Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Oczyszczanie jelit i wprowadzenie zdrowej flory jelitowej to pierwszy etap dwuetapowej terapii antybakteryjnej mającej na celu wyeliminowanie drożdżaków Candida.

Drugi etap to terapia ogólnoustrojowa.

Przed rozpoczęciem obu etapów zaleca się dokonanie pewnych zmian żywieniowych.
Głównym założeniem tej diety jest to, że drożdżaki Candida, tak jak wszystkie grzyby i drożdże, żywią się przede wszystkim
węglowodanami prostymi, zwłaszcza cukrami zawartymi w pokarmach lub powstającymi podczas trawienia. Produktami zawierającymi takie węglowodany są cukier i słodzona żywność, owoce i pochodzące z nich soki, napoje gazowane, alkohol, produkty mączne oraz płatki i produkty zbożowe.
Szczególnie szkodliwy jest
gluten, pochodzący głównie z pszenicy, a do pewnego stopnia także z żyta i innych zbóż glutenowych, ponieważ powoduje zapalenie ściany jelita potęgujące zespól nieszczelnego jelita.


Najlepiej jeść tylko świeżą żywność i unikać fermentowanych na bazie drożdży, nieświeżych lub przeterminowanych pokarmów, takich jak sery, peklowane i suszone ryby, zupki i ze sklepu, sosy do mięs i fermentowane produkty sojowe, jako I że wszystkie one mogą powodować silne reakcje alergiczne. 

 

                                                
Ogranicz, a najlepiej unikaj tych pokarmów, zwłaszcza na samym początku, dopóki flora jelitowa się nie ustabilizuje.

1) Do słodzenia można używać zioła o nazwie stewia, a po oczyszczeniu jelit można spróbować też ksylitolu i gliceryny. Należy jednak wystrzegać się syntetycznych słodzików.

2) Początkowo należy oprzeć swoją dietę na roślinach strączkowych i warzywach w dodatku do pokarmów zawierających białko i tłuszcz, to znaczy mięsa, ryb, jaj i nasion roślin oleistych.

3) Najlepiej spożywać głównie :

zielone warzywa, takie jak szpinak i warzywa z rodziny kapustnych, zamiast ziemniaków i gotowanych warzyw korzeniowych, takich jak marchew.

Surowa siekana (nie utarta) marchew i sałatki świeżych surowych warzyw ogólnie wolno się trawią i dlatego są gorąco polecane, zwłaszcza w połączeniu z kiełkami roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola mung, groszek i ciecierzyca.

                                                           


Doskonałym sposobem na oczyszczenie przewodu pokarmowego jest zmiksowanie garści świeżych zielonych liści, dolanie wody i wypicie ich bez odcedzania. Można też dodać spirulinę lub inne środki. Błonnik i chlorofil pochodzący z liści stanowią wysokiej jakości pokarm dla bifidobakterii zamieszkujących okrężnicę.


Rośliny strączkowe są bogate w rafinozę, rozpuszczalny błonnik, który jest rozkładany tylko w jelicie grubym. Jest ona kolejnym doskonałym pokarmem dla bifidobakterii, które są głównym gatunkiem utrzymującym drożdżaki Candida w jelitach pod kontrolą. Rafinoza jest trisacharydem złożonym z cukrów prostych lub połączonych cząsteczek galaktozy, fruktozy i glukozy. Jest rozpuszczalnym błonnikiem występującym w roślinach strączkowych i z rodziny kapustnych, szparagach i w innych warzywach.
Skutkiem ubocznym spożywania roślin strączkowych są wiatry i wzdęcia, które można złagodzić, kiełkując lub mocząc rośliny strączkowe przez noc i wymieniając wodę przed gotowaniem. To również znacząco usprawnia wchłanianie minerałów poprzez zmniejszanie ilości kwasu fitynowego w nasionach.


Należy też wyrobić zdrowe nawyki podczas przygotowywania posiłków, to znaczy unikać lub ograniczać smażenie lub podgrzewanie tłuszczów oraz nie używać naczyń z aluminium i kuchenek mikrofalowych. Ponadto należy wystrzegać się pszenicy i innych zbóż glutenowych.


