Mózg potrzebuje stałego dopływu tlenu, by dobrze funkcjonować. Po kilku minutach od odcięcia dostawy tlenu tkanki mózgu zaczynają obumierać i nic nie może przywrócić im życia. Do udaru dochodzi, kiedy przepływ krwi do mózgu transportującej tlen i składniki odżywcze zostaje przerwany lub zablokowany. Stopień uszkodzenia mózgu zależy najczęściej od długości przerwy w dopływie tlenu oraz czasu, w którym chory otrzymał fachową pomoc. Udar mózgu to bardzo poważny stan, który często kończy się śmiercią.
Niedożywienie witaminowe
Długotrwały niedobór witamin i innych niezbędnych składników w milionach komórek ścian naczyń krwionośnych zakłóca ich prawidłowe funkcjonowanie. Najbardziej rozpowszechnioną konsekwencją takiego stanu rzeczy jest nadciśnienie tętnicze oraz rozwój złogów miażdżycowych, prowadzących do zawałów serca i udarów mózgu. Niedobór witamin w komórkach ścian naczyń krwionośnych może doprowadzić do:
• niestabilności ścian naczyń
• powstania uszkodzeń i piknięć
• powstania złogów miażdżycowych, wystąpienia zawałów sercai udarów mózgu
dr David H. Emmert i doc. Jeffrey T. Kirchner, zwrócili uwagę na to, że śmiertelność o podłożu sercowo-naczyniowym może być zredukowana przy użyciu witaminy E.
Prowadzone w wielu ośrodkach badania wykazują obniżone ryzyko wystąpienia chorób naczyń wieńcowych, udarów mózgu i chorób naczyń obwodowych przy wyższym poziomie kwasu foliowego, witaminy B6 i B12: W badaniu klinicznym ponad 1 500 pacjentów dr K. Robinson z Cleveland Clinic Foundation w Ohio wykazuje, że poziom witaminy B6, witaminy B12 i kwasu foliowego jest ważny w obniżaniu poziomu homocysteiny – niezależnego czynnika ryzyka dla chorób układu krążenia i udarów mózgu.
Szeroko zakrojone badanie prowadzone w Finlandii wykazuje, że optymalne spożycie witaminy C jest najważniejszym czynnikiem przy zapobieganiu udarom mózgu u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym: W trwającym 10 lat badaniu 2 400 pacjentów z nadwagą i nadciśnieniem tętniczym wykazano, iż niski poziom witaminy C wzmaga ryzyko udaru mózgu prawie trzykrotnie. Autorem tego badania jest dr Sudhir Kurl wraz z ze: społem z Uniwersytetu w Kuopio w Finlandii.
Trwające 20 lat bachnie W Japonii wykazuje, że optymalne spożycie witaminy C jest najważniejszym czynnikiem przy zapobieganiu wszystkim formom udarów mózgu u mężczyzn i kobiet: W badaniu klinicznym obejmującym ponad 2 000 pacjentów, prowadzonym na przestrzeni dwóch dekad, dr Tetsujl Yokoyama wraz z kolegami z Uniwersytetu w Tokio, w Japonii odkrył, że wysoki poziom witaminy C jest najważniejszym czynnikiem określającym stopień zapadalności na udary mózgu u mężczyzn i kobiet w wieku 40 i więcej lat.
Przyczyny udaru i czynniki ryzyka
Osiemdziesiąt procent wszystkich uderzeń można zapobiec, zgodnie z American Stroke Association. Minimalizuj ryzyko udaru mózgu, uznając możliwości poprawy ogólnego ogólnego stanu zdrowia:
Wysokie ciśnienie krwi: Według dr Natalie Rost, profesora neurologii w Harvard Medical School, i dyrektora generalnego Acute Stroke Service w Massachusetts General Hospital, „Wysokie ciśnienie krwi jest największym czynnikiem ryzyka udaru u mężczyzn i kobiet. „
jak je obniżyć możesz przeczytać
Wysokie ciśnienie tętnicze (nadciśnienie) dieta suplementacja zioła – naturalne sposoby
Wysokie ciśnienie tętnicze (nadciśnienie) dieta suplementacja zioła – naturalne sposoby
Nadwaga: utrata zaledwie 5-10% masy ciała obniża ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i innych znanych czynników ryzyka udaru.
