Dobra dieta jest niezbędna w celu profilaktyki i leczenia chorób. Powinna być jednak dostosowana do typu metabolicznego i do stanu organizmu oraz obfitować w enzymy, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne składniki ochronne.
Należy jeść jak najwięcej zdrowej, surowej i naturalnej żywności, dokładnie ją przeżuwać, wręcz delektować się nią, łączyć prawidłowo różne pokarmy i raczej niedojadać niż się przejadać.
• Zdrowa żywność to przede wszystkim żywność nierafinowana, składająca się z wszystkich jadalnych części.
• Surowa żywność to żywność o wysokiej witalności z naturalnie występującymi enzymami, które są niszczone podczas podgrzewania jej powyżej 45 °C. Ich ilość spada także w rezultacie jej niewłaściwego przechowywania.
• Żywność naturalna jest wolna od toksycznych związków chemicznych, została wyhodowana na dobrej glebie bez pestycydów lub nieorganicznych, rozpuszczalnych w wodzie nawozów, nie została napromieniowana oraz nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
Kilka ważnych zasad dotyczących gotowania
• Nie należy używać sody do gotowania lub pieczenia, gdyż niszczy ona witaminy z grupy B.
• Należy wykorzystywać wody, w której gotowała się potrawa, ponieważ jest bogata w witaminy i minerały.
• Należy gotować jak najkrócej i w możliwie najniższej temperaturze.
• Nie należy zbyt długo utrzymywać pokarmu w wysokiej temperaturze, a w celu przechowywania lepiej szybko go ostudzić.
• Najlepiej gotować w naczyniach szklanych, ceramicznych lub emaliowanych – unikać aluminium.
• Nie należy podgrzewać w mikrofalówce.
• Nie należy smażyć na olejach lub tłuszczach ani ich podgrzewać.
• Pokarmy zawierające kwas nie powinny mieć kontaktu z metalowymi powierzchniami.
• Nie należy gotować tego, co można z powodzeniem jeść na surowo.
Przed gotowaniem roślin strączkowych lub produktów pełnoziarnistych należy moczyć je przez noc, co uwalnia inozytol oraz umożliwia wchłanianie soli mineralnych niedostępnych w przypadku gotowania bez wcześniejszego moczenia. Moczenie i płukanie nasion przed gotowaniem zmniejsza również ilość pestycydów, mikotoksyn powstałych w wyniku zagrzybienia oraz mogących podrażniać jelita i powodować alergie lektyn.
Łączenie pokarmów , dieta rozdzielna
Łączenie pokarmów opiera się na następujących zasadach biochemicznych:
1. Białko w zestawieniu z olejem lub tłuszczem wymaga mocno kwaśnych soków trawiennych.
2. Witaminy z grupy B, magnez i chlorki aktywują enzymy trawienne.
3. Substancje słodzące, cukry i kwasy hamują trawienie skrobi.
Istnieją trzy główne grupy pokarmowe, które należy brać pod uwagę podczas opracowywania poprawnych kombinacji:
1. Białka, słodkie i kwaśne pokarmy, owoce.
2. Żywność neutralna, taka jak tłuszcze i oleje, warzywa, awokado, oliwki.
3. Skrobie, takie jak produkty zbożowe, chleb, ziemniaki i nieoleiste rośliny strączkowe.
Żywność neutralna może być łączona z dowolną z pozostałych grup, podczas gdy dwóch skrajnych grup nie należy ze sobą łączyć.
Mając to na uwadze, na początku posiłku należy jeść zawierające białko mięso, ryby lub orzechy, aby soki trawienne zebrały się w jamie żołądkowej.
Reszta posiłku, jeśli nie jest zbyt płynna, utworzy odrębne warstwy na wierzchu. Następnie należy spożywać warzywa, a wszelkie skrobie pozostawić na koniec.
Można dodawać niewielką ilość aromatycznych warzyw do mięsa lub ryb.
