Obecnie uważa się , że główne mechanizmy obronne w walce z rakiem mają swoje źródło w układzie odpornościowym komórkowym. Komórki rakowe muszą zostać rozpoznane, jeszcze zanim komórki odpornościowe odnajdą je i zabiją. Niektóre nowotwory mają bardzo silne antygeny, zaś inne bardzo słabe. Im silniejszy antygen guza, tym łatwiejsze ma zadnie układ odpornościowy w kontrolowaniu choroby. Dość silne antygeny występują w przypadku złośliwych czerniaków, kosmówczków, raków jądra i nerwokomórkowych. W momencie rozprzestrzeniania się komórek rakowych przerzuty rzadko charakteryzują się innym zbiorem antygenów niż główny guz. To wyjaśnia dlaczego układ odpornościowy ma trudności w zwalczaniu raka.
Przydatne środki wzmacniające odporność:
Beta-glukany
To silnie działające modulatory immunologiczne, które pochodzą z zewnętrznej ściany komórkowej kilku rodzajów bakterii, grzybów, drożdży. Pod względem chemicznym są one polisacharydami, które obejmują beta-glukan 1,3 oraz beta-glukan 1,6. Eksperymenty z surowymi ekstraktami z drożdży piekarskich wykazały że beta-glukany mogą silnie pobudzać układ odpornościowy. Wykazują zdolność pobudzania układu odpornościowego u dżdżownic, krewetek, ryb, kurczaków, szczurów, królików, świń, owiec i ludzi.
Głównym źródłem beta-glukanów są drożdże piekarskie oraz grzyby (shiitake, maitaki i reishi). Badania kliniczne przeprowadzone na pacjentach wyraźnie wykazały , że beta-glukany chronią przed infekcjami. W przypadku zażycia zbyt niskiej dawki efekt będzie marny, zaś w przypadku zbyt wysokiej można doprowadzić do depresji odporności.
To wyjaśnia w jaki sposób przerost drożdży w organizmie chorego na raka prowadzi niekiedy do immunosupresji. Wszystkie organizmy drożdżakowe w tym Candida mają w swoich ścianach komórkowych beta-glukany. W przypadku przerostu i uwolnieniu do krwiobiegu oraz tkanek – w miarę jak ginie coraz więcej organizmów- uwalnia się bardzo dużo beta-glukanów. Dlatego ważne jest wcześniejsze rozpoznanie i wyleczenie infekcji drożdżakowej.
Najalepiej znaleźć produkt łączący obie wspomniane substancje. W celu skorzystania z dobroczynnych skutków chelatacji żelaza i usprawnienia odporności komórkowej, należy znaleźć jeszcze dodatek to tych substancji w postaci fosforanu-6-inozytolu.
W przypadku większości pacjentów chorych na raka dr Blaylock zaleca przyjmowanie 15 miligramów beta glukanu 1,3, połączonego z beta-glukanem 1,6, trzy razy dziennie na pusty żołądek. Przez godzinę, należy powstrzymać się przed jedzeniem. Często też dr Blaylock zaleca przyjmowanie fosforanu-6-inozytolu jako oddzielnego suplementu.
Proteinowy wyciąg z grasicy
Grasica wytwarza kilka hormonów, które pobudzają immunologiczne komórki macierzyste do przekształcania się w różne typy komórkowe, wliczając limfocyty T pomocnicze, odgrywające główną rolę w niszczeniu komórek rakowych. W miarę starzenia się organizmu grasica się kurczy, gdy człowiek skończy 40 lat staje się niemal niewidoczna gołym okiem. Wykazano, że jej praca zależy od właściwej ilości witaminy A i karoteniodów. Kiedy zbadano grasicowy czynnik w obecności komórek rakowych , okazało się że hamuje on wzrost komórek rakowych, a szczególnie w przypadku białaczki i chłoniaków.
Grzyby
Grzyby lecznicze to maitake, shiitake i reshi. Wyciągi z grzybów shitake i reshi są skuteczne tylko wtedy, gdy podaje się je w zastrzyku -uwaga więc na suplementy w postaci tabletek. Natomiast wyciąg z grzybów maitake daje efekty przy zażywaniu doustnym. Działanie przeciwnowotworowe wykazują także grzyby kwaratake i suehirotake.
