Łuszczyca to choroba skóry wynikająca ze zbyt szybkiej replikacji komórek. Przy łuszczycy nasza skóra produkuje nowe komórki mniej więcej dziesięciokrotnie szybciej, a pozbywa się starych w normalnym, to jest – stosunkowo powolnym tempie.
To sprawia, że nowe komórki piętrzą się pod powierzchnią, tworząc czerwone, obrzęknięte plamy bądź grudki pokryte srebrzystą lub białawą łuską. Łuszczyca może dotyczyć każdej części ciała, jednak najczęściej atakuje skórę głowy, kolan, łokci, pośladków i nadgarstków. Zmiany nie powodują zazwyczaj swędzenia, jednak podrapane mogą krwawić. Objawy pojawiają się cyklicznie i nie pozostawiają blizn, lecz w tych miejscach skóra może być grubsza i bardziej wysuszona nawet w okresie remisji.
Czasem może dojść również do zajęcia paznokci, na których pojawiają się bruzdy i wgłębienia.
Jedną z odmian łuszczycy jest łuszczyca krostkowa, charakteryzująca się powstawaniem pęcherzy na dłoniach lub podeszwach stóp.
Łuszczycę wiąże się również z zapaleniem stawów palców rąk i nóg, a badacze potwierdzili, że może ona wywoływać stan zapalny przypominający ten towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Zmiany na paznokciach pojawiają się u 30-50% chorujących na łuszczycę, wywołując zagłębienia, przebarwienia i zgrubienie płytki paznokcia.
Dokładna przyczyna występowania łuszczycy nie jest znana, jednak dominuje przekonanie, że przyspieszona replikacja komórek wywołana jest wadą genetyczną tezę tę potwierdza fakt, że w wielu przypadkach jest to choroba występująca często u kilku członków tej samej rodziny, co pozwala przypuszczać, że predyspozycje do łuszczycy można dziedziczyć. Jednocześnie należy dodać, że styl życia wywiera duży wpływ na częstotliwość i skalę nawrotów łuszczycy, a nawet na to, czy choroba w ogóle zaatakuje.
Niewłaściwa dieta jest jednym z czynników, które w znacznym stopniu zaostrzają przebieg choroby.
Oprócz odpowiedniego odżywiania warto także zidentyfikować alergie pokarmowe i w razie potrzeby zacząć je leczyć, ponieważ reakcja na alergeny może być kluczowym czynnikiem wywołują¬cym łuszczycę u niektórych chorych.
Bardzo ważny jest także przewód pokarmowy, Problemy z trawieniem, a zwłaszcza niepełne trawienie białek prowadzi do powoływania toksycznych poliamin, które powodują łuszczenie się skóry. Co więcej, namnażanie się Candida albicans oraz produkty uboczne niektórych bakterii mogą nasilać ataki łuszczycy.
Mówiąc o drobnoustrojach, nie sposób nie wspomnieć także o pożytecznych bakteriach, których niedobór może zakłócać proces detoksykacji.
Wątroba pełni rolę głównego ośrodka oczyszczania naszego organizmu, a optymalizacja jej pracy za pomocą zmian w diecie i odpowiedniej suplementacji może okazać się nieoceniona.
Do istotnych czynników, które mogą przyczyniać się do zmian łuszczycowy zaliczamy niskie spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wahania poziomu hormonów, oparzenia słoneczne i inne czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają zdrowiu skóry.
OBJAWY
zaczerwienienia na skórze pokryte srebrzystą lub białawą łuską sugerujące stan zapalny,
wgłębienia w paznokciach i ich zniekształcenia, pęcherze na dłoniach lub podeszwach stóp (w przypadku łuszczycy krostkowej),
gruba, sucha skóra w okresie remisji.
PRZYCZYNY PIERWOTNE
■ niedobory witaminowo-mineralne
■ słabe trawienie niski poziom kwasu w żołądku,
■ niewłaściwa dieta uboga w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pokarmy drażniące jak gluten
■ problemy z trawieniem białek,
■ namnażanie się w organizmie grzybów i innych drobnoustrojów,
■ zaburzenia czynności wątroby,
METODY DIAGNOSTYKI
Wymienione poniżej badania mogą pomóc w określeniu potencjalnych przyczyn łuszczycy:
■ badania poziomu hormonów (hormonów tarczycy, DHEA, kortyzolu, testosteronu, IGF-i, estrogenu, progesteronu) – analiza śliny, krwi lub moczu,
■ zespół nieszczelnych jelit – badanie moczu,
■ badanie moczu w kierunku zdolności detoksykacyjnej organizmu,
■ analiza poziomu witamin i minerałów – badania krwi,
■ badanie kału pod kątem funkcjonowania układu trawiennego oraz obecności mikrobów/pasożytów/ grzybów Candida,
■ testy na czynniki środowiskowe oraz alergeny i nietolerancje pokarmowe – badania krwi, testy elektro-
dermalne,
■ metale toksyczne – analiza moczu lub włosów.
