CZAS ZACZĄĆ
Zaczynając post, będziesz potrzebował mnóstwa świeżych warzyw i owoców z ekologicznych upraw.
Organiczne warzywa są najlepsze, gdyż nie były pryskane pestycydami i herbicydami. Skoro głodówka ma na celu usunięcie takich właśnie toksyn, ważne jest, aby w trakcie programu nie dostarczać ich organizmowi. Możesz zaopatrzyć się w potrzebne produkty w sklepie ze zdrową żywnością w każdym niemal większym centrum handlowym.
Wiele dużych supermarketów zaczęło sprzedawać zdrową żywność, od kiedy społeczeństwo coraz częściej jej żąda.
A JEŚLI NIE MAM DOSTĘPU DO ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
Mimo wszystko, warzywa ekologiczne mogą być drogie i trudne do znalezienia. Jeśli nie możesz ich używać, musisz zadać sobie trud, aby dobrze oczyścić i usunąć wosk oraz wszystkie chemikalia.
SZUKAJ OWOCÓW I WARZYW Z GRUBĄ SKÓRKĄ
Zwykle im grubsza skórka, tym bardziej bezpieczny owoc. Banany mają grubą skórkę i generalnie owoce te zawierają mało pestycydów.
Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty i arbuzy są także znakomitymi owocami z powodu grubszej skórki.
OWOCE I WARZYWA Z CIENKĄ SKÓRKĄ
Owoce i warzywa o cienkiej skórce zwykle zawierają więcej pozostałości po pestycydach. Do nich należą jabłka, winogrona, brzoskwinie, truskawki, kiwi, wiśnie, czarna porzeczka, czarna jagoda, brokuły, sałata, marchew i kukurydza. Najwięcej pestycydów znajduje się w pomidorach, szpinaku i ziemniakach.
Prócz pestycydów, którymi spryskiwane są uprawy, do produktów dodaje się woski zabezpieczające je przed psuciem się. Niestety, większość wosków zawiera pestycydy i środki grzybobójcze. Ich celem jest zatrzymanie wody w produkcie i ochrona przed psuciem.
USUWANIE WOSKU
Zwykle trudno usunąć wosk, myjąc owoc tylko pod bieżącą wodą.
SPECJALNE ŚRODKI MYJĄCE
W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić naturalne, ulegające biodegradacji środki myjące. Używaj ich, aby delikatnie zetrzeć wosk, a następnie umyj owoc pod bieżącą wodą. Możesz również zanurzyć owoc w łagodnym detergencie. Delikatnie zeskrob wosk i wypłucz owoc.
NADTLENEK WODORU
Innym sposobem usunięcia pestycydów jest zanurzenie owoców i warzyw w misce napełnionej zimną wodą, do której należy dodać jedną łyżkę stołową 35-procentowego nadtlenku wodoru (perhydrolu). Produkty mocz 5-15 minut. Następnie dobrze je wypłucz pod bieżącą wodą.Owoce o cienkiej skórce oraz liściaste zanurzaj na 5 minut. Grubsze warzywa, np. marchew i warzywa włókniste, powinny być moczone 10-15 minut.
KWASEK CYTRYNOWY I SODA SPOŻYWCZA
Kolejnym dobrym sposobem usuwania pestycydów jest zanurzenie produktów w misce wypełnionej zimną wodą, do której należy dodać jedną łyżkę kwasku cytrynowego na 2 minuty. Następnie wylej wodę nalej świeżej i owoce i warzywa mocz kolejna 2 minuty w wodzie z łyżką sody spożywczej. Na końcu zmień wodę na czystą i mocz w niej kolejne 2 minuty owoce i warzywa.
WYBIERZ SOKOWIRÓWKĘ
Jest wiele różnych rodzajów maszyn do robienia soków, lecz niektóre są bardzo drogie. Nie musisz kupować drogiej maszyny jak wyciskarka, wystarczy zwykła sokowirówka.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE POSTU
DZIEŃ PRZED POSTEM
Na dzień przed postem przygotuj się do niego, jedząc tylko owoce i warzywa.
