w rzeczywistości pełna informacji mówiących nam, że dieta odgrywa kluczową rolę w funkcji mózgu.
Perlmutter:
” Diety bogate w cukier i węglowodany oraz podobne diety o niskiej zawartości tłuszczu niszczą mózg. Jeśli stosujesz dietę, bogatą w węglowodany, to jest droga do choroby Alzheimera.
Diety bogate w węglowodany są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia otępienia o 89 procent. Tymczasem diety o wysokiej zawartości tłuszczu są związane z 44-procentowym ryzykiem.
Możesz regenerować komórki pamięci mózgu. Dzieje się tak w procesie neurogenezy.
Nasycone tłuszcze są ważną częścią zdrowej diety serca i mózgu.
Media i większość lekarzy opieki zdrowotnej ostrzegają, że tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowia i powodują wiele negatywnych konsekwencji, takich jak wysoki poziom cholesterolu, otyłość i choroby serca.
Nie ulega wątpliwości, że ta całkowicie niewłaściwa fobia tłuszczowa miała wiele wspólnego z rozprzestrzeniającą się epidemią Alzheimera. Na szczęście znaczenie tych zdrowych tłuszczów zaczyna być coraz szerzej rozpoznawane.
Dobrze wiemy, że u osób starszych np. Osoby z najwyższym poziomem cholesterolu we krwi mają około 70 procent zmniejszenia ryzyka wystąpienia otępienia. Jest to dobre dla serca i układu odpornościowego. Cholesterol jest prekursorem witaminy D, progesteronu, estrogenu, testosteronu i kortyzolu … Jest to prawdopodobnie jeden z powodów, dla których statyny są tak szkodliwe.”
Jednym z narzędzi, które jest szczególnie użytecznie, jest przerywany post ( odstęp od ostatniego posiłku musi wynosić min 13 godzin najlepiej 15-17h czyli jemy ostatni posiłek o 20 , a następny 13 godzin później czyli najwcześniej o 9 rano ), co może naprawdę przyczynić się do spalania tłuszczu zamiast węglowodanów jako paliwa podstawowego. Jest szczególnie polecany w przypadku pacjentów z insulinoopornością / leptyną.
Zazwyczaj zalecane jest utrzymanie stężenia insuliny na czczo poniżej 3. Tak zwana normalna dawka wynosi od 5 do 25 mikrogramów na ml. To pomimo faktu, że górny poziom tego „normalnego” wyraźnie wskazuje, że masz problem z opornością na insulinę!
„Jeśli ktoś ma poziom insuliny na poziomie 26, nie powinien spożywać węglowodanów, powinien spożywać dobre tłuszcze jak awokado, orzechy. Ma to też ogromną rolę w ochronie mózgu „- Dr. Perlmutter .
Jedz odpowiednie typy tłuszczu i pamiętaj, że jedzenie jest informacją dla organizmu.
Tłuszcz, który jest naturalny , a nie przetworzony. Unikaj wszystkich tłuszczów trans lub tłuszczów uwodornionych, które zostały zmodyfikowane w taki sposób, aby wydłużyć ich żywotność na półce sklepu spożywczego. Obejmuje to margarynę, oleje roślinne i różnego rodzaju masło.
Źródła zdrowych tłuszczów
Awokado
Masło wykonane z surowego, mleka ekologicznego
Organiczne jaja
Kokosy i olej kokosowy (olej kokosowy faktycznie jest skuteczny leczeniu Alzheimera)
Organiczne zimno tłoczone oleje z orzechów
Surowe orzechy, takie jak pekan i makadamia, które mają niską zawartość białka i są bogate w zdrowe tłuszcze
Mięso od zwierząt karmionych trawą
„Należy zrozumieć dwie rzeczy: ludzkie zapotrzebowanie na węglowodany powinno być zerowe, w przeciwieństwie do tłuszczu i białka. „
Ćwiczenia promują neuronozę
Poza zdolnością do spalania kalorii i tłuszczu, ćwiczenia aerobowe są niezbędne. Można pomóc zmienić swoją ekspresję genu, aby kodować rzeczy, które doprowadzą do dłuższego i zdrowszego życia.
