Większość ludzi myśli o bakteriach w organizmie jako przyczynę chorób lub rozwoju pewnych chorób, ale czy wiesz, że w każdym czasie istnieją miliardy korzystnych bakterii obecnych w nas wszystkich? W rzeczywistości bakterie tworzą nasz mikrobiom, integralny wewnętrzny ekosystem, który korzysta z naszego zdrowia jelita i układu odpornościowego.
Bakterie są potrzebne w pobudzaniu silnego układu odpornościowego i utrzymaniu naszego zdrowia.
Niektóre bakterie są rzeczywiście kluczowe dla pobudzenia odporności, utrzymania naszego układu trawiennego, równowagi hormonalnej, i prawidłowego działania mózgu.
Co to jest ludzki mikrobiom?
Każdy z nas ma wewnętrzny kompleksowy ekosystem bakterii znajdujących się w naszym ciele, które nazywamy mikrobiomem. Mikrobiom określono jako „wspólnotę drobnoustrojów”. Większość gatunków bakterii tworzących nasz mikrobiom żyje w naszym układzie trawiennym.
Według Departamentu Chemii i Biochemii Uniwersytetu w stanie Kolorado „ludzki mikrobiom” składa się z 10-100 bilionów symbiotycznych komórek bakteryjnych przechowywanych przez każdą osobę, głównie bakterii w jelicie.
Ludzki „mikrobiom” składa się z genów, w których te komórki się znajdują. Nasze indywidualne mikrobiomy są czasami nazywane „genetycznymi śladami”, ponieważ pomagają określić nasze unikalne DNA, czynniki dziedziczne, predyspozycje do chorób, masy ciała i wiele innych.
Bakterie, które tworzą nasze mikrobiomy, można znaleźć wszędzie, nawet poza własnym ciałem, na niemal każdej powierzchni, z którą stykamy się i każdym otoczeniem.
Mówi się, że niektórzy badacze stwierdzili, że do 90 procent wszystkich chorób można prześledzić w drodze powrotnej do jelita i zdrowia mikrobiomu. Wierzcie lub nie, twoja mikrobiologia jest domem dla bilionów drobnoustrojów, różnorodnych organizmów, które w jakikolwiek sposób pomagają w prawie każdej funkcji ciała ludzkiego. Znaczenie mikrobiologii jelit nie może być zawyżone: złe zdrowie jelit może przyczynić się do uszkodzenia zespołu jelit i chorób autoimmunologicznych oraz takich zaburzeń, jak zapalenie stawów, otępienia, choroby serca i raka, a nasze zdrowie, płodność i długowieczność są również wysoce uzależnione od równowagi bakterii żyjących w naszym organizmie.
Przez całe życie pomagamy kształtować własne mikrobiomy – a także dostosowują się do zmian w naszym środowisku. Na przykład pokarmy, które jesz, jak śpisz, ilość bakterii, na które narażasz się na co dzień, oraz poziom stresu.
Dieta mikrobiologiczna:
odżywianie wspomagające odporność i obniżenie zapaleń
Twoja dieta odgrywa dużą rolę w kształtowaniu jelita i wspiera dobre bakterie mikrobiologiczne. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat ujawniły dowody na istnienie nierozerwalnego związku między mikrobionem osoby, trawieniem, masą ciała i metabolizmem. W analizie ludzi i 59 dodatkowych gatunków ssaków okazało się, że różne środowiska mikrobiologiczne różnią się znacznie w zależności od diety gatunkowej.
Twoje zdrowie jelit może mieć wpływ na to, jak organizm wydobywa składniki odżywcze z diety i przechowuje tłuszcz. wątroba. Drobnoustroje w jelitach odgrywają ważną rolę w otyłości, a zmiany w szczepach bakteryjnych w jelitach wykazują znaczne zmiany w stanie zdrowia i wadze ciała dopiero po kilku dniach. Na przykład, gdy szczupłe myszy wolne otrzymują transplantację flory jelitowej z myszy konwencjonalnych / otyłych, szybko zyskują tłuszcz w organizmie, nawet bez zwiększania spożycia pokarmów, ponieważ ich błędniki mają wpływ na produkcję hormonu (jak insulina), wydalanie składników odżywczych i tłuszcz w tkance.