POST ROZPOCZNIJ W WEEKEND
Najlepiej, abyś rozpoczął post na sokach w weekend. W ten sposób będziesz mógł spędzić więcej czasu, odpoczywając. Jeśli przytrafią ci się jakieś uboczne dolegliwości, takie jak zmęczenie, zawroty głowy czy bóle głowy, nie będzie to miało wpływu na twoją pracę zawodową (ponieważ to weekend).
Im więcej jesteś w stanie odpoczywać, tym lepiej. Podczas postu dobrze jest odpoczywać, aby energię skierować na uzdrowienie i detoksykację. Nie używaj gotowych soków
Ważne jest, abyś przygotowywał soki ze świeżych, surowych owoców i warzyw. Nie próbuj ułatwiać sobie życia, kupując gotowe soki. Świeże soki zawierają żywe enzymy, aktywne biologicznie: składniki roślinne, przeciwutleniacze, witaminy i minerały.
Butelkowanie i puszkowane soki oraz te w kartonach poddawane były pasteryzacji, przez co utraciły wiele cennych składników.
NIE PIJ ALKOHOLU, KAWY I NAPOJÓW GAZOWANYCH
Podczas postu pij jedynie soki oraz herbatki ziołowe. Możesz również popijać bulion – wystarczy delikatnie podgrzać sok warzywny. Herbaty ogranicz do ziołowych lub zielonej. Pij także mnóstwo filtrowanej wody, około 2 litrów dziennie.
PIJ SOKI POWOLI
Pij przygotowane przez siebie soki małymi łyczkami, mieszając sok ze śliną. Nie połykaj jednym haustem.
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
Obierz pomarańcze i grejpfruty, ale pamiętaj, aby pozostawić białą, grubą warstwę znajdującą się pod skórką. W niej są ważne bioflawonoidy. Na pozostałych owocach i warzywach pozostaw skórkę. Usuń zielone końcówki z marchwi, gdyż mogą zawierać trujące substancje. Pokrój produkty tak, aby zmieściły się w sokowirówce.
Pij sok natychmiast po przygotowaniu – nie przechowuj go. Gdy tylko owoc jest przekrojony, zaczyna tracić wartości odżywcze. Jeśli przekroisz jabłko i położysz je na talerzu, zauważysz po chwili, że zaczyna brązowieć. Dzieje się tak na skutek procesu utleniania.
Ogórki w ciągu kilku godzin po przekrojeniu tracą około 40-50% witaminy C. Pokrojona kantalupa (odmiana melona) traci trzecią część witaminy C. Dlatego należy pić soki zaraz po przygotowaniu, aby uzyskać maksimum korzyści odżywczych. Nie przechowuj soków.
NAJLEPSZE OWOCE I WARZYWA
Przygotowując soki pamiętaj, że niektóre owoce i warzywa dają więcej korzyści zdrowotnych od innych. Szczególne działanie oczyszczające mają kapusta oraz inne warzywa kapustowate; zielenina; korzeń i liście mniszka lekarskiego (mlecz); kiełki; seler; marchew; cytryny i limetki; jabłka; buraki; jagody (czarne jagody, czarne porzeczki i truskawki). Uwaga: niektórzy mogą być uczuleni na jagody.
Dla optymalnego odtrucia pij dziennie jeden sok z warzyw kapustowatych: kapusty, brokułów i buraków. Aktywne biologicznie składniki tych warzyw pomagają w odtruwaniu organizmu poprzez oczyszczanie wątroby i korzystny wpływ na przepływ żółci. Wykorzystaj również korzeń i liście mniszka lekarskiego, bo one także wspomagają proces oczyszczania wątroby.
