Chociaż możliwe jest uzyskanie wszystkich potrzebnych witamin i minerałów przy odpowiednio ułożonej diecie poprzez selekcję pokarmów i ich pożywności, badania pokazują, że wiele kobiet nadal doświadcza przynajmniej jednego rodzaju niedoboru składników odżywczych, jeśli nie więcej. Warto pamiętać także o odpowiednim przyswajaniu, bo co z tego że jemy zdrowo jak nie potrafimy przyswoić składników odżywczych.
Wszystkie kobiety potrzebują 13 witamin – wszystkie z nich należą do najlepszych witamin dla kobiet – w tym witaminy C, A, D, E, K i witaminy z grupy B (takie jak tiamina i witamina B12) oraz szereg ważnych śladowych minerałów i kwasów tłuszczowych.
Uważa się, że około 30 procent wszystkich kobiet ma niedobór jednej lub więcej witamin i minerałów, a dla wielu kobiet ryzyko wzrasta z wiekiem. Szacunki wskazują, że około 75 procent kobiet prawdopodobnie rozwinie niedobory składników odżywczych, jeśli nie dostarczą dodatkowych witamin i minerałów.
Mając to na uwadze, jakie są najważniejsze i najlepsze witaminy dla kobiet, aby zapobiec niedoborom i towarzyszącym im komplikacjom? Oto najlepsze witaminy dla kobiet.
Jakie są najlepsze witaminy dla kobiet?
Według raportu opublikowanego przez Population Referee Bureau, niedobory witamin i niedożywienie u kobiet tworzą błędne koło, które stwarza różnorodne zagrożenia. „Osłabia zdolność kobiet do przetrwania porodu, czyni je bardziej podatnymi na infekcje i pozostawia im mniej rezerw, by wyleczyć się z chorób.” Istnieją również dowody na to, że kobiety po menopauzie są bardziej podatne na zaburzenia, takie jak osteoporoza, oraz kiedy są w ciąży.
Niezależnie od tego, czy masz 20, 40 czy 70 lat, oto witaminy na które powinnaś szczególnie zwrócić uwagę.
1. Witaminy przeciwutleniające (witaminy A, C i E)
Te rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są podstawową przyczyną starzenia się i wielu chorób, które wpływają na serce, oczy, skórę i mózg.
Witamina C nie tylko poprawia odporność na przeziębienia, infekcje i inne choroby, ale jest także ważna dla ochrony wzroku i skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez światło UV i zanieczyszczenie środowiska. Upewnij się, że spożywasz dużo witaminy C.
Witamina A i E działają w podobny sposób, aby chronić zdrowe komórki i zatrzymać mutacje komórkowe.
Badania przeprowadzone przez National Eye Institute pokazują, że zła dieta uboga w te witaminy jest głównym czynnikiem ryzyka związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy u starszych kobiet, a zarówno witamina A, jak i E są znane z tego, że pomagają chronić skórę przed oznakami starzenia i przed rakiem skóry.
2. Witamina D
Witamina D może być uzyskana z pewnych pokarmów, takich jak jaja, niektóre produkty mleczne i niektóre grzyby, ale otrzymujemy większość naszej witaminy D z ekspozycji na słońce. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety są narażeni na wysokie ryzyko niedoborów witaminy D, ponieważ więcej osób spędza większość czasu w pomieszczeniach zamkniętych lub używa kremu ochronnego. Cierpimy na duże niedobory witaminy D.
Witamina D jest ważna dla zdrowia kości / szkieletu, funkcji mózgu, zapobiegania zaburzeniom nastroju i równowagi hormonalnej, ponieważ działa bardzo podobnie do hormonu znajdującego się wewnątrz organizmu. Witamina przyczynia się do wytrzymałości kości, zdrowia serca i profilaktyce nowotworów.
Witamina D odgrywa również ważną rolę w systemie immunologicznym, a może być czynnikiem decydującym o rozwoju chorób autoimmunologicznych. Najlepszym rozwiązaniem jest spędzanie 15-20 minut na słońcu bez kremu przeciwsłonecznego, co umożliwia syntezę witaminy D w kontakcie ze skórą. Kilka razy do roku koniecznie sprawdzaj poziom witaminy D z krwi.