Owoce najlepiej jeść osobno.
Warto jest wypić świeży sok z warzyw lub zjeść sałatkę warzywną przed, w trakcie lub po gotowanym posiłku.
Im słabiej trawisz, tym większy posiłek musisz zjeść, a im słabiej przeżuwasz, tym większą wagę musisz przywiązywać do prawidłowego łączenia pokarmów.
Fermentacja jelitowa – spożywanie żywności o dużej zawartości błonnika wraz ze słodką żywnością może powodować wiatry, co przyczyniło się do powstania powszechnie znanej teorii mówiącej, że nie należy łączyć warzyw z owocami.
Część cukru z owoców nie jest wchłaniana i powoduje nadmierną aktywność bakterii w jelicie grubym, czego skutkiem są wiatry i wzdęcia. Z kolei umiarkowana fermentacja jelitowa może zmniejszać zaparcia. To, jak wiele cukru w połączeniu z błonnikiem jesteśmy w stanie tolerować, jest bardzo indywidualną kwestią.
Im skuteczniej nasz organizm wchłania pokarm, tym z większą ilością cukru jest w stanie sobie poradzić. Obecnie większość przypadków niestrawności jest powodowanych obecnością drożdżaków Candida.
Aby uniknąć problemów z fasolą, należy ją moczyć albo skiełkować przed zjedzeniem. Można też kilka razy zmienić wodę, w której się gotuje.
Dieta wysokiej jakości
Zgodnie z ogólną zasadą, im bardziej przestrzegasz odpowiedniej dla siebie diety, tym lepsze twoje zdrowie i właściwsza twoja waga. Jeśli jesteś obecnie na zwyczajnej diecie, zacznij stopniowo przechodzić na dietę wysokiej jakości, a w wypadku poważnej choroby powinieneś zrobić to od razu, a nawet przejść na dietę złożoną z surowych produktów.
Nie powinieneś obawiać się, że już nigdy nie będziesz mógł jeść swoich ulubionych potraw. Trwały wpływ na nasze zdrowie wywiera to, co jemy codziennie, a nie to, co zjadamy od czasu do czasu. Kiedy zdarzy ci się być poza domem, możesz jeść to, co jest akurat dostępne w danym miejscu, a jeśli okaże się, że spożywane potrawy ci nie służą, następnym razem będziesz wiedział, że lepiej się ich wystrzegać.
Poniżej przedstawiona jest nieuczulającą dietę opartą na świeżych sokach z warzyw, kiełkach, roślinach strączkowych, zbożach bezglutenowych oraz dużej liczbie surowych pokarmów.
Tłuszcze i białka są o wiele zdrowsze, gdy spożywa się je na surowo, natomiast większość warzyw dużo łatwiej jest trawić, jeśli zostały ugotowane lub wyciśnięto z nich sok.
Aby przybrać na wadze, jedz więcej gotowanej żywności, a żeby schudnąć – więcej surowej.
Ogranicz gotowanie produktów mięsnych, zwłaszcza ogrzewanie ich powyżej temperatury wrzenia. Najlepsze są ryby głębinowe należące do małych lub niedrapieżnych gatunków albo owoce morza z nieskażonych regionów nadmorskich.
Duże ryby drapieżne zawierają sporo rtęci. Ryby hodowlane mogą natomiast być zanieczyszczone chemikaliami i ubogie w kwasy tłuszczowe omega-3. Kurczaki lub inne gatunki drobiu powinny być hodowane przy domu w sposób organiczny, czyli wolny od chemikaliów.
Wołowina i rosół wzmacniają ogólnie osłabiony i cherlawy organizm.
Najzdrowsze jest surowe mięso pochodzące ze zdrowych i niezanieczyszczonych zwierząt. Osoby z grupą krwi 0 generalnie powinny spożywać mięso, aby czuć się lepiej i zachować zdrowie.
Surowe mielone mięso można przyprawiać tartą lub posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem, pomidorem, rzodkiewką, a także sokiem z limonki lub cytryny.