Migotanie przedsionków: Nieregularne bicie serca może powodować tworzenie się skrzepów w sercu, które następnie pękają i przemieszczają się do mózgu. Osoby z migotaniem przedsionków mają pięciokrotne ryzyko udaru.
Cukrzyca: Zarówno cukrzyca typu 1, jak i typu 2 uszkadza naczynia krwionośne w miarę upływu czasu, zwiększając prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów.
Palenie: Palenie zagęszcza krew, zwiększa gromadzenie się płytki nazębnej i przyspiesza tworzenie skrzepów.
Historia rodziny: W udarach występuje genetyczna tendencja; Uważa się, że predyspozycje do chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy, a także do stylu życia, są czynnikami ryzyka udaru.
Wysoki poziom cholesterolu, przede wszystkim wysoki poziom LDL : Nadmiar LDL może powodować nagromadzenie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych prowadzące do miażdżycy, częstej przyczyny udaru mózgu.
TIA (atak niedokrwienny) : Jeśli miałeś poprzednie uderzenia lub TIA, jesteś na większym ryzyku.
AVM (naczyniaki tętno-żylne): Nieprawidłowości żylne związane z AVM zwiększają ryzyko udaru krwotocznego.
Nadużywanie alkoholu: mężczyźni, którzy spożywają dwa lub więcej drinków dziennie, a kobiety, które spożywają jeden lub więcej drinków dziennie, są narażone na zwiększone ryzyko. Marskość wątroby wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru, szczególnie udaru krwotocznego.
Używanie narkotyków: używanie kokainy, heroiny i amfetaminy zwiększa ryzyko udaru.
Zły sen: zaburzenia snu są związane ze zdrowiem serca; bezsenność i bezdech senny wpływają na cukrzycę, otyłość i ciśnienie krwi. Mózg potrzebuje okresów regeneracji, aby zachować zdrowie.
Niedobór witaminy D: Ostatnie badania wskazują, że niskie poziomy witaminy D wiążą się z wyższym ryzykiem udaru i gorszymi wynikami u pacjentów cierpiących na udary niedokrwienne.
Używanie sztucznych substancji słodzących: W niedawno przeprowadzonym badaniu zbadano zachowania związane z piciem sody dla blisko 3000 dorosłych osób i stwierdzono, że spożywanie napojów bezalkoholowych prawie potraja ryzyko udaru i demencji.
Co możesz zrobić, aby wyeliminować ryzyko udaru mózgu
Na szczęście w wielu przypadkach można obniżać je za pomocą odpowiedniej diety, ćwiczeń, suplementacji składników odżywczych oraz technik kontroli stresu.
O udarze zwykliśmy myśleć jako tragicznym, często niemożliwym do uniknięcia wypadku. Tak naprawdę wywołująca go miażdżyca tętnic często spowodowana jest przez niezdrowy styl życia. Nasze tętnice faktycznie słabną z wiekiem, jednak to niewłaściwa dieta, brak ćwiczeń i niekontrolowany stres stanowią główne powody gromadzenia się w nich płytek miażdżycowych.
Pewną rolę odgrywają tu również obciążenia natury genetycznej, ale to niewielki procent.
Oprócz wymienionych powyżej przyczyn zwiększonego ryzyka udaru, wyróżniamy także inne, istotne czynniki. Osoby z nieregularnym tętnem lub uszkodzoną zastawką oraz pacjenci, którzy stosunkowo niedawno przeszli zawał serca, powinni zachować szczególną ostrożność i regularnie zgłaszać się na kontrolę.