Żywność wspomagająca stan zapalny obejmuje:
Rafinowane oleje roślinne (takie jak oleje rzepakowe, kukurydziane i sojowe, które są wysoko prozapalne i bogate w kwasy tłuszczowe omega-6)
Pasteryzowane produkty nabiałowe (wspólne alergeny)
Rafinowane węglowodany i przetwory zbożowe
Konwencjonalne mięso, drób i jaja (bogate w omega-6 z powodu karmienia zwierząt kukurydzą i tanimi składnikami, które negatywnie wpływają na ich mikrobiomy)
Dodawane cukry (znajdują się w większości przekąsek, pieczywie, przyprawach, konserwach, zbóżach itp.)
Tłuszcze trans / uwodornione tłuszcze (stosowane w produktach pakowanych / przetworzonych)
Wiele naturalnych pokarmów może zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć dobre bakterie w jelitach. Wysokiej zawartości antyoksydantów pomaga zmniejszyć uszkodzenie jelit spowodowane stresem oksydacyjnym i obniżyć nad aktywny układ immunologiczny, chroniąc zdrowe komórki.
Środki przeciwzapalne, które powinny być podstawą diety, obejmują:
Świeże warzywa: bardzo odżywcze, które obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów i objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby Alzheimera, raka, choroby sercowo-naczyniowej i cukrzycy. Dążymy do co najmniej czterech, pięciu porcji dziennie.
Najwartościowsze warzywa obejmują :
buraki; marchew;
Warzywa krzyżowe (brokuły, kapusta, kalafior i jarmuż);
Ciemne, liściaste zielone (zieleniny collard, jarmuż, szpinak); cebule; groszek;
Sałaty zielone; Warzywa morskie: glony , dynie.
Całe owoce ( nie soki): Owoce zawierają różne przeciwutleniacze, takie jak resweratrol i flawonoidy, związane z zapobieganiem rakowi i ze zdrowiem mózgu.
Trzy do czterech porcji owoców dziennie to dobra ilość dla większości ludzi, zwłaszcza owoców takich jak: jabłek, jeżyn, jagód, wiśni, nektaryn, pomarańczy, gruszek, różowego grejpfruta, śliwek, granatów, czerwonych grejpfrutów lub truskawek.
Zioła, przyprawy i herbatki: kurkuma, imbir, bazylia, oregano, tymianek itd., Plus zielona herbata i kawa organiczna w umiarkowanych ilościach.
Probiotyki: probiotyczne pokarmy zawierają „dobre bakterie” wypełniające jelitę i zwalczające złe szczepy bakteryjne. Staraj się codziennie przyjmować probiotyki, takie jak jogurt, kombucha, kvass, kefir lub warzywa fermentowane: kapusta ogórki i inne.
Ryby złowione dzikich zwierząt, jaja bez klatki i mięso wzbogacone trawą / pastwiskiem: większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty spożywcze wzbogacone w farmę i duże źródła białka, zdrowe tłuszcze i podstawowe składniki odżywcze, takie jak cynk, selen i witaminy z grupy B .
Zdrowe tłuszcze: masło trawione, olej kokosowy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechy / nasiona.
Starożytne ziarna i rośliny strączkowe / fasola: najlepiej, gdy jest wyhodowane i 100 procent nierafinowane / całe. Dwa do trzech porcji dziennie lub mniej jest najlepsze, zwłaszcza fasola Ansazi, fasola adzuki, czarna fasola, czarne oczka groch, ciecierzyca, soczewica, czarny ryż, amarantus, gryka, quinoa- komosa ryżowa.
Czerwone wino i ciemna czekolada / kakao umiarkowane: kilka razy w tygodniu lub niewielka ilość dziennie.
Jak jeszcze można utworzyć silny mikrobiom?
1. Unikaj jak najwięcej antybiotyków
Antybiotyki były powszechnie przepisywane od ponad 80 lat, ale problem polega na tym, że eliminują one dobre bakterie, a także czyszczą ciało z niebezpiecznych „zarazków”, co oznacza, że mogą zmniejszyć odporność i zwiększyć ryzyko infekcji, alergii i chorób. Chociaż antybiotyki mogą uratować życie, gdy są naprawdę potrzebne, często są nadmiernie przepisywane i źle rozumiane.
Z czasem niebezpieczne bakterie mogą stać się odporne na antybiotyki, powodując poważne infekcje trudniejsze do zwalczenia. Przed przyjęciem antybiotyków lub podaniem ich dzieciom należy porozmawiać z lekarzem o możliwościach alternatywnych oraz o konsekwencjach dla naszych mikrobów, które mogą wyniknąć ze zbyt częstego stosowania antybiotyków i kiedy nie są one potrzebne.
