Zapobieganie jest ważniejsze od leczenia, a – jak powiedział Ludwik Pasteur na łożu śmierci – gospodarz jest ważniejszy od atakującego go wroga. Naukowcy coraz częściej znajdują dowody na to, że ulegamy „najeźdźcom”, czyli czynnikom zakaźnym, tylko wtedy, gdy jesteśmy osłabieni, więc najlepszym sposobem obrony jest utrzymywanie układu odpornościowego w tak dobrej formie, by był gotowy do ataku w razie inwazji
Układ odporności. Jak działa? Czego potrzebuje? Zwalczanie infekcji.
„Najeźdźcami” są różne mikroorganizmy: bakterie, wirusy, grzyby, ale też pasożytnicze robaki. Ważne, aby ustalić, z którym z nich ma się do czynienia, ponieważ każdy wymaga nieco innego postępowania.
Przeziębienie, grypę, opryszczkę, odrę wywołują wirusy, a większość infekcji (zakażeń) uszu, zatok i dróg oddechowych (występujących zwykle po przeziębieniu) oraz zatruć pokarmowych – bakterie. Pleśniawki i zakażenia skóry stóp są zazwyczaj pochodzenia grzybiczego.
Składniki odżywcze wzmacniające układ odpornościowy są polecane przez cały rok, zwłaszcza jeśli jesteś zmęczony czy narażony na kontakt z chorymi osobami. Podczas każdego zakażenia zarówno „najeźdźca”, jak i nasz układ odpornościowy wytwarzają wolne rodniki, które mają zniszczyć przeciwnika.
Możemy pozbyć się tych groźnych związków chemicznych, dostarczając organizmowi przeciwutleniaczy, natomiast przyjmowanie specyficznych środków przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych czy przeciwgrzybiczych jest wskazane, jeśli wiemy, z czym mamy do czynienia.
Błędem byłoby sądzić, że ludzie z silnym układem odpornościowym nie zapadają na żadne zakażenia. Badania nad witaminą C dowiodły, że przeziębienia u nich mają po prostu znacznie łagodniejszy przebieg i znikają w ciągu doby, podczas gdy inne osoby muszą leżeć w łóżku przez tydzień. Należy więc dążyć do wzmocnienia układu odpornościowego przez zapewnienie organizmowi właściwego pożywienia i warunków środowiska, tak aby mógł szybko odpowiedzieć na inwazję.
Witamina C działa przeciwko wirusom, a wyciąg z nasion grejpfruta ma właściwości przeciwbakteryjne (podobnie jak antybiotyki).
W tabeli przedstawiono naturalne składniki odżywcze działające przeciwko niektórym czynnikom zakaźnym.
DZIAŁAJ SZYBKO
Najlepszą formą obrony jest atak, dlatego im szybciej zaczniesz działać, tym masz większą szansę, że poprawisz stan zdrowia, zanim infekcja rozwinie się w całym organizmie.
Wszystkie czynniki zakaźne produkują toksyny i jeśli obudzisz się rano nieco bardziej zmęczony niż zwykle, z zaczerwienionymi oczami, niewielkim bólem głowy, drapaniem w gardle, zatkanym nosem i uczuciem „zamulenia”, ostatniej nocy, chociaż nie piłeś alkoholu, prawdopodobnie stałeś się celem ataku, a twoje ciało próbuje pozbyć się niechcianego gościa.
Gdy trwa wojna, najlepiej podwyższyć temperaturę otoczenia. Układ odpornościowy działa lepiej w ciepłym środowisku – stąd bierze się gorączka.
Musisz więc dużo odpoczywać i przebywać w cieple. Jeden dzień odpoczynku może przynieść znaczną poprawę, zwłaszcza jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy naturalnymi sposobami.
Brak snu pozbawia cię energii. Unikaj też alkoholu, zadymionych pomieszczeń, silnego światła słonecznego, nadmiaru pokarmów, stresów, kłótni, nadmiernego wysiłku, seksu i antybiotyków, a wtedy równowaga w twoim organizmie szybciej wróci do normy.