W grupie ryzyka znajdują się także osoby palące oraz kobiety przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne i niektóre hormony syntetyczne.
W przypadku udaru szansa przeżycia, a nawet całkowitego wyzdrowienia znacząco wzrasta, jeżeli pomoc medyczna zostanie udzielona w ciągu 3 godzin od wystąpienia pierwszych objawów. Im szybciej pacjent znajdzie się pod opieką specjalisty, tym większa nadzieja na to, że wywołane udarem zmiany da się odwrócić.
Jakie są znaki ostrzegawcze udaru?
Jeśli Ty lub ktoś, kogo kochasz, doświadczasz któregokolwiek z poniższych objawów, udaj się natychmiast po pomoc medyczną – nawet jeśli objawy się zmieniają lub znikają. Im szybciej rozpocznie się leczenie, tym lepsze rokowanie dla powrotu do zdrowia.
Szybki test
Twarz: uśmiechnij się do lustra, czy jedna strona twarzy opada?
Ramiona: Unieś obie ręce nad głową, czy jedno dryfuje lub opada, czy jedno ramię nie może się podnieść?
Mowa: Powtórz proste zdanie, czy mowa jest niewyraźna czy dziwna?
Czas: Jeśli zauważysz którykolwiek z tych znaków, zadzwoń pod numer 912 lub natychmiast uzyskaj pomoc w nagłych wypadkach.
Oto najczęściej występujące oznaki udaru:
Ból głowy, który jest nietypowy i ciężki
Bełkot lub niewyraźna mowa
Niezdolność do mówienia
Nagłe osłabienie po jednej stronie ciała
Paraliż twarzy, ręki lub nogi
Nagłe odrętwienie lub mrowienie w dowolnej części ciała, w tym twarzy
Sztywna szyja
Ciężka sztywność mięśni, która szybko pojawia się
Zaostrzona koordynacja ramion, dłoni i nóg
Niepewny chód lub słaba równowaga
Utrata wzroku, niewyraźne widzenie, podwójne widzenie
Niemożność spojrzenia na jasne światło lub słońce
Niezwykłe gwałtowne ruchy gałek ocznych lub mimowolne ruchy gałek ocznych
Wymioty i nudności
Zawroty głowy
Trudności z połykaniem
Nieregularne oddychanie
Zmieszanie
Utrata pamięci
Niezwykłe zachowania
Utrata przytomności lub śpiączka
Znaki ostrzegawcze tętniaka mózgu (krwotok podpajęczynówkowy)
Kiedy tętniak mózgu pęka, pierwszym objawem jest niesamowicie silny ból głowy, który pojawia się nagle. Ponadto bóle głowy często następują nudności, wymioty, sztywność karku, zawroty głowy, splątanie, drgawki i utrata przytomności. Czas jest najważniejszy.
Największe ryzyko udaru u dzieci występuje w pierwszym roku życia, szczególnie w pierwszych 60 dniach. Według E. Steve’a Roacha, M.D., profesora neurologii dziecięcej w Ohio State University College of Medicine, pierwszym objawem udaru u dzieci są często drgawki obejmujące tylko jedną rękę lub nogę. Ponadto u dzieci 45% udarów ma charakter krwotoczny, a tylko 55% to niedokrwienie. Naucz się rozpoznawać oznaki udaru u niemowląt i dzieci.
Natychmiast zadzwoń po pogotowie, jeśli zaobserwujesz u siebie którykolwiek objawów
Wymienione symptomy mogą pojawiać się nagle – w ciągu kilku sekund lub minut – lub powoli rozwijać się w ciągu dnia lub nawet dwóch. Chorzy na miażdżycę tętnic oraz osoby po pięćdziesiątce powinny zwracać szczególną uwagę na wymienione sygnały ostrzegawcze, by wiedzieć, kiedy zwrócić się o pomoc.