Medycyna konwencjonalna określa poziom witaminy D3 w zakresie od 30 do 100 ng / ml, jednak dla optymalnego zdrowia zalecane jest utrzymanie poziomu witaminy D3 w zakresie 60 do 100 ng / ml. Jeśli poziom witaminy D3 jest niski, można zażywać od 5000 do 10000 IU dziennie, przez 2 miesiące aż do uzyskania idealnego poziomu. Najlepiej jeśli witamina D, połączona jest z witaminą K2, witaminy te rozpuszczalne są w tłuszczach,a witamina K2 jest niezbędna do prawidłowego wchłonięcia witaminy D. To połączenie suplement D3 / K2, może być dostępne w postaci kropli lub kapsułek.
3. Witamina K z naciskiem na K2
Witamina K jest ważna dla budowania i utrzymywania silnych kości, krzepnięcia krwi i zapobiegania chorobom serca – obecnie najważniejsza przyczyna śmierci wśród kobiet żyjących w USA i wielu innych krajach zachodnich. Wiele kobiet traci ten cenny składnik odżywczy, badania wykazały, że osoby, które zwiększają spożycie witaminy K2 w diecie, mają mniejsze ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Prawdopodobnie masz niską zawartość witaminy K2, jeśli przyjmujesz antybiotyki przez dłuższy czas, cierpisz na problemy jelitowe, takie jak IBS lub zapalna choroba jelit, lub przyjmujesz leki obniżające poziom cholesterolu.
Istnieją dwa główne rodzaje witaminy K, które pozyskujemy z naszych diet. Witamina K1 występuje w warzywach, podczas gdy witamina K2 występuje w produktach mlecznych. Najlepszym sposobem zapobiegania niedoborom witaminy K jest spożywanie wielu różnych warzyw, w tym zielonych warzyw liściastych, brokułów, kapusty, ryb i jaj.
Dlaczego Witamina K2 jest tak bardzo ważna, ponieważ powoduje uaktywnienie pewnych kompozytów białkowych, które są obecne w naszym organizmie, ale są jak gdyby w stanie uśpienia. Są gotowe do akcji, ale tylko wtedy, kiedy coś je „obudzi”. Jedną z takich substancji jest osteokalcyna. Osteokalcyna pod wpływem witaminy K2 zostaje zaktywowana, powoduje, że wapń jest przekierowany do kości i zębów czyli tam gdzie jest jego miejsce.
Witamina K2 aktywuje również inne białko zwane MPG które powoduje, że wapń który już osadził się w tętnicach czy innych tkankach miękkich jest z nich usuwany.
Kiedy mamy niedobory witaminy K2 obie substancje nie są aktywne.
Gdy suplementujemy się witaminą D3 lub preparatami wapnia , potrzebujemy dużo witaminy K2, bo inaczej narobimy sobie poważnych problemów zdrowotnych.
więcej o K2 możesz przeczytać
Witamina K2 – Paradoks wapnia (serce, osteoporoza, cukrzyca, żylaki, kamień na zębach, stwardnienie rozsiane, rak, reumatoidalne zapalenie, ostrogi pięt)
4. Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B, w tym witamina B12 i kwas foliowy ( folian ), są ważne dla metabolizmu kobiety, zapobiegając zmęczeniu i zwiększając funkcje poznawcze. Pomagają w procesach komórkowych, zwiększają wzrost i wydatek energii, ponieważ współpracują z innymi witaminami, takimi jak żelazo, aby wytwarzać czerwone krwinki i pomagają przekształcać spożywane kalorie w użyteczne „paliwo”.
Witamina B1 (tiamina) ma kluczowe znaczenie dla systemu nerwowego i mózgu i pomaga tworzyć nowe komórki. B1 występuje w prawie wszystkich pokarmach, ale jest często niszczona przez przetwarzanie. Niedobór może powodować drażliwość, dezorientację, i chudnięcie.
Jej deficyt jest związany z zapaleniem nerwów, chorobą Alzheimera, Parkinsona, chorobami mózgu, alkoholizmem i beri-beri. Niedobór może być śmiertelny. Mogą wystąpić problemy trawienne, w tym brak apetytu, wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jeżeli często spożywasz alkohol zażyj b-complex po jego wypiciu oczywiście w odstępie czasowym.
Źródła: Kiełki , brukselka, zielony groszek, botwina, szpinak, słodkie ziemniaki ,fasole i soczewica, ziarno orzechy ziemne, ryż, jęczmień, nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane , arbuz, pomarańcze, wątróbka
Witamina B2 (ryboflawina) pomaga tworzyć erytrocyty i odpowiedzialna jest za żelazo w krwinkach czerwonych. Łagodny niedobór to popękane, spierzchnięte usta, obrzęk i zapalenie jamy ustnej, gardła i języka, a także zaburzenia w produkcji krwinek , zaburzenia w absorpcji żelaza. Niedobór może być związany z Zaćmą i Parkinsonem.