2.Mniej stresu i więcej ruchu.
Stres hamuje czynności układu odpornościowego, ponieważ organizm traci energię nie na walkę z infekcjami a na zażegnaniu podstawowych problemów, które utrzymują Cię przy życiu – co jest jednym z powodów, dla których chroniczny stres może zabić jakość życia. Kiedy twoje ciało myśli, że stoi w obliczu bezpośredniego niebezpieczeństwa, stajesz się bardziej podatny na zakażenia i doświadczasz poważniejszych objawów, a jednocześnie powoduje to większy stopień zapalenia.
Stres powoduje, iż związki immunologiczne znane jako cytokiny przyczyniają się do reakcji zapalnej, która uszkadza zdrowe komórki. Ćwiczenia to naturalny lek na stres, który może pomóc zmniejszyć stan zapalny, wyrównać hormony i wzmocnić układ immunologiczny. Jednak jeżeli masz wysoki poziom kortyzolu zwróć uwagę jakie ćwiczenia możesz wykonywać, to bardzo ważne. Ciężkie ćwiczenia fizyczne podnoszą jeszcze bardziej poziom kortyzolu.
3. Bierz suplementy
Koenzym Q10, karotenoidy, olej z ryb omega-3, selen i przeciwutleniacze (witaminy C, D i E) mogą pomóc zwalczać wolne rodniki, a to uspokoi jelito grube.
Jakie choroby są połączone z mikrobiomem?
Mikrobiom jest wiele podobny do ekosystemów Ziemi, co oznacza, że zmieniają się jego warunki, podobnie jak organizmy żyjące w nim. Mikroby oddziałują ze sobą w obrębie społeczności, w której żyją (nasza jelita), a także zmieniają koncentrację w zależności od otoczenia – co oznacza, że dieta, styl życia, stosowanie leków / antybiotyków i środowiska wpływają naprawdę na zdrowie jelit. Na czele, jak mikrobiologia jelita decyduje, czy zajdziesz różnymi chorobami, czy nie, jest stan zapalny.
Zapalenie jest głównym źródłem większości chorób. Badania wykazują, że działanie przeciwzapalne jest chronione przed neuronami mózgu, balansuje hormony, zwalcza powstawanie guzów i poprawia nastrój. Choć może nie sądzisz, że zdrowie jelit wpływa na twój nastrój i energię , jednak tak jest. Bakterie przyjazne mogą pomóc w zarządzaniu aktywnością neurotransmiterów, co czyni je naturalnymi lekami przeciwdepresyjnymi i organizmami przeciwlękowymi. Zamiast przyjmować leki przeciwzapalne w celu leczenia chorób, takich jak zapalenie stawów czy choroby serca, lepiej zmniejszyć stan zapalny w organizmie.
Słabe zdrowie jelit związane jest z kilkoma chorobami, w szczególności z:
Choroby autoimmunologiczne (zapalenie stawów, zapalenie jelit, choroba Hashimoto, itp.): Zaburzenia autoimmunologiczne rozwijają się, gdy układ odpornościowy organizmu atakuje własną zdrową tkankę. Zapalenie i reakcje autoimmunologiczne w dużej mierze wynikają z nadmiernej aktywności układu immunologicznego i złego stanu jelit. Może dojść do rozwoju zespołu przeciekającego jelita grubego, co powoduje że małe otwory w jelicie, otwierające się, uwalniające cząsteczki do krwiobiegu i wyrzucają kaskadę autoimmunologiczną.
Leczenie nieszczelnego jelita
Zaburzenia mózgu / spadek funkcji poznawczych (choroba Alzheimera, otępienie itp.): Zapalenie jest silnie skorelowane ze spadkiem funkcji poznawczych, a działanie przeciwzapalne prowadzi do lepszej retencji, długowieczności i zdrowia mózgu. Teraz wiemy, że istnieje wiele neurochemicznych i neuro-metabolicznych szlaków między centralnym układem nerwowym / mózgiem a mikrobiomem / przewodem pokarmowym, które wysyłają sygnały do siebie nawzajem, wpływając na naszą pamięć, wzorce myślenia i rozumowanie. Różnice w naszych wspólnotach bakteryjnych mogą być jednym z najważniejszych czynników decydujących, czy mamy do czynienia z zaburzeniami poznawczymi w starszym wieku.
