Czy potrzebujesz enzymów trawiennych?
Ludzie z przewlekłymi chorobami czy stanami zapalnymi najczęściej cierpią na niedobór enzymów trawiennych, ale nie tylko. Osoby które ukończyły 40 rok życia również mogą mieć niedobór enzymów trawiennych i kwasu solnego.
Podczas jedzenia, organizm musi rozbić żywności na mikro i makro składników odżywcze, które są wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Dlatego istotniejsze jest stwierdzenie jesteś tym co przyswajasz.
Enzym laktazy odpowiedzialny jest za rozbicie cukru mlecznego o nazwie laktoza. Ludzie, którym brakuje tego enzymu nie są w stanie strawić mleka (znane jako „nietolerancja laktozy”). Podobnie istnieje wiele innych enzymów, które działają w każdym konkretnym rodzaju cząsteczki. Jeśli występuje niedobór któregokolwiek z nich, organizm nie może dobrze rozbić i przyswoić pokarmów, co może spowodować poważne problemy w przewodzie pokarmowym.
Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie ślina zaczyna się mieszać z pokarmem. Stamtąd jedzenie wędruje do żołądka, gdzie kwasy żołądkowe, głównie kwas solny (HCl), rozpoczyna rozkład białek. Na koniec trzustka odbiera sygnał uwalniania hormonalnego soku trzustkowego do jelita cienkiego. Sok trzustkowy zawiera kilka enzymów trawiennych, a także wodorowęglanów do zobojętnienia kwasu z żołądka. Enzymy działają w jelicie cienkim, w celu rozbicia żywności która może być wchłaniana.
Enzymy, wytwarzane przez trzustkę to:
Amylazy – rozkładają skrobie (węglowodany złożone)
Lipazy – rozkładają tłuszcze
Proteazy i peptydazy – rozkładają białka
Ponadto istnieje szereg enzymów zlokalizowanych w pobliżu błony śluzowej jelita cienkiego, które w większości rozkładają cukry proste, które mogą być wówczas wchłaniane z jelita do krwiobiegu.
Jak enzymy trawienne wpływają na zdrowie jelit?
Jeśli żywność nie jest dobrze trawione i wchłaniana w jelitach, może prowadzić to do niedożywienia, ponieważ składniki odżywcze z pokarmów nie są prawidłowo wchłaniane lub nie są w ogóle wchłaniane. Niestrawione jedzenie przemieszcza się przez przewód pokarmowy w kierunku jelit i dostarcza „złych” bakterii, powodując gazy i wzdęcia, co prowadzi do dysbiozy czyli przewagi złych bakterii nad dobrymi.
Co powoduje, niedobór enzymów trawiennych?
Najczęstszymi winowajcami są:
nieszczelne jelito.
zapalenia od spożywania pokarmów alergizujących i toksyn
stres
geny
starzenie się
Niska zawartość kwasu żołądkowego odgrywa ważną rolę, ponieważ środowisko kwaśne aktywuje enzymy odpowiedzialne za trawienie białek.
Lekarze od konwencjonalnego leczenia rozpoznają zazwyczaj kilka przyczyn niedoboru enzymów trawiennych i są to najbardziej skrajne przypadki, w tym ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki, mukowiscydoza, rak trzustki, usunięcie pęcherzyka żółciowego, choroby jelita cienkiego, które wpływają na tworzenie się chorób jak choroba Crohna i choroba trzewna.
Medycyna funkcjonalna rożni się w podejściu od konwencjonalnej tym że stara się brać pod uwagę wszystkie czynniki czyli dietę, choroby , stan jelita , niedobór enzymów, niedobory witaminowo-mineralne, stres i czynniki toksyczne.
Z doświadczenia Amy Myers, lekarza lekarza funkcjonalnego zwiększenie enzymów trawiennych, zmniejsza obciążenie wielu z najczęstszych przyczyn przewlekłych chorób, łącznie z nieszczelnym jelitem, infekcje, takie jak Candida lub Sibo i przewlekłe stany zapalne spowodowane przez złą dietę.