Warzywa: botwina, szpinak, szparagi, grzyby crimini, kapusta, słodkie ziemniaki, jaja, indyk, tempeh, sardynki, tuńczyk
Wtamina B3 (niacyna) potrzebna jest w celu przekształcenia tłuszczów, węglowodanów i białka. B3 jest ważnym przeciwutleniaczem, niedobór powoduje zmęczenie, łagodne niestrawności, wymioty, owrzodzenia, i depresję. Bardzo duży jej niedobór może być związany z chorobą, Reynauda, schizofrenią, cukrzycą typu 1.
Źródła: warzywa: szparagi, grzyby, ziemniaki, crimini słodki ziemniak, tuńczyk, kurczak, indyk, łosoś, jagnięcina, wołowina, sardynki, krewetki ,orzeszki ziemne, słonecznik ,brązowy ryż, jęczmień.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) Niedobór powoduje depresję i drażliwość, wymioty i uczucie zmęczenia. Witamina B5 ,pomaga obniżyć trójglicerydy.
Źródła: awokado, crimini i shitake, słodkie ziemniaki, zielony groszek
Witamina B6 (pirydoksyna i inne formy) Pomaga tworzyć hemoglobinę, jest potrzebna do metabolizmu węglowodanów i neuroprzekaźników. Jej niedobór wpływa na system odpornościowy, powoduje depresję i problemy poznawcze, stany zapalne skóry, pieczenie stóp, ból języka, anemię, i przewlekły stan zapalny organizmu. Ciężki niedobór może prowadzić do drgawek. B6 wpływa na detox wątroby, PMS i stany depresyjne.
Źródła: słodkie ziemniaki, ziemniaki, szpinak, kapusta, rzepa, czosnek, Bok Choy, papryka, awokado, tuńczyk, kurczak, indyk, wołowina, soczewica, lima fasola, fasola pinto, banany, ziarna słonecznika.
Witamina B7 (biotyna) Niezbędne dla metabolizmu węglowodanów i tłuszczu i tkanek neuroprzekaźników, szpiku kostnego, gruczołów potowych, skóry, włosów i wiele innych. Niedobór powoduje nudności, bóle mięśni, niedokrwistość, drgawki, depresję. Inne objawy niedoboru: ciemieniucha, cukrzyca, utrata włosów, zmęczenie, wysypki i łamliwe paznokcie.
Źródła: słodkie ziemniaki, cebula pomidory, marchew, orzeszki ziemne, migdały, jaja, łosoś, banany.
Witamina B9 (kwas foliowy) Niezbędna dla rozwoju płodu, tworzenia krwinek czerwonych i kontroli homocysteiny. Niedobór może powodować bezpłodność i niepłodność, anemię, osteoporozę, demencję i nowotwory. Potrzebna również, aby zapobiec wadom wrodzonym. Niedobór B9 drażliwość, zmęczenie psychiczne lub fizyczne, problemy z pamięcią.
Kwas foliowy ( jest tworzony syntetycznie) dlatego lepszą formą jest folian. B9 najlepiej w formie zmetylowanej
Starsze kobiety, osoby z anemią, weganie i wegetarianie powinny współpracować z lekarzem, aby upewnić się, że otrzymują wystarczającą ilość witamin z grupy B, ponieważ są najbardziej zagrożeni niedoborem.
Źródła: szparagi, szpinak, rzepa, brokuły, sałata rzymska, Bok Choy, kalafior, zielony groszek, awokado, por, koper, brukselka:,soczewica, pinto, garbanzo, czarna fasola, papaja, quinoa (komosa ryżowa).
Witamina B12 (cyjanokobalamina) Pomaga tworzyć erytrocyty, DNA, tkanki nerwowe, neuroprzekaźników. Niedobór wpływa na równowagę, powoduje osłabienie i zmęczenie, drętwienie i mrowienie kończyn. W bardzo dużych niedoborach może prowadzić do niedokrwistości złośliwej, paranoi, dezorientacji, depresji, omamów, utraty pamięci. Ma wpływ na poziom homocysteiny
Zdrowe osoby mogą przyjmować w formie cyjanokobalaminy osoby z mutacją genu mthfr , powinny zadbać o formę zmetylowaną – metylokobalaminę.