Zdrowe jelita to zdrowy mózg
Badania 2017 przeprowadzone przez Uniwersytet w Pensylwanii wykazały również związek między mikrobiomem jelit a powstawaniem zdarzeń w mózgu (CCMs), które mogą powodować udary i napady padaczkowe. Naukowcy zauważyli, że u myszy, aktywacja TLR4, receptor na lipopolisacharyd (LPS) – cząsteczka bakteryjna – na komórkach śródbłonka mózgu przez LPS znacznie przyspieszyło powstawanie CCM. Gdy myszy były obserwowane w środowisku wolnym od zarodków, powstawanie CCM znacznie się zmniejszyło, ilustrując wpływ złych bakterii i mikrobiomu na rozwój wad jam mózgowych.
Rak: Wiele badań wykazało związek między zdrowiem jelit i lepszą ochroną przed uszkodzeniami wolnych rodników, które powodują raka mózgu, piersi, okrężnicy, trzustki, prostaty i żołądka. Mikroorganizmy wpływają na nasze geny, co oznacza, że mogą albo promować stan zapalny i wzrost nowotworu albo podnieść odporność i działać jak naturalne leczenie raka. Anty-zapalny styl życia może również pomóc w zmniejszeniu poważnych skutków ubocznych leczenia raka (takich jak chemioterapia).
Zmęczenie i ból stawów: niektóre bakterie w naszym układzie trawiennym przyczyniają się do pogorszenia stawów i tkanek. Badania pokazują, że zdrowsze środowisko jelit pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia bólu stawów, obrzęku i problemów z poruszaniem się u osób z zapaleniem kości i zapaleniem stawów. Niektóre badania wykazały, że pacjenci z łuszczycowym zapaleniem stawów (rodzaj choroby autoimmunologicznej stawów) mają znacznie niższy poziom niektórych rodzajów bakterii jelitowych, a pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów częściej mają inne szczepy.
Zaburzenia nastroju (depresja, lęki): Twoja dieta wpływa na aktywność mikrobiologiczną i neuroprzekaźniki, a zatem na to jak się czujesz, na zdolność do radzenia sobie ze stresem i poziomem energii. Zmiany w diecie w ostatnim stuleciu – w tym rolnictwie przemysłowym, stosowanie pestycydów i herbicydów oraz degradacja składników odżywczych w środkach spożywczych – są głównymi czynnikami powodującymi wzrost problemów ze zdrowiem psychicznym, takie jak depresja. Niska dostępność składników odżywczych, stan zapalny i stres oksydacyjny wpływają na neuroprzekaźniki: dopaminę, norepinefrynę i serotoninę, które kontrolują nastrój, ułatwiają napięcie i zwiększają czujność. Jest to także droga dwukierunkowa, jeśli chodzi o jelita i nastrój: słabe zdrowie jelit przyczynia się do problemów nastroju, a duże ilości stresu również uszkadzają jelita i naruszają równowagę hormonalną.
Problemy w nauce (ADHD, autyzm): Nasze ciała są wzajemnie połączonymi systemami, a wszystko, co w nie wkładamy, naraża wpływa na całą osobę, w tym na jej rozwój i możliwości umysłowe. ADHD i inne upośledzenie uczenia się związane są ze złym stanem jelit, szczególnie u niemowląt i dzieci.
Związek między dietą a zaburzeniami psychicznymi spowodowany jest metabolitami składników odżywczych i enzymów zakodowanych w naszym ludzkim genomie, które zamieszkują nasze wnętrzności. Jednym z najważniejszych czynników wydaje się być ustanowienie zdrowego mikrobiomu od urodzenia, w tym poród pochwowy i karmienie piersią, który wypełnia jelito noworodka zdrowymi bakteriami matki.
Niepłodność i powikłania w ciąży: Najpierw zaczynamy budowę mikrobiomu od urodzenia, a nasze środowisko nadal manipuluje bakteriami wewnątrz nas przez resztę naszego życia. Oznacza to, że niektórzy z nas mogą być już w niekorzystnej sytuacji, jeśli w młodym wieku byli narażeni na duże ilości złych bakterii lub antybiotyków, zwłaszcza jeśli nie byliśmy też w stanie zatrzymać dobre bakterie, które otrzymujemy dzięki karmieniu piersią. Równocześnie zdrowa ciąża, poród i okres karmienia piersią mogą stanowić etap silnego układu immunologicznego.