Co zrobić jak mamy niedobór enzymów trawiennych?
W medycynie funkcjonalnej Amy Myers w swoim programie uzdrawiania jelit 4R, oprócz suplementów probiotycznych zaleca swoim pacjentom uzupełnianie enzymów trawiennych. Przywracanie enzymów trawiennych nie tylko zapewnia, właściwe rozbicie i wchłonięcie składników odżywczych z pożywienia. Enzymy trawienne mogą nie tylko poprawić funkcje żołądkowo-jelitowe, ale również funkcje behawioralne u dzieci z autyzmem.
Jeśli zależy Ci na naprawie nieszczelnego jelita, i masz problemy trawienne takie jak gazy, wzdęcia, niestrawność, refluks, biegunki, zaparcia lub w stolcu znajdujesz resztki niestrawionego pokarmu spróbuj zażywać enzymy trawienne. Wybierz suplement z pełną gamą enzymów trawiennych np: pepsynę, amylazę, betainę, papaje.
Jeśli masz niski poziom kwasu żołądkowego i cierpisz z powodu refluksu, można także rozważyć dodanie suplementu HCL.
Jeśli nie wiesz, czy twój poziom kwasu żołądkowego jest niski, istnieje prosty test.
Przyjmij jedną kapsułkę HCL wodą przed posiłkiem, a następnie sprawdź, jak się czujesz po około 30 minutach. Jeśli czujesz pieczenie, nie potrzebujesz przyjmowania dodatkowego HCl. Ale jeśli nic nie odczuwasz, prawdopodobnie potrzebujesz HCL w postaci suplementu.
Drugą metodą jest test z sodą jest to tani, prosty i bezpieczny sposób na ocenę (oszacowanie) naszego wydzielanie kwasu solnego.
Soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu, wchodzi w reakcję z kwasem solnym, której rezultatem jest wytworzenie się dwutlenku węgla. A CO2 jest odpowiedzialny za bekanie 🙂 Oczywiście taki test nigdy nie jest jednoznaczny i należy pod uwagę wziąć całość rezultatów niż odnotowywać same fakty. Test nie jest żadnym naukowym protokołem.
Ważne aby test był przeprowadzony z samego rana i na czczo. Mieszamy 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej z połową szklanki wody. Pijemy roztwór i odnotowujemy jak długo minęło nim pojawiło się beknięcie.
Bekniecie powinno pojawić się do 2-3 minut, po ok. 5 minutach możemy przestać liczyć czas. Im dłuższy czas reakcji tym mniejsze wydzielanie kwasu solnego. Test niekoniecznie jest jednoznaczny i zależy od wielu zmiennych. Jeśli za każdym razem wynik będzie sugerował małą ilość HCL warto przeprowadzić rzetelne badanie diagnostyczne w tym kierunku.
Propozycje preparatów enzymatycznych i ceny:
SUPLEMENT DIETY
Zawartość 1 tabletki:
Wapń 150mg 19%*
Fosfor 116mg 17%
Chlorowodorek betainy 400mg*
Amylaza 200mg*
Papaina(enzym z papai)(owoc) 100mg*
Bromelaina 100 mg*
Pankreatyna 50mg*
Lipaza 50mg *
Ekstrakt z oleju miętowego 50mg*
Proteaza (enzym z papai)(owoc) 30mg*
Pepsyna 20mg*
Celulaza 10mg*
*RWS Referencyjne Wartości Spożycia
Pozostałe składniki:
Substancja wiążąca: fosforan dwuwapniowy, substancja wypełniająca: celuloza roślinna, substancja glazurująca: olej palmowy, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, kwas stearynowy.
Produkt zawiera śladowe ilości pszenicy.
Produkt nie zawiera:
Sztucznych Aromatów, Słodzików, Konserwantów, Cukru, Soi, Mleka, Laktozy, Glutenu, Drożdży, Sodu.
cena od 40 do 65zł za 60 tabletek
Opakowanie: 90 tabs.
