Jedna z moich ulubionych surówek. Szybko się robi i jest bardzo smaczna. Potrzebna do niej będzie niestety specjalna tarka. Na blogu jest już podobny przepis, ale w formie obiadu.
Tarka Borner Roko nie reklamuję tarki, ale polecam. Jest dobra jakościowo , ostra i kosztuje 50-60zł. Krajalnica do warzyw spaghetti kosztuje od 130zł więc jest różnica w cenie.
Żeby spaghetti dobrze wyszło warzywa muszą być grube i w miarę długie czyli marchew, cukinia, ogórek.
Obecnie mamy dość kiepską porę, bo ogórki długie kosztują 10zł za kg , a cukinia 18zł za kg i nie są zbyt dobrej jakości.
Jeżeli jednak skusimy się na ogórka i cukinię, możemy delektować się smakiem warzywnego spaghetti:)
Warzywa moczymy w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym w celu pozbycia się bakterii czy pleśni. Płuczemy w czystej wodzie.
Pamiętajmy że ogórek i cukinia to warzywa mające enzym ascorbinozę, który to niszczy witaminę C, możemy temu łatwo zaradzić:)
Na tarce należy zetrzeć najpierw ogórka i cukinię dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego lub octu balsamicznego. Wszystko wymieszać. Następnie ścieramy marchew. Dodajemy zioła, sól, trochę syropu daktylowego- równoważymy smaki. Taka surówka może stanowić dodatek do obiadu.
Jeżeli wolimy wersję bardziej mokrą i sycącą to do surówki dodajemy sos pomidorowo orzechowy.
Sos pomidorowy wegański. Orzechy czy pestki ( jakie lubimy mogą być nerkowce, słonecznik, dynia, laskowe itd) zalewamy gorącą wodą na 15 minut, przepłukujemy.
Gdy mamy mocny blender pow 700W, to wystarczy orzechy/pestki przepłukać gorącą wodą. Do orzechów i pestek dodajemy suszone pomidory odsączone z oleju , trochę wody i miksujemy na gładki sos, możemy doprawić wg własnego uznania.
Sos wylewamy na spaghetti i mieszamy, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby, możemy posypać surówkę dodatkowymi orzechami/pestkami
Z dodatkowymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Jeżeli nie bardzo lubisz chrupać orzechy i pestki , zmiksuj je, otrzymasz gęsty sos. Jeżeli dodasz płatki drożdżowe, będzie serowy, jeżeli pomidory/suszone pomidory- będzie pomidorowy.
W ten sposób zrobisz każdy sos : zielony, grzybowy itp.
Taka forma twardych warzyw jest także dobra dla dzieci , dzieci chętniej jedzą warzywa jak mają ciekawy kształty
Leave A Reply