Leczenie jelita odpornościowego ( choroby autoimmunologiczne, różne zapalenia jelit)
RECEPTA NA JELITO ODPORNOŚCIOWE
Przyczyny Wrażliwość pokarmowa, gluten, przetwory mleczne
Właściwa dieta Rosół wołowy, zupa jarzynowa na kurczaku, dieta bez zbożowa
Właściwe suplementy Enzymy trawienne, probiotyki, L-glutamina
Dobre praktyki Wsłuchiwanie się w sygnały ciała oraz świadomość, że reakcja alergiczna może wystąpić w ciągu 48 godzin
Jelito odpornościowe jest najcięższą postacią nieszczelności. Ale jest nadzieja na całkowite wyleczenie. Jeżeli rozpoznano u ciebie chorobę autoimmunologiczną, nieswoiste zapalenie jelit (chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie okrężnicy) albo zespół jelita drażliwego, plan leczenia jelita odpornościowego będzie drogą do przemiany twojego niekomfortowego i pełnego bólu życia. Dieta ta zmierza do ograniczenia reakcji zapalnych oraz dostarczenia organizmowi łatwostrawnych pokarmów.
Mnogie alergie oraz wrażliwość i nietolerancje pokarmowe należą do pierwszoplanowych sygnałów ostrzegawczych jelita odpornościowego. W ciągu życia większość z nas zjada ponad 25 ton żywności, która niestety nie jest w całości dobrze przyjmowana przez nasz organizm.
Gdy nie w pełni strawione białka i tłuszcze przeciekają przez błonę jelitową do krwiobiegu, organizm postrzega je jak obcych napastników i wywołuje reakcję uczuleniową. Niekoniecznie trzeba zacząć kichać czy obsypać się wysypką. Znakami nietolerancji są też przymglenie umysłowe, zmęczenie i spadek glukozy we krwi.
Zidentyfikowanie alergii bywa trudne. W niektórych przypadkach reakcje na alergeny pojawiają się dopiero po czterdziestu ośmiu godzinach od kontaktu z nimi.
> Alergia pokarmowa to natychmiastowa, ciężka reakcja odpornościowa związana z przeciwciałami IgE.
> Wrażliwość pokarmowa to łagodniejsza i opóźniona reakcja związana z przeciwciałami IgG.
> Nietolerancja pokarmowa to reakcja metaboliczna lub żołądkowo-jelitowa wywołana brakiem enzymów czy innym powodem niezdolności do strawienia określonych produktów.
Bez względu na to, czy reakcja jest lżejsza, czy cięższa, dalsze spożywanie tych produktów może doprowadzić do poważnych schorzeń, wykraczających poza nieszczelność jelita, takich jak nieswoiste zapalenie jelit, zespól jelita drażliwego, zapalenie stawów, egzema, łuszczyca, depresja, lęk, migrena, bóle mięśni i przewlekłe zmęczenie. Najlepszym instrumentem, którym dysponujemy obecnie do zidentyfikowania alergenów, jest dieta eliminacyjna. O ile testy alergologiczne mogą być niewiarygodne (oraz nie obejmują wrażliwości ani nietolerancji), o tyle dieta eliminacyjna wykazała swoją skuteczność we wskazywaniu pokarmów, które wywołują problemy.
Według starożytnej medycyny chińskiej osoby z objawami jelita odpornościowego cierpią na dolegliwości dlatego, że ich zasadniczymi reakcjami emocjonalnymi na konflikt są brak poczucia bezpieczeństwa, smutek i brak wiary w siebie. Znakomitymi kandydatami do odczuwania takich dolegliwości są również przywiązani do detali perfekcjoniści, ponieważ nie potrafią zrezygnować z przymusu zrobienia „tego, co należy”. Ponadto ilekroć człowiek z jelitem odpornościowym straci bliską osobę lub dozna innego głębokiego smutku, nachodzą go problemy z jelitami.
W celu wyleczenia się z jelita odpornościowego musisz zmierzyć się z tymi emocjami, a także innymi szkodliwymi czynnikami, które mogą wypływać z twojej wyrazistej natury. Musisz wykazywać się większą akceptacją zmian i łagodnie rozstawać się z przeszłością. W przeciwnym razie jeszcze bardziej obciążysz jelita.