LECZENIE NATURALNE
DIETA
Podobnie jak w przypadku innych chorób skórnych, łuszczycę najlepiej leczy się, pobudzając organizm do wydalania toksyn nie przez skórę, lecz przez jelita i drogi moczowe.
Zalecane produkty
Jeżeli spożywasz mięso to spożywaj białko z mięsa bio ryb. Spożywaj białka wegańskie, takie jak fasola czy bio tofu fermentowane , czyli ze źródeł łatwiejszych do strawienia niż typowe źródła białka zwierzęcego.
Zwiększ spożycie błonnika. Jedz świeżą, nieprzetworzoną żywność i postaraj się, by w każdym zjadanym przez ciebie posiłku znalazły się produkty z pełnego ziarna, surowe owoce i warzywa.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stan zapalny, a badania potwierdziły, że w znacznym stopniu uwalniają od objawów łuszczycy. Jeżeli spożywasz mięso możesz jeść mięso ryb zimnowodnych, takich jak makrela czy łosoś (a le tylko organiczne mięso ryb) to świetne źródło NNKT, jeżeli nie możesz suplementować omaga-3 z alg lub ryb jeżeli nie jesz ryb ze względu na zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi jak ołów. Zadbaj aby olej omega-3 z ryb był oczyszczony na poziomie molekularnym.
Siemię i olej lniany to też dobre źródło NNKT.
Len jest także znakomitym źródłem błonnika, dlatego przyjmuj 1-2 łyżki dziennie razem z 300 mililitrami wody.
U wielu osób cierpiących na łuszczycę stwierdza się niedobory cynku i witaminy A. Cynk znajdziesz w pestkach dyni, a witaminę A w pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach.
Beta-karoten jest prekursorem witaminy A czyli dzięki hormonom tarczycy, białkom, cynkowi i witaminie C organizm wytwarza z karotenoidów witaminę A.
Ale jest jedno ale…jeśli ta przemiana przebiega w sposób prawidłowy, karotenoidy mogą spełniać funkcje witaminy A i korzystnie działać na wszystkie wymienione procesy. Jeżeli jednak przemiana nie przebiega w sposób prawidłowy. Jest to obecnie powszechny problem, który objawia się niedoborami witaminy A np powszechnie częste przeziębienie. Jeżeli jesz raz w tygodniu wątróbkę, witamina A nie musi być Ci potrzebna.
Raz na dwie godziny wypijaj szklankę czystej wody dobrej jakości, aby wspomóc układ trawienny w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zmniejszyć stan zapalny.
Produkty, których należy unikać
Unikaj drobiu, czerwonego mięsa i mleka. Osoby chore na łuszczycę często narzekają na kłopoty z trawieniem, a żywność wymienioną powyżej trawi się wyjątkowo trudno. Co więcej, zarówno mleko, jak i czerwone mięso zawierają kwas arachidonowy, który zwiększa stan zapalny.
Nie jedz ciężkostrawnych smażonych potraw, śmieciowej żywności i produktów bogatych w cukry rafinowane.
Unikaj glutenu to także czynnik drażniący
Czasem warto wyeliminować cały nabiał.
Alkohol powoduje stan zapalny i u wielu osób jest czynnikiem wywołującym łuszczycę, dlatego ogranicz jego spożycie i obserwuj reakcję swojego organizmu. Jeśli po alkoholu masz atak choroby, całkowicie z niego zrezygnuj.
W przypadku niektórych chorych łuszczyca jest spowodowana reakcją alergiczną na żywność. Możesz zastosować dietę eliminacyjną. Do częstych alergenów należą między innymi gluten, krowie mleko, cukier i cytrusy, nabiał, kukurydza soja. Czasem warto wyeliminować cały nabiał.
Unikaj kofeiny.
NAJLEPSZE POKARMY I SUPLEMENTY
1 Kurkuma
2-3 razy dziennie przyjmuj po 1000 miligramów dobrze przyswajalnego ekstraktu z kurkumy.