POST NA SOKACH
RANO I NA DRUGIE ŚNIADANIE
Sok z owoców i warzyw.
PO POŁUDNIU I WIECZOREM
Soki warzywne.
Poniżej znajdziesz przepisy na wiele smacznych i zdrowych soków. Mają one na celu poprowadzić cię do odkrycia własnych ulubionych kombinacji smakowych. Bądź kreatywny! Stwórz własną kombinację owocowo-warzywną i eksperymentuj z sokami.
Tworząc własne przepisy soków, pamiętaj, że są cztery główne produkty, które powinny stanowić bazę każdego napoju. Są to: marchew, seler, jabłka i pomidory.
Poza tym są w stanie przytłumić smak warzyw, których nie lubisz, np. kapusty czy zieleniny.
Gdy dodajesz zieleninę, taką jak kapusta liściasta, szpinak, brokuły, natka pietruszki, zielone źdźbła pszenicy czy liście mniszka lekarskiego, nie powinny one stanowić więcej niż 1/4 soku, bo być może nie spodoba ci się smak. Z podanych przepisów otrzymasz 250-350 ml soku, ale z niektórych nawet do 450 ml, w zależności od wielkości użytych produktów.
PROPOZYCJE PRZEPISÓW
SOKI NA ŚNIADANIE
SOK 1 1/2 małej cytryny lub limetki bez skórki 1 miarka koncentratu owocowo-warzywnego (jeśli chcesz)200ml jagód 3 pomarańcze bez skórki, 1 miarka koncentratu owocowo-warzywnego (jeśli chcesz) |
SOK 2 1 jabłko 1 burak |
SOK 3 garść natki pietruszki 2 jabłka |
SOK 5 1/2 małej cytryny lub limetki |
SOK 4 1 różowy grejpfrut bez skórki 1/2 małej cytryny lub limetki bez skórki 1 jabłko 1 miarka koncentratu owocowo-warzywnego (jeśli chcesz) |
SOK 6 czarnych jagód lub czarnej porzeczki |
SOKI NA DRUGIE ŚNIADANIE
SOK 1 2 „łodygi” selera naciowego, 2 jabłka, 2 marchewki |
SOK 2 garść natki pietruszki, 4 marchewki, 1 jabłko |
SOK 3 7,5 cm plastra ananasa ze skórką, 0,5 cm kłącza imbiru, garść natki pietruszki |
SOK 4 4 marchewki, garść szpinaku, kilka liści kapusty liściastej lub botwiny, 1 jabłko |
SOK 5 2 marchewki, 2 „łodygi” selera naciowego, 1 jabłko, 1 burak |
SOK 6 1/2 kantalupy, 200 ml jagód |
SOK 7 arbuz pokrojony na kawałki. Należy otrzymać 230-350 g soku. |
SOKI OBIADOWE
SOK 1 |
SOK 2 1 burak, 2 marchewki, 2 „łodygi” selera naciowego, 1/4 słodkiego ziemniaka (niegotowanego) |
SOK 3 1/2-1/4 główki kapusty, garść liści kapusty liściastej, 2 marchewki, 1 jabłko |
SOK 4 garść natki pietruszki, 1 pomidor, 1 ogórek, 2 „łodygi” selera naciowego, 1 ząbek czosnku (jeśli chcesz) |
SOK 5 1 korzeń lub garść liści mniszka lekarskiego, 2 „łodygi” selera naciowego, 4 marchewki |
SOK 6 2 „łodygi” selera naciowego, 2 marchewki, 1 burak, 1/4 -1/2 główki kapusty |
SOKI NA WIECZÓR
SOK 1 1/4-1/2 główki kapusty, 2 „łodygi” selera naciowego, 1/2 ogórka |
SOK 2 1 ząbek czosnku garść natki pietruszki
|
SOK 3 2 „łodygi” selera naciowego 1/2 ogórka |
SOK 4 2 marchewki 1 burak 1/2 ogórka 2 „łodygi” selera naciowego |
SOK 5 4 marchewki 1 korzeń lub garść liści mniszka lekarskiego |
WARZYWA KAPUSTOWATE SA BARDZO WAŻNE!
