Podstawowy przepis do przeróżnych kombinacji. Mając pieczone warzywa możemy je wykorzystać do ciepłego obiadu z pieczonymi ziemniakami , do sałatki z makaronem , do sosu z ryżem, dlatego warto upiec więcej warzyw.
Warzywa pieką się same;) trzeba je tylko pokroić.
Warzywa na 3 dorosłe porcje:
bakłażan 1 sztuka
papryka 3 sztuki
cebula 3 sztuki
cukinia 1 sztuka
pomidor 3 sztuki opcjonalnie
oregano suszone do posypania
bazylia suszona do posypania
oliwa z oliwek do warzyw lub olej kokosowy
Umyj warzywa i pokrój je : bakłażana , cukinię i pomidory w plastry.
Paprykę i cebulę pokrój w paski lub cząstki. Jeżeli obawiasz się , że bakłażan będzie gorzki , plastry posyp solą i poczekaj aż się :”spoci”, po czym wodę wytrzyj papierem.
Warzywa ułóż na blaszce posyp ziołami i skrop oliwą z oliwek lub olejem kokosowym.
Piecz do miękkości , w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu możesz lekko posolić warzywa. Ja podaje je na różne sposoby z pieczonymi ziemniakami z makaronem itp
Propozycje podania
Z ziemniakami i z surówką z miksem sałat
Z ziemniakami i batatami
Z ziemniakami batatami i jogurtem kozim
Z makaronem ryżowym i częściowo zmiksowanymi warzywami i orzechami nerkowca
Wersja dla dzieci nie widzę i nie wybrzydzam:) Zmiksowane warzywa z orzechami nerkowca i kilkoma suszonymi pomidorami. Uzyskany sos mieszamy z makaronem z ryżu brązowego.
Comment
[…] Warzywa z piekarnika bakłażan, cukinia, papryka […]