2 Olej rybny
Przyjmuj 10 gramów dziennie tranu dobrej jakości. Olej rybny zawiera kwas EPA, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
3 Witamina D
Przyjmuj 2500-5000 j.m. z posiłkami. W przypadku niektórych osób niski poziom witaminy D może wywoływać objawy łuszczycy.
4 Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Przyjmuj 250 miligramów ekstraktu zawierającego 80-85% sylimaryny 3 razy dziennie. Ostropest wspomaga detoksykację wątroby i ogranicza proliferację komórek.
5 Witamina B12
Przyjmuj po 1 mililitrze w zastrzykach zleconych przez lekarza przez 10 kolejnych dni, a następnie 2 razy w tygodniu. Niektórzy pacjenci odczuwają poprawę po sześciotygodniowej kuracji. Przyjmowane podjęzykowo dawki 400-800 mikro j gramów także mogą okazać się pomocne.
6 Sarsaparilla (Smilax officinalis)
Przyjmuj po 500 miligramów lub 4 mililitry 3 razy dziennie. Sarsaparilla zmniejsza wpływ toksyn bakteryjnych wywołujących objawy łuszczycy.
7 Enzymy trawienne
Zażywaj 1-2 kapsułki kompleksu enzymów trawiennych z każdym posiłkiem. Enzymy pozwalają na skuteczne trawienie pokarmu.
ZALECENIA OGÓLNE
Codziennie jedz chlorellę, spirulinę lub preparaty z zielonych superproduktów i przyjmuj je zgodnie z ulotką lub instrukcją na opakowaniu.
Olej lniany zawiera kwasy omega-3, które łagodzą stan zapalny skóry. Codziennie przyjmuj 1-2 łyżki.
Ekstrakt z grzyba Reishi (Ganoderma Lucidum) wspomaga detoksykację wątroby Zażywaj 800 miligramów 2 razy dziennie.
Probiotyki obfitują w pożyteczne bakterie, takie jak Lactobacillus acidophilus i LdC tobacillus bifidus, a te wspomagają detoksykację i dbają o zdrowie skóry. Codziennie przyjmuj produkt zawierający przynajmniej 4 miliardy żywych mikroorganizmów
Korzeń goryczki (Gentiana lutea) ułatwia trawienie. Spożywaj kapsułki po 300 miligramów lub 10-20 kropli na 5-15 minut przed posiłkiem.
Preparaty multiwitaminowe o wysokiej potencji dostarczą ci substancji odżywczych ważnych dla zdrowia skóry. Stosuj zgodnie z ulotką lub instrukcją na opakowaniu.
Wypijaj ćwierć szklanki soku z aloesu dziennie lub nakładaj żel na zmiany łuszczycowe. Aloes ma właściwości chłodzące, a dodatkowo zmniejsza stan zapalny.
STRES
Terapia ogólna
Jeśli stres wywołuje u ciebie napady łuszczycy, paradoksalnie może być to dobra wiadomość. Statystycznie osoby cierpiące na łuszczycę wywołaną stresem mogą zapąnować nad jej symptomami o wiele łatwiej niż pozostali. Każda metoda łagodząca napięcie może okazać się pomocna, dlatego wybierz tę, która najbardziej przypadnie ci do gustu.
INNE ZALECENIA
■ W przypadku wielu chorych delikatne światło słoneczne w dużym stopniu łagodzi objawy łuszczycy. W miarę możliwości wybierają się na spacery w po-rannym słońcu lub ćwicz na zewnątrz, by dodatkowo zmniejszyć stres i ułatwić organizmowi trawienie pokarmu.
■ Osoby ze zmianami łuszczycowymi na skórze głowy nie powinny używać suszarki do włosów. Po umyciu włosów poczekaj, aż same wyschną,
■ Twój lekarz może zaproponować ci leki na zmiany miejscowe, jednak efekty ich działania widoczne są wyłącznie do momentu, w którym przestajemy je stosować. Lepiej będzie więc, zamiast leczyć objawy, postarasz sję dotrzeć do pierwotnej przyczyny choroby.
■ Część konwencjonalnych lekarstw może wywoływać ataki łuszczycy. Jeśli przyjmujesz niesteroidowe leki przeciwzapalne, lit, chlorochinę lub beta-blokery, porozmawiaj z lekarzem o możliwych alternatywach.
■ Wyleczenie grzybów Candida może pomóc ci w walce z łuszczycą.