Realne skutki udaru ciężko jest przewidzieć. W dużej mierze zależą one od tego, które tkanki mózgu zostały pozbawione tlenu i jak długa była przerwa w jego dostawie. Jeśli przepływ krwi został zablokowany zaledwie na kilka sekund, możesz mieć problemy z mówieniem, osłabienie, drgawki lub rozkojarzenie, jednak objawy prawdopodobnie nie będą utrzymywać się przez długi czas.
Dłuższe niedotlenienie mózgu może jednak wywołać trwałe uszkodzenie wzroku i ośrodka mowy, utratę ko-ordynacji czy zaburzenia ruchu. Na szczęście, w niektórych przypadkach odpowiednio dobrana terapia może przywrócić choremu częściową, a czasem nawet całkowitą sprawność.
METODY DIAGNOSTYKI
ocena czynników ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia (poziom cholesterolu, homocysteiny, fibrynogenu itp.) – badanie krwi
Wymienione poniżej badania mogą pomóc w określeniu potencjalnych metabolicznych przyczyn chorób układu krążenia. Przedstawiamy zarówno starsze, jak i nowe markery. Wszystkie poniższe badania dotyczą krwi.
Cholesterol całkowity,
norma wynosi 200 mg/dL.
Obecnie jest kwestią sporną ponieważ każdy z nas jest inny. Jednakże jeżeli masz wysoki cholesterol rzędu powyżej 250 sprawdź dalsze parametry, które upewnią Cię , iż wysoki poziom cholesterolu nie wynika z problemów Twoich żył ( niedożywienie, degradacja) , a z potrzeb Twojego organizmu. Będziesz wtedy wiedział, że układ krążenia jest w dobrym stanie, a Twój choloesterol ma być wysoki.
Cholesterol LDL,
norma: poniżej 130 mg/dL.
Cholesterol HDL,
norma wynosi 50 mg/dL lub więcej.
Trójglicerydy,
norma poniżej 150 mg/dL.
Bardzo istotne jest badanie wielkości cząsteczek LDL i HDL i innych podtypów cholesterolu.
Poziom białka C-reaktywnego jest markerem stanu zapalnego, w tym zapalenia ścian naczyń krwionośnych, i to właśnie ten wskaźnik jest dziś określany zwiastunem chorób serca.
Norma wynosi poniżej 1,0 mg/dL.
Homocysteina – gromadzenie się tego toksycznego metabolitu przyspiesza proces tworzenia się płytek miażdżycowych w ścianach tętnic. Za podwyższony poziom homocysteiny odpowiadają skłonności genetyczne, niedobory witamin z grupy B oraz dieta oparta o białko zwierzęce.
Norma poniżej 10 mol/l.
Lipoproteina(a) to bardziej szczegółowy marker cholesterolowy, a której nadmiar wiąże się z większym ryzykiem niż podwyższony poziom cholesterolu LDL.
Norma poniżej 32 mg/dL.
Fibrynogen odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Podwyższony poziom zwiększa ryzyko wylewu i choroby wieńcowej.
Normalny zakres: 200-400 mg/dL.
Apolipoproteina B to rodzaj lipidu wiążącego się z cząsteczkami cholesterolu LDL i przyspieszającego proces tworzenia się szkodliwych płytek miażdżycowych.
Normalny zakres: 55-125 mg/dL.
Apolipoproteina A-1 to białko chroniące przed chorobami serca obecne w cholesterolu HDL.
Normalny zakres: 125-215 mg/dL.
Stosunek ilości apolipoprotein B do A-1 uważa się za dobry wskaźnik ryzyka wystąpienia chorób serca.
Normalny zakres: 0,30-0,90.
Glukoza – cukrzyca zwiększa prawdopodobieństwo wczesnego rozwoju chorób układu krążenia.
Normalny zakres: 80-110 mg/dL.
Insulina – podwyższony poziom tego hormonu wiąże się z zespołem X. Wzrost poziomu insuliny zwięk¬sza stan zapalny tętnic, podnosi ciśnienie oraz poziom trójglicerydów i cholesterolu, a także powoduje przyrost masy ciała.
