Domowy bulion z kość jest doskonały dla regeneracji organizmu po chorobie, a także pomaga wyleczyć przeziębienie.
Często słyszy się takie stwierdzenie. Są zwolennicy takiej tezy i przeciwnicy zwłaszcza trudno zaakceptować to, gdy w obecnych czasach ciężko znaleźć mięso dobrej jakości, nienaszpikowane chemią. Drugim aspektem jest kwestia etyczna. Na jednych filmy z rzeźni działają tak porażająco, że już nigdy nie zjedzą mięsa, dla innych to tylko rzeczywistość.
Jeżeli jednak mięso, nie stanowi dla ciebie problemu, chcesz naprawić swoje jelita, właśnie tą droga, ten wpis jest dla Ciebie:)
Kurczak zawiera naturalny aminokwas o nazwie cysteina, która ma właściwości rozrzedzenia śluzu w płucach i czyni go mniej lepkim, dzięki czemu można go łatwiej wydalić.
Bulion z kurczaka zawiera minerały w formie, w której organizm może wchłonąć łatwo nie tylko wapń, ale także magnez, fosfor, krzem, siarkę oraz mikroelementy. Zawiera ona także siarczany chondroityny i glukozaminy, które pochodzą z chrząstek i ścięgien.
Zdrowie człowieka podobno w dużej mierze zależy od stanu zdrowia przewodu pokarmowego. Uważa się , iż wiele chorób dotykających ludzi ma związek z niezrównoważoną florą mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.
Bulion z kości wg wielu naturopatów i alopatów jest doskonały dla „uzdrowienia i uszczelnienia” jelit, ponieważ jest łatwo przyswajalny, pomaga leczyć błony śluzowe jelit i zawiera cenne składniki odżywcze.
Zaburzenia układu odpornościowego są częstym wynikiem luk w jelitach,a to może prowadzić do różnorakich chorób.
Żelatyna zawarta w bulionie z kości jest hydrofilowym koloidem. Przyciąga i utrzymuje płyny w tym soki trawienne, wspierając w ten sposób prawidłowe trawienie, hamuje zakażenia wywołane przez wirusy przeziębienia i grypy itp
Rosół posiada właściwości lecznicze, znacznie łagodzi infekcje, redukuje bóle stawów i zapalenia, dzięki zawartości siarczanów chondroityny, glukozaminy, aminokwasów takich jak glicyna, prolina, arginina, ma działanie przeciwzapalne.
Najistotniejsze w robieniu bulionu jest odpowiedni dobór składników czyli ich jakość. Do przygotowania leczniczego bulionu muszą być bezwzględnie użyte ekologiczne mięso i kości ze zwierząt karmionych trawą.
Chodzi tu o to, aby do bulionu nie dostały się leki weterynaryjne, stymulatory wzrostów oraz inne potencjalne szkodliwe dodatki.
Domowy bulion z bio kości:
1 cały kurczak organiczny z wolnego wybiegu lub
1-1,5 kg kostnych części kurczaka: szyje, grzbiety, skrzydełka
2-4 kurze łapki (opcjonalnie)
4 litry zimnej filtrowanej wody
2 łyżki octu jabłkowego najlepiej bio (surowego) czyli niepasteryzowanego
1 duża cebula,
2 marchewki drobno posiekane
3 łodygi selera obrane i grubo posiekane
1 pęczek pietruszki grubo posiekane
Ważne jest dodanie octu, który pomaga przeniknąć cennym składnikom z kości do wody. Możemy użyć octu jabłkowego własnej produkcji lub kupionego w sklepie ekologicznym.
Napełnij duży garnek czystą, filtrowaną wodą. Dodaj ocet i wszystkie warzywa z wyjątkiem pietruszki do wody. Umieść całego kurczaka lub części kurczaka w wodzie. Doprowadź wodę do wrzenia i usuń wszelkie szumowiny, które zbiorą się na górze. Zmniejsz ogień i duś. W przypadku gotowania całego kurczaka, mięso powinno oddzielać się od kości po około 2 godzinach. Wystarczy wyjąć kurczaka z garnka i oddzielić mięso od kości. Włóż kości z powrotem do garnka i dalej gotuj, przez kolejne 12-24 godzin.
W przypadku gotowania tylko kości, gotuj bulion jeszcze na wolnym ogniu przez około 24 godzin. Pietruszkę możesz dodać na około 10 minut przed zakończeniem gotowania bulionu. Usuń kości z wywaru łyżką cedzakową i odcedź resztę przez sitko, aby usunąć wszelkie fragmenty kostne.
Bulionu można użyć do zup, gulaszu, albo po prostu pić. Bulion można zamrozić do ponownego wykorzystania.
Należy mieć na uwadze, że „kożuch”, który tworzy się na górze jest najlepszą częścią bulionu, zawiera wartościowe składniki odżywcze, takie jak siarka, zdrowe tłuszcze. Nie wyrzucaj go tylko wymieszaj z resztą bulionu.
🙂
Źródła:
Zdjęcie Internet
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/16/bone-broth-benefits.asp
Leave A Reply