LECZENIE ŁUSZCZYCY W PRAKTYCE
Inne spojrzenie na łuszczycę prezentuje Jeff T. Bowles
Świadectwa pochodzą z książki „Kuracja witamina D3 w wysokich dawkach” Jeffa T. Bowlesa, gdzie autor sam eksperymentował na sobie przez rok stosując dawki rzędu 100 000 jednostek witaminy D3 wraz z witaminą k2.
więcej można przeczytać tu
Mega dawki witaminy D3 w praktyce. Eksperyment z witaminą D3 Jeffa Bowelsa.
i tu
MEGA dawki witaminy D3. ZAGROŻENIA WYNIKAJĄCE Z NIEDOBORU WITAMINY D3
A oto listy do autora książki, gdzie jego czytelnicy także poddali się eksperymentowi i spożywali duże dawki witaminy D3 z k2 oto one:
RECENZJA DR. DONNA CARROLLA Z 12 CZERWCA 2012 R. – NIEULECZALNA ŁUSZCZYCA
58 z 62 osób uznało tę recenzję za pożyteczną 5 na 5 gwiazdek
Stosując dawkę 50 000 j.m. dziennie, w 2 miesiące wyleczyłem swoją nieuleczalną łuszczycę!
Autor: Donn Carroll
Jest to najbardziej przydatna książka stulecia. Jeff to geniusz, który myśli nieszablonowo. Przeczesał tysiące raportów z badań nad witaminą D3 i odkrył wspaniałe korzyści, niemal pozbawione skutków ubocznych. Do tego eksperymentuje na sobie, aby określić prawidłowe dawki. Wiele analiz prezentuje dane, że niemal każde schorzenie można wyleczyć za pomocą dużych dawek D3. Jest to bowiem hormon produkowany w organizmie w naturalny sposób pod wpływem ekspozycji na słońce. Sam przez ostatnie 2 miesiące zażywałem dziennie 50 000 j.m. D3 razem z preparatem Vitamin K-2 MenaQ7 (Metabolic Maintenance), a dziś odebrałem wyniki badań krwi. Mam witaminę D na poziomie 150 ng/ml. Jest to górny zakres i wiele medycznych autorytetów kazałoby mi go zredukować, ale nie zamierzam tego robić. Jeszcze 4 miesiące temu chorowałem na straszną łuszczycę. Pokrywała całe moje ciało i mogłem spać jedynie na brzuchu. Czułem się jak biblijny Hiob. Moje własne poszukiwania nie dały rezultatu. Przeszedłem na dietę wegańską i jadłem tylko surowe, bezglutenowe produkty. Następnie zacząłem zażywać witaminę D3. Czuję się świetnie i oprócz wyleczenia łuszczycy, zaobserwowałem inne korzystne skutki jej działania. Śpię jak suseł, torbiele galaretowate same znikają, uszkodzony dawniej kciuk zaczyna się rekonstruować, skóra nie jest taka sucha jak dawniej, wyleczyłem też prostatę. Mógłbym tak jeszcze długo wymieniać. Czuję się wybornie.
Inny przykład wpływu witaminy D3
35.000 jm witaminy D3 na dobę przez 6 miesięcy pomagało na łuszczycę i bielactwo- Brazylia marzec 2013
Autoimmunizacja jest związana z niedoborem witaminy D i oporności związanej , z polimorfizmem genów związanych z metabolizmem witaminy D często występujących u pacjentów dotkniętych łuszczycą. Wysokie dawki witaminy D3 mogą zrekompensować wadliwy metabolizm. Badanie przeprowadzone w Brazylii to miało na celu ocenę skuteczności i bezpieczeństwa przy stosowaniu długotrwałym wysokich dawek witaminy D3. BAdanie dotyczyło leczenia pacjentów z łuszczycą i bielactwem. Dziewięciu pacjentów z łuszczycą i 16 pacjentów z bielactwem otrzymywało witaminę D3 w dawce 35.000 jm, raz dziennie przez sześć miesięcy w połączeniu z dietą nisko-wapniową (unikanie produktów mlecznych i żywności wzbogaconej w wapń, takich jak owies, ryż i soja „mleko”) oraz nawodnienie (minimum 2,5 litra wody na dobę).
Wszyscy pacjenci z łuszczycą oceniano według „Psoriasis Area i Severity Index” (PASI) na początku badania i po leczeniu.