Plan działania
Zasadnicze znaczenie dla poluzowania uścisku immunologicznego ma unikanie składników antyodżywczych, które uszkadzają błonę jelitową. Zalec się prowadzenie dziennika żywieniowego i zapisywanie w nim każdego kęsa jedzenia, który pojawia się w twoich ustach. Trzeba też notować wszystkie napoje. Prowadzenie takich szczegółowych zapisków, obejmujących też reakcje organizmu, daje najlepszą sposobność zrozumienia i opanowania alergii i (lub) wrażliwości pokarmowych. Jeśli cieknie ci z nosa po zjedzeniu omleta z serem albo czujesz bóle w stawach czy skrajne zmęczenie po drożdżówce, zanotowanie tych doświadczeń w dzienniku pomoże ci odmienić życie.
Jednak reakcje odpornościowe niekoniecznie pojawiają się zaraz po zakończeniu posiłku. Niekiedy uwidoczniają się po dobie, a nawet dwóch. Dzięki wytrwałemu obserwowaniu swojego samopoczucia będziesz mógł uchwycić prawidłowości dotyczące twoich dobrych i złych dni.
Zazwyczaj główną przyczyną jelita odpornościowego jest nadużywanie antybiotyków w okresie dziecięcym i młodzieńczym. Leki te wytrzebiają zarówno złe, jak i dobre mikroorganizmy w jelitach, co w końcu odbija się na zdrowiu. Złe drobnoustroje rozmnażają się w stopniu powodującym narażenie jelit na różne wrażliwości pokarmowe, prowadzące do nieswoistego zapalenia.
Jeżeli na podstawie kwestionariusza typów jelita uważasz, że masz jelito odpornościowe, zalecane jest przede wszystkim wykonanie badania przeciwciał IgG (immunoglobulin klasy G), które sprawdzi nietolerancje pokarmowe w organizmie. Jeżeli rzeczywiście masz takie nietolerancje, istnieje wysokie prawdopodobieństwo jelita odpornościowego.
Po oznaczeniu przeciwciał IgG otrzymasz również listę pokarmów, na które jesteś wrażliwy i których w związku z tym nie powinieneś spożywać. Musisz wyeliminować je ze swojej diety bez względu na to, jak trudne to będzie. Na szali jest długofalowy stan twojego zdrowia – a także najbliższa przyszłość.
Zacznij zdrowienie od zjadania wyłącznie rosołu na bio kościach, gotowanych warzyw i organicznie hodowanego kurczaka. Ważne jest też, by zjadać warzywa uprawiane metodami organicznymi, gdyż pacjenci z jelitem odpornościowym często doznają przykrych reakcji na środki owadobójcze i chwastobójcze obecne w przemysłowych uprawach.
Najlepiej aby pierwszą potrawą leczniczą był rosół / bulion. Jest on idealnym posiłkiem na jelito odpornościowe,
Można go ugotować z kości wołowych lub kurczęcych. W tym drugim przypadku dobrze jest wybrać się na targ, kupić kurczęce szyjki, skrzydełka oraz łapki – tak, szponiaste łapki – i gotować w wolnowarze nastawionym na niższą temperaturę (tryb niskiej mocy) przez dwadzieścia cztery godziny w wodzie z odrobiną octu jabłkowego.
przepis na leczniczy rosół / bulion
http://izla.pl/blog/artykul/1641/bulion-na-jelita-wg-dr-mercola
http://izla.pl/blog/artykul/1640
Do gotowania można jeszcze dodać czosnek i dwie cebule. Taki bulion jest podstawą fantastycznej zupy z kurczaka. Znakomity jest również rosół wołowy.
Zjadaj przynajmniej jedną porcję rosołu dziennie. By był bardziej sycący, możesz dodać do niego warzywa, takie jak dynia piżmowa, dynia makaronowa lub kabaczek żołędziowy.
Jeżeli błędne koło nie zostanie przerwane, twój organizm będzie wywoływał reakcje odpornościowe, które doprowadzą w końcu do poważniejszych chorób autoimmunologicznych. Jeśli natomiast będziesz przestrzegał zaleconego planu, twoje dolegliwości immunologiczne szybko zaczną znikać.