Trzeba pamiętać, że wielu ludzi jest uczulonych na kazeinę zawartą w mleku A1 (powszechnie dostępnym). Najlepiej więc spożywać ją w krowim mleku, serze lub jogurcie tylko po przeprowadzeniu testów alergicznych albo spożywać mleko  A2 lub izolat białka serwatki.


Innym cennym pokarmem dla naszych bifidobakterii jest Inulina, wielocukier składający się głównie z długich łańcuchów fruktozy. On także jest przekształcany tylko przez bifidobakterie i inne bakterie w jelicie grubym. Inulina występuje obficie w warzywach, a zwłaszcza w ich korzeniach. Najwięcej Jest jej w słoneczniku bulwiastym, korzeniach cykorii, cebuli, porach, karczochach i liściach mniszka lekarskiego.

                                                
Mielone siemię lniane (w młynku do kawy) i oliwa z pierwszego tłoczenia są szczególnie dobre, ponieważ chronią ściany jelita przed atakiem drożdżaków Candida wyposażonych w chwytniki. Dodawaj maksymalnie 1 łyżkę stołową jednej z tych substancji lub ich obu do większości posiłków.

Jeśli od czasu do czasu chcesz nieco zmienić swoje nawyki żywieniowe, możesz poeksperymentować z żywnością o wysokiej zawartości węglowodanów, przyjmując jednocześnie właściwe środki grzybobójcze. Dotyczy to szczególnie owoców i innych pokarmów bogatych w lekkostrawne węglowodany, na przykład ziemniaków, ryżu lub gotowanej marchwi.

Odpowiednim środkiem grzybobójczym może być surowy ząbek czosnku bądź kilka kapsułek wyciągu z liści oliwnych lub pau d arco w proszku.


Po oczyszczeniu jelit i kilkutygodniowej ogólnoustrojowej ; terapii przeciwgrzybiczej można złagodzić ścisłą dietę, jedząc przede wszystkim więcej warzyw korzeniowych, owsa i owoców. Jeśli ponownie spożywasz chleb, postaraj się zdobyć chleb żytni na zakwasie, orkiszowy lub z mąki gryczanej. Ogranicz chleb drożdżowy, szczególnie pszenny.

Po zrealizowaniu ogólnoustrojowej terapii antybakteryjnej spożywaj pokarmy zawierające węglowodany proste, drożdże i pleśnie tylko w ograniczonym zakresie. Ideałem jest stałe przestrzeganie powyższej diety.

                                                                  


Jeśli wciąż dokucza ci zmęczenie i osłabienie mięśni, staraj się jeść od 200 do 300 gramów zielonych jabłek dziennie, najlepiej rano lub w równych odstępach czasu w ciągu dnia ze względu na zawartość kwasu L-jabłkowego, który może znacznie usprawnić oddychanie komórkowe. Zawartość kwasu jabłkowego w zielonych jabłkach wynosi około 0,6%, zaś w niedojrzałych zdecydowanie więcej. Jeszcze więcej jest go w kwaśnych wiśniach i nektarynkach.
Sok jabłkowy, w którego jednym litrze jest od 3 do 5 gramów kwasu jabłkowego, ma za dużo cukru, stąd mała szklanka soku z kwaśnych wiśni z jego pięcio- lub sześciokrotnie większą ilością jest w porządku.

                                                   

Ścisła dieta z dodatkiem surowego czosnku i imbiru może prowadzić do znacznej poprawy i obumierania drożdżaków Candida w przewodzie pokarmowym, a włączenie probiotyków może pomóc przywrócić zdrową florę jelitową.

Jednak sama dieta nie wystarczy, by usunąć Candidę z krwi, okrężnicy, układu limfatycznego i różnych zakamarków. Jeśli cierpisz na rozmaite alergie i stosujesz już dietę nieuczulającą, dokonuj wszelkich zmian stopniowo.

                                       


                               Unikanie żywności zawierającej pleśń
Początkowo wystrzegaj się wszelkich pokarmów, które zawierają drożdże i które zostały wyprodukowane na bazie grzybów lub mogą być spleśniałe.