Należy codziennie pić przynajmniej jeden sok z kapusty lub brokułów oraz jeden sok z buraków, po to, aby wspomóc oczyszczanie wątroby, a także wzmóc przepływ żółci.
Każdy sok składający się z warzyw może być również delikatnie podgrzany. Wtedy może służyć jako zupa. Nie wolno go zagotować. Pamiętaj, nigdy nie gotuj soków, bo to niszczy enzymy. Zdejmij sok z kuchenki po lekkim podgrzaniu. Powinien być ciepły, ale niegorący.
ZUPY
ZUPA 1 1/2 ogórka |
ZUPA 2 garść natki pietruszki |
ZUPA 3 1 ząbek czosnku |
ZUPA 4 2 „łodygi” selera naciowego 2 marchewki garść natki pietruszki |
ZUPA 5 1 ogórek 2 pomidory garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku |
PRZYPRAWY
Możesz dodawać szczyptę sosu tabasko i/lub dulse w proszku. Dulse jest bardzo smacznym słonym wodorostem o czerwonopurpurowych liściach. Jest bogaty w potas, wapń, żelazo i jod. Używa się go do zup i sałatek.
HERBATKI ZIOŁOWE
HERBATKI Z OSTROPESTU PLAMISTEGO I MNISZKA LEKARSKIEGO
Pewne zioła odgrywają dużą rolę we wspomaganiu oczyszczania wątroby podczas postu.
Inne poprawiają pracę nerek i przewodu pokarmowego. Herbatki z ostropestu plamistego i mniszka lekarskiego pomagają w procesie odtruwania wątroby. Ostropest plamisty chroni wątrobę przed toksynami. Podnosi produkcję żółci oraz pobudza pęcherzyk żółciowy do usuwania żółci. Podczas postu na sokach pij codziennie herbatkę z ostropestu plamistego i z mniszka lekarskiego. W ten sposób ochronisz wątrobę i pomożesz ciału pozbyć się żółci, która zawiera dużo toksyn.
Herbatki ziołowe można słodzić niewielką ilością rośliny stewii, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
HERBATA Z POKRZYWY I SZPARAGÓW
Skoro toksyny są głównie usuwane przez nerki i przewód pokarmowy, niezwykle ważne jest wspomaganie nerek podczas postu. Herbatka szparagowa razem z pokrzywową mają właściwości moczopędne, co również wspomaga nerki, tak że mogą skuteczniej eliminować toksyny.
ZIELONA HERBATA
Zielona herbata zawiera duże ilości polifenoli zwanych katechinami. Ma także 200 razy większą moc przeciwutleniania niż witamina C. Znajduje się w niej również kofeina, więc nie pij jej wieczorem, gdyż może zakłócić sen. Najlepiej zieloną herbatę pić rano i w południe.
HERBATA RUMIANKOWA
Herbata rumiankowa przynosi korzyść trawieniu i działa uspokajająco. Jest doskonałym napojem po kolacji i pomoże ci uspokoić się przed pójściem spać.
HERBATA Z LIŚCI MELISY
To doskonała herbatka dla tych, którzy cierpią na bezsenność.
Przeczytaj także post sokowy cz 1 i cz 3
Źródło:
„Pozbądź się toksyn w 30 dni” dr Don Colbert
4 komentarze
[…] Post sokowy, oczyszczanie wątroby cz.2 Wskazówki, przepisy […]
[…] Post sokowy, oczyszczanie wątroby cz.2 Wskazówki, przepisy […]
[…] Post sokowy, oczyszczanie wątroby cz.2 Wskazówki, przepisy […]
[…] Post sokowy, oczyszczanie wątroby cz.2 Wskazówki, przepisy […]