Czterokierunkowa strategia leczenia jelita odpornościowego
W przypadku jelita odpornościowego mamy w tym odcinku przewodu pokarmowego do czynienia ze stanem zapalnym, po którym dochodzi do reakcji immunologicznej lub autoimmunologicznej. W jej tle stoi wrażliwość pokarmowa, zwykle na gluten i przetwory mleczne.
Głębsze przyczyny sięgają często stosowania w przeszłości antybiotyków, doustnych środków antykoncepcyjnych, steroidów lub kortykosteroidów, które znane są z dziesiątkowania dobrych bakterii w jelitach. Powinieneś wykonać oznaczenie przeciwciał, by dowiedzieć się, czy masz wrażliwość pokarmową lub alergie pokarmowe, oraz udać się do gastroenterologa, który poszuka ewentualnych oznak nieswoistego zapalenia jelit.
1. Wyeliminuj czynniki spustowe: pokarmy, które powodują zapalenie jelit.
> Wypróbuj dietę eliminacyjną, by zidentyfikować potencjalne nietolerancje pokarmowe i odkryć, które produkty uruchamiają objawy jelita odpornościowego. Zacznij od wykluczenia dziesięciu najpowszechniejszych alergenów pokarmowych, którymi są:
> mleko (z uwagi na beta-kazeinę Al i laktozę),
> białko jajek,
> pszenica,
> zboża (zwłaszcza zawierające gluten),
> soja,
> owoce morza,
> orzeszki ziemne,
> różne orzechy (migdały, brazylijskie, nerkowce, laskowe, pekanowe, pistacjowe, włoskie),
> cukier, zwłaszcza biały rafinowany,
> alkohol.
> Wyeliminuj wszystkie powyższe produkty co najmniej na cztery tygodnie. Następnie wprowadzaj po jednym produkcie co trzy dni.
> Prowadź zapiski o swoim samopoczuciu przez dwa dni po wprowadzeniu danego produktu.
> Trzymaj się tych kroków w odniesieniu do każdego produktu. Jeżeli któryś z nich wywołuje reakcję – przymglenie umysłowe, zawroty głowy, swędzenie skóry itp. – wyeliminuj go na stałe i odczekaj dwa dni przed wprowadzeniem kolejnego.
> Słodkie przysmaki, takie jak muffinki, pączki, drożdżówki, babeczki, a nawet płatki śniadaniowe i batony energetyczne, sprawiają podwójny kłopot – ze względu na oczyszczoną białą mąkę (gluten) i obfitość cukru. Cukier ma silne działanie prozapalne i należy go za wszelką cenę unikać.
> Alkohol reaguje w organizmie tak jak cukier, powodując stan zapalny. Jest też depresantem, który oddziałuje na myśli, uczucia i czyny oraz wywołuje lęk. Trzymaj się z dała od niego.
> Zjadanie zimnych pokarmów – na przykład ciągłe picie lodowatej wody lub zjadanie samych sałatek – może zmuszać układ pokarmowy do nadmiernie ciężkiej pracy. Zjadaj też rosół na kościach czy zupę jarzynową i wypijaj w ciągu dnia kubek ciepłej herbaty.
2. Zjadaj żywność leczącą.
> Bardzo pomocne może się okazać planowanie posiłków, bo przyrządzenie rosołu na kościach – filaru diety na jelito odpornościowe – wymaga przewidywania i przynajmniej jednego dnia powolnego gotowania. Zrób odpowiednie zakupy w weekend, żeby mieć wszystko pod ręką.
> Zaczynaj dzień od probiotycznego smoothie z kefiru z mleka koziego i skiełkowanego siemienia lnianego, który wzmocni dobre bakterie jelitowe. (Uwaga: u niektórych pacjentów z jelitem odpornościowym trzeba ostrożnie rozpoczynać branie probiotyków, by uniknąć reakcji histaminowej. Dla bezpieczeństwa zaczynaj od połowy łyżeczki dowolnej żywności probiotycznej, stopniowo zwiększając tę ilość).
> Do łatwostrawnych warzyw gotowanych zaliczamy wszelkiego rodzaju dynie i kabaczki, brokuły, kapustę, kalafior, szparagi, marchewkę, seler, botwinkę, szpinak, jarmuż i cebulę.
> Bardzo pomocne są produkty bogate w białko i aminokwasy. Należą do nich rosół, wątróbka wołowa i drobiowa, wołowina z wolnego wypasu, drób, dziczyzna, wolno żyjące ryby. Idealnym posiłkiem byłby grillowany łosoś w miodzie podany na sałacie masłowej lub rukoli.