Ćwiczenia zmniejszają produkcję wolnych rodników i stan zapalny, który jest przyczyną chorób przewlekłych. Bardziej bezpośrednio, wykazano, że ćwiczenia włączają hormon wzrostu zwany BDNF, – „neurotroficzny czynnik mózgowy”. Kody BDNF umożliwiają mózgowi samodzielną naprawę jak i wzrost nowych komórek mózgowych. Ten ostatni występuje w procesie znanym jako neurogeneza. Twój mózg może wychwycić neurony, a nawet sam „obejść” uszkodzone obszary.
Jeśli chodzi o rodzaj ćwiczeń, dr Perlmutter zaleca treningi o wysokiej intensywności (HIIT), krótki intensywny trening.
https://www.youtube.com/watch?v=ieyzL5OaPZk
Inne zalecenia promujące zdrowie mózgu
• Bio Kurczak, ze względu na jego potencjał przeciwzapalny i zdolność do aktywacji BDNF, hormonu zaangażowanego w zdrowie mózgu i neurogenezę.
• Monitorowanie poziomu witaminy D. Optymalny poziom około 70-90 nanogramów na mililitr (ng / ml) przez cały rok.
• Optymalizowanie stanu jelit poprzez nasycenie jelit korzystnymi bakteriami (probiotykami). Jedno z niedawnych badań cytowanych przez dr Perlmuttera. Jedzenie pokarmów, które mają trochę brudu na sobie, może być dobre.
Równie ważne, jest dodawanie probiotyków (suplementy i pokarmy probiotyczne) i unikania antybiotyków. Wszystkie antybiotyki zabijają korzystne bakterie, a wynikające z tego przewlekła zła kondycja jelit ma wpływ na mózg.
Pokarmy probiotyczne
Kiszonki samodzielnie wykonywane
Zdrowe jelita to zdrowy mózg
• Pomiar wrażliwości na gluten przy użyciu testu Cyrex lub dieta eliminacyjna. Gluten, soja , kukurydza to pokarmy negatywnie wpływające na zdrowie jelit.
Powodem tego jest fakt, że gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie ma znaczący wpływ na komórki jelitowe, co prowadzi do powstania zonuliny. Zonulina zwiększa stan zapalny i powoduje, że jelita stają się nieszczelne (tj. Zespół przeciekającego jelita).
nieszczelne jelita
NIESZCZELNE JELITA cz 1 : Co to jest i jakie powodują choroby . Dlaczego większość z Nas je ma?
jak leczyć nieszczelne jelita
• Przeszczep kałowy, w przypadkach ciężkiej dysfunkcji neurologicznej, w której niewłaściwa flora jelit wydaje się być czynnikiem sprzyjającym. Jeśli Twój mikrobiom jest bardzo zły z wielu powodów, czynniki zapalne, nie wytwarzają neuroprzekaźników, takich jak serotonina i systemy modulujące związane z funkcją mózgu i zdrowiem mózgu. Ta forma terapii stanowi obecnie standard opieki w przypadku zakażeń C. difficile zagrażających życiu.
MICKROBIOM – odporność , choroby , odżywianie. W jakiej kondycji są Twoje jelita?
MICKROBIOM – odporność , choroby , odżywianie. W jakiej kondycji są Twoje jelita?
Zdrowa dieta dla mózgu przyniesie korzyści dla wszystkich zaburzeń neurologicznych
Warto zauważyć, że wysokotłuszczowa dieta ketogeniczna o niskiej zawartości węglowodanów nie jest przeznaczona tylko dla leczenia chorych na Alzheimera i innych formy demencji. To dobra dieta dla wszystkich którzy mają zaburzenia związane z mózgiem, w tym między innymi:
Choroba Parkinsona (według dr Perlmuttera, szybkość, w jakiej pacjent choruje na Parkinsona, jest idealnie skorelowany z podwyższeniem poziomu cukru we krwi)
Migreny
Zaburzenia napadowe jak padaczka
Zaburzenia autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane (MS)
Zaburzenie nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
Główne składniki zdrowej diety dla mózgu.