U wszystkich pacjentów na początku badania niedobór witaminy D wynosił (stężenie 25 (OH) D3 ≤ 30 ng / ml)
Po obróbce poziomy 25 (OH) D3 znacząco (z 14,9 ± 7,4 106,3 ± 31,9 ng / ml i od 18,4 ± 8,9 do 132,5 ± 37,0 ng / ml) i stężenia PTH znacząco zmniejszyło się (od 57,8 ± 16,7 28,9 ± 8,2 pg / ml i od 55,3 ± 25,0 25,4 ± 10,7 pg / ml) u pacjentów z łuszczycą, bielactwem. Stężenie PTH 25 (OH) D3 w surowicy koreluje odwrotnie. Wynik PASI znacznie poprawiły się u wszystkich dziewięciu pacjentów z łuszczycą. Czternastu z 16 pacjentów z bielactwem miało 25-75% powrót pigmentacji skóry. Terapia wysokimi dawkami witaminy D3 może być skuteczna i bezpieczna dla pacjentów z bielactwem i łuszczycą.
ps. badanie było robione bardzo dawno samą witamina d3 obecnie należy przyjmować d3 z k2 oraz witaminy A , E, magnez, cynk, bor , C
***
Lekarz naturopaty prowadzący własną klinikę Andrew Saul znany z leczenia wysokimi dawkami witaminą C twierdzi:
W przypadku łuszczycy warto rozważyć kilka możliwości. Duże nadzieje wiąże się na przykład z użyciem olei rybnych, oczyszczaniem organizmu sokami warzywnymi, a także stosowaniem cynku i witamin.
ZAWARTE W OLEJACH RYBNYCH KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3
Łuszczyca może mieć pewien związek z niewłaściwym przetwarzaniem tłuszczów lub ich niedoborem w organizmie. Badania wykazały, że spożywanie tzw. EPA (kwas eikozapentaenowy, omega-3 obecny w rybach) może łagodzić objawy. Najczęściej konsumowane oleje roślinne zawierają kwasy tłuszczowe omega-6. Dwa najważniejsze omega-3 zawarte w rybach to EPA i DHA (dokozaheksaenowy). Osoby, które nie jedzą ryb, powinny wiedzieć, że istnieje również wegetariański kwas omega-3 – kwas linolenowy (nie należy go mylić z kwasem linolowym, który należy do grupy omega-6). Kwas linolenowy występuje w niektórych olejach roślinnych, lecytynie, orzechach i zielonych warzywach liściastych.
Organizm powoli przekształca kwas linolenowy zarówno w DHA, jak i EPA.
Może więc właśnie to stanowi źródło problemu chorych na łuszczycę – może ich organizmy zbyt wolno przekształcają kwas linolenowy? Jeżeli tak jest, prawdopodobnie muszą oni uzupełnić dietę o ryby, zapewniające EPA w gotowej postaci.
Najdłużej żyją Japończycy, a to oni jedzą dużo ryb i niewiele czerwonego mięsa. Można przypuszczać, że kwasy omega-3 działają na komórki, przenikając przez ich błony, dzięki czemu stają się one bardziej elastyczne i trwałe. Dieta bogata w bio ryby usprawnia ponadto działanie układu immunologicznego.
Ryby tłuste (pstrąg, makrela, łosoś) są najlepszym źródłem omega-3 i spełniają swoją rolę już w niewielkich ilościach. Po ryby chude (dorsz, flądra, łupacz) również warto sięgać, ale trzeba jeść ich nieco więcej. Jeżeli nie jadasz ryb możesz zdecydować się na dietę bogatą w zielone warzywa liściaste i orzechy oraz zażywać suplement EPA. Często zaleca się EPA w dawce 300-1000 miligramów na dobę.
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU SOKAMI WARZYWNYMI
Ponieważ warzywa, a zwłaszcza te zielone, zapewniają organizmowi kwas linolenowy omega-3, uzupełnienie diety świeżym sokiem warzywnym wydaje się sensownym rozwiązaniem. Pozwoli wam to również uniknąć dylematów związanych z konsumpcją ryb z zanieczyszczonych zbiorników wodnych. Ponadto hodując własne warzywa, możecie zrezygnować z pestycydów i innych chemikaliów rolniczych.
Dieta złożona z soków warzywnych zapewnia takie ilości kwasu linolenowego, że organizm nie ma najmniejszego problemu z jego metabolizmem. Znam dwie osoby, które powyższą teorię wcieliły w życie, przechodząc jednotygodniowy detoks sokami warzywnymi. Wcześniej lekarze zdiagnozowali u nich łuszczycę. U obydwojga z nich w ciągu kilku tygodni od zakończenia diety choroba ustąpiła całkowicie. Ponieważ łuszczyca ma z reguły nawrotowy charakter, najistotniejszy jest tutaj fakt, że pomimo upływu czasu, objawy te nie powróciły.