Normalny zakres: 4-15 mikromoli (na czczo).
Żelazo – nadmiar żelaza w organizmie powoduje zwiększoną produkcję wolnych rodników i szkody oksydacyjne.
Norma poniżej 150 mg/dL.
Nieprawidłowy wzór gęstości LDL.
Prawidłowy wzór to A.
* pomiar ciśnienia krwi,
■ badania poziomu hormonów (tarczycy, DHEA, kortyzolu, testosteronu, IGF-i, estrogenu, progesteronu) – analiza śliny, krwi lub moczu,
■ analiza poziomu witamin i minerałów (w szczególności magnezu, witaminy E, potasu i koenzymu Q10 )
– badanie krwi,
■ badanie równowagi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – badanie krwi,
■ poziom cukru we krwi – badanie krwi,
■ metale toksyczne – analiza włosów lub moczu.
DIETA
Zalecane produkty
Dieta w kierunku nisko węglowodanowej, a najlepiej ketogeniczna
Twoja dieta powinna opierać się na prostych, nieprzetworzonych produktach, takich mięso, ryb, orzechy zdrowe tłuszcze awokado, smalec, jaja, olej kokosowy masło. Warzywa zielonolistne dostarczą ci składników odżywczych i zmniejszą ryzyko powstawania skrzepów. Dopuszczalna cukinia, pomidory, papryka, kapusta., pieczarki, bakłażany.
Mięso bio ryb obfituje w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające zagrożenie udarem mózgu oraz dobre tłuszcze, które naturalnie rozrzedzają krew i poprawiają krążenie.
Na twoim stole powinny pojawiać się najróżniejsze owoce i warzywa, postaraj się codziennie jeść przynajmniej dwie porcje tych o fioletowym lub niebiesko-czerwonym kolorze. Jagody, czerwona kapusta i bakłażany zawierają mnóstwo antocyjanidyn chroniących przed udarem i chorobami serca.
Potas zmniejsza ciśnienie krwi, a co za tym idzie – ryzyko udaru. Do jego bogatych źródeł zaliczamy zielone warzywa liściaste.
Pij zieloną i białą herbatę ze względu na dużą zawartość antyoksydantów.
Produkty, których należy unikać
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe typu trans oraz niedobór witaminy C to jedna z głównych przyczyn nadciśnienia i miażdżycy tętnic. Wykreśl z jadłospisu smażone dania, śmieciową żywność, margarynę i większość słodkich wypieków, gluten, cukier , nabiał krowi. Pamiętaj też, by nie smażyć na tłuszczach roślinnych z wyjątkiem oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Cukier nie kojarzy nam się zazwyczaj z chorobami serca, jednak jego duże spożycie może zaostrzać stan zapalny tętnic.
Wyeliminuj cukry proste zawarte między innymi w białym pieczywie i makaronie, cukierkach i napojach gazowanych.
Sód może podwyższać ciśnienie krwi, unikaj przetworzonej żywności będącej głównym źródłem tego pierwiastka.
SUPLEMENTACJA Udar mózgu
Cytykolina
Zażywaj 2000 miligramów dziennie w ciągu pierwszej doby po udarze.
Nattokinaza
Przyjmuj 2000 FU (jednostek aktywności fibrynolitycznej) dziennie na pusty żołądek. Nattokinaza to enzym, który naturalnie rozrzedza krew. Uwaga: Nattokinazy nie należy stosować razem z aspiryną i innymi środkami rozrzedzającymi krew.
Olej rybny
Wybierz produkt zawierający 1000 miligramów EPA i 500 miligramów DHA i przyjmuj go codziennie. Olej rybny zmniejsza stan zapalny w tętnicach i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Czosnek (Allium sativum)
Zażywaj 300-500 miligramów ekstraktu z czosnku 2 razy dziennie, by zmniejszyć łączny poziom cholesterolu, zwiększając jednocześnie stężenie cholesterolu HDL.