Ryby i owoce morza można marynować, krojąc je w kostkę i mocząc w soku z cytryny.
Należy kupować tylko bezpieczne lub organiczne mięso z pewnego źródła. Nie należy jeść surowego mięsa z hodowli przemysłowej. Wieprzowina ze sklepu też nie jest zbyt bezpieczna. Należy szukać wołowiny z bydła karmionego trawą lub jeść jagnięcinę.
Dla zwiększenia bezpieczeństwa należy okresowo stosować program przeciwpasożytniczy oraz mrozić mięso na dziesięć dni lub dłużej, aby zabić wszelkie tasiemcowe cysty. Przy zachowaniu takich środków ostrożności surowe mięso jest bezpieczne i zdrowe.
Gotowane mięso jest jednak z natury niezdrowe z powodu braku enzymów i powstawania rakotwórczych substancji chemicznych podczas ogrzewania go powyżej temperatury wrzenia.
Jaja powinny pochodzić z prawdziwie naturalnej lub organicznej hodowli, a nie od kur karmionych komercyjnymi granulkami. Świeże surowe żółtko jest niezwykle zdrowe i poprawia witalność oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Może ono stanowić część sosu sałatkowego lub być zmieszane z innymi pokarmami, Poza tym nie zwiększa, a raczej zmniejsza ryzyko chorób serca. Alternatywnie można jeść jajka na miękko lub lekko ścięte, zaś białko może być gotowane lub ubite. Najlepiej jeść surowe białko i żółtko oddzielnie aby zwiększyć przyswajalność biotyny.
Najlepszymi produktami mlecznymi są twaróg i ser z mleka koziego lub ze świeżego, surowego, organicznego mleka krowiego. Wysoka zawartość laktozy w jogurcie i mleku, szczególnie w produktach z chudego mleka, często powoduje problemy ze śluzówką i podatność na przeziębienia.
Orzechy, migdały i inne nasiona roślin oleistych należy spożywać z ostrożnością. Zawierają bowiem szkodliwe składniki pokarmowe, a surowe orzechy szczególnie dużo inhibitorów enzymów. Jeśli będzie się je moczyć przez noc, staną się zdrowsze i łatwiejsze do strawienia. Orzeszki arachidowe należy dobrze umyć w celu pozbycia się wszelkich skażeń grzybiczych. Surowe orzechy i inne nasiona roślin oleistych po namoczeniu lub fermentacji mogą stanowić składnik pasty lub masła orzechowego. Świeżo zmielone lub schłodzone w lodówce siemię lniane może być wykorzystywane jako środek przeczyszczający bez uprzedniego moczenia.
Oleje i tłuszcze powinny być spożywane na surowo lub niepodgrzewane. Najbardziej polecany jest olej z awokado, surowe masło i śmietana, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia,olej z kryla i oleje rybne, olej lniany i oliwa z pierwszego tłoczenia. Olej kokosowy i ciemna oliwa z pierwszego tłoczenia mają właściwości przeciwbakteryjne, dodają energii i polepszają ciepłotę ciała. W przypadku słabego wchłaniania tłuszczu oliwa jest lepiej tolerowana przez organizm.
Owoce również należy spożywać z rozwagą. Owoce ze sklepu mogą być mocno pryskane, a wysoka zawartość w nich cukru i kwasów może powodować problemy u osób z wrażliwą skórą lub niskim ciśnieniem krwi. Takie osoby mogą częściowo neutralizować kwasy owocowe oraz spożywać owoce zawierające tłuszcz, takie jak awokado, albo mleczko kokosowe. Generalnie zaleca się spożywać owoce głównie przed lub między posiłkami. Osoby niemające problemów ze skórą lub ciśnieniem mogą jeść owoce bez obaw, także zamiast regularnego posiłku.