Detoks sokami warzywnymi nie oznacza głodówki. Jest to raczej okresowa dieta składająca się z dużych ilości płynnych sałatek. Osoba na diecie wypija codziennie litr soku albo dwa, a więc bardzo dużo warzyw. Nie obawiajcie się, że będziecie przyjmować zbyt wiele płynów. Lekarze twierdzą, że należy wypijać od czterech do ośmiu szklanek wody dziennie. Nie pozwólcie też sobie wmówić, że dieta jest zbyt warzywna – warzywa jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Soki dostarczają organizmowi węglowodanów, minerałów i witamin oraz więcej białka, niż mogłoby się wydawać. Z pewnością jest to dieta niskotłuszczowa,’ ale uzupełnienie jej olejem rybnym rozwiązuje problem.
CYNK
Skóra zużywa jedną piątą cynku dostarczanego organizmowi. U szczurów i myszy wraz z jego niedoborem pojawia się dolegliwość skórna zwana keratogenezą, która bardzo przypomina ludzką łuszczycę. Niedobór cynku u osób z łuszczycą jest regułą, nie wyjątkiem. Mimo to lekarze i dietetycy rzadko zalecają suplementację tym minerałem.
Badania wskazują, że dziennie można przyjmować nawet 600 miligramów cynku. Taka duża dawka przyjmowana przez kilka tygodni czy miesięcy może jednak doprowadzić do niedoborów miedzi. Dlatego rozsądniej byłoby zażywać 50-100 miligramów dziennie – takie ilości można przyjmować nawet przez dłuższy czas. Dodatkowa suplementacja dobrym preparatem wielowitaminowym uzupełni ewentualne niedobory miedzi. Cynk w postaci chelatu aminokwasowego jest lepiej tolerowany i łatwiej wchłaniany niż siarczan cynku lub inne nieorganiczne formy minerału.
SUPLEMENTACJA WITAMIN
Skóra jest największym i najbardziej widocznym narządem naszego organizmu. Dlatego jest dobrym wskaźnikiem zdrowia, a problemy skórne często sygnalizują ogólny niedobór witamin. Kliniczne niedobory ryboflawiny (B2), niacyny (B3), witaminy A i witaminy C skutkują problemami skórnymi, którym nie może zaradzić żadne lekarstwo. Pacjenci z łuszczycą powinni zażywać dobry preparat multiwitaminowy co najmniej dwa razy dziennie. To na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Witaminę A najlepiej przyjmować w postaci nietoksycznego karotenu, obecnego w sokach owocowych.
Suplementacja kompleksem B zapewnia równowagę poziomu witamin z grupy B, a tym samym bezpieczeństwo. Witamina C jest nietoksyczna nawet w dużych dawkach, a preparaty zawierające witaminę D są wskazane w walce z łuszczycą.
***
KURACJA DR PAGANO
Historia Wendy Hope nie jest niesamowita , jedynie udowadnia z jak wielką mocą działa natura. Wendy od 10 lat zmagała się z łuszczycą zmiany pokrywały jej prawie całe ciało. Leczenie prowadziło kilka lekarzy i każdy z nich przepisywał ciągle inne maści. Wendy wypróbowała niemal każdą metodę jaką proponowała medycyna konwencjonalna. Pewnego dnia zrozumiała , że musi szukać gdzie indziej. W internecie znalazła książkę autorstwa dr Johna Pagano , który poświęcił 40 lat życia na badania nad łuszczycą i opracował kurację naturalną wolną od leków.
Jak pisze dr Pagano, łuszczyca powstaje w wyniku kumulacji w organizmie toksyn pochodzących przede wszystkim z jedzenia. Celem jego kuracji jest więc oczyszczenie ciała z nagromadzonych zanieczyszczeń i zaprzestanie dodawania nowych.
Jak czytamy w książce, najważniejsze dla pacjenta jest to, czego nie wprowadza do organizmu oraz to, co z niego wypłukuje.
Program dr. Pagano opiera się na unikaniu Zabójczej Siódemki, czyli 7 czynników, które wieloletnia praktyka wskazuje jako głównych sprawców łuszczycy. Należą do nich tłuszcze nasycone, warzywa z rodziny psiankowatych, słodycze, palenie tytoniu, alkohol, śmieciowe jedzenie i smażone potrawy. Książka wymienia też Siedmiu Wspaniałych, czyli składniki, które pomagają w zwalczaniu choroby, a więc zielone warzywa liściaste, świeże owoce, oliwa z oliwek oraz duże ilości wody.
