Właściwe odżywianie znacznie zwiększa szansę na zdrową ciążę. Nawet najmniejsze niedobory w czasie ciąży mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie dziecka. Pogląd, że wady wrodzone są często powodowane przez nieprawidłowe odżywianie matki, zyskuje coraz większą liczbę zwolenników.
Jak dotąd, z występowaniem wad wrodzonych wiązano niewielkie niedobory witamin B1, B2 i B6, kwasu foliowego, cynku, żelaza, wapnia i magnezu.
Podobnie działa nadmiar pierwiastków toksycznych, np. ołowiu, kadmu i miedzi. Witaminy są niezbędne dla zapewnienia właściwego rozwoju, więc większy niedobór jakiejkolwiek z nich prowadzi do pojawienia się odchyleń rozwojowych u płodu. Zdrowa ciąża wymaga dostarczenia większych niż zwykle dawek wszystkich składników odżywczych, ponieważ muszą one pokryć rosnące zapotrzebowanie rozwijającego się płodu i matki.
U około 5 procent wszystkich urodzonych dzieci występują wady rozwojowe, z których wiele dotyczy ośrodkowego układu nerwowego. Rozszczep kręgosłupa, polegający na nieprawidłowym rozwoju rdzenia kręgowego, związany jest z brakiem kwasu foliowego i prawdopodobnie innych składników odżywczych w diecie matki. Badanie przeprowadzone na 23 000 kobiet wykazało, że u tych, które uzupełniały dietę podczas pierwszych sześciu tygodni ciąży, częstość występowania wad cewy nerwowej była o 75 procent niższa niż u tych, które tego nie robiły. Odsetek tych wad jest jeszcze wyższy u kobiet, których dieta była uboga w okresie pierwszych trzech miesięcy ciąży.
Stwierdzono, że stosowanie się do porad dotyczących prawidłowego odżywiania zmniejszyło występowanie rozszczepu kręgosłupa wśród dzieci kobiet w grupie ryzyka. Przyczyniło się do tego również przyjmowanie większych dawek kwasu foliowego lub podawanie go w preparatach wieloskładnikowych. Zalecana dawka kwasu foliowego wynosi 400 ug dziennie, a przeciętne spożycie od 109 do 203 ug, poleca się więc kobietom zamierzającym zajść w ciążę przyjmowanie dodatkowo co najmniej 300 ug dziennie. Najlepiej zamiast kwasu foliowego spożywać foliany z warzyw i owoców. Jeżeli cierpisz na upośledzoną aktywność enzymu MTHFR przyjmuj kwas foliowy w postaci przekształconej w postaci np L-metylofolianu wapnia w Polsce dostępny jest taki suplement.
Podczas pierwszych trzech miesięcy rozwoju płodowego tworzą się wszystkie narządy, dlatego właściwe żywienie w tym okresie jest szczególnie istotne.
Wiele kobiet cierpi na ciągłe nudności i nie odżywia się prawidłowo. Dolegliwości te określane nazwą „porannych wymiotów” zostały uznane za stan normalny podczas ciąży, a związane są prawdopodobnie z nadmiarem hormonu HCG. Cierpią na nie zwłaszcza kobiety źle się odżywiające. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy B6 i B12, kwas foliowy, żelazo i cynk, a uzupełnianie ich zwykle hamuje nawet najgorsze przypadki nudności. Często pomaga też częste spożywanie małych ilości owoców lub produktów zawierających złożone węglowodany, np. orzechy, ziarna czy produkty pełnoziarniste.
Najskuteczniejsze jest jednak zapewnienie właściwego odżywiania przed zajściem w ciążę. W programie optymalnego odżywiania opracowanym przez ION uczestniczyły cztery kobiety przed i w czasie ciąży – wystąpiły u nich średnio dwa dni nudności lub wymiotów. Niestety niektórym kobietom towarzyszą one przez cały okres ciąży!
Inną dość powszechną komplikacją jest zatrucie ciążowe, które objawia się wzrostem ciśnienia tętniczego krwi, obrzękami i nadmiarem białka w moczu. Istnieje wiele teorii na temat przyczyn zatrucia ciążowego, ale z pewnością istotnym czynnikiem jest właściwe odżywianie. U jednej z moich pacjentek, u której dolegliwość ta wystąpiła podczas pierwszej ciąży, druga ciąża przebiegła bez powikłań po ulepszeniu diety i uzupełnieniu jej ważnymi związkami.
Dla kobiety optymalne odżywianie przed i w czasie ciąży oznacza zdrowszą ciążę, a potem zdrowsze dziecko. Organizm powinien dodatkowo otrzymywać:
200 ug kwasu foliowego,
20 ug witaminy B12,
200 mg witaminy B6,
15 mg cynku,
500 mg wapnia, 250 mg magnezu i
12 mg żelaza.
Nie należy przyjmować więcej niż 10 000 jednostek witaminy A. Trzeba też wykonać analizę pierwiastkową włosa na zawartość metali ciężkich, np. ołowiu, miedzi i wapnia.
Podanie wielkości dotyczą suplementów w tabletkach, witaminy możesz uzupełniać poprzez superfoody jak chlorella czy spirulina dodatkowo jedz więcej warzyw i owoców , ziaren , orzechów.
źródło:
zdjęcia internet
„Smak zdrowia” Patric Holford
Leave A Reply