Jeżeli źle trawisz to może oznaczać, że masz niedokwaszony żołądek jest to wstępny objaw, że coś złego dzieje się w Twoim organizmie. Następstwem złego trawienia będą alergie, słabe paznokcie aż po nieszczelne jelita . Niestrawione cząstki białek rozszczelnią połączenia śluzówki jelit.
Niedobór kwasu solnego w żołądku może być spowodowany przez wiele czynników: długotrwały stres, przetworzona żywność żywność, antybiotyki, aktywne lub bierne palenie, duże spożywanie ziaren, wegetarianizm, wiek, silnie alkaliczna dieta.
Jeżeli w żołądku jest zbyt mała ilość enzymów trawiennych pokarm nie jest dobrze trawiony i przebywa zbyt długo w żołądku, zwieracz żołądka może być nieszczelny w konsekwencji pojawia się zgaga. Zgaga nie jest objawem nadmiaru kwasu w żołądku a jego braku.
Kiedy jest zbyt mało enzymów żołądkowych w tym HCL to białka w całości trafiają do dalszej obróbki. Większość zostaje wydalona jednak część staje się pokarmem patogenów, a jeszcze inne przedostają się do układu krwionośnego. Taka sytuacja pustoszy organizm. Z powodu obecności resztek pokarmowych takich jakie nie powinny znajdować się w jelicie zmienia się skład flory bakteryjnej. Bakterie te zatruwają organizm, powodujące tzw przeciekające /nieszczelne jelito.
W ten sposób dochodzi do zakwaszenia krwi i degeneracji organizmu , wstępnie dochodzi do alergii, egzem, problemów jelitowych : gazy, wzdęcia itd, a w fazie bardziej zaawansowanej do chorób immunologicznych i psychicznych.
Gdy niska kwasowość występuję nawet u dzieci mogą wtedy występować wysypki i alergie. Dziecko nie trawi białek, po nabiale może nastąpić wysypka, w późniejszej fazie może rozwinąć się nieszczelności jelit i nieprzyswajanie minerałów i witamin z pokarmów np anemia .
Odpowiednie pH w żołądku to także unieszkodliwianie patogenów w postaci wirusów, pasożytów czy niesprzyjających bakterii.
U dzieci nie podajemy kwasu solnego praktykujemy zioła (kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra, czarnuszka), które wprowadzamy od małego.
Możemy także do wody 1-1,5 litra dodawać łyżeczkę soli dobrej jakości np kłodawska czy himalajska. Zamiast soli możemy dodać sok z wyciśniętej cytryny.
Czterolatkowi można na 30 minut przed każdym posiłkiem podawać łyżeczkę octu jabłkowego na szklankę wody. Ważne żeby robić to systematycznie. Wrażliwość na pokarmy spada nawet do 80%, znika anemia.
Osoby starsze mają problemy z kwasowością i jest to normalne, gdyż z wiekiem spada kwasowość żołądka.
Gdy uzyskamy odpowiednie pH w żołądku często mijają alergie, niestrawność, wzdęcia, refluks, zgaga, mija anemia łuszczyca , AZA czy nawet choroby autoimmunologiczne.
Możesz sprawdzić także Podstawowe wskaźniki zdrowia
Wskaźniki zdrowia (ślina, mocz, śluz, kał, poziom kwasu solnego)
Leki zobojętniające żołądek.
Często przy problemach z żołądkiem , refluksie stosowane są leki zobojętniające kwas żołądkowy. Jest to niebezpieczne dla żołądka, gdyż żołądek jest wyłączany z trawienia na dobę a to powodować może straty wapnia zwłaszcza w kościach co doprowadzić może do osteoporozy.
Leki te zawierają także dodatki w postaci metali ciężkich jak aluminium które odkłada się w mózgu- Alzheimer i nerkach. Oprócz wyżej wymienionych problemów występuje także znaczne obniżenie poziomu witaminy B12.
Od czego zacząć?
Przywracanie odpowiedniego pH w żołądku należy zacząć od nawadniania czyli picie wody z solą himalajską lub kłodawską przez cały dzień. Nie pijemy wody do posiłku, ani po nim, gdyż rozwadnia soki trawienne i utrudnia trawienie pokarmu.
Nawadnianie jest konieczne ponieważ picie osolonej wody sprzyja wytworzeniu odpowiedniej grubości śluzówki żołądka. Śluzówka składa się w 98% z wody!
Bez wstępnego nawadniania możemy doprowadzić do stanu zapalnego śluzówki lub powiększyć już istniejący stan zapalny.
W przypadku zaognionych problemów trawienia, niektórzy naturopaci leczą śluzówkę żołądka każąc pacjentom pić kisiel z siemienia lnianego przez 2 tygodnie w ten sposób także można leczyć śluzówkę żołądka, ale nadal trzeba pamiętać o jej nawadnianiu.
„Test na poziom kwasu solnego w żołądku – Jerzy Maslanky (naturopata)
Do 200 ml wody wsypujesz 1/4-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i tuż po przebudzeniu wypijasz. Po wypiciu odmierz czas do chwili pierwszego odbicia:
– jeśli odruch odbicia nastąpi w przeciągu 2-3 minut, oznacza to, że żołądek produkuje wystarczającą ilość kwasu solnego,
– jeśli odbije się wcześniej lub jeśli po pierwszym odbiciu nastąpią kolejne, oznacza to, że ilość kwasu solnego może być wydzielana w nadmiarze,
– jeśli nie ma odruchu odbicia w przeciągu 4-5 minut, oznacza to, że żołądek twój nie produkuje kwasu solnego w wystarczającej ilości.