Dr Pagano proponuje rozpocząć dietę od detoksykacji. Mogą to być lewatywy, może to być 3-dniowa dieta jabłkowa lub inna forma oczyszczania jelita.
Co powinno spożywać się w dużych ilościach:
- Świeżo wyciskany sok z marchwi i selera
- Wszystkie zielone warzywa
- Herbata z wiązu czerwonego
- Woda. czysta i świeża z cytryną lub bez
Wendy na wielu stronach internetowych poświęconych łuszczycy czytała, że dieta nie wpływa na rozwój i przebieg choroby. Na tym etapie była jednak do tego stopnia rozczarowana medycyną konwencjonalną, że zdecydowała się wypróbować kurację Pagano.
Wkrótce po rozpoczęciu kuracji Wendy zauważyła u siebie pewną zmianę. Nie była to jednak zmiana na lepsze.
Łuszczyca znów się pogorszyła, a tak źle nie było jeszcze nigdy. Choroba zajęła nowe miejsca na skórze, np. wokół oczu i w środku pępka. Gdzieniegdzie sączyła się ropa.
Mimo to Wendy wciąż trzymała się diety, w książce wyjaśnione było bowiem, że pogorszenie jest częścią procesu leczenia. W ten sposób organizm pozbywaj się toksyn. Po mniej więcej 3 miesiącach stosowania diety kobieta zauważyła poprawę stanu skóry, a po pół roku wszelkie zmiany całkowicie zniknęły. Zachodziło to tak powoli i stopniowo, że ledwo to spostrzegała.
Dziś, po niemal 2 latach od rozpoczęcia alternatywnej kuracji Pragano, u Wendy nadal nie powróciły bolesne, łuskowate wykwity, które tak męczyły ją przez ponad 10 lat. Ma co prawda drobną zmianę skórną na twarzy, jest jednak na tyle nieduża, że kobieta w ogóle nie zaprząta sobie nią głowy.
Wendy wciąż stosuje wytyczne dr. Pagano, ale stopniowo wprowadza z powrotem do jadłospisu drobne ilości pewnych pokarmów. Od czasu do czasu pozwala sobie więc na ziemniaki czerwone mięso, co do tej pory nie przyniosło złych efektów. Jak pisał dr Pagano, jest to dozwolone, o ile ze skóry zniknęły wszystkie zmiany i wykwity. Jeśli wystąpi jednak jakakolwiek reakcja skórna, należy natychmiast powrócić do ścisłej wersji diety
Walka z łuszczycą według Wendy Hope
• Dieta eliminacyjna dr. Pagano (bez mięsa czerwonego i przetwarzanego przemysłowo, alkoholu, warzyw psian-kowatych, jedzenia śmieciowego i potraw smażonych; mało słodyczy).
• Dużo zielonych warzyw liściastych, świeżych owoców i filtrowanej wody.
• Naturalny krem nawilżający na bazie aloesu, nakładany na skórę twarzy i ciała 2 razy dziennie.
• Codzienna suplementacja kwasami omega-3.
• Codzienna dawka oleju lnianego.
• Proszek z kory wiązu czerwonego (w postaci naparu lub nalewki bądź w kapsułkach).
Zabójcza siódemka
1) Tłuszcze nasycone (czerwone mięso lub mięso przetwarzane przemysłowo)
2) Warzywa piankowate zwłaszcza pomidory, papryka i ostre przyprawy
3) Nadmiar słodyczy
4) Palenie tytoniu
5) Alkohol
6) Śmieciowe jedzenie (paczkowane, gotowe do spożycia, fast foody )
7) Potrawy smażone
Siedmiu wspaniałych
1) Czysta , świeża woda : 6 szklanek po 250ml dziennie (można dodać sok z cytryny lub limonki)
2) Warzywa zwłaszcza zielone liściaste oaz korzeniowe (np marchew, słodkie ziemniaki) , w stosunku 3 rosnących nad ziemią do 1 podziemnego; warzywa i owoce powinny stanowić 80% diety
3) Świeże owoce (należy ich unikać w przypadku kandydozy lub infekcji drożdzakami)
4) Ryby, drób, jagnięcina jako źródło białka zwierzęcego ( opcja dla wegetarian ryż brązowy oraz warzywa bobowate które razem zapewniają odpowiednią ilość białka powinny stanowić 20% diety
5) Probiotyki np kiszona kapusta , ogórki, kefir, jogurt z mleka bio z żywymi kulturami bakterii
6) Oliwa z oliwek, czosnek oraz sok z cytryny zwłaszcza w przypadku kandydozy
7) Wyłącznie pełnoziarniste pieczywo ale nie za wiele wytwarza bowiem kwasy
REASUMUJĄC
Na pojawienie się łuszczycy mogą mieć wpływ różne czynniki dlatego leczenie jej nie jest łatwe, jedno jest pewne nie leczy się jej zewnętrznie poprzez smarowanie zmian!!!. Łuszczyca to problem wewnętrzny sygnalizujący słabe funkcjonowanie systemu odporności.