Źródło: Białko zwierzęce: sardynki, łosoś, tuńczyk, dorsz, jagnięcina, krewetki, przegrzebki, wołowina, jogurt, mleko
Choć pod względem technicznym poniższe składniki odżywcze nie są „witaminami” (w rzeczywistości są to niezbędne minerały i kwasy tłuszczowe), ważne jest, aby kobiety również zapobiegały tym niedoborom:
5. Żelazo
Niedobór żelaza i niedokrwistość są najczęstszymi niedoborami żywieniowymi na świecie, szczególnie wśród młodych kobiet. Ciało używa żelaza do produkcji hemoglobiny, rodzaju białka, które transportuje tlen przez krew z płuc do innych tkanek w całym ciele. Istnieją dwa różne rodzaje żelaza (hemu i nie-hemu), a najbardziej przyswajalne i łatwo przyswajalne przez organizm są takie jak bio białka zwierzęce, takie jak jaja, mięso, ryby i drób (liściaste warzywa i fasola).
Dorastające dziewczęta są najbardziej narażone na niedobory żelaza, a kobiety na ogół muszą być ostrożne, aby uzyskać wystarczającą ilość, ponieważ zapotrzebowanie na żelazo wzrasta podczas menstruacji z powodu utraty krwi. Stwierdzono, że na całym świecie około 50 procent wszystkich ciężarnych kobiet ma bardzo niskie stężenie żelaza, aż do momentu, w którym uważa się że mają anemię – nie wspominając, że co najmniej 120 milionów kobiet w krajach słabiej rozwiniętych ma niedowagę i są ogólnie niedożywione. Kobiety z odpowiednimi zapasami żelaza i witaminy B12 są mniej podatne na zmęczenie, słabą odporność i śmiertelne infekcje, niebezpieczną ciąże i epizody krwawienia, które zagrażają ich życiu.
6. Jod
Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom kobiety w wieku od 20 do 39 lat mają najniższy poziom jodu w moczu w porównaniu do wszystkich innych grup wiekowych. Przyjmowanie jodu jest szczególnie ważne dla młodych kobiet, które chcą zajść w ciążę lub które są w ciąży, ponieważ jod wpływa na rozwój mózgu płodu. Ma to również kluczowe znaczenie przy wytwarzaniu odpowiednich ilości hormonów tarczycy. Tarczyca wymaga jodu do produkcji hormonów T3 i T4, które pomagają kontrolować metabolizm.
Większość osób spożywających zachodnią dietę spożywa dużą ilość jodowanej soli zawartej w pakowanych produktach spożywczych i produktach z rafinowanych ziaren, do których dodany jest jod, aby zapobiec niedoborom, jest to zgubne postępowanie prowadzące do chorób przewlekłych.
Najlepszym sposobem na uzyskanie potrzebnego jodu są bogate w jod pokarmy, takie jak owoce morza i glony, główne naturalne źródła tego składnika odżywczego. Unikanie niedoboru jodu pomaga uchronić się przed takimi stanami jak niedoczynność tarczycy, otyłością, zmęczeniem, brakiem równowagi hormonalnej i kłopotami podczas ciąży, torbielami czy mięśniakami macicy, guzami czy zwapnieniami w piersiach.
Suplementacja jodem za pomocą płynu Lugola także stanowi rozwiązanie suplementacyjne.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
7. Magnez
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, ale także jednym z najczęstszych niedoborów. Jako elektrolit magnez pomaga regulować poziom wapnia, potasu i sodu i jest niezbędny do ponad 300 różnych funkcji biochemicznych w organizmie. W skali globalnej zubożenie gleby spowodowało, że wiele upraw jest niższych w magnezie, niż w poprzednich pokoleniach – a warunki zdrowotne, takie jak zaburzenia trawienia, zespół nieszczelnego jelita, przewlekły stres i ciągłe zażywanie leków mogą obniżyć czyjeś stężenie magnezu.
Skurcze na nogach, bezsenność, skurcze mięśni, lęk, bóle głowy i problemy trawienne, takie jak zaparcia, mogą być oznakami niedoboru magnezu. W przypadku starszych kobiet ryzyko niedoboru może być jeszcze większe. Badania wykazały, że wiele osób starszych nie spożywa pokarmów bogatych w magnez, a ponadto mają one skłonność do zmniejszonego wchłaniania jelitowego magnezu, mniejszej ilości zapasów magnezu i nadmiernej utraty moczu. Upewnij się, że wystarczająco dużo, spożywasz pokarmy bogate w magnez, takie jak liściaste zielone warzywa, morskie warzywa / algi, fasola, orzechy i nasiona.
