Kilka miesięcy temu na blogach pojawiły się propozycje surowego spaghetti . I to chyba dlatego , że na rynku pojawiły się różne urządzenia do robienia z warzyw, roślinnych makaronów. Jak dla mnie świetne urozmaicenie.
Sprzęt do spaghetti można znaleźć za około 100zł , obieraczki za 20-30zł , oraz tarki .
Wybrałam tarkę 🙂 Czyli cenowo pośrodku. Tarka jest świetna, zrobiłam spaghetti z cukinii i marchewki.
A teraz danie , które samo się robi;) Przypominam cukinia jak ogórki ma enzym ascorbinozę, zwalczający witaminę C , więc najpierw robimy spaghetti cukiniowe i skrapiamy np sokiem z cytryny , octem jabłkowy, później z marchewki lub innego twardego warzywa. Im warzywo dłuższe tym nasze nitki są również dłuższe.
Spaghetti:
1 cukinia , 1 marchewka
Sos pomidorowy w wersji na bogato:
1 litr soku pomidorowego lub pół litra przecieru pomidorowego
pół szklanki pomarańczowej soczewicy
6 pieczarek pokrojonych w plasterki lub kostkę
2 cebule u mnie czerwone przesmażone lekko na oliwie z oliwek
jedna czerwona papryka pokrojona w kostkę lub paseczki
1 cukinia pokrojona w drobną kostkę
2-3 suszone pomidory dla wzmocnienia smaku
można też dodać fasolę, kukurydzę
przyprawy wg uznania u mnie:
1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii można zastosować gotową mieszankę suszonych ziół bez dodatków smakowych np do potraw włoskich lub do pizzy.
Można dodać ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę lub starty na tarce lub łyżeczkę suszonego czosnku.
Jeżeli sos jest zbyt kwaśny można dodać do uzyskania odpowiedniego smaku syrop daktylowy.
Jeżeli lubimy ostry sos dodajemy odrobinę chilli, a jeżeli lubicie posmak wędzonki dodajemy 1 łyżeczkę wędzonej papryki.
śmietana wegańska
namoczone orzechy i ziarna wg uznania u mnie 2 łyżki nerkowców , 2 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki nasion słonecznika. Pestki zalewam wrzątkiem na 30 minut przepłukuję wodą , dodaję świeżej wody i miksuję
W dużym garnku podsmażam cebulę i czosnek ( czosnek najlepiej zetrzeć go i odczekać 10 minut ze względu na aktywację alicyny) pieczarki pokrojone w plasterki lub kostkę.
Całość zalewam sokiem pomidorowym.
Dodaję przepłukaną pomarańczową soczewicę, cukinię pokrojoną w kostkę.
Dodaję przyprawy wg uznania.
Gotuję całość do ugotowania soczewicy, sos wyraźnie zgęstnieje, a soczewica zacznie się rozpadać.
Doprawiam syropem daktylowym i np chilli oraz wędzoną papryką.
Odlewam trochę sosu i miksuję go z 3 suszonymi pomidorami. Jeżeli wybieram suszone namaczam je wcześnie we wrzątku, jeżeli mam gotowe w oleju, po prostu je dodaję do zmiksowania.
Gotowy mix sos dodaję do sosu w garnku.
Do miski nakładam surowe spaghetti u mnie cukinia z marchewką i polewam je dobrze ciepłym sosem z warzywami , dodaję śmietanę wegańską. Jeżeli nie chcecie śmietany można posypać świeżo zmielonym siemieniem i np natką pietruszki.
Zajadam ze smakiem na tarasie grzejąc się w słońcu. Feria smaków i zapachów:)
Comment
[…] Surowe spaghetti z sosem […]