Zakwaszanie żołądka
Pan Czerniak proponuje:
zażywanie soli himalajskiej lub kłodawskiej oraz picie rozcieńczonego octu jabłkowego oczywiście bio.
1) Sól
Szczypta soli na szklankę wody (lub na język i po rozpuszczeniu się soli popić wodą). Sól kłodawska lub himalajska. Wodę z solą pić między posiłkami.
2) Ocet jabłkowy bio
Dwie łyżeczki octu jabłkowego na szklankę wody. Wodę z octem zazwyczaj pić raz dziennie. Niektórzy ze stosujących kuracje piją rozcieńczony ocet na noc inni rano na czczo.
Jednym kuracja pomaga już po 2 tygodniach innym pomaga po 4 miesiącach. Jeszcze innym dopiero po zastosowaniu enzymów trawiennych.
Przy piciu rozcieńczonego octu jabłkowym można się czuć źle, zwłaszcza jeżeli osoba pijąca ma nadżerki dlatego wcześniejsze nawadnianie lub picie zaparzanego siemienia lnianego jest ważne.
Inni naturopaci zalecają przyjmowanie enzymów trawiennych lub betainę kwasu solnego.
zdjęcie przykładowe
Jerzy Maslanky proponuję betaine kwasu solnego
.Zazwyczaj podawana jest w ilości 500-600 mg w kapsułce. Czasami wraz z pepsyną i kozieradką pospolitą. W zależności od poziomu kwasu solnego betainę spożywa się tuż przed jedzeniem i w ilości adekwatnej do potrzeb. Twoje osobiste potrzeby na betainę mogą być inne. Określa je ilość spożytych kapsułek betainy i uczucie obecności kwasu w przełyku. Oznacza to, że jeśli przed spożyciem bardziej obfitego posiłku weźmiesz np. 1800 mg betainy i takie uczucie wystąpi, następnym razem zmniejszyć dawkę o 1 kapsułkę. Natomiast gdy takiego uczucia nie ma, oznacza to potrzebę poboru dodatkowej kapsułki. Komfort oznacza dobranie odpowiedniej dawki betainy do własnych potrzeb. Po ok. 6 miesiącach suplementacji betainą i odpowiedniej diecie, komórki żołądka produkujące kwas solny, powinny się zregenerować.”
zdjęcie przykładowe
Naturopatka- Lekarka Amy Myers zaleca
W medycynie funkcjonalnej Amy Myers w swoim programie uzdrawiania jelit 4R, oprócz suplementów probiotycznych zaleca swoim pacjentom uzupełnianie enzymów trawiennych.
„Przywracanie enzymów trawiennych nie tylko zapewnia, właściwe rozbicie i wchłonięcie składników odżywczych z pożywienia. Enzymy trawienne mogą nie tylko poprawić funkcje żołądkowo-jelitowe, ale również funkcje behawioralne u dzieci z autyzmem.
Jeśli zależy Ci na naprawie nieszczelnego jelita, i masz problemy trawienne takie jak gazy, wzdęcia, niestrawność, refluks, biegunki, zaparcia lub w stolcu znajdujesz resztki niestrawionego pokarmu spróbuj zażywać enzymy trawienne. Wybierz suplement z pełną gamą enzymów trawiennych np: pepsynę, amylazę, betainę, papaje.
Jeśli masz niski poziom kwasu żołądkowego i cierpisz z powodu refluksu, można także rozważyć dodanie suplementu HCL.
Przyjmij jedną kapsułkę HCL wodą przed posiłkiem, a następnie sprawdź, jak się czujesz po około 30 minutach. Jeśli czujesz pieczenie, nie potrzebujesz przyjmowania dodatkowego HCl. Ale jeśli nic nie odczuwasz, prawdopodobnie potrzebujesz HCL w postaci suplementu. „
WAŻNE
Osoby cierpiące na zakażenia układu moczowego powinny ostrożnie stosować betainę HCL. Może podrażnić pęcherz.
Gdy przyjmuje się leki, to należy skonsultować się lekarzem. W szczególności osoby przyjmujące aspirynę, ibuprofen i kortykosteroidy. Kolidują one z kwasem solnym. Leki przeciwzapalne mogą powodować krwawienia oraz wrzody żołądka.
Profilaktyka
Jak już pH żołądka będzie prawidłowe, odczujemy poprawę w samopoczuciu w postaci braku ciężkości na żołądku , braku refluksu, zgagi, brak wzdęć, biegunek, wymiotów, bólów głowy, alergii , chudnięcia, mocniejszych i zdrowszych paznokci i włosów.
Aby utrzymać efekt należy stosować zioła na dobre trawienie : kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra, czarnuszka (1,5g do posiłku)
Dodatkowo naturopata Bołotow poleca : „Przed jedzeniem lub 20-30 minut po jedzeniu zanurzyć koniuszek łyżki W soli i to, co na niej pozostanie, wziąć do ust, potrzymać i połknąć, powodując przez to tworzenie dodatkowej porcji soku żołądkowego, który będzie wykorzystany przez organizm do przetworzenia kończących życie komórek, W tym także nowotworowych.„
Zdrowa kobieta to zdrowa rodzina – Jerzy Maslanky fragmenty książki dla celów dydaktycznych
„Sól” -Iwan Nieumywakin
„Endoekologia zdrowa” – Iwan, Ludmiła Nieumywakin
http://www.amymyersmd.com/2016/04/digestive-enzymes/
Leave A Reply