Mogą to być produkty drożdżowe, napoje alkoholowe, takie jak piwo, wino, brandy i whisky, ocet jabłkowy, sos sałatkowy, orzeszki ziemne i ewentualnie inne orzechy, soki owocowe ze sklepu, suszone owoce, pikle, sos pomidorowy, drożdże w proszku, sery pleśniowe, lody, przetwarzane i wędzone mięso, produkty wytwarzane na bazię słodów, sos barbecue, oliwki i majonez.

Często zanieczyszczone pleśniami są też produkty mączne.


Niektórzy ludzie reagują nawet na sztuczny kwas cytrynowy, jest on bowiem produkowany za pomocą grzybów (Aspergillus niger). Taki kwas cytrynowy znajduje się powszechnie w większości przetwarzanej żywności, dlatego takie osoby zawsze powinny czytać etykietki na opakowaniach.
Pleśnie niekoniecznie powodują przerost drożdżaków Candida, ale wzmacniają stany zapalne i reakcje układu odpornościowego. Spożywane powszechnie drożdże i pleśnie oraz grzyby znacznie zwiększają dolegliwości u wrażliwych osób, prowadząc często do zaognienia reakcji alergicznych.

Ponadto niektóre pleśnie mogą uszkadzać wątrobę, na przykład gatunek pleśni, który pojawia się często na orzeszkach ziemnych i znajduje się w maśle orzechowym.


Pleśń porasta głównie suszone owoce, źle przechowywane zboża i orzechy, a także zewnętrzne liście kapusty i skórki różnych owoców. Może znajdować się w żywności w tak małej ilości, że można nawet jej nie poczuć. Gotowanie lub przetwarzanie nie pomaga, ponieważ reakcje alergiczne zwykle zachodzą wobec ścian komórkowych, bez względu na to, czy grzyby są żywe, czy martwe.
Mąka pełnoziarnista, otręby i ziarna pszenicy są jeszcze bardziej narażone na pleśń niż biała mąka. Również ryż jest często zanieczyszczony pleśnią.
Mycie ziaren i orzechów oraz owoców i warzyw przed gotowaniem lub jedzeniem pomaga usunąć pleśnie, zaś suszenie na słońcu niszczy grzyby i zapobiega ich rozwojowi. Chociaż do suszonych owoców dodawana jest obecnie siarka zmniejszająca wzrost grzybów, mimo to zaleca się myć je przed zjedzeniem.


Żywność trzymaną przez kilka dni w lodówce, zwłaszcza gotowaną, często porasta pleśń, której można nie wykryć w jej wczesnym stadium. W przypadku twardych pokarmów, takich jak sery, wystarczy jedynie odciąć cienką warstwę górnej po-wierzchni, ale miękką żywność najlepiej wyrzucić w całości.


Do paszy dla zwierząt hodowanych na mięso powszechnie dodaje się też antybiotyki - dotyczy to głównie drobiu i świń. Pozostałości po antybiotykach mogą zaburzać florę jelitową konsumenta i sprzyjać w ten sposób przerostowi drożdżaków Candida. Poza tym mięso może być zarażone Candida lub innymi grzybami z powodu dodawania antybiotyków i jednocześnie mogą w nim znajdować się odporne szczepy szkodliwych bakterii. Ogólnie rzecz ujmując, najlepiej  unikać mięsa z tuczami.

 

                                          
                                          Żywność sfermentowana


Żywność fermentowana kwasem mlekowym może aktywnie sprzyjać ponownemu rozwojowi bakterii Lactobacillus acidophilus i bifidobacterium, ale może też być źródłem problemów, ponieważ zawiera zwykle niektóre szczepy drożdży. Takie szczepy mogą odgrywać korzystną rolę i pomagać W zwalczaniu drożdżaków Candida, jednak często mogą prowadzić do nieprzyjemnych reakcji.
Temperatura wewnątrz jelit wynosi między 37 a 40 °C, co jest najlepszą temperaturą sprzyjającą wzrostowi właściwych bakterii. Niższe temperatury sprzyjają natomiast rozwojowi grzybów. Stąd nie zaleca się podczas terapii przeciwgrzybiczej fermentować ani spożywać niczego fermentowanego w temperaturze pokojowej. Dotyczy to na przykład kefiru, kiszonej kapusty lub rejuvelacu.