Składniki aktywne w 1 porcji
Wapń 20 mg
Betaina HCL 200 mg
Ekstrakt żółci wołowej (45 % całkowity kwas cholowy) 100 mg
Papaina (proszek pozyskiwany z papaji) 45 mg
Mieszanka enzymów: 182 mg
Pankreatyna 10X:
Amylaza 37,000 jednostek USP
Proteza 37,000 jednostek USP
Lipaza 2,960 jednostek USP
Bromelaina (z Ananasa) 120 GDU
Papaina 100,000 FCC PU
Celulaza 10 FCC CU
Enzym Pepsyny 500,000 FCC
cena za 90 tabletek od 50-65zł
Bromelaina, enzym pochodzący z pnia ananasa, jest związkiem ułatwiającym trawienie i zwiększającym absorpcję składników odżywczych.
Właściwości enzymu odkryto już 50 lat temu. W obecnym czasie jest wytwarzana na skalę przemysłową z pnia i resztek po ścięciu owocu. Czysta bromelaina to żółtawy proszek, zaś jej aktywność enzymatyczną wyraża się w jednostkach FIP (trawienie kazeiny) lub GDU (trawienie żelatyny).
Zażywanie enzymu tuż przed posiłkiem może działać korzystnie na trawienie pokarmów. Aczkolwiek dzienne spożycie bromeliny nie zostało jak dotąd ustalone. Bromelina nie jest toksyczna, a jej stosowanie określono jako bezpieczne.
Działa także przeciwzapalnie na stawy.
Wartość odżywcza 1 kaps
Bromelina 240GDU (Gelatin Digesting Units / Jednostki trawienia żelatyny) 200mg
Skład zestawu:
Pankreatyna (wyciąg z trzustki) – zawiera enzymy odpowiedzialne za rozkład białek (proteaza), węglowodanów (amylaza) oraz tłuszczów (lipaza).
Pepsyna – jeden z podstawowych enzymów uczestniczących w procesie trawienia białek.
Papaina – otrzymywana z owoców papai. Uczestniczy w rozkładzie białek (szczególnie pochodzenia zwierzęcego). Papaina jest szczególnie korzystna dla osób, które posiadają niski poziom soków trawiennych oraz charakteryzują się słabą odpornością.
Proteaza – z punktu widzenia układu trawiennego, prawdopodobnie jest to najważniejszy enzym odpowiedzialny za rozpad białek.
Bromelaina – enzym otrzymywany z ananasa, ułatwia trawienie białek oraz przyswajanie składników trawiennych.
Diastaza – zwana amylazą, rozkłada skrobię i inne węglowodany złożone w czasie trawienia.
cena za 180tabletek ok 100zł , za 90 tabletek ok 60zł
wpis z 2016 roku , więc ceny preparatów się zmieniły
Podsumowanie
rok 2016
Enzymy trawienne stosuję od roku, poprawa trawienie oraz przyswajania pokarmów jest bardzo widoczna. Pomocne są również przy alergiach i stanach chorobowych. Ponieważ mam zdiagnozowaną przepuklinę rozworu przełykowego od przynajmniej ponad 20 lat zmagałam się z problemami trawiennymi. Odkąd przyjmuję enzymy głównie do cięższych posiłków typu białkowego jak : strączki, czy koktajl proteinowy lub zwierzęcych pokarmów białkowych, nie mam żadnych problemów trawiennych.
Gdy podejrzewano u mojego psa demencje starczą lub przeciążenie organizmu toksynami, zaczęłam podawać mu do białkowych posiłków 2x 240GDU Bromeliny oraz Ostropest plamisty w kroplach, więcej błonnika w postaci warzyw. Psiak po miesiącu „zmartwychwstał” z apatycznego, zdezorientowanego psa stał się pełnym życia psem, który chce się bawić. Przestał się przewracać i potykać.
Przyjmowanie enzymów trawiennych polecam wszystkim, ponieważ potrafią zdziałać cuda:)
Źródła:
http://www.amymyersmd.com/2016/04/digestive-enzymes/
tłuste życie.pl
Leave A Reply