Alergie, astma i wrażliwość: Niektóre bakterie obniżają stan zapalny, co zmniejsza nasilenie reakcji alergicznych, alergii pokarmowych, astmy lub infekcji dróg oddechowych. Oznacza to silniejszą obronę przed alergiami sezonowymi lub alergiami pokarmowymi i większą ulgą od kaszlu, przeziębienia, grypy lub bólu gardła. Dieta przeciwzapalna zapobiega podatności na przecieki jelit i pomaga wyeliminować śluz w płucach lub kanałach nosa, co ułatwia oddychanie.
Jak działają mikrobiomy w jelitach
Mikroby zamieszkują zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naszego ciała, zwłaszcza w jelitach, przewodzie pokarmowym, narządach płciowych, w jamie ustnej i nosie. Co decyduje o tym, czy ktoś jest w dobrej kondycji mikrobiologicznej? Sprowadza się do równowagi „złych bakterii” w porównaniu do „dobrych bakterii”.
Zasadniczo potrzebujemy większego ilości dobrych bakterii dla zachowania odporności i bez objawów. Niestety – ze względu na czynniki takie jak niska dieta, duży stres i toksyny ze środowiska – mikrobiomy są domem dla wielu miliardów potencjalnie niebezpiecznych bakterii, grzybów, drożdży i patogenów. Kiedy przenosimy więcej bakterie patogennych niż powinniśmy, a także brakuje nam różnorodnych bakterii ochronnych, mikrobiom cierpi.
Ludzki mikrobiom jest domem nie tylko dla bakterii. Zawiera również różne ludzkie komórki, szczepy wirusów, drożdży i grzybów – ale bakterie wydają się być najważniejsze w walce z funkcją odpornościową i zapaleniem.
Do tej pory naukowcy zidentyfikowali ponad 10 000 różnych gatunków drobnoustrojów żyjących w ciele ludzkim, a każda posiada własny zestaw DNA i konkretne funkcje. Trzeba jeszcze się wiele dowiedzieć , jak każdy szczep bakterii wpływa na różne części ciała i jak każdy może nas bronić lub przyczyniać się do takich stanów, jak otyłość, choroby autoimmunologiczne, spadek funkcji poznawczych i stan zapalny.
Mikrobom i nasze geny
Naukowcy często mówią o mikrobiomie jako pełnej kolekcji genów i mikrobów żyjących w obrębie wspólnoty, w tym przypadku wspólnoty zamieszkującej nasze wnętrzności.
Według Centrum Nauki Genetycznej Uniwersytetu w Utah, „ludzki mikrobiom” (wszystkie geny mikrobów) można uznać za odpowiednik genomu ludzkiego (wszystkie nasze geny). Geny w naszym mikrobiomie przewyższają geny w naszym genomie o około 100 do 1. Wszystkie istoty ludzkie mają bardzo zbliżone kody genetyczne, chociaż wszyscy różnimy się wyglądem. Co niesamowite jest to to, że każdy z naszych mikrobiomów w jelitach jest zupełnie inny.
Podczas gdy jedne bakterie przyczyniają się do chorób, a inne nie. Jednocześnie, mając pewne choroby, może to mieć negatywny wpływ na mikrobiom , ale nie wiadomo do końca jak to dokładnie się dzieje się. Więcej możemy zrozumieć, jak bakterie w mikrobiomie wpływają na nasze geny i predysponują nas do chorób, tym lepiej możemy personalizować podejście do leczenia, zapobiegać chorobom i nimi zarządzać, zanim zagrożą naszemu życiu.
Microbiom kluczem do zdrowia
Mikrobiom to biliony organizmów bakteryjnych, które żyją w naszych ciałach. Cała społeczność tych bakterii nazywana jest mikrobiomem. Nasze jelita jest centralną lokalizacją mikrobiomu, gdzie żyje duża większość bakterii. Słabe zdrowie jelit związane jest z prawie każdą chorobą w jakiś sposób, ponieważ jest to miejsce, gdzie mieści się nasz układu odpornościowy i gdzie rozpoczyna się stan zapalny. Poprawiając dietę, jedząc dużo pokarmów przeciwzapalnych i probiotycznych, obniżając stres i regularnie ćwicząc, możesz wspierać mikrobiom Twojego organizmu.
więcej o probiotykach i ich rodzajach – Na ratunek chorobom
https://draxe.com/microbiome/
Leave A Reply