Rejuvelac jest to płyn o lekko kwaśnym smaku, w którym moczono ziarna przez cały dzień lub w którym zaczęły pojawiać się bąbelki.
Nie wszyscy będą reagować na drożdże w powyższych produktach, a niektórym mogą one nawet pomóc. Mimo to początkowo najlepiej zachować rozwagę i spożywać tylko produkty sfermentowane w temperaturze około 40 °C. Później można zacząć eksperymentować z niższymi temperaturami fermentacji.
Zaleca się również ostrożność w przypadku jogurtu. Można sporadycznie spożywać niektóre jego naturalne odmiany, ale częsta konsumpcja powoduje problemy.

Jogurt ze sklepu zazwyczaj zawiera dużo laktozy. U młodszych osób jest ona główną przyczyną przeziębień i grypy, a u starszych ludzi cząsteczka galaktozy może prowadzić do zaburzeń sieciowania białek podobnych do występujących w wypadku arabibinozy.
Bezpieczniej jest więc jeść prawdziwy twaróg, a robiąc własny, wyrzucać serwatkę, która zawiera większość lakiktozy.  Często (wytwarzany na zimno)
izolat białka serwatki wywołuje mniej reakcji alergicznych i innych dolegliwości niż zwykłe przetwory mleczne i do pewnego stopnia można go spożywać zamiast mleka.

http://izla.pl/blog/artykul/1731

http://izla.pl/blog/artykul/1693

 

                                                                    


                                                          SUPLEMENTY
Ogólnym środkiem wspomagającym są :

tabletki multiwitaminowe albo witaminy z grupy B z dodatkiem fosforanu i pirydoksalu (50-150 mg), witaminy E, magnezu, selenu i cynku.

Należy spożywać też oleje rybne w różnych postaciach ((razem z witaminą E) ze względu na ich właściwości przeciwzapalne.

Enzymy trawienne wraz z gotowaną żywnością pomagają minimalizować reakcje alergiczne i są szczególnie istotne przy zespole nieszczelnego jelita.


Witamina B3, inaczej nikotynamid, może w dużych dawkach znacznie podnosić poziom energii i wywierać korzystny wpływ, szczególnie przy osłabieniu mięśni, zaburzeniu świadomości oraz zimnych dłoniach i stopach. Odpowiednia ilość to 500 mg dwa lub trzy razy dziennie podczas posiłków.

Witamina B5 pomaga na słabe nadnercza. Przeciwutleniacze pomagają chronić przed wzajemnie powiązanymi uszkodzeniami wyrządzanymi na przykład przez arabinozę.

 

Ogólnie należy zażywać szeroką gamę przeciwutleniaczy oraz pokarmy o tego rodzaju właściwościach.

Bierz od 10 do 12 mg astaksantyny dziennie, ponieważ jest ona jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, szczególnie korzystnym dla mózgu i skóry.

W razie podejrzenia infekcji wirusowej przyjmuj od 200 do 400 mcg  selenu dziennie oprócz dużej ilości witaminy C i innych przeciwutleniaczy.


Dobrym suplementem białkowym jest 1 łyżeczka spiruliny w proszku i 2 łyżeczki izolatu białka serwatki dodane do odpowiedniego posiłku. Spirulina może sprawić, że stolec będzie miał kolor ciemnozielony, ale to dobra oznaka świadcząca o tym, iż bierzesz wystarczającą ilość do wyleczenia ścian jelit. Aby pomóc rozwinąć się bifidobakteriom, możesz dodać jeszcze łyżeczkę inuliny w proszku.


Jod pomaga chronić błonę śluzową przed inwazją grzybów. Podane ilości jodu w wodorostach są bardzo zróżnicowane, a poza tym mogą się w nich znajdować niepożądane minerały (np. arszenik).

Warto zażywać i lub 2 krople płynu Lugola dziennie (o ile nie wywołuje żadnych niepożądanych reakcji), bowiem w jednej kropli znajduje się 6,5 mg jodu. Płyn Lugola chroni nie tylko przed grzybami, ale również hamuje rozwój torbieli w piersiach, macicy, jajnikach i jelitach.