Najskuteczniejszym grzybem w walce z rakiem jest maitake posiadają najsilniej działające beta-glukany. Z Grzyba została wyizolowana frakcja D i MD. Najsilniej działa aktywny składnik grzyba maitake zwany frakcją MD niż wyciąg z całego grzyba. Bardzo dobre rezultaty przynosi chemioterapia w połączeniu z zastosowaniem frakcji D maitake , przy raku piersi, płuc i wątroby, zaś najmniejszą u chorych na raka żołądka i białaczkę, niż przy zastosowaniu samej chemioterapii. Ponadto frakcje grzyba maitake znacząco wpływają na zmniejszenie skutków ubocznych przy chemioterapii jak: zmniejszenie nudności i wymiotów, zmniejszenie wypadania włosów, a także zmniejszenie nasileń bólu. U pacjentów chorych na raka często występują infekcje drożdżakowe , na które jest sposób czyli stosowanie frakcji D lub MD grzyba maitake. Wyciąg z niego stymuluje odporność dzięki czemu zmniejsza się ryzyko infekcji pooperacyjnych oraz zapalenia płuc.
Frakcja D i MD hamuje występowanie raka piersi i spowalnia jego wzrost oraz rozprzestrzenianie się. Zalecana jest dawka grzyba maitake od 40-100 miligramów frakcji D lub MD. Można też przyjmować 5-6 gramów całych tabletek wyprodukowanych z maitake.
Mieszanki ziołowe
W jednym z badań wykazano , iż dzięki połączeniu wyciągów z 4 chińskich ziół , można było zahamować w znacznym stopniu wzrost zarówno opornego na leki jak i wrażliwego na nie nowotworu płuc dobnokomórkowego. W skład tych mieszanek weszły: Glycoorrhiza glabra, Olenandria diffusa, SPES ( połączenie 15 ziół chińskich) i PC-SPES (połączenie ośmiu chińskich ziół). Ziołowe mieszanki pobudzają odporność, ale także bezpośrednio hamują replikację wirusa HIV.
Produkt zwany XQ-9302 stanowi połączeni 20 ziół chińskich dokładnie oczyszczonych i właściwie skomponowanych. Zastosowanie u chorych na HIV zwiększyły u tych osób odporność , a także obniżyły obciążenie wirusowe, przy braku skutków ubocznych.
Laktoferyna
To cukier połączony z białkiem, występująca w wydzielinach mlecznych. Jest ona istotna gdyż silnie pobudza układ odpornościowy , wiąże żelazo, hamuje wzrost komórek rakowych, zwiększa zabijanie bakterii przez krwinki białe, zapobiega wytwarzaniu przeciwciał przeciw własnym antygenom. Mimo tego, że nie jest wchłanialna z jelit, może pobudzać komórki odpornościowe, w przypadku całego ciała. Laktoferyna zapobiega także przerzutom, a w przypadku chorych na raka hamuje stany zapalne.
Jest także silnie działającym chelatorem żelaza, dzięki czemu staje się korzystna w zapobieganiu wzrostu nowotworów rozprzestrzenianiu się, a także w działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym.
Laktoferynę dostarcza do organizmu kilka suplementów w tym siara i białko serwatki. Należy przyjmować 6 kapsułek dziennie na pusty żołądek.
Fosforan-6-inozytolu
Występuje w wielu roślinach, ziarnach zbóż w niewielkim stężeniu. Od jakiegoś czasu wiadomo już, że hamuje on wzrost raka. Można go znaleźć również w mieszance zwanej IP-6 suplemencie o silnych właściwościach wiązania żelaza. IP-6 może silnie pobudzać odporność komórkową i chelatować metale ciężkie :ołów czy rtęć.
W przypadku stosowania IP-6 z dodatkową ilością inozytolu, należy uważnie obserwować poziom żelaza i nie dopuścić by był zbyt niski. W przypadku gdy poziom jest wysoki- badanie krwi- należy przyjmować 500 miligramów do każdego posiłku. Dzięki temu żelazo ulega wiązaniu i organizm go nie wchłania. Można także do każdego posiłku przyjmować 200 miligramów wyciągu z zielonej herbaty bez kofeiny.
