Podobnie jak wszystkie zwierzęta, spędzamy fizyczne życie na przemianie materii organicznej w odpadki.
Od tego, jak nam się to udaje, zależy poziom energii, długowieczność i ogólny stan naszego ciała i umysłu. Brak pewnych składników odżywczych i niewłaściwy rodzaj pokarmu mogą oznaczać złe trawienie i wchłanianie oraz niewłaściwe reakcje w przewodzie pokarmowym, np. wzdęcia i stany zapalne, infekcje przewodu pokarmowego i złe wydalanie.
Efekty uboczne takich zjawisk odczuwa każdy układ w ludzkim organizmie – odporności, nerwowy, równowagi hormonalnej oraz zdolności do odtruwania.
KWAS ŻOŁĄDKOWY – WŁAŚCIWA RÓWNOWAGA
Trawienie rozpoczyna się w zmysłach. Widok i zapach potraw wzbudzają reakcje chemiczne, które przygotowują nas do przyjęcia i trawienia pokarmu. Żucie jest wyjątkowo ważną czynnością, ponieważ do przewodu pokarmowego wysyłane są informacje, które mają przygotować wydzielanie różnych enzymów, w zależności od tego, co znajduje się w jamie ustnej.
Następnie pokarm przechodzi do żołądka, gdzie duże cząsteczki białka rozkładane są na mniejsze grupy aminokwasów. Pierwszy etap trawienia białek zachodzi przy udziale kwasu solnego wydzielanego w ścianie żołądka, którego działanie zależy od cynku.
Produkcja kwasu solnego oraz poziomy cynku często zmniejszają się wraz z wiekiem.
Rezultatem jest niestrawność, nasilająca się zwłaszcza po posiłkach bogatych w białko, a także możliwość powstania alergii pokarmowych, ponieważ duże. nie strawione cząsteczki pokarmu częściej wywołują reakcje alergiczne w jelicie cienkim.
Przy zbyt małej ilości kwasu żołądkowego ulgę może przynieść zażycie środka ułatwiającego trawienie zawierającego chlorek betainy oraz co najmniej 15 mg cynku w łatwo przyswajalnej postaci, takiej jak cytrynian cynku. Natomiast żołądki niektórych ludzi wytwarzają zbyt dużo kwasu solnego, co jest prawdopodobną przyczyną „kwaśnego żołądka”, objawiającego się niestrawnością i uczuciem pieczenia.
Zazwyczaj dolegliwości nasilane są przez kwasotwórcze i drażniące pokarmy i napoje. Alkohol, kawa, herbata i aspiryna należą do substancji drażniących ściany przewodu pokarmowego; mięso, ryby. jajka i inne pokarmy o wysokiej zawartości białka stymulują produkcję kwasu i mogą nasilić stan nadkwaśności.
Wapń i magnez należą do pierwiastków o szczególnych właściwościach zasadowych i mają łagodzące działanie u ludzi cierpiących na nadkwasotę.
***
Więcej o dobrym trawieniu
1) Dobre trawienie jest najważniejsze – sprawdź pH kwasu żołądkowego. Zakwaszanie żołądka dzieci i dorosłych. Pozbądź się alergii, wzdęć, refluksu i przewlekłych chorób.
http://izla.pl/blog/artykul/1904
***
ENZYMY TRAWIENNE
Żołądek produkuje również enzymy z grupy zwanej proteazami. które rozkładają białko. Trawienie białek kontynuowane jest w początkowym odcinku jelita cienkiego – dwunastnicy, do której napływają enzymy trawienne wytwarzane w trzustce i wątrobie. Trzustka jest podstawowym narządem trawiennym, a jej komórki produkują enzymy odpowiedzialne za rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek, czyli odpowiednio amylazy, lipazy i proteazy. Oczywiście, istnieje wiele ich rodzajów.
Produkcja enzymów trawiennych zależy od wielu różnych składników odżywczych, zwłaszcza od witaminy B6.
Niewłaściwe żywienie prowadzi do nieprawidłowego trawienia, czego rezultatem jest niewłaściwe wchłanianie, tak że ilość składników odżywczych, które mogą być wykorzystane przez organizm, jest coraz mniejsza. Konsekwencją tego jest obecność nie strawionego pokarmu w jelicie cienkim, co prowadzi do rozwoju niepożądanej i obcej człowiekowi flory bakteryjnej i mikroorganizmów, a to wywołuje wzdęcia brzucha, nadmierne oddawanie gazów i bóle brzucha.
Produkt przykładowy
Natychmiastową poprawę może przynieść przyjmowanie do każdego posiłku preparatu z enzymami trawiennymi o szerokim działaniu.
