Oczyszczenie jelit i przywrócenie zdrowej flory jelitowej jest prawdopodobnie najważniejszym krokiem w kierunku pokonania drożdżaków Candida i powiązanych z nimi problemów grzybiczych. Jego elementami są środki przeciw- bakteryjne, a w szczególności grzybobójcze, ponadto diety, probiotyki i prebiotyki. Probiotyki to kultury żywych bakterii nadających się do zasiedlenia jelit, natomiast prebiotyki to pożywienie, na którym się one korzystnie rozwijają.
Należy przygotować się do oczyszczenia jelit poprzez poprawę swojej diety zgodnie z zaleceniami opisanymi
http://izla.pl/blog/artykul/1815/candida-drodyca-cz-3-dieta-przeciw-drodzakom
Następnie trzeba rozpocząć przeczyszczenie za pomocą czosnku, ale jeśli okaże się, że ci on nie służy bądź nie możesz go spożywać ze względów towarzyskich, poeksperymentuj z innymi środkami bakteriobójczymi.
PRZECZYSZCZENIE ZA POMOCĄ CZOSNKU
Świeży, surowy czosnek ma silne własności przeciwbakteryjne, zwłaszcza grzybobójcze. Nawet w rozcieńczeniu większym niż 1:1000 nadal zabija bakterie i grzyby. Kiedy rozdrabniamy go, jego enzymy ze stabilnej alliiny tworzą allicynę.
Allicyna zawiera aktywny atom tlenu, który zabija mikroorganizmy poprzez utlenienie ich błon komórkowych. Bakterie kwasu mlekowego również zabijają inne drobnoustroje za pomocą tlenu (pochodzącego z nadtlenku wodoru) i dlatego są mniej podatne na czosnek niż Candida.
Aby zminimalizować nieprzyjemne reakcje, takie jak ból głowy, nudności czy inne dolegliwości gastryczne, zaleca się na początku brać czosnek razem z silnym środkiem przeczyszczającym.
Może nim być na przykład sól angielska (siarczan magnezu; MgS04) lub sól glauberska (siarczan sodu; Na2SO4)- 1 łyżka stołowa na dużą szklankę wody. Po jej wypiciu popij wodą.
Jeśli cierpisz mi zatwardzenie lub nadwagę, powinieneś wziąć na początku 2 łyżki stołowe soli angielskiej, aby mieć pewność, że przyniesie spodziewany efekt. W celu zmniejszenia goryczy w smaku rozpuszczoną sól wstaw do lodówki na noc. Rano rozgnieć duży ząbek czosnku, wrzuć go do niewielkiej ilości wody i wypij. Następnie wypij schłodzoną sól angielską i popij ją wodą.
W następnych dniach możesz przyjmować coraz mniej soli przeczyszczających albo stosować łagodniejszy środek o podobnym działaniu. Należy robić to przez co najmniej trzy dni przy zaawansowanych stanach przez jeden do dwóch tygodni przed rozpoczęciem ogólnoustrojowej terapii. W razie problemów z jelitami bardzo pomocne może okazać się połykanie przed snem całego obranego ząbka czosnku i popijanie go jakimś płynem.
Jeśli nie możesz brać go, możesz umieścić zgnieciony lub posiekany czosnek w kapsułkach żelatynowych. Warto podawać je także dzieciom. Gdy nie możesz spożywać czosnku z innych powodów, przyjmuj inne środki przeciwbakteryjne. Podobnie ma się sprawa, kiedy możesz brać czosnek tylko w weekendy z powodu pracy lub ze względów towarzyskich.
Łuski nasion psyllium (babka płesznik)
Po zmieszaniu z wodą łuski nasion psyllium mocno pęcznieją i tworzą galaretkę, którą można używać jako łagodny środek przeczyszczający. Transportuje ona środki przeciwbakteryjne przez cały przewód jelita, ponadto wiąże się z toksycznymi substancjami mikrobiologicznymi i usuwa je i organizmu.
Działanie psyllium zależy od ilości wody, w której się znajduje. Jeśli użyje się jej za mało, staje się ono zbyt gęste lub lepkie i wtedy powoduje zaparcia. To może być korzystne w razie biegunki, ale żeby psyllium działało jako środek przeczyszczający, trzeba dodać dużo wody.
Najlepiej kontynuować przyjmowanie psyllium przez większość czasu. Jeśli nie masz zaparć i wypróżniasz się kilka razy dziennie, możesz od razu zacząć przeczyszczanie za pomocą Czosnku i psyllium, rezygnując z soli przeczyszczających.
Przed śniadaniem dodaj pół łyżeczki wodorowęglanu sodu oraz ząbek posiekanego czosnku lub inny odpowiedni środek bakteriobójczy do dużej szklanki wody. Na koniec dodaj pełną łyżeczkę łusek nasion psyllium, zamieszaj całość i od razu wypij, popijając wodą.