> Produkty z dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak wolno żyjące ryby z wód zimnych, mięso z hodowli organicznej oraz skiełkowane nasiona i orzechy, mogą ograniczać stan zapalny w jelicie.
> Zdrowymi tłuszczami są oliwa, olej kokosowy, masło klarowane i olej z siemienia lnianego.
Lecz się suplementami.
> L-glutamina odgrywa rolę w ochronie, gojeniu i regeneracji jelita nieszczelnego oraz wspiera układ odpornościowy.
> Enzymy trawienne pomogą jelitom właściwie rozkładać żywność, poprawiając trawienie, które jest często osłabione w przypadku alergii pokarmowych.
> Kluczowe znaczenie dla odtworzenia dobrych bakterii jelitowych mają probiotyki, ale trzymaj się organizmów glebowych, szczególnie przydatnych dla osób z jelitem odpornościowym, gdyż wiele standardowych probiotyków powstaje na bazie przetworów mlecznych. Zacznij od niewielkiej dawki probiotyków z OG i stopniowo ją podnoś.
60 kapsułek za 199zł 1 kapsułka dziennie więc kuracja na 2 miesiące (preparat przykładowy)
Możesz zastosować inny probiotyk dobrej jakość.
Dokonaj przemiany swojego stylu życia.
> By skutecznie rozprawić się z jelitem odpornościowym, musisz z całą świadomością doceniać wartość, jaką ma wpuszczenie radości do życia. Ludzie zmagający się z tym typem jelita są często perfekcjonistami, hołdującymi zasadom samodyscypliny, organizacji, skrupulatności i samodzielności. Jeśli taki właśnie jesteś, odpręż się na tyle, by znów czuć radość. Zaplanuj czas na regenerację, odcinając się od ciągłego realizowania zadań, i wpisz do swojego terminarza „rozrywkę”. Znajdź czas na przebywanie z bliskimi i się baw.
> Jeśli przechodzisz właśnie trudności lub doświadczasz dużej straty, zwracaj uwagę na to, jak twój organizm reaguje na różne pokarmy. Osoby przechodzące żałobę lub traumę znajdują się w stanie prozapalnym i są bardziej narażone na rozwój nieszczelności jelita.
> Zachęcam cię do wykształcenia postawy wdzięczności, utrzymującej się od chwili przebudzenia rano aż do wieczornego spoczynku. Jednym ze sposobów jest mówienie sobie – na głos – na samym początku dnia, za co jesteś wdzięczny. Wykonanie tego może wymagać pewnej pracy, zwłaszcza w pierwszej fazie, ale daj sobie tę szansę na odnowę.
> Pisz o swojej wdzięczności w pamiętniku. Za co jesteś wdzięczny w swoim życiu osobistym? Co cenisz w swojej pracy? Komu jesteś zobowiązany za to, że otoczył cię opieką w kluczowym momencie życia?
> Zostaw też miejsce na smutek. Jeśli w twoim życiu były jakieś ciężkie lub przykre okresy, również im wolno dać wyraz. Czasami przyznanie na głos przed sobą, że życie nie zawsze biegło tak, jak sobie życzyłeś – że złości cię, smuci lub frustruje to, iż musiałeś stanąć w obliczu pewnych wyzwań – może pomóc w odczuwaniu wdzięczności za to, co jednak masz.
> Rozruszaj się, szczególnie jeżeli z powodu kłopotów z jelitem odpornościowym byłeś ostatnio wyautowany. Jakie są twoje ulubione aktywności ruchowe? Nie musisz rzucać się od razu na trening przygotowujący do triatlonu, ale co powiesz na półgodzinny spacer? Jeśli zastanawiałeś się nad zapisaniem do siłowni albo na jakieś zajęcia sportowe, właśnie nadeszła na to pora – ale zaczynaj powoli i łagodnie, bynie sprowokować kontuzji czy stanu zapalnego.
> Sposobem na poruszanie się bez znacznego obciążenia stawów jest taniec. Ludzie czerpią wielką radość z wykonywania zaaranżowanych choreograficznie kroków. Spraw sobie tę przyjemność.