Jeśli chodzi o zdrową dietę mózgową, dr Perlmutter podkreśla znaczenie faworyzowania warzyw, ponieważ zawierają one mniej skrobi, które rozkładają się na proste cukry. Zdrowe opcje obejmują:
kapusta, botwina, kapusta pastewna, brokuły i szpinak, jarmuż Te zawierają również dużo zdrowego włókna – naprawdę nie potrzebujesz ziaren, aby spełnić wymagania błonnikowe.
Dr Perlmutter zaleca również gotowanie żywności w jak najmniejszym stopniu. Im więcej jedzenia można zjeść na surowo, tym lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o mikrobiom. Dodawaj także fermentowane warzywa,które promują zdrowe bakterie w jelitach i kiełkowane nasiona, aby zwiększyć ich składniki odżywcze, Kiełki są również bardzo łatwe do uprawy w domu, co jest dodatkowym dobrodziejstwem dla każdego, kto chce poprawić odżywianie.
Co do białka zwierzęcego:
„Myślę, że jeśli zdecydujesz się na mięso, powinieneś wybierać mięso, od zwierząt które są karmione trawą – organiczne. Standardowe mięso zawiera antybiotyki i hormony , a zwierzęta są karmione ziarnami, dlatego musisz być selektywny.”
„Mięso jest ogólnie rzecz biorąc niebezpieczną żywnością z wyjątkiem, produktów organicznych czyli dzikich ryb oraz mięsa od zwierząt karmionych trawą. To samo jeżeli chcesz spożywać jaja to tylko od kur z wolnego wybiegu , ponieważ jajka od kur hodowlanych przemysłowo zawierają dużo kwasów omega-6 , które są prozapalne.
Przejmij kontrolę nad zdrowiem mózgu – na całe życie
Twoje wybory dotyczące stylu życia mają ogromną rolę, czy mózg zachowa swoją funkcję przez całe życie lub zdegeneruje się z wiekiem w potencjalnie śmiertelną chorobę neurologiczną, taką jak choroba Alzheimera. Ważne są kluczowe czynniki stylu życia, które będą promować przez całe życie zdrowie mózgu, to:
Jedzenie całych produktów spożywczych,
Dieta o niskiej zawartości tłuszczu lub bez węglowodanów;
Organiczne pokarmy, koncentrujące się na surowej żywności.
Główne źródło węglowodanów- warzywa naziemne, o niskiej zawartości skrobi i wysokiej zawartości błonnika. Należy dołożyć wszelkich starań, aby utrzymać na czczo poziom cukru we krwi na poziomie poniżej 3 Unikaj węglowodanów (uważaj, na przetworzone produkty spożywcze, rafinowane cukry, przetworzoną fruktozę i wszystkie ziarna).
Przerywany post może pomóc „zresetować” ciało
Utrzymanie zdrowej flory jelitowej poprzez regularne spożywanie sfermentowanych produktów spożywczych (i / lub suplementu probiotycznego) oraz unikanie wszelkich niepotrzebnych medycznie środków- antybiotyków Obejmuje to antybiotyki do leczenia zakażeń wirusowych (które nie reagują na antybiotyki) lub drobnych zakażeń, które mogą być leczone innymi naturalnymi alternatywami oraz spożywanie bio produktów zwierzęcych (mięso, nabiał i jaja)
Optymalizacja poziomów witaminy D, najlepiej przy odpowiednim nasłonecznieniu lub przy użyciu bezpiecznego solarium. Suplementowanie witaminy D3, jeśli żadna z tych możliwości nie jest możliwa. Pamiętaj, przyjmuj zawsze D3 z k2.
Witamina K2 odgrywa również kluczową rolę w schorzeniach związanych z centralnym układem nerwowym czy percepcja otaczającego nas świata jak np w przypadku choroby Alzheimera.
Jak wykazują badania odpowiedni poziom witaminy K2 może nawet zapobiec powstaniu tej choroby. Okazuje się że chorzy na Alzheimera mają zawsze bardzo niski poziom witaminy K2. Wykazano, że ma ona bardzo istotne znaczenie w „sterowaniu” zachowaniem się wapnia w mózgu. Najwięcej witaminy K2 jest zakumulowane nie tylko w trzustce, ślinie czy kości mostka, ale również w mózgu. Jeśli weźmiemy pod uwagę całość witaminy K w mózgu, tzn. K1 i K2 łącznie, to K2 stanowi aż…70do 93%tej całości.