Można sprawdzić działanie takiego preparatu, krusząc go i dodając do gęstej owsianki na wodzie. Jeśli środek jest dobrej jakości, owsianka w ciągu trzydziestu minut stanie się płynna. Przyjmowanie preparatów enzymatycznych przez pewien czas nie wywołuje działań ubocznych, natomiast zapewnia wzrost poziomu składników odżywczych w organizmie. Kiedy poziom się wyrówna, trawienie często poprawia się samoistnie i uzupełnianie enzymów przeważnie staje się już niepotrzebne.
***
więcej o enzymach trawiennych
1) Czy potrzebujesz enzymów trawiennych?
2) Wskaźniki zdrowia (ślina, mocz, śluz, kał, poziom kwasu solnego)
Wskaźniki zdrowia (ślina, mocz, śluz, kał, poziom kwasu solnego)
***
Tłuszcz przed strawieniem zostaje specjalnie przygotowany za pośrednictwem żółci produkowanej w wątrobie i magazynowanej w pęcherzyku żółciowym. Żółć zawiera lecytynę, pomagającą w emulgacji dużych cząstek tłuszczu i rozbijaniu ich na drobne cząsteczki; na ich większą powierzchnię działa rozkładająca tłuszcze lipaza. Dodawanie lecytyny w postaci granulek czy kapsułek usprawnia proces emulgacji i może pomóc ludziom ze złą tolerancją.
REAKCJE PRZEWODU POKARMOWEGO
Niestrawność może być spowodowana brakiem lub nadmiarem kwasu żołądkowego lub brakiem enzymów trawiennych, ale są też inne jej przyczyny. Wiele pokarmów może drażnić, a nawet uszkodzić bardzo wrażliwą i ważną wewnętrzną powierzchnię jelit. Jednym z takich produktów jest pszenica, której białko, zwane glutenem, zawiera gliadynę – znany czynnik drażniący jelita. Tolerowana jest zazwyczaj jej niewielka ilość, ale większość ludzi w Wielkiej Brytanii spożywa pszenicę w postaci herbatników, różnego rodzaju pieczywa, płatków śniadaniowych, ciastek, ciast i makaronów przynajmniej trzy razy dziennie. Współczesna pszenica jest bardzo bogata w gluten, a jego zdolność do reakcji ze ścianą jelita wzrasta w czasie pieczenia. W razie znacznej nadwrażliwości na gluten kosmki jelitowe – drobne wypustki tworzące ścianę jelita – mogą zostać całkowicie zniszczone. Dlatego osoby z rozpoznaną nadwrażliwością na gluten muszą unikać wszystkich zawierających go produktów.
Ryż, komosa ryżowa, kukurydza i gryka są wskazane, ponieważ są pokarmami bezglutenowymi.
ZAKAŻENIA PRZEWODU POKARMOWEGO
Najlepszym sposobem, aby nabawić się infekcji w przewodzie pokarmowym, jest jedzenie dużej ilości cukru, niestrawność i regularne leczenie się antybiotykami. W przewodzie pokarmowym żyje około trzystu różnych szczepów bakterii, z których większość jest bardzo ważna, ponieważ chronią przed szkodliwymi bakteriami, wirusami i innymi groźnymi mikroorganizmami.
Antybiotyki niszczą nie tylko złe, ale też i dobre bakterie w naszym organizmie, dlatego najlepiej unikać ich przyjmowania, chyba że jest to absolutnie konieczne. Jeżeli w przewodzie pokarmowym żyje zły rodzaj bakterii albo rozmnożyły się drożdże ze szczepu Candida albicans, to dieta o wysokiej zawartości cukru może pogorszyć sytuację.
***
więcej o leczeniu leczenie Candidy
Candida ( drożdżyca) cz 1 – Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.
Candida ( drożdżyca) cz 1 – Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.
***
Dobrymi wskaźnikami stanu nierównowagi są senność, zatrucia czy wzdęcia po spożyciu cukru. Ponieważ drożdże fermentują cukier do alkoholu, można sprawdzić obecność tych organizmów przez zbadanie krwi na obecność alkoholu po zjedzeniu cukru.
Przykładowy preparat
Naturalnym lekarstwem pomocnym w zwalczaniu zakażeń przewodu pokarmowego jest np. kwas kaprylowy, pochodzący z orzechów kokosowych, o działaniu przeciwgrzybiczym. Skuteczny jest też ekstrakt z nasion grejpfruta (w postaci kropli rozpuszczanych w wodzie): działa nie tylko przeciwgrzybiczo, ale także przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, nie niszcząc bakterii pożytecznych. Najlepiej przyjmować go między posiłkami. Inną metodą leczenia jest podawanie preparatów, tak zwanych probiotyków, które wzmacniają szczepy pożytecznych bakterii.