Śniadanie większości ludzi składa się często z płatków zbożowych. Jednak słodkie i zbożowe pokarmy są dla wielu niewskazane, zwłaszcza dla osób z nadwagą cierpiących z powodu drożdżaków Candida lub mających problemy z poziomem cukru we krwi. Takim osobom zaleca się spożywanie na śniadanie roślin strączkowych i białka pod innymi postaciami, na przykład zupę z soczewicy lub grochu, sałatkę z kiełków, hummus (z ciecierzycy), jaja, orzechy oraz komosę ryżową lub nasiona szałwii hiszpańskiej (chia).
Szybkie i łatwe w przygotowaniu są łuskane nasiona soczewicy czerwonej, których nie trzeba moczyć.
Można także zrobić owsiankę lub smoothie z białka w postaci na przykład
izolatu białka serwatki
Proteinowy koktajl , białko serwatki – opcja pełnego posiłku
sproszkowanej trawy jęczmiennej lub pszenicznej, spiruliny, chlorelli, pyłku pszczelego z dodatkiem któregokolwiek z następujących produktów:
mielone siemię lniane, nasiona szałwii hiszpańskiej, jogurt zbożowy, masło orzechowe albo namoczone orzechy lub nasiona innych roślin oleistych, świeża śmietanka z krowiego mleka lub kokosa, olej kokosowy lub wiórki kokosowe, oliwa, awokado, żółtka jaj lub całe jaja, ser lub twaróg, lecytyna, banany lub inne owoce.
Gotuj wszelkie zboża lub skrobie razem z roślinami strączkowymi, takimi jak soczewica, groch, ciecierzyca i fasolą. Rośliny strączkowe dobrze się komponują również z warzywami, które można ugotować razem na kolację, robiąc na przykład zupę z soczewicy z dodatkiem dyni, marchwi i słodkich ziemniaków.
Chleb na zakwasie (np. z orkiszu lub żyta) ułatwia wchłanianie składników mineralnych, zaś gluten zostaje wstępnie strawiony i powoduje mniej problemów niż w przypadku pieczywa drożdżowego. Jeśli jednak jadasz produkty zbożowe, staraj się wybierać gatunki bezglutenowe, na przykład ryż, proso, kukurydzę, grykę, marantę, sago i tapiokę.
Witalność gotowanego jedzenia. Świeże surowe warzywa mają dużą witalność. Podczas gotowania uwalniają swoją energię, która pozostaje w wodzie, ale może uciec wraz z parą, dlatego należy gotować je na małym ogniu szczelnie przykryte, aby zminimalizować wydostawanie się pary na zewnątrz.
Podczas przechowywania warzyw zawartość w nich bioenergii stopniowo maleje, zaś odgrzewanie ich następnego dnia powoduje znaczną jej utratę.
Drożdżak Candida – dieta niskowęglowodanowa
Należy spożywać głównie wolno trawiącą się żywność, dlatego na początku oprzyj swoją dietę na roślinach strączkowych i warzywach oraz na pokarmach zawierających białko i tłuszcz, takich jak mięso, ryby, jajka i nasiona roślin oleistych. Unikaj lub ogranicz zboża i na śniadanie jedz najlepiej rośliny strączkowe. Spróbuj łuskanej czerwonej soczewicy lub dahlu.
Należy spożywać głównie zielone warzywa, takie jak szpinak i warzywa z rodziny kapustnych, zamiast ziemniaków i gotowanych warzyw korzeniowych, takich jak marchew. Jednakże surowa marchew i sałatki ze świeżych surowych warzyw wolno się trawią i dlatego są gorąco polecane, zwłaszcza w połączeniu z kiełkami roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola mung, groszek i ciecierzyca (zwana także fasolą garbanzo).