Witamina E
Codziennie zazywaj 400-800 j.m. witaminy E-kompleks. Witamina E zapobiega oksydacji cholesterolu i naturalnie rozrzedza krew.
Ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis)
Zażywaj 500-1500 miligramów dziennie w formie kapsułki zawierającej przynajmniej 80-90% polifenoli i 35-55% galusanu epigallokatechiny (EGCG). Zielona herbata to bogate źródło antyoksydantów i substancji wspomagających detoksykację.
Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba)
Codziennie zażywaj 180-240 miligramów 24% ekstraktu zawierającego glikozydy tlawonowe. Miłorząb rozrzedza krew i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Witamina D3+K2
Dawki zależne do poziomu z krwi
Witamina C 3000mg dziennie
zmniejsza łączny poziom cholesterolu i cholesterolu LDL i zapobiegaich utlenianiu.
B-compleks z naciskiem na B12,B9- formy zmetylowane i B6 możesz dołączyć biotynę
Dawki zależne od poziomu homocysteiny
ZALECENIA OGÓLNE
Przyjmuj dobry preparat multiwitaminowy o wysokiej potencji. Stosuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zawarte w nim antyoksydanty i inne cenne składniki zmniejszają ryzyko udaru.
Panteteina to metabolit witaminy B., który – jak wykazały badania – zmniejsza łączny poziom cholesterolu i cholesterolu LDL, zwiększając przy okazji stężenie cholesterolu HDL. Szczególnie dobre rezultaty obserwuje się u cukrzyków. Zażywaj 600-900 miligramów dziennie.
Ekstrakt z grzyba Reishi (Ganoderma lucidum) obniża poziom cholesterolu. Zażywaj 800 miligramów 2-3 razy dziennie.
Badacze dowiedli, że Alpha GPC (Alfa-glicerofosfocholina) wspomaga proces rekonwalescencji, przyczyniając się do przywrócenia funkcji poznawczych i prawidłowych zachowań. Zażywaj 400 miligramów 3 razy dziennie lub zwróć się do lekarza o zastrzyki domięśniowe.
Końcowe przemyślenia
Udar jest piątą najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych
Udar jest pierwszą główną przyczyną długotrwałej niepełnosprawności u osób dorosłych
Po udarze uzyskanie pomocy medycznej tak szybko, jak to możliwe, jest konieczne; leczenie musi rozpocząć się w ciągu trzech godzin, aby uzyskać najlepsze wyniki
Wysokie ciśnienie krwi i miażdżyca są wiodącym czynnikiem ryzyka udaru
Niedobór witaminy D jest związany z udarem. Suplementacja po udarze może pomóc w wyzdrowieniu i zapobiec dodatkowym uderzeniom. Pamiętaj o dołączeniu witaminy K2 i magnezu.
Niezbędna jest sieć wsparcia dla osoby, która przeżyła i opiekuna
Pierwszą oznaką udaru u niemowlęcia lub dziecka jest często ruch podobny do napadu w jednym ramieniu lub nodze.
Rozpoznanie wczesnych objawów ostrzegawczych jest niezbędne do przeżycia.
ŹRÓDŁA
A. Davalos i in, Oral citicolinein acute ischemic stroke: An individual patient data po
oling analysis of clinical trials, „Stroke” 2002, nr 33, s. 2850-2857. F P
K.J.Joshipura i in., Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke Tour na of the A,merl”n Medical Association” 1999, nr 282(13), s. 1233-1239 ’ ^
P.j. Skerrett, C.H. Hennekens .Consumptionoffish and fish oils and decreased risk of stroke, „Preventative Cardiology” 2003, nr 6(l), s. 38-41.
https://draxe.com/warning-signs-of-a-stroke/
Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca…tylko my ludzie.- Dr Matthias Rath
Leave A Reply