Dr Strunz w swojej nowej książce „Ulecz siebie. Naturalne mechanizmy uzdrawiania.” Zwraca dość szczególną uwagę na rolę białka i aminokwasów w zwalczaniu przewlekłych chorób zapalnych. Mogłoby się wydawać, że jeżeli jesz mięso i jajka oraz rybę masz zapewnione źródło aminokwasów.
Niestety to nieprawda w dużej mierze produkty zwierzęce smażymy, gotujemy, przetwarzamy, więc z aminokwasów może niewiele pozostać.
To samo dotyczy odżywiania wegetariańskiego czy wegańskiego w tych dietach często się zdarza, że brakować nam może aminokwasów, zwłaszcza tych najbardziej potrzebnych i odpowiedzialnych za zdrowie organizmu.
Ważne jest więc, aby co jakiś czas dla kontroli wykonywać aminogram.
Niedobory witaminowo-pierwiastkowe APW, Jonogram z krwi, Aminogram HPCL
Dr Strunz, zauważył podczas swojej praktyki lekarskiej, iż wielu pacjentów ma poważne niedobory niektórych aminokwasów.
Co zrobić by nie dopuścić do takiej sytuacji i z czym wiążą się niedobory niezbędnych aminokwasów o tym dzisiaj.
Wypijając na śniadanie koktajl białkowy niektórzy ludzie uważają ten sposób śniadaniowania za upadek kultury europejskiej. Na śniadanie przecież jada się płatki , jajecznicę czy kanapki. Swojej sceptyczności raczej nie wyrażają oni wprost, ale próbują w inny sposób:
Jednakże ze względu na nasz sposób odżywiania będziemy wyśmiewani przez naszych krewnych i znajomych, a do tego krytykowani, że to niezdrowo, i wszyscy będą patrzeć na nas krzywym okiem. Że stosowane koktajle białkowe są samą chemią. Jeśli naszym krytykom nie przychodzi nic więcej do głowy, to potem z całą pewnością odczujemy późniejsze skutki naszej rzekomo wybrakowanej diety. Ja traktuję takowe wypowiedzi z obojętnością. Bo moje problemy zdrowotne (bolące kolana podczas biegania, zdiagnozowana artroza; astma oskrzelowa z codziennym zażywaniem aerozolu) zniknęły bez żadnej dalszej interwencji lekarzy. To samo z nadwagą!
Myślę, że dla tego rodzaju cudów możemy sobie spokojnie pozwolić na wynalezienie nowych rozwiązań dla wątpliwych osiągnięć cywilizacyjnych, takich jak typowe śniadanie.
Białko uzdrawia To, że koktajle białkowe wspierają procesy leczenia, potwierdzają naturalnie nie tylko pojedyncze przypadki. Rzecz jasna, da się to również udowodnić naukowo.
Cierpimy na brak dobrej jakości białka, bo nasza współczesne odżywianie jest przeładowane albo białkiem przetworzonym tzw zabitym na śmierć przez smażenie czy gotowaniem lub przeładowane węglowodanami w postaci głównie zbóż : pizza, płatki śniadaniowe, chleb, ciasta.
Białko i proteina to dwa pojęcia na tę samą substancję. Nie ma zatem różnicy, czy pije się koktajl białkowy, czy proteinowy. Ponadto nie ma tylko jednej proteiny, jest ich niewyobrażalnie wiele. I wielce prawdopodobne, że nauka odkryje ich jeszcze więcej w następnych latach.
W błąd może wprowadzić nas to, że również część Kurzego jajka nazywamy białkiem. Przy czym kurze białko składa się z wielu różnych składników odżywczych – bo też musi, koniec końców z zapłodnionej komórki jajowej w kurzym jaju rozwinie się kiedyś kompletne zwierzę, które powinno być zaopatrywane we wszystkie potrzebne mu substancje.
Danie cud – kurze jajo
Jeśli zadajesz sobie pytanie, które produkty spożywcze tak w ogóle mają dużą zawartość protein, to wybierając kurze jajko, trafiasz w dziesiątkę. Zawiera ono bowiem wszystkie (!) niezbędne aminokwasy. Dodatkowo występują w nich aminokwasy takie jak arginina, histydyna i tyrozyna. Jaja posiadają również ważne kwasy tłuszczowe, których potrzebujemy, by między innymi produkować wciąż nowe komórki ciała. Oprócz tego nasze danie cud zawiera następujące
składniki:
• Minerały: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor i selen.
• Witaminy A, D, E, K, B,, nikotynamid, kwas pantotenowy, B ( biotynę, kwas foliowy i B12)
Jajko czy koktajl? Wszystko jedno!