Oczyszczanie za pomocą psyllium:
Po co najmniej tygodniu przyjmowania łyżeczki psyllium przed śniadaniem, ewentualnie przed obiadem możesz spróbować pięciodniowego oczyszczania za pomocą psyllium, aby usunąć gęsty śluz lub błony biologiczne ochraniające Candidę przed środkami grzybobójczymi.
Najlepiej spożywać tylko świeżo wyciskane soki z zielonych warzyw, ewentualnie z dodatkiem kwaśnych odmian jabłek.
Należy pić je bardzo powoli. Co najmniej połowa soku powinna pochodzić z selera, trawy i zielonych liści. Dodatkowo można zrobić puree z garści świeżych liści, na przykład szpinaku lub boćwiny, za pomocą miksera o wysokich obrotach i wypić bez odcedzania. Jeśli nie możesz zrobić soku bądź nie masz świeżych zielonych liści, możesz jeść w określonych odstępach czasu niektóre zielone lub kwaśne odmiany jabłek i surowe sałatki warzywne.
Co trzy godziny lub pięć razy dziennie dodawaj łyżeczkę łusek nasion psyllium razem ze środkiem bakteriobójczym i wodorowęglanem sodu do dużej szklanki wody i od razu wypijaj, popijając wodą. Opcjonalnie możesz też dodawać i lub 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego, a do każdej szklanki soku także po jednej kapsułce bromeliny i papainy, aby pomóc rozrzedzać śluz.
Jako środek bakteriobójczy polecam taki, który ma zdolność przenikania przez błony biologiczne, na przykład posiekany czosnek, od 5 do 10 kropli płynu Lugola, kapsułkę z tiosiarczanem sodu lub od 5 do 10 kropli niezakwaszonego mms.
Ostatniego dnia picia soku przed snem, a także następnego dnia rano, weź 1 łyżkę stołową soli magnezu rozpuszczonych w wodzie albo tyle środka przeczyszczającego, aby sprowokować silne wypróżnienie.
Często wydalane są długie włókna i części sprasowanej masy wyglądające jak odcinki jelit. Są to kryjówki drożdżaków Candida, pasożytów i bakterii powodujących stany zapalne jelit. Urozmaicanie diety powinno następować powoli i stopniowo, jednocześnie można wykonywać testy alergiczne.
Jeśli dyskomfort podczas oczyszczania w postaci wzdęć lub innych problemów jelitowych staje się zbyt uciążliwy, należy wziąć środek przeczyszczający lub zrobić lewatywę, aby wypłukać wszystko na zewnątrz, i spróbować ponownie później.
kurację należy kontynuować przez dłuższy czas, stosują Umiarkowane ilości środków przeciwdrobnoustrojowych.
PROBIOTYKI
Zastąpienie zdziesiątkowanych drobnoustrojów chorobotwórczych pożądanymi bakteriami typu Lactobacillus. Najlepiej dokonać tego, biorąc dużą dawkę bakterii 30-60 minut po każdym przeczyszczeniu, w przeciwnym razie niepożądane drobnoustroje mogą odzyskać pełnię sił po zjedzeniu następnego posiłku.
Kultury bakterii Lactobacillus acidophilus zasiedlają przestrzeń na ścianach jelita cienkiego, natomiast ochronne bifidobakterie zamieszkują okrężnicę i jelito grube. Istnieją także inne rodzaje bakterii mlekowych bytujących naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym. Te kultury bakterii są dostępni w sklepach ze zdrową żywnością jako proszki w butelkach i brązowego szkła. Powinny być przechowywane w lodówce zarówno przed, jak i po zakupie.
Prawdę powiedziawszy, trudno jest znaleźć dobrą kulturę bakterii. Zgodnie z ogólną regułą należy szukać takiej, która była hodowana na nasionach i warzywach, a nie na mleku, posiada szeroką gamę różnych szczepów bakteryjnych oraz została wytworzona w temperaturze od 37 do 40 °C, w której powinna też być stosowana.
Fermentowane napoje, takie jak kefir lub kombucza raczej kwaśne i u wrażliwych osób mogą powodować nadkwasotę. Można zniwelować ten problem, częściowo neutralizując je wodorowęglanem sodu, węglanem magnezu lub sproszkowanym dolomitem.
W przypadku grzybicy pochwy należy początkowo stosować irygację z wykorzystaniem środka przeciwbakteryjnego, a potem zażywać priobiotyczne kultury bakterii.
Zell-Oxygen
Jeśli próbna dawka Zell-Oxygenu (płynny enzym drożdżowy) nie powoduje reakcji, możesz stosować go przez dłuższy czas. Według powszechnej opinii Zell-Oxygen pomaga pokonywać problemy związane z drożdżakami Candida. Zawiera żywe drożdże tlenowe Saccharomyces Cerevisiae, które zwalczają Candidę albicans.
Podczas badań klinicznych Zell-Pxygyy zmniejszał od 50 do 100 razy populację Candidy, zapobiegając jej niekontrolowanemu rozrostowi. Ponadto ze względy na swoją zawartość tlenu Zell-Oxygen usprawnia oddychanie komórkowe i funkcje układu odpornościowego.