Więcej o diecie itp przy Candidzie
Candida (drożdżyca) cz 3 – Dieta przeciw drożdzakom (co jeść, czego unikać , suplementy)
Dieta z surowych pokarmów
Dieta z surowych pokarmów jest nie tylko najbardziej naturalnym, ale także najskuteczniejszym czynnikiem w procesie uzdrawiania i odmładzania organizmu. Musi być jednak wdrażana stopniowo, gdyż z powodu swoich oczyszczających właściwości może prowadzić do różnych nieprzyjemnych re-akcji, a ponadto należy dać czas swoim kubkom smakowym na przyzwyczajenie się do niej. Chociaż tylko nieliczni będą mieli na tyle silną wolę, aby przejść na nią na resztę życia, to jednak spożywanie surowej żywności nawet raz na jakiś czas dobrze zrobi każdemu.
Pokarmy, które zdecydowanie powinno się spożywać na surowo, to białka i znajdujące się w tłuszczach lipidy ze względu na zawartość enzymów, a także warzywa i owoce w postaci soków lub sałatek ze względu na swoją bioenergię, czyli siłę życiową. Dla większości zwolenników surowej żywności wystarczy, aby stanowiła ona około 50 procent ich diety. Kiedy jednak przebywają poza domem lub na imprezach, mogą pozwolić sobie na spożywanie gotowanych potraw.
Dieta odchudzająca
Najlepsza dieta odchudzająca jest oparta na świeżych surowych pokarmach i nie wymaga stałego kontrolowania wagi. Jednak niewiele osób jest w stanie ją stosować, głównie z powodu zakażenia drożdżakami Candida, które wywołują łaknienie słodyczy i produktów zbożowych. W związku z tym można wybrać mniej drastyczną alternatywę polegającą na ograniczeniu pospolitych substancji słodzących oraz produktów opartych na ziarnach lub zbożach.
Stewia, Ksylitol, Erytrytol jako substancja słodząca powoduje mniej problemów niż cukier, ponieważ nie wpływa na poziom insuliny, a jednocześnie dostarcza tyle samo kalorii, co węglowodany. Śliwki jako słodki smakołyk mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi.
Należy jeść głównie wolno trawiącą się żywność, taką jak białka, niepodgrzewane tłuszcze i oleje, rośliny strączkowe i warzywa, oraz zwiększyć spożycie surowych pokarmów, pić na czczo sok z cytryny i ćwiczyć.
Warto okresowo ograniczać swoją dietę do białek oraz zielonych warzyw bądź o niskiej zawartości węglowodanów, zaś warzywa o ich wysokiej zawartości, takie jak ziemniaki, dynia czy marchew, spożywać na surowo, na przykład jako dodatek do sałatki.
Na śniadanie zaleca się spożywać wolno trawiące się rośliny strączkowe, najlepiej dhal. Należy unikać dużych posiłków i zamiast nich spożywać często małe posiłki i przekąski.
Specjalne pokarmy
Warto też spożywać specjalne pokarmy o wysokiej zawartości korzystnych składników odżywczych ze względu na ich właściwości wspomagające leczenie rozmaitych problemów zdrowotnych.
Należą do nich kiełki, pyłek pszczeli, trawy zbożowe w formie soku lub proszku, pokarmy w kolorze fioletowym, pokarmy bogate w siarkę oraz niepodgrzewane produkty będące rezultatem fermentacji kwasu mlekowego.
Rosół na kościach doskonale odbudowuje tkankę łączną pomaga w leczeniu artretyzmu, fibromialgii, osteoporozy, słabych naczyń krwionośnych, żylaków, zwiotczałej skóry i innych problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem się. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin w niemetalowym garnku rybie łby lub kości, dodając do nich kilka łyżek stołowych octu. Następnie odcedź je i wstaw do lodówki lub zamrażaj w małych partiach. Dodawaj je często do posiłków.
jak przygotować bulion
Sfermentowana żywność pomaga utrzymać w zdrowiu przewód pokarmowy. Warto fermentować produkty na własną rękę przy użyciu kultur bakterii mlekowych z różnych źródeł, co zapewnia szeroką gamę szczepów. Dobre są również bakterie kefiru, które działają w temperaturze pokojowej. Oprócz fermentów na bazie mleka warto zainteresować się także fermentowanym ziarnem, pyłkiem kwiatowym i warzywami, najlepiej w temperaturze od 37 do 40 C. Niektóre osoby są jednak bardzo wrażliwe na drożdże i białka w fermentach.