Osoby wrażliwe powinny zawsze zwiększać dawkę jodu stopniowo, aby nie doszło u nich do tymczasowej nadczynności tarczycy, skutkującej przyśpieszonym pulsem, uczuciem gorąca, zmęczeniem i bólami głowy. Może to być problemem uwłaszcza p osób przyjmujących lekarstwa na tarczycę lub serce albo przyjmujących steroidy. W razie podejrzeń należy zmniejszyć dawkowanie.


Jeśli osłabienie mięśni i zmęczenie stanowią problem, spróbuj także kwasu jabłkowego, najlepiej razem z magnezem.

Normalna dzienna dawka kwasu L-jabłkowego może wynosi od 1,5 do 2 gramów, a chlorku magnezu około 500 mg, Możesz też kupić tabletki lub kapsułki z jabłczanem magnezu i zażywać  je w podzielonych dawkach w trakcie lub przed posiłkiem- Zbyt duża ilość może wywołać biegunkę.
Kwas jabłkowy to naturalna i preferowana postać kwasu jabłkowej; lecz niestety znacznie droższa od racemicznego kwasu D,L-jabłkowego- Postać D,L jest tylko w połowie tak silna, jak postać L.

Należy przetestować obie postaci, aby sprawdzić, która z nich daje lepsze rezultaty w długim okresie.


                                               Inne składniki odżywcze
Można zastosować jeszcze kilka dodatkowych składników odżywczych w celu wyleczenia poważnych schorzeń, takich jak choroba zapalna jelit i zespół nieszczelnego jelita.


Przyjmowanie L-glutaminy przed posiłkami chroni komórki błony śluzowej jelit przed powstawaniem szkód. Glutamina dostarcza energii i jest przekształcana w N-acetyloglukozaminę, która jest niezbędna do regeneracji ścian jelit. Cykl życiowy komórek błony śluzowej jelit jest ogólnie dość krótki, ale u pacjentów z chorobą zapalną jelit jest on co najmniej trzy razy krótszy niż u zdrowych osób. N-acetyloglukozamina jest także potrzebna wszystkim pozostałym komórkom organizmu - jest głównym składnikiem tkanki chrzęstnej, spaja ze sobą komórki, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwartretyczne i przeciwrakowe.
Organizm osób z zapalną chorobą jelit nie może wytworzyć dostatecznej ilości N-acetyloglukozaminy. Ten niedobór prowadzi do dalszego uszkodzenia jelit, w tym do wzrostu ich przepuszczalności oraz zespołu nieszczelnego jelita. Zażywanie N-acetyloglukozaminy oraz L-glutaminy może pomóc wyleczyć błonę śluzową jelit dzięki wspieraniu syn¬tezy glikoprotein.

Spróbuj przyjmować od i do 3 gramów L-glutaminy i N-acetyloglukozaminy przed każdym posiłkiem.


Alkalizujące sole mineralne zmniejszają powszechną nad- kwaśność i osłabiają reakcje alergiczne. Magnez, cynk, biotyna i multiwitaminy łagodzą oznaki niedoboru, selen jest niezbędny dla układu odpornościowego, a łyżeczka czerwonego wiązu w proszku rozpuszczona w ciepłej wodzie przed posiłkami zmniejsza uczucie dyskomfortu spowodowane zapaleniem przewodu pokarmowego.

Aminokwas L-karnityna przyczynia się z kolei do wzrostu poziomu energii poprzez transportowanie kwasów tłuszczowych do komórek. Jeszcze skuteczniejszym aminokwasem jest pokrewna acetyl-L-karnityna.


Innymi składnikami odżywczymi są enzymy trawienne spożywane podczas posiłków, wysokiej jakości białko (spirulina, chlorella, pyłek pszczeli i trawa jęczmienna lub pszeniczna w proszku albo sok z niej) i oleje rybne zmieszane z lecytyną.
Ze względu na zaburzenia wchłaniania tłuszczu można wcierać oleje rybne, w tym tran z halibuta i inne rozpuszczalne w tłuszczu składniki odżywcze, takie jak koenzym Q10, we wrażliwe miejsca na skórze. W tym celu można użyć bezzapachowych olejów rybnych. Jeszcze lepszy, szczególnie dla tych, którzy mają trudności z przybraniem na wadze, jest olej z kryla.