Proszek do koktajli białkowych wytwarzany jest z białka mleka, serwatki i białka kurzego czasem soi. Nie chodzi zatem o chemię, a o naturę w skoncentrowanej formie!
Niezbędne aminokwasy to takie, których potrzebuje nasz organizm do zdrowego funkcjonowania, a których to nie potrafi sam wytworzyć z dostępnych mu substancji. Aminokwasy te musimy przyjmować, nieważne czy w postaci kurzych jaj, czy koktajlu proteinowego.
Stąd też: czy koktajl, czy jajko – nie ma znaczenia. Wszystko sprowadza się do protein, minerałów, kwasów tłuszczowych, których nasze ciało pilnie potrzebuje nie tylko do przeprowadzenia niezliczonych procesów przemiany materii, ale również by dokonywać różnych cudów. Poza tym kompozycja koktajlu proteinowego podobna jest do składu kurzego jaja, niemniej jednak jest ona bardziej dostosowana do potrzeb człowieka. Toteż dla koktajlu i jajka obowiązuje w równym stopniu: nie zawierają one prawie żadnych węglowodanów.
Wypowiedź z forum dr Strunza
(…) Moja przyjaciółka miała mieć założony bajpas na żołądku, bo jest cukrzykiem i ma dużą nadwagę. Trzy tygodnie przed operacją mieli odtruwać jej wątrobę. Odjęło mi mowę, gdy dowiedziałam się czym: 6 koktajli białkowych dziennie i nic więcej. Uzasadnienie: wątroba zmięknie i zostanie odtruta. Człowiek powoli się uczy. Szkoda tylko, że jest to stosowane, gdy jest już prawie za późno. A tak w ogóle to po tych 3 tygodniach wyniki wątrobowe prawie w całości wróciły do normy.
Chemia ludzkiego organizmu:
• Każde białko zbudowane jest z aminokwasów, są to tak zwane biologiczne makrocząsteczki.
• Najmniejsze proteiny składają się z dwóch aminokwasów i nazywają się dipeptydami.
• Jeśli struktura zbudowana jest ze 100 lub więcej aminokwasów, mówimy o proteinie.
• Proteiny mogą zawierać wiele tysięcy aminokwasów. Największe znane białko ludzkiego ciała skonstruowane jest z 30 000 pojedynczych aminokwasów. Zwie się ono tytyną i jest elementem składowym muskulatury.
• Czy mała, czy duża: proteina składa się zawsze z 20 podobnych aminokwasów. Są to podstawowe elementy budulcowe naszego kompletnego organizmu.
• Niezbędne aminokwasy: fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina, izoleucyna, lizyna, leucyna, metionina
* Mniej istotne aminokwasy: alanina, arginina (częściowo niezbędna), asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna (częściowo niezbędna), prolina, seryna, tyrozyna (niezbędna dla dzieci)
Gdy brakuje aminokwasów lub gdy jest ich niewystarczająca ilość, może dojść do niezliczonych stanów chorobowych. Niedobór aminokwasów często jest powodem wieloletnich męk cielesnych, których łatwo można się pozbyć, trzeba tylko wiedzieć jak.
Od kiedy stosuje odżywki proteinowe wraz z aminokwasami w ampułkach, zniknął mój syndrom niespokojnych nóg (RLS)…I to po 22 latach katuszy. Być może to tylko mój organizm tak reaguje życzyłabym sobie, żeby również inni pacjenci RLS spróbowali z aminokwasami.( wypowiedź pacjentki dr Strunza)
Według Niemieckiego Stowarzyszenia na rzecz RLS setki tysięcy ludzi zamieszkujący ten kraj cierpi na tę osobliwą chorobę: odczuwają oni ból, mrowienie, ciągnięcie oraz drżenie w swoich nogach i stopach, czasem nawet w rękach. Szczególnie w okresie spoczynku, czyli w nocy. Zaburzenia snu są z góry przesądzone.
Całe mnóstwo różnych protein w naszym organizmie przejmuje tak różnorodne zadania, że brak białka także może skutkować niezliczonymi zaburzeniami.
Z protein budowane są bowiem, a przez to są bezpośrednio zależne od białka, na przykład:
• Komórki układu odpornościowego.
• Hemoglobina zawarta w czerwonych krwinkach (płynie ona małymi naczyniami krwionośnymi przez płuca, pobiera tlen i oddaje go do wszystkich komórek w ciele, czyż to nie wyczyn na miarę cudu?).
• Białka fibrylarne (kolageny) skóry.
• Białka włókniste tkanki łącznej.
• Skleroproteiny kości.
• Elementy budulcowe komórek mięśni (miozyna i aktyna).
• Włosy i paznokcie.
• Niezliczone procesy obiegu materii, w których białka (tu: enzymy) rozkładają, budują na nowo i transportują substancje.