Zazwyczaj wystarczy miesięczna kuracja. Ponieważ bakterie są organizmami, które łatwo zniszczyć, najlepiej przyjmować preparaty wysokiej jakości, zawierające szczepy Acidophilus i Bifidus. W skład niektórych preparatów wchodzą bakterie pochodzące od szczepów występujących w przewodzie pokarmowym, takich jak Acidophilus salivarius i Bifidus infantis.
ZAPOBIEGANIE WZDĘCIOM I ZAPARCIOM
Przyczyną gazów jest niestrawność i spożywanie pokarmów zawierających nierozkładalne węglowodany, które znajdują się przede wszystkim w fasoli i warzywach. Rozkłada je enzym zwany alfa-galaktozydazą, także dostępny w różnych preparatach. Przyjmowanie go łagodzi objawy wzdęcia i nadmiernych gazów.
Najpowszechniejszą przyczyną zaparć jest twarda konsystencja mas kałowych. Produkty naturalne zachowują w przewodzie pokarmowym miękką konsystencję, ponieważ zawierają błonnik, który pochłania wodę, i dzięki temu pęcznieją. Z kolei owoce i warzywa zawierają dużo wody.
Zboża nie oczyszczone, np. owies i ryż, jeśli są właściwie przygotowane, wchłaniają wodę i tworzą w przewodzie pokarmowym miękką i wilgotną masę.
Mięso, sery twarde, jajka, oczyszczone zboża i pszenica (ponieważ zawiera gluten) mają właściwości zapierające. Błonnik znajdujący się w owsie ma szczególnie korzystne działanie, ponieważ wykazano, że pomaga obniżać podwyższony poziom cholesterolu, zwalnia wychwyt węglowodanów i zapobiega zaparciom. Dlatego, chociaż dodawanie do jedzenia błonnika nie jest niezbędne, dobrze jest moczyć owies, a następnie jeść na zimno.
Należy do nich siemię lniane, które można mielić i posypywać nim potrawy, śliwki i witamina C w dawkach kilku gramów.
***
więcej o witaminie C
Potęga witaminy C- wszystko co powinieneś o niej wiedzieć.
***
Niektóre pokarmy mają delikatne działanie przeczyszczające. Jednak większość środków przeczyszczających, nawet naturalnych, ma właściwości drażniące ściany przewodu pokarmowego i chociaż mogą być skuteczne, nie leczą przyczyny dolegliwości. Obecnie znany jest inny rodzaj środka przeczyszczającego – oligosacharydy pochodzenia owocowego, dostarczane w postaci proszku, będące węglowodanami złożonymi, które pomagają utrzymać odpowiedni stopień wilgotności w przewodzie pokarmowym i stymulują produkcję dobrych bakterii – pałeczek kwasu mlekowego. Chociaż efekt ich działania nie jest tak gwałtowny, są godne polecenia. Oczywiście, należy jeść duże ilości owoców, warzyw oraz przyjmować dużo płynów.
U niektórych osób długotrwałe zaparcia mogą doprowadzić do fizycznego zablokowania i rozdęcia jelita. Zmiany dietetyczne mogą pomóc, ale nie zawsze wystarczą do oczyszczenia jelita.
Połączenie specjalnych rodzajów błonnika, pochodzących z buraków, owsa i ziół, pomoże rozluźnić stare masy kałowe. Preparaty takie są dostępne w postaci związków oczyszczających jelita – kapsułek i proszków, które należy przyjmować przez jeden do trzech miesięcy.
***
więcej na temat oczyszczania jelita
Oczyszczanie jelit (czosnek, babka płesznik, probiotyki, oxygen, innulina, woda jonizowana)
***
Inną pomocną metodą jest wlewka: do jelita grubego pod ciśnieniem wpychana jest przez lewatywę woda i to, wraz z masażem brzucha, pomaga uwolnić i usunąć stare masy kałowe. Na poprawę trawienia wpływają ćwiczenia mięśni brzucha i oddychanie pomagające go rozluźnić. Naturalnym odruchem organizmu jest zaprzestanie trawienia w chwilach stresu.
Usprawnienie trawienia to podstawa dobrego zdrowia. Wzrasta poziom energii, skóra staje się bardziej miękka i czysta, zapach wydzielany przez ciało staje się mniej intensywny i wzmacnia się układ odpornościowy.
Należy nad tym pracować na wszystkich poziomach – najpierw dbając o
1) dobre trawienie, potem o
2) dobre wchłanianie, a następnie o
3) dobre wydalanie.
Jeśli masz jakieś szczególne problemy z trawieniem, najlepiej poradzić się dietetyka. Przy obecnym stanie wiedzy na temat naturalnych sposobów leczenia i zaawansowaniu współczesnych metod diagnostycznych większość problemów z trawieniem może być skutecznie rozwiązana przy niewielkim nakładzie środków, bez potrzeby inwazyjnej diagnostyki i leczenia.
Źródła:
Smak zdrowia . Zasady prawidłowego odżywiania Patrick Holford
Leave A Reply