Przekąski probiotyczne
Zakwaski, kiszonki, probiotyki
Zielony sok można uzyskać ze świeżych liści, selera, trawy pszenicznej lub jęczmiennej, a nawet zwykłej trawy z trawnika. Można też zmiksować dowolne jadalne świeże liście razem z wodą i wypić je bez odcedzania.
zielone soki
Białko w proszku rozrobione w odpowiedniej cieczy sprawdza się jako przekąska lub posiłek.
Poniższe pokarmy można spożywać w dowolnej kombinacji lub ilości: spirulina, chlorella, trawa jęczmienna lub pszeniczna w proszku, mielone siemię lniane, pyłek pszczeli, izolat białka serwatki (ale nie koncentrat), białko z groszku, komosa ryżowa oraz nasiona szałwii hiszpańskiej. Można również dla wygody wymieszać je ze sobą, aż uzyskają konsystencję, dzięki której można je pić lub jeść jako owsiankę i przechowywać przez wiele tygodni w dużym pojemniku.
Pokarmy w kolorze fioletowym dostarczają silnych przeciwutleniaczy. Po ugotowaniu lub zgnieceniu ze skórką dają sok w kolorze fioletowym.
Typowymi przykładami są buraki, czarne, fioletowe lub czerwone winogrona oraz porzeczki, wiśnie, czerwone wino, czerwona kapusta, maliny, jeżyny i jagody.
Kiełki i młode pędy, na przykład traw zbożowych, zapewniają większą witalność i skuteczniej odmładzają niż inne produkty. Kiełki są podstawą dobrej diety. Do kiełkowania powszechnie używa się roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola mung, kozieradka pospolita, groch i ciecierzyca, a także migdałów, orzechów i pestek słonecznika. Z nasion słonecznika i gryki, które skiełkowano w skrzynkach i ścięto blisko ziemi, gdy miały od 5 do 10 cm wysokości, można robić smaczne sałatki.
Pokarmy bogate w siarkę usprawniają odtruwanie organizmu i wzmacniają układ odpornościowy. Są wśród nich surowe żółtko jajka, czosnek, cebula, chrzan, rzeżucha, rzepa i warzywa z rodziny kapustnych.
Żywność problemowa
Pod pojęciem żywności problemowej rozumie się szeroko rozpowszechnione podstawowe pokarmy, które u większości ludzi mogą powodować problemy zdrowotne. Tak zwane śmieciowe jedzenie oraz mocno przetworzona i schemizowana żywność także należą do tej kategorii, podobnie jak suszone owoce, produkty mleczne i chleb razowy.
O problemowości danego pokarmu przesądza obecność jednego lub kilku składników, które często wywołują problemy trawienne lub metaboliczne. Unikaj lub ogranicz wszelkie pokarmy, które powodują u ciebie problemy zdrowotne.
Najważniejsze problemowe pokarmy w naszym społeczeństwie to:
Przetwory z krowiego mleka i laktoza – powodują przekrwienie śluzówki i podatność na przeziębienia, grypę, astmę, ponadto alergie i niedobór enzymów w wypadku spożywania pasteryzowanych produktów. Kazeina pochodząca od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (zwana mlekiem Al) przyczynia się do cukrzycy typu i i innych problemów.
Pszenica i produkty zawierające gluten – często powodują podrażnienie i stan zapalny jelit oraz przyczyniają się do zaburzeń wchłaniania, alergii i nadwagi. Inne zboża glutenowe to żyto i jęczmień. Owies zawiera mniej reaktywne białko, lecz mimo to może powodować problemy u osób z chorobą trzewną.