• Kanaliki w błonach komórkowych, które pozwalają na pobieranie i wydalanie substancji.
• Hormony (one także są proteinami).
Życie nie może istnieć bez białek, a niewystarczające zaopatrywanie w proteiny prowadzi niechybnie do dysfunkcji organizmu. Do chorób.
Zapalenia: wołanie o aminokwasy
Właściwie każdego dnia jestem świadkiem sytuacji, kiedy chętnie wytaczane są ciężkie działa medyczne, zamiast przyjrzeć się krwi przez lupę. Na przykład u pewnej pacjentki, która od dzieciństwa praktycznie nieprzerwanie cierpiała na zapalenie pęcherza moczowego i łykała „tony” antybiotyków. I nie tylko to: już od dziecka permanentnie chorowała na zapalenie zatok przynosowych. Na zapalenie oskrzeli. A jakby tego było mało, to jeszcze na grzybice, także grzybicę skóry. Dziś jest zupełnie pozbawiona sił, ciągle zmęczona, brak jej zapału i czuje się „okropnie mizernie”
Ciągłe zakażenia, infekcje grzybicze oznaczają niesprawny układ immunologiczny. Ale już tego, że układ odpornościowy można bezpośrednio zmierzyć, ponieważ składa się on z 1,5 kilograma dających się zbadać białek, nie wie właściwie żaden lekarz. U tej pacjentki każdy poszczególny aminokwas miał wyniki sięgające dna. Prawie żadnej fenyloalaniny. I tak oto jedna analiza krwi była w stanie wyjaśnić 30 lat cierpienia.
Inna pacjentka, dopiero co ukończywszy 20. rok życia, dręczona była nie tylko przez bóle głowy, ale przyniosła ze sobą „długą listę chorób”. Istny obraz nędzy i rozpaczy. Ciągłe migreny, ciągle zmęczona, apatyczna po jedzeniu, nieustanny brak chęci, nieustanne infekcje, częste osłabienia, brak snu, różnorodne alergie, problemy z jelitami, biegunka i jeszcze do tego strach
Podczas wizyty opisała niekończące się błąkanie w poszukiwaniu spokoju i zgody, konsultowała się już z całym mnóstwem lekarzy.
Miała za sobą gastroskopię, kolonoskopię, ultrasonograf, a nawet rezonans magnetyczny u neurologa. Zmieniła swoje odżywianie, miała chelatację (eliminacja metali ciężkich),hydrokolonoterapię (lewatywy). Czyli wszystko, co dobre i drogie.
Rozwiązaliśmy problem, tak jak właściwie zawsze, za pomocą jednej analizy krwi. Decydującym badaniem był oczywiście aminogram. Wynik był rzeczywiście katastrofalny: brakowało metioniny, waliny, leucyny, izoleucyny, lizyny, fenyloalaniny, tryptofanu i argininy. To, że prawie w ogóle nie dało się zmierzyć poziomu magnezu, jakoś umknęło wszystkim neurologom. Mogliśmy zakończyć tę odyseję. Dzięki magicznym środkom z aminokwasowej skrzynki.
Hormony również zbudowane są z aminokwasów. Należą one do grupy substancji semiochemicznych, które dbają o komunikację wewnątrz organizmu, dzięki czemu może on funkcjonować jako jedna całość. Możesz to sobie wyobrazić tak: hormony mówią ciału, co jest do zrobienia, a enzymy stosują się i wykonują ich polecenia. Nie powinno nas zatem dziwić, że gdy gospodarkę hormonalną pochłania chaos, prowadzi to do zamętu w całym ciele.
Serotonina to hormon szczęścia. Szczęście można zjeść. Tryptofan jest aminokwasem, który jest elementem budulcowym serotoniny.
Jeśli chcesz się szczęśliwie objadać tryptofanem, masz do dyspozycji wiele możliwości. Tryptofan znajduje się bowiem w bardzo wielu pokarmach. Najbogatsze w niego jest (wartości w 100g)
soczewica 250mg , orzechy laskowe 200mg , orzechy ziemne 320mg ,
orzechy nerkowca 450mg chudy twaróg 170mg , ser edamski 400mg ,
jajko 230mg , wątróbka wieprzowa 310mg , łosoś 260mg , tuńczyk 300mg
Gdy rozdwajają się paznokcie, są łamliwe, większość osób stosuje witaminy, krzem , najczęściej preparaty apteczne. Nigdy nie stosują aminokwasów, a paznokcie składają się z aminokwasów.
To samo dotyczy słabych , łamliwych wypadających włosów czy pomarszczonej skóry.
„Od roku codziennie biorę aminokwasy i jestem całkowicie zachwycona. Ale jest i druga strono medalu. Co tydzień muszę chodzić do fryzjera.”