Z wiekiem poziom witaminy K2 w mózgu ulega zmniejszeniu, co ma związek z powstawaniem chorób związanych z degeneracją tkanki mózgowej.
Uzupełniaj dietę w witaminy z grupy B
Zażywanie witamin z grupy B – w tym wit. B6, B12 i kwasu foliowego – to uznany sposób zmniejszenia poziomu homocysteiny. A skoro homocysteina jest markerem zwiększonego ryzyka demencji i choroby Alzheimera, suplementacja witamin z grupy B może zadziałać profilaktycznie. Tej teorii dotyczył projekt pod nazwą Vitacog. Przez ostatnie trzy lata grupa naukowców powstała przy Uniwersytecie w Oxfordzie szacowała, na ile witaminy spowalniały zanikanie kory mózgowej i utratę pamięci w badanej grupie osób w wieku od 70 lat, u których zdiagnozowano łagodne zaburzenie poznawcze (ang. MCI – mild cognitive impairment), uważane za wczesną fazę alzheimera i demencji. Naukowcy, pod wodzą prof. Davida Smitha dowiedli, że 77 uczestników badania mających MCI i podwyższony poziom homocysteiny doświadczyło najszybszego postępu zanikania kory mózgowej, a witaminy z grupy B ten proces spowalniały.
Kontroluj poziom homocysteiny
Wysoki poziom aminokwasu homocysteiny we krwi jest markerem choroby Alzheimera. Wytwarzany jest przez organizm po zjedzeniu posiłku mięsnego i odgrywa znaczącą rolę w rozwoju miażdżycy, w przebiegu której dochodzi do stwardnienia tętnic i ich zaczopowania przez złogi tłuszczowe. Każdy wynik świadczący o poziomie homocysteiny we krwi powyżej 10 mmol/L uważany jest za dowód zwiększonego ryzyka zachorowania na alzheimera. Tego powiązania dowiedziono już ponad dekadę temu, kiedy naukowcy odkryli, że u ludzi z hiperhomocysteinemią – czyli mających podwyższony poziom homocysteiny we krwi – istnieje większe prawdopodobieństwo rozwinięcia się demencji lub alzheimera
Sprawdź swój poziom miedzi oraz innych pierwiastków potrzebnych do życia oraz tych toksycznych np z analizy z włosa.
Stosuj zioła
Szałwia ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne; w jednym z badań porównawczych z użyciem placebo wykazano, że osoby zażywające 60 kropli olejku szałwiowego dziennie zachowały sprawność umysłową na lepszym poziomie niż osoby zażywające lek stosowany w chorobie Alzheimera.
Miłorząb japoński. Zamiast leków na receptę lekarze w Niemczech często polecają swoim pacjentom będącym we wczesnej fazie choroby Alzheimera Ginkgo biloba. Zalecana dawka dzienna to 240 mg, bądź cierpliwy zauważalna poprawa może nastąpić po 6 miesiącach.
Kurkuma, przyprawa działa przeciwzapalnie Jedno z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles (UCLA) wykazało, że przyprawa ta pobudza usuwanie z mózgu złogów beta-amyloidu przez układ immunologiczny (makrofagi)
Żródło
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/27/diet-alzheimers-disease.aspx?
Fragmenty książki konkretnie rozdział o witaminie K2 – ” Ukryte terapie” Jerzy Zięba
N Engl J Med, 2002; 346: 476-83
Proc Natl Acad Sci U S A, 2013; 110: 9523-8
Am J Clin Nutr, 2007; 85: 1598-605; Carper J. 100 Simple Things You Can Do to Prevent Alzheimer’s and Age-Related Memory Loss. Little, Brown and Company, 2010
Int Rev Psychiatry, 2007; 19: 693-706
CMAJ, 2008; 178: 548-56
Ann Intern Med, 2006; 144: 73-81
Curr Pharm Des, 2006; 12: 4613-23
Pharmacopsychiatry, 2003; 36: 297-303
J Alzheimers Dis, 2006; 10: 1-7
Leave A Reply