Aby uzyskać najlepszy efekt należy przyjmować między posiłkami 1000 miligramów IP-6 z dodatkową ilością inozytolu. Potem nie wolno niczego spożywać prze godzinę. Dzięki temu IP-6 dostaje się do krwiobiegu i do tkanek i w maksymalnym stopniu stymuluje odporność komórkową, a także chelatuje żelazo.
Można go kupić jako oddzielny suplement.
MGN-3
To modyfikator odpowiedzi biologicznej złożony silnie działających wyciągów stymulujących odporność. Usprawnia pracę tych części układu immunologicznego, które odpowiadały za zwalczanie raka. Zazwyczaj podaje się 3 gramy podzielonego MGN-3 dziennie. Należy go przyjmować na pusty żołądek.
Siara
Najwyższe stężenie siary znajduje się w pierwszych wydzielinach mleka matki. Dzięki temu noworodki zyskują ochronę odpornościową, podczas gdy ich układ odpornościowy kończy się rozwijać. Siara zawiera Laktoferynę, immunoglobuliny, polipeptydy bogate w prolinę, które sprzyjają czynności grasicy, a także specjalny czynnik wzrostu transformującym czynnikiem wzrostu beta TGF-B usprawniającym kondycję jelit.
Siarę pozyskuje się od krów, dlatego ważne jest gdy korzystamy z suplementów, aby używać jedynie certyfikowanych produktów czyli od takich krów które nie są chore na gąbczaste zwyrodnienie mózgu (choroba szalonych krów). Należy szukać produktów zawierających 40 procentową immunoglobuliną G ( IgG).
W każdej kapsułce powinno znaleźć się 450 miligramów siary . Należy przyjmować 5-7 kapsułek na pusty żołądek.
Białko serwatki – koktajl proteinowy (białkowy)
To specjalne białko występujące w produktach mlecznych. Ma właściwości zwiększające odporność, a także powodujące przyrost masy mięśniowej. Jego minusem jest, że zawiera wysoką zawartość glutaminianu, co sprawia, że staje się nieodpowiednie dla pacjentów cierpiących na nowotwory mózgu, zwłaszcza na glejaki.
Białko serwatki ma zdolność zwiększania poziomu glutationu w zdrowych komórkach, a zmniejszania -w rakowych. Dzięki temu komórki rakowe , stają bardziej podatne na nagłą śmierć , również tę spowodowaną konwencjonalnymi formami terapii. Wydaje się że białko serwatki zapobiega odporności wielolekowej. Najlepiej wybierać białko serwatki najczystsze czyli CMF.
Traganek
Zioło zwane pod nazwą mleka mongolskiego czy bei kei. Wykazano, że pobudza ono odporność do walki z rakiem, wirusami, grzybami i bakteriami. Wykazuje szerokie działanie przeciwbakteryjne- podobnie jak antybiotyki. Oczyszcza limfę. Gdy traganek zmiesza się z ziołem Ligustrum lucidum zaczyna on wykazywać fascynującą właściwość , a mianowicie: zwiększa szansę przeżycia w przypadku osób poddanych radio- lub chemioterapii z powodu stwierdzonych nowotworów.
Traganek pobudza pracę komórek macierzystych szpiku kostnego, chorzy szybciej odzyskują dawną kondycję po supresji wywołanej chemioterapią. Jest silnym antyoksydantem.
Nie powinno się przekraczać 28 gramów dziennie, gdyż większa ilość powoduje immunosupresję.
Moducare
Dodatek do wielu stymulantów odpornościowych pozyskiwanych z roślin i modulatów odpornościowych, których mogą używać chorzy na raka. Występujące w Moducare sterole i steroliny hamują nadmierną aktywność układu odpornościowego humoralnego, a także pobudzają odpowiedzialny za zwalczanie raka komórkowy typ układu odpornościowego. Dzięki temu korzystają na tym nawet ci pacjenci, którzy cierpią na choroby autoimmunologiczne na przykład na reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty.
Zaleca się stopniowe zwiększanie dawki ekstraktu. Należy zacząć od zażywania jednej kapsułki dziennie przez trzy dni, następnie zwiększyć dawkę do dwóch kapsułek dziennie przez kolejne trzy dni. Nie należy przyjmować więcej niż dwie kapsułki trzy razy dziennie. Preparat należy przyjmować na pusty żołądek, popijając wodą, prze godzinę nic nie jeść.