Co możesz zrobić szukając przyczyn.
1) Zadbaj o nawodnienie organizmu wodą – szklanka wody ze szczyptą soli himalajskiej lub kłodawskiej. Pij dużo wody , woda usuwa toksyny
2) Zadbaj o właściwe trawienie. Jak to zrobić wskazówki poniżej
Dobre trawienie jest najważniejsze – sprawdź pH kwasu żołądkowego. Zakwaszanie żołądka dzieci i dorosłych. Pozbądź się alergii, wzdęć, refluksu i przewlekłych chorób.
3) Postaw na zdrowe odżywianie spożywaj naturalne pokarmy wyeliminuj pokarmy drażniące najczęściej do nich należą : gluten , nabiał, cukier, soja. Jedzenie gotowe przetworzone paczkowane czy puszkowane.
4) Zadbaj o jelita :
– spożywaj duże ilości probiotyków np kiszona kapusta sok z kiszonej kapusty lub buraków najlepiej rób sam kiszonki. Możesz posiłkować się również dobrej jakości probiotykiem
1 kapsułka 2 razy dziennie > 50 miliardów UI, > niż 10 szczepów probiotyków codziennie (unikamy tych wyhodowanych na soi nabiale pszenicy)
Następujące dodatki są zalecane przez co najmniej 30 dni lub do momentu zniknięcia zakażenia i problemów trawiennych.
– uszczelnij jelita przyjmując :
L-glutamina 3000mg l-glutaminy dziennie
Kolagen pomocny w uzdrowieniu nieszczelnego jelita, naprawy uszkodzenia stawów i detoksykacji dla wątroby. Bio kolagen dwa razy dziennie 1-2 łyżki bio tzn pozyskiwany ze zwierząt z wolnego wybiegu
Omega 3. Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędne w celu zmniejszenia stanu zapalnego. Można przyjmować do 4 gramów tych przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych. ( w sumie 1000-40000mg kwasów omega3 dziennie EPA i DHA). Dobry jest także dodatek dobrej jakości multiwitaminy, bez zbędnych dodatków upewnij się także co do najlepiej przyswajalnych form witamin czy minerałów jak np B12, jako methylcobalamina zamiast cyjanokobalaminy.
5) Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3 najpierw zbadaj jej poziom z krwi potem zacznij suplementację
Stężenie witaminy D z krwi, powinno wynosić 60-100 ng / ml. Dawkowanie zależy od poziomu wstępnego możesz potrzebować dawek 5000 , 10000 lub nawet 15000 I.U.
Dla przypomnienia D3 podaje się w j.m. czyli jednostki międzynarodowe inaczej inne oznaczenie to I.U.
Można jeszcze inaczej podawać oznaczenie ilości D3 np w mcg.
1mcg to 40 j.m lub I.U.
Jeżeli masz podane na opakowaniu D3 – 50mcg to masz 2000 j.m. (I.U.), w preparatach zazwyczaj taką ilość łączy się w K2 – 100mcg.
WAŻNE
1000mcg k2 na 10000j.m.D3 dobrze by było dołączyć Omega-3
W przypadku złego samopoczucia- nieregularna praca serca, sprawdź poziom magnezu.
Wysokie dawki D3 powodują niedobór nie tylko K2 , lecz także magnezu.
6) Stres może być także czynnikiem wyzwalającym reakcję zapalną wo organizmie naucz się panować nad stresem.
Żródła:
https://www.wddty.com/magazine/2016/may/how-i-beat-psoriasis.html
Zanim pójdziesz do lekarza – dr A.W. Saul PH.D
„Kuracja witamina D3 w wysokich dawkach” Jeffa T. Bowlesa
Leave A Reply