Więcej o magnezie
Bóle i skurcze mięśni – naturalne sposoby. Suplementacja przezskórna chlorkiem magnezu.
8. Olej z ryb Omega-3
Jeśli nie spożywasz regularnie owoców morza, takich jak łosoś, makrela, sardynki, halibut czy tuńczyk, prawdopodobnie możesz powinieneś uzupełnić niedobory kwasów omega-3. Większość osób spożywających „zachodnią dietę” spożywa dużo kwasów tłuszczowych omega-6, które są prozapalne i występują w wielu pakowanych produktach spożywczych i olejach roślinnych, ale niewystarczająco dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są przeciwzapalne.
Obydwa kwasy tłuszczowe muszą się wzajemnie równoważyć, aby serce, mózg i układ odpornościowy pozostały w zdrowiu. Stosunek około 2: 1 omega-6 do omega-3 jest najlepszy, zapobiegając stanom takim jak zapalenie stawów, choroba serca, choroba Alzheimera, depresja i inne. Jedzenie kilkukrotnie w tygodniu złowionych dzikich ryb lub przyjmowanie suplementu o wartości około 1000 miligramów dziennie jest najlepszym sposobem na pokonanie stanu zapalnego i uzyskanie wystarczającej ilości kwasów omega-3.
9. Wapń
Wystarczająca ilość wapnia jest ważna dla wytrzymałości kości, ale ma również kluczowe znaczenie w regulacji rytmu serca, wspomaganiu funkcji mięśni, kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomów cholesterolu oraz wielu innych funkcjach związanych z sygnalizacją nerwów. Wapń spożywany, gdy inne kluczowe składniki odżywcze, takie jak witamina D i magnez, zapewniają ochronę przed niektórymi z największych zagrożeń dla kobiet: na przykład chorobami serca, osteoporozą, cukrzycą i rakiem. Niedobór wapnia jest bardzo powszechny zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Eksperci uważają, że większość dorosłych w USA nie otrzymuje codziennie wystarczającej ilości wapnia.
Uważa się, że jest to prawdą, ponieważ wapń nie jest wchłaniany prawidłowo, gdy ktoś ma niski poziom witaminy D i magnezu (niedobory w obu są powszechne), a niektóre uprawy, które są zwykle bogate w wapń, zostały zubożone w minerały z powodu zubożenia gleby. Minerał ten, będący w rzeczywistości najbogatszym minerałem w organizmie, można uzyskać z niektórych pokarmów roślinnych (w szczególności z organicznych), takich jak zielone warzywa liściaste (takie jak warzywa z kapusty i jarmużu), brokuły, okra i fasola. Uzupełnianie wapnia ma swoje wady i zalety, więc porozmawiaj z lekarzem o czynnikach ryzyka i najpierw staraj się uzyskać wystarczającą ilość pokarmu, jeśli możesz.
Czy jesteś kobietą zagrożoną niedoborami witamin?
Badania wykazały, że spożycie składników odżywczych dla kobiet w dużym stopniu zależy od czynników takich jak ich status ekonomiczny, środowisko społeczne i kulturowe oraz osobiste nawyki.
Niepokojące jest to, że nawet dzieci niedożywionych kobiet, które doświadczają niedoborów witamin lub minerałów, częściej doświadczają upośledzeń poznawczych, problemów rozwojowych, mniejszej odporności na infekcje i większego ryzyka chorób i śmierci. Jest szansa, że jeśli kobieta ma niską zawartość przeciwutleniaczy i ważnych składników odżywczych – takich jak witamina A (retinol), karotenoidy, witamina C i witamina E, które są krytyczne zarówno dla rozwijających się dzieci, jak i dla dorosłych – reszta jej rodziny będzie również narażona na te niedobory.
Czynniki ryzyka, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru witamin lub składników mineralnych u kobiet:
spożywanie wysokoprzetworzonej diety
bycie wegetarianinem lub weganinem
niedowaga lub spożywanie zbyt mało kalorii („niedowaga” jest ogólnie uznawana za wskaźnik masy ciała 18,5 dla kobiet)
bycie w wieku reprodukcyjnym (Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w biedniejszych krajach 27 procent do 51 procent kobiet w wieku rozrodczym wykazuje niedobór kluczowych składników odżywczych)
w wieku powyżej 65 lat
niski status społeczno-ekonomiczny, brak edukacji i ubóstwo
Naukowcy zwrócili uwagę, że dla kobiet w wieku rozrodczym, które przygotowują się do posiadania dzieci, właściwy stan odżywienia przed, w trakcie i po ciąży jest ważnym elementem ogólnego zdrowia reprodukcyjnego.