> Pooglądaj komedię na DVD czy w Internecie. Również słuchanie muzyki może pomóc utrzymać stres na wodzy. W drodze do pracy słuchaj miłej muzyki zamiast podnoszących ciśnienie serwisów informacyjnych.
Plan dnia
7.00 Pobudka.
Kiedy wstaniesz z łóżka, daj sobie kilka minut na głębokie oddechy.
8.00 Śniadanie i suplementy
Zjedz przyjazne jelitom śniadanie, na przykład ciepłe smoothie z gruszki i proszku kolagenowego (który jest w istocie rosołem w postaci sproszkowanej). Pamiętaj, by zapisać wszystko, co jadłeś. Zażyj też pierwszą turę suplementów: enzymy trawienne, probiotyki z OG i środek z L-glutaminą wspierający jelito nieszczelne.
12.00 Lunch
Zjedz porcję ciepłej zupy jarzynowej na rosole. Pamiętaj, by dokładnie zapisać, co zjadłeś i jak czułeś się po posiłku.
17.00 Poruszaj się
Odbądź sprawiający ci radość trening grupowy, taki jak pilates, ćwiczenia baletowe czy burst. Albo wybierz się na przejażdżkę rowerem czy żwawy marsz po osiedlu.
18.00 Kolacja i suplementy
Zadbaj, by kolacja zawierała ciepłe warzywa i wołowinę lub drób z wolnego wybiegu. Zażyj drugą dawkę suplementów: enzymy trawienne, probiotyki z OG i środek z L-glutaminą wspierający jelito nieszczelne.
20.0 Przed spaniem
Czas na uraczenie się relaksującą kąpielą. Napuść gorącej wody, dodaj sól Epsom oraz dwadzieścia kropli olejku lawendowego i poleż w niej przez dwadzieścia minut. Następnie posłuchaj ekspresyjnej, ale kojącej muzyki, by się wyciszyć. Przejrzyj zapiski o tym, co jadłeś i jak się czułeś, poszukując korelacji.
22.00 lub 22.30 Pora snu
Wyłącz telewizor na godzinę przed porą snu. Oprzyj się pokusie wejścia do sieci społecznościowych. Wycisz się, czytając podnoszącą na duchu książkę lub pisząc pamiętnik. Wyśpij się, zapewniając sobie dobry jakościowo wypoczynek.
Produkty żywnościowe na jelito odpornościowe
Mięso/białko (porcje 100-150 ml/mg)
> Kefir (surowy, organiczny)
> Jogurt (z mleka koziego dojrzewający 24 godziny lub dłużej)
> Ryby wolno żyjące
> Chuda wołowina
> Wątróbka (drobiowa lub wołowa)
> Indyk
> Bizon
> Rosół na kościach
> Proszek kolagenowy
Warzywa (gotowane)
> Brokuły
> Brukselka
> Cebula
> Cukinia
> Czosnek
> Dynia zwykła
> Dynia makaronowa
> Dynia piżmowa
> Jarmuż
Owoce (maksymalnie jedna porcja)
> Jagody
> Limonka
> Mango
> Jabłko (gotowane/pieczone)
> Wiśnie
Zboża (skiełkowane)
W przypadku jelita odpornościowego wszystkie są wykluczone.
Strączki
W przypadku jelita odpornościowego wszystkie są wykluczone.
Tłuszcze/oleje
> Awokado
> Olej z siemienia lnianego
> Masło klarowane
> Oliwa z oliwek
> Olej kokosowy
Mąki
> Mąka kokosowa
Zioła
> Fenkuł (koper włoski)
> Lukrecja
> Imbir
> Mięta
> Kurkuma
Do słodzenia
> Miód naturalny
> Stewia (jedna łyżeczka)
Napoje
> Herbata imbirowa
> Herbata miętowa
> Herbata rumiankowa
> Herbata z prawoślazu
> Herbata z kopru włoskiego
> Ciepła woda z cytryną
Nasiona/orzechy (porcja wielkości łyżki stołowej)
> Nasiona chia (skiełkowane)
> Siemię lniane (skiełkowane)
Produkty niebezpieczne
> Alkohol
> Produkty rafinowane
> Przetwory mleczne
> Surowizna
> Żywność paczkowana
Jedz brudniej i czuj się lepiej – dr Josh Axe.
Leave A Reply