Błyszczące włosy i mocne paznokcie są więc wyraźną oznaką zdrowego ciała. Tego, że jest ono zaopatrywane we wszystkie potrzebne mu substancje odżywcze. Jeżeli organizm ma wystarczająco składników, by wytworzyć pełne blasku i objętości włosy, to prawdopodobnie ma on również ich odpowiednią ilość, by harmonijnie przeprowadzić inne procesy.
Białko
Dlaczego tak bardzo jest nam potrzebne?
Nadaje ono dynamiki, utrzymuje szczupłym, oczyszcza tętnice i aktywuje zdrową florę jelitową. Białko chroni nas przed depresją, utrzymuje mózg w dobrej kondycji, pobudza i pozwala nam spokojnie zasnąć. Wycisza bóle, sprawia, że skóra jest młoda, zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wzmacnia kości.
Białka kontra zanik mięśni
Mięśnie składają się z białka. A bez białka zanikają mięśnie. Szczególną rolę odgrywają BCAA = Branched Chain Amino Acids. BCAA oznacza mieszankę niezbędnych aminokwasów izoleucyny, leucyny i waliny. Kto chce schudnąć i zbudować mięśnie, ten pilnie potrzebuje odpowiedniej dawki aminokwasów BCAA. Zapobiegają one rozkładowi mięśni i wspierają redukcję tłuszczu. Zwiększają podstawową przemianę materii, przez co spalamy więcej kalorii nawet na kanapie. Osoba, która, będąc na diecie, zażywa za mało BCAĄ traci na masie mięśniowej i hamuje rozkład tkanki tłuszczowej. Aminokwasy BCAA wabią hormon wzrostu, somatotropinę. Jest on odpowiedzialny za to, że organy pozostają młode, stabilizuje kości, pozwala rosnąć mięśniom. Te cenne aminokwasy istnieją również w postaci suplementu diety.
Chudnięcie z białkiem
Kto przyjmuje odpowiednią dawkę białek (minimum 1,5 grama na kilogram masy ciała dziennie), zapobiega nadwadze lub chudnie, mówią naukowcy Niemieckiego instytutu Żywienia.
Karmili oni myszy czterema różnymi mieszankami pokarmowymi. Z czego trzy były wzbogacone o serwatkę, leucyne bądź alanine, czwarta zaś zawierała normalną zawartość białka. Wynik: zwierzęta otrzymujące wzbogaconą karmę piły więcej, jadły mniej i traciły na wadze mimo bogatego w tłuszcze pożywienia – w porównaniu do innych myszy, które dostawały jedzenie z normalnym stężeniem białka. Ponadto wykazywały niższy poziom cholesterolu i lepsze wyniki wątrobowe.
Szczupła sylwetka dzięki odżywce białkowej
Białko czyni sytym. Białko czyni szczupłym. Białko pozwala ma wzrost naszych mięśni. I: białko trawi. Zjesz 200 gramów odżywki proteinowej, a organizm dorzuci do tego energie, t 400 kilokalorii z magazynu tłuszczu. Odżywka ta może wspaniale „uzupełnić” naszą codzienną rybę, owoce czy warzywa (miejmy nadzieje, że nie w dalszym ciągu chleb). Czy jest ona dobra, rozpoznasz po etykiecie, na której wykazana jest wartość biologiczna powyżej 100. Zwróć uwagę na to, czy proszek nie zawiera węglowodanów. Oczywiście daj wsparcie swoim nerkom i dużo, dużo pij.
Białko łagodzi ból
Renomowany specjalista od reumatyzmu, dr Tennant poleca pacjentom cierpiącym na chroniczne bóle jedzenie bogate w białko i ubogie w węglowodany z niewielką ilością soli. Białko po to, by budować łagodzące bóle neuroprzekaźniki, ale również do wytwarzania nowej tkanki jak chrząstka. Dodatkowo zaleca on suplementy diety, które przeciwdziałają stanom zapalnym (omega-3, antyoksydanty itd.).
Konkretna ilość białka niezbędna jest dla osób z chorobami immunologicznymi i chorobami tarczycy. Dzieci także potrzebują dobrej jakości białka oraz schorowani czy starzy ludzie.
Osoby cierpiące na raka leczy się koktajlami proteinowymi.
Program żywieniowy w chorobach nowotworowych cz 5 suplementy wzmacniające odporność
Nie bądźmy uprzedzeni do czegoś czego nie spróbowaliśmy:)
więcej o koktajlach proteinowych i białku serwatki (izolat) :
Proteinowy koktajl , białko serwatki – opcja pełnego posiłku
Źródła:
Dr Ulrich Strunz „Ulecz siebie. Naturalne mechanizmy uzdrawiania.”
zdjęcia Internet
Leave A Reply