Można stopniowo zwiększać ilość do 4 łyżeczek deserowych dziennie przez kilka tygodni, po czym przyjmować 1 lub 2 łyżki przez dłuższy okres. Specyfik kupić można przez Internet.
PREBIOTYKI
Prebiotyki, czyli pokarmy dostarczane naszej florze jelitowej, są czynnikiem jeszcze ważniejszym od stosunkowo nielicznych bakterii probiotycznych, które można dostarczać w drodze suplementów. Te składniki odżywcze decydują, które gatunki mikroorganizmów będą się rozwijać, a które nie.
Lekkostrawne węglowodany zawarte w cukrze i w produktach zbożowych sprzyjają Candidzie i innym drożdżakom, ale mogą też prowadzić do przerostu różnych bakterii w jelicie cienkim.
Dostępny w handlu rozpuszczalny, ale niestrawny dla ludzi, błonnik FOS (fruktooligosacharydy) pomaga stymulować rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. Składa się głównie z kilku połączonych ze sobą cząsteczek fruktozy. Chociaż jest korzystniejszy dla naszej flory jelitowej od prostych węglowodanów, jest, niestety, spożywany również przez drobnoustroje chorobotwórcze zasiedlające okrężnicę.
Na dodatek niektóre dostępne w sprzedaży rodzaje FOS wytwarza się przez karmienie kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) sacharozą. Osoby wrażliwe na drożdże nogą reagować na przetworzoną żywność zawierającą te składniki.
Lepszy rodzaj FOS jest produkowany przez podział znacznie dłuższych łańcuchów fruktozy zawartych w inulinie pochodzącej z roślin.
Sproszkowana inulina jest ogólnie lepszym środkiem stymulującym rozwój bifidobakterii w okrężnicy i jednym ze skuteczniejszych środków utrzymujących drożdżaki Candida w okrężnicy pod kontrolą.
Inulina jest drobnym, białym proszkiem o lekko słodkim smaku. Jest smaczniejsza i korzystniejsza od nierozpuszczalnych włókników zawartych na przykład w otrębach. Uważa się ją za zdrową i bezpieczną dla wszystkich grup wiekowych, w tym dla kobiet w ciąży i karmiących.
Zalecane spożycie inuliny to od 5 do 10 gramów lub od i do 2 łyżeczek raz lub dwa razy dziennie.
Dawka powinna być zwiększana stopniowo, ponieważ inulina może powodować rozwolnienie i zwiększone wiatry lub wzdęcia. Nie da się tego całkowicie uniknąć, ale należy w drodze eksperymentowania ustalić dopuszczalne granice. Również ilość inuliny należy dostosować do ilości spożytych roślin strączkowych, które mogą wywoływać dodatkowe gazy z powodu zawartej w nich rafinozy i pokrewnych związków.
Oto dane dotyczące zawartości inuliny w żywności: korzenie cykorii 15-20 procent, słonecznik bulwiasty 14-19 procent, czosnek 9-16 procent, liście mniszka lekarskiego 12-15 Procent, cebula 2-6 procent, por 3-10 procent, liście karczochą 3-10 procent, banan 0,3-0,/ procent.
Woda jonizowana
Ujemne jony wodorotlenku w wodzie jonizowanej z łatwością wydzielają elektrony zabijające drożdżaki Candida. Używaj takich ustawień jonizatora, które zwiększają ujemny potencjał utleniająco-redukujący (-ORP).
Najlepiej wykorzystywać wodę z dużą zawartością minerałów, szczególnie magnezu z dodatkiem niewielkiej ilości wodorowęglanu sodu. Dodaj trochę więcej wodorowęglanu sodu przed wypiciem.
Leczenie przerostu Candida w 7 częściach
Część 1 – Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.
http://izla.pl/blog/artykul/1813/candida-drodyca-cz-1-co-to-jest-i-jak-wpywa-na-organizm-test-liny
Część 2 – Zasady leczenia Candida
http://izla.pl/blog/artykul/1814/candida-drodyca-cz-2-zasady-leczenia-candida-drodakw
Część 3 – Dieta przeciw drożdżakom (co jeść, czego unikać , suplementy)
Część 4 – Ogólno ustrojowa terapia ( jod, boraks, mms, piołun, La pacho, liść oliwny)
Część 5 – Oczyszczanie jelit (czosnek, babka płesznik, probiotyki, oxygen, inulina, woda jonizowana)
Część 6 – Środki pomocnicze (nafta, olejek terpentynowy,olej kokosowy, srebro koloidalne, woda utleniona, zapper, urynoterapia)
Część 7 – Inne problemy grzybiczne ( paznokcie , skóra, usta, narządy płciowe, Protokół Cutlera, enzymy)
Źródła:
Walter Last – Jak wyleczyć się z drożdżaków
Comment
[…] Candida (drożdżyca) cz 5 – Oczyszczanie jelit (czosnek, babka płesznik, probiotyki, oxygen,… […]