W zaawansowanych i poważnych stanach, na przykład wyniszczenie organizmu, można stosować lewatywę retencyjną, wlewy doodbytnicze z sokiem z trawy pszenicznej lub jęczmiennej albo wyciągi z proszków proteinowych.

                                   
                                 Dieta pozbawiona węglowodanów
Pożywieniem drożdżaków Candida są węglowodany,  dobrym sposobem na zmniejszenie ich aktywności, zwłaszcza w przewodzie pokarmowym, jest przejście na jedno- lub dwutygodniową dietę pozbawioną węglowodanów. Najlepiej zrobić to tuż przed i w trakcie pierwszej części oczyszczania jelit. To pozwoli utrzymać niski poziom cukru we krwi i ograniczyć wzrost grzybów w innych partiach ciała.


Należy jeść głównie mięso, drób, ryby, jaja, warzywa liściaste i proszki proteinowe, takie jak spirulina, izolat białka serwatki (nie koncentrat!) i ewentualnie izolat białka grochu Najzdrowiej jest spożywać mało tłuste organiczne mięso lub pochodzące ze zwierząt wypasanych na trawie bądź z wolnego wybiegu. Posiada ono wszystkie niezbędne enzymy i dużą witalność.
Spożywanie samych gotowanych potraw jest możliwe przy niskiej aktywności Candidy, ale przy jej przeroście zdolności trawienne są raczej ograniczone i dlatego zaleca się dodawać  melinę, papainę i ewentualnie lipazę po odpowiednim wystygnięciu posiłku, kwas solny podczas posiłku, a wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) około 3 godzin później.
W celu pobudzenia wątroby pij też często przed i miedzy posiłkami szklankę rozcieńczonego soku z cytryny z dodatkiem spiruliny. Możesz także stosować przeczyszczanie za pomocą psyllium.

Leczenie przerostu Candida w 7 częściach

Część 1 - Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.

http://izla.pl/blog/artykul/1813/candida-drodyca-cz-1-co-to-jest-i-jak-wpywa-na-organizm-test-liny

Część 2 - Zasady leczenia Candida

http://izla.pl/blog/artykul/1814/candida-drodyca-cz-2-zasady-leczenia-candida-drodakw

Część 3 - Dieta przeciw drożdżakom (co jeść, czego unikać , suplementy)

http://izla.pl/blog/artykul/1815/candida-drodyca-cz-3-dieta-przeciw-drodzakom-co-je-czego-unika-suplementy

Część 4 - Ogólno ustrojowa terapia ( jod, boraks, mms, piołun, La pacho, liść oliwny)

http://izla.pl/blog/artykul/1817/candida-drodyca-cz-4-oglno-ustrojowa-terapia-jod-li-oliwny-poun-mms-boraks

Część 5 - Oczyszczanie jelit (czosnek, babka płesznik, probiotyki, oxygen, inulina, woda jonizowana)

http://izla.pl/blog/artykul/1818/candida-drodyca-cz-5-oczyszczanie-jelit-czosnek-babka-pesznik-probiotyki-oxygen-innulina-woda-jonizowana

Część 6 - Środki pomocnicze (nafta, olejek terpentynowy,olej kokosowy, srebro koloidalne, woda utleniona, zapper, urynoterapia)

http://izla.pl/blog/artykul/1819/candia-drodyca-cz-6-rodki-pomocnicze-nafta-olejek-terpentynowy-olej-kokosowy-srebro-koloidalne-woda-utleniona-zapper-urynoterapia

Część 7 - Inne problemy grzybiczne ( paznokcie , skóra, usta, narządy płciowe, Protokół Cutlera, enzymy)

http://izla.pl/blog/artykul/1820/candia-drodyca-cz-7-inne-problemy-grzybiczne-paznokcie-skra-usta-narzdy-pciowe-protok-cutlera-enzymy

Źródła:

Walter Last - Jak wyleczyć się z drożdżaków



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.