Zapobieganie niedoborom żywieniowym pomaga utrzymać zdrowie przyszłej matki, obniża ryzyko ciężkiej ciąży, zapobiega wadom płodowym płodu / niemowlęcia, a nawet pomaga zmniejszyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych rozwijających się później w życiu dziecka. Na produkcję mleka z piersi ma również duży wpływ spożywanie kalorii, witamin i minerałów przez kobiety, dlatego suplementy uważane są za kluczowe zarówno dla matek w ciąży, jak i karmiących.
Dlatego tak ważne jest, aby kobiety w ciąży w szczególności zapewniły sobie wystarczającą ilość najlepszych witamin dla kobiet, których często im brakuje.
Witaminy dla zdrowej ciąży
Kiedy zdrowa dieta jest wystarczająca, a kiedy może nie być
Skąd wiesz, czy pokrywasz swoje zapotrzebowanie i dostarczasz wystarczającą ilość najlepszych witamin? Masz najlepszą ochronę przed niedoborem składników odżywczych, jeśli jesz wystarczająco dużo kalorii, nie poddajesz się nadmiernemu wysiłkowi lub nie próbujesz przetrenować, skupiasz się na jedzeniu zróżnicowanej diety o niskiej zawartości „pustych kalorii”.
Oznacza to unikanie takich rzeczy jak : cukier, produkty z rafinowanych ziaren, pakowanych przekąsek i rafinowanych olejów roślinnych. Postaraj się uzyskać jak najwięcej witamin i minerałów z diety, spożywając świeże pokarmy roślinne, czystą żywność białkową i zdrowe tłuszcze. Te pokarmy zapewniają najlepsze witaminy dla kobiet.
Osoby , które mogą potrzebować dodatkowej suplementacji.
Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem: osoby jedzące na bazie roślin, które unikają mięsa, są bardziej narażone na niską zawartość witamin z grupy B, takich jak witamina B12, którą można znaleźć tylko w produktach zwierzęcych. Brak wapnia, aminokwasów (białka), kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, jodu i żelaza występuje również częściej u kobiet, które nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych, dlatego zalecane są suplementy.
Prawdziwy weganizm – PRZEWODNIK
Jeśli jesteś w ciąży: Ciąża tworzy specjalne zapotrzebowanie metaboliczne na wysokiej jakości składniki odżywcze, zarówno w celu wspierania rosnącego dziecka oraz matki. Zapotrzebowanie na wiele mikroelementów wzrasta w czasie ciąży – szczególnie składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, żelazo, wapń, cynk, magnez i jod. Badania wykazują, że wzrost i rozwój płodu są silnie powiązane z podażą podstawowych substancji odżywczych przez matkę.
Niedobory i braki w odżywianiu mogą powodować szkodliwe skutki zarówno dla ciężarnej mamy, jak i jej nienarodzonego lub nowo narodzonego dziecka, zwiększając ryzyko poronienia, przedwczesnych ciąż, wad wrodzonych oraz niskiego poziomu produkcji mleka. Badania wykazały, że globalny niedobór jodu jest najbardziej możliwą do uniknięcia przyczyną upośledzenia umysłowego na świecie. Dlatego Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Tarczycy zaleca, aby wszystkie witaminy prenatalne zawierały jod.
Jeśli masz powyżej 55 lat: witaminy z grupy B, witamina D, wapń i żelazo są szczególnie ważne dla starzejących się kobiet. Spożycie wielu naturalnych składników pokarmowych takich jak liściaste warzywa, jaja bio, mięso od zwierząt karmionych trawą i organiczne, mogą pomóc w zapobieganiu niedoborom, które zwiększają ryzyko problemów, takich jak osteoporoza, złamania, problemy z sercem, cukrzyca i zaburzenia poznawcze.
Najlepiej co roku dla sprawdzenia niedoborów dobrze jest wykonać analizę pierwiastkową z włosa.
Niedobory witaminowo-pierwiastkowe APW, Jonogram z krwi, Aminogram HPCL
Niedobory witaminowo-pierwiastkowe APW, Jonogram z krwi, Aminogram HPCL
Źródła
https://draxe.com/best-vitamins-for-women/
Leave A Reply