Cukier i słodkie pokarmy – wywołują nadkwasotę i nad¬wrażliwość, powodują niedobory soli mineralnych oraz przyczyniają się do szeregu chorób, w tym do drożdżycy, nadwagi, cukrzycy, chorób układu krążenia i raka. Zalecanymi zamiennikami cukru są ksylitol, gliceryna i stewia.
Czerwone mięso i tłuszcze nasycone – powodują niedobory enzymów i mogą przyczyniać się do wielu chorób, szczególnie wtedy gdy są bardzo mocno podgrzewane. Osoby mające trudności z przybraniem na wadze mogą podwyższyć poziom tłuszczu i cholesterolu w swojej krwi nie tylko za sprawą fruktozy, ale również „zdrowych” tłuszczów, takich jak olej kokosowy.
Chemizowana żywność, którą są w zasadzie wszystkie nieekologiczne przetworzone pokarmy z dodatkiem chemikaliów, czyli większość żywności z supermarketów. Produkty zbożowe, orzeszki ziemne i suszone owoce są najbardziej zagrożone powstawaniem pleśni.
Unikaj lub ogranicz: pszenicę i żywność bogatą w gluten, produkty sojowe, z wyjątkiem poddanych tradycyjnej fermentacji, syntetyczne słodziki, cukier i słodkie pokarmy, suszone i pasteryzowane mleko, margarynę i tłuszcze piekarskie, rzepak i oleje roślinne, mocno podgrzewane pokarmy i potrawy podgrzewane w mikrofalówce i ogólnie mocno przetworzoną żywność z dodatkiem chemikaliów.
Typy metaboliczne
W wyniku tradycyjnej diety naszych przodków odziedziczyliśmy po nich model metaboliczny.
Dr Last rozróżnia 3 podstawowe typy metaboliczne:
typ niewegetariański, wymagający wolno trawiących się białek i tłuszczów;
typ wegetariański, radzący sobie dobrze na diecie bogatej w szybko trawiące się węglowodany, oraz
typ pośredni, czyli zrównoważony.
Związek między tymi podstawowymi typami metabolicznymi i grupami krwi jest raczej prosty.
Grupa krwi 0 jest najstarsza. Wykształciła się na obszarach łowiecko zbierackich i odpowiada typowi niewegetariańskiemu o wysokim zapotrzebowaniu na białko i tłuszcz.
Grupa A1 odpowiada żywiącemu się zbożem typowi wegetariańskiemu, a grupa B oznacza zbliżony do zrównoważonego typ laktowegetariański.
Grupa AB posiada natomiast cechy zarówno grupy A, jak i B.
Podgrupa A2 potrzebuje więcej białka i tłuszczu niż dominujący typ Al.
Osoby typu niewegetariańskiego, posiadające zwykle grupę krwi 0, potrzebują głównie wolno trawiących się pokarmów, zaś typu wegetariańskiego, zazwyczaj z grupą krwi Al, przyswajają lepiej szybko trawiące się pokarmy lub preferują dietę niskotłuszczową. Pozostałe typy metaboliczne i grupy krwi mogą stosować zrównoważoną dietę.
Nie ma konkretnych dowodów na powiązanie grupy krwi z pokarmami temat ten jest kontrowersyjny i kieruj się swoimi odczuciami co potrzebuje Twój organizm. Ale jeżeli przekonuje Cię dr Last możesz spróbować iść w tym kierunku:) Poza tym należy też zwrócić uwagę na to czy organizm jest zdrowy czy nie, ponieważ osoby z chorobami autoimmunologicznymi czy chorobami tarczycy powinny stosować dietę ze sporą ilością tłuszczu czy białka np ketogeniczną czy Paleo, diety wegańskie czy wegetariańskie są niewskazane.
Artykuł dydaktyczny napisany przez specjalistę od naturopatii Waltera Lasta
„Proste metody przywracania zdrowia” – Walter Last
Leave A Reply