Wyciąg z jemioły
Składniki wyciągu z jemioły mają działanie przeciwnowotworowe. Badania przeprowadzone na zwierzętach , wykazują, że wyciąg z jemioły charakteryzuje się silnym działaniem przeciwnowotworowym w przypadku kilku rodzajów guzów, zwłaszcza mięsaków. Kiedy badaniom poddano pacjentów chorych na raka, okazał się , że ten wyciąg rzeczywiście zwiększa liczbę wytwarzanych przez mózg endorfin przyczynia się do lepszego samopoczucia. Jedynym głównym skutkiem ubocznym jest niekiedy wzrost ciśnienia krwi i przyśpieszone tętno.
Inne suplementy przeciwnowotworowe
PC-SPES
mieszanka 8 ziół chińskich o wysokim stężeniu , wykazuje wysoką skuteczność przy nowotworach prostaty.
Suplement zawiera: chryzantemę, urzet barwierski, lukrecję gładką, reshi, pseudo żeń szeń, rabdosia rubescens, palmę sabałową, tarczycę bajkalską,
Wyciąg z liści oliwki
Choć nie jest stymulantem immunologicznym, przyczynia się do unicestwiania dużej ilości mikroorganizmów, w tym wirusów, riketsji, grzybów i mikoplazmy. Są to organizmy, które często zakażają pacjentów chorych na raka, podejrzewa się, że w niektórych przypadkach same powodują pojawienie się choroby nowotworowej.
Jest nietoksyczny, w przeważającej mierze nie powoduje efektów ubocznych. Wyciąg z liści oliwki jest szczególnie przydatny w zwalczaniu infekcji grzybicznych : Candidy czy kropidlaka. A infekcje grzybiczne mogą być śmiertelne w przypadku pacjentów o zagrożonej odporności.
W przypadku gdy podejrzewa się u siebie infekcję, zaleca się zażywanie 500 miligramów wyciągu z liści oliwki 2 razy dziennie co stanowi dawkę podtrzymującą. Jeśli dana osoba jest pewna, że ma infekcję, należy zwiększyć tę dawkę do 1000 miligramów i zażywać suplement trzy razy dziennie.
Jedynym prawdziwym minusem suplementu jest reakcja Herxheimera czyli efekt „die-off”. Pojawia się ona, ponieważ organizm zostaje zalany martwymi organizmami, co skutkuje wytwarzaniem się kompleksów immunologicznych i uwalnianiem toksyn z grzybni. Reakcja ta może trwać do kilku dni do kilku tygodni . Zależy od stanu infekcji i zdolności pacjenta do usuwania martwych organizmów z układu.
Dla większości osób reakcja Herxa ogranicza się do złego samopoczucia. Niektórzy mogą doświadczyć dreszczy i gorączki, bólów mięśni, głowy, wrażenia że zaatakowała ich grypa. Reakcję Herxa można zmniejszyć stosując lewatywy oraz picie dużej ilości wody.
Żeń-szeń właściwy
Z gatunków żeń-szenia największe wrażenie robi żeń-szeń czerwony. U osób zażywających regularnie czerwony żeń-szeń nie wystąpiły choroby nowotworowe, w badaniu wzięło ponad 4000 osób. Zioło ma różne właściwości przeciwnowotworowe, hamuje metastazę takich guzów jak złośliwe czerniaki.
Ponadto żeń-szeń czerwony poprawia pamięć, chroni komórki mózgowe, odpowiedzialne za pamięć. Właściwości przeciwnowotworowe mają tylko pięcio- lub sześcioletnie rośliny. Poza tym zawartość w suplementach ginsenosydów antyrakowych różni się piętnastokrotnie między kapsułkami, a trzydziestosześciokrotnie wśród różnych marek płynów. Dlatego należy kupować standaryzowane zioła u producentów specjalizujących się w ziołach. Problemem związanym z zażywaniem produktów na bazie zeń-szenia jest – bezsenność oraz hipoglikemia. Z dawką wiąże się pobudzenie mózgu, najlepiej zażywać je rano i zaczynać od małej dawki po czym stopniowo zwiększać do poziomu tolerancji.
Źródło:
Zdjęcie internet
fragment książki „Naturalne strategie w walce z rakiem” Dr Russell L. Blaylock
Leave A Reply