W powiedzeniu „Zagłódź gorączkę, nakarm przeziębienie” jest trochę prawdy. W czasie trwania infekcji słuchaj swojego ciała. Można nie jeść przez jeden dzień, ale jeśli choroba trwa dłuższy czas, organizm potrzebuje różnych składników odżywczych i białka, aby nakarmić i odnowić zasoby swojej walczącej armii. Najlepiej jeść niewielkie posiłki składające się z naturalnych pokarmów wysokoenergetycznych, surowych lub krótko gotowanych. Podczas zakażenia organizm ciężko walczy i musi pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego trzeba pić dużo wody lub herbaty ziołowej, aby pomóc odtruć organizm i ograniczyć ilość wydzielanego śluzu. Należy unikać soli, produktów tworzących śluz i tłustych, jak mięso, jajka i nabiał.
JAK POKONAĆ PRZEZIĘBIENIE
Jeden gram witaminy C dziennie zmniejsza nasilenie i częstość występowania przeziębienia, ale nasycenie tkanek tym związkiem przynosi jeszcze inne, lepsze efekty. Tak jak każdy wirus, wirusy wywołujące przeziębienie, aby egzystować, muszą dostać się do wnętrza komórki i zmienić jej program, żeby zamiast normalnych funkcji życiowych produkowała kopie wirusów, zakażające następnie inne komórki.
Jeśli jednak w tkankach jest duże stężenie witaminy C, wirus nie może przeżyć.
Nasycenie tkanek można osiągnąć, przyjmując od 10 do 15 g witaminy C dziennie, czyli 3 g co cztery godziny – 375 razy więcej, niż przewidują normy RDA!
Na szczęście witamina C jest jedną z najmniej toksycznych dla człowieka substancji. Codzienna dawka od 2 do 5 g powinna wystarczyć do uzyskania dużej odporności. Wirusy dostają się do komórek, uszkadzając ich błony za pomocą małych wypustek z substancji zwanej hemaglutyniną. Wyniki badań wirusologa Madeleine Mumcuoglu, która pracowała z dr. Jeanem Lindermanem, odkrywcą interferonu, dowodzą, że wyciąg z jagód czarnego bzu łączy się z tymi wypustkami i uniemożliwia im niszczenie błon komórkowych.
„To było pierwsze odkrycie, potem okazało się, że działanie przeciwwirusowe czarnego bzu nie ogranicza się do tego jednego sposobu. Wypustki wirusa pokryte są enzymem zwanym neuraminidazą, który pomaga niszczyć błonę komórkową, a czarny bez hamuje czynność tego enzymu. Wydaje mi się, że jeszcze odkryjemy inne działania tej rośliny”. W podwójnie ślepej próbie Mumcuoglu zbadała działanie wyciągu z czarnego bzu, pod nazwą sambucol, u ludzi z rozpoznanym zakażeniem jednym ze szczepów grypy. Wyniki tej próby opublikowane w 1995 roku wykazały złagodzenie objawów zakażenia u 20 procent pacjentów. W ciągu dwudziestu czterech godzin zmniejszyły się bóle mięśni, gorączka i kaszel. W ciągu następnej doby poprawę zaobserwowano u 73 procent chorych. Po trzech dniach u 90 procent badanych doszło do całkowitego ustąpienia objawów. W grupie osób przyjmujących placebo chorzy potrzebowali aż sześciu dni, aby wyzdrowieć. Jest to pierwszy opublikowany wynik badań nad czarnym bzem, ale słyszałem już wiele na ten temat od pacjentów nękanych przeziębieniami i grypami, którym wyciąg z tej rośliny pomógł przyspieszyć powrót do zdrowia.
ROŚLINY WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ
Odkrywanych jest coraz więcej roślin, które pomagają zwalczyć infekcje.
Należą do nich: Uncaria tomentosa, Echinacea (jeżówka purpurowa), czosnek i wyciąg z nasion grejpfruta.
Herbata z Uncaria tomentosa jest smaczna z dodatkiem koncentratu z czarnej porzeczki lub jabłka. Już jedna filiżanka dziennie pomaga zachować odporność. Jeśli boli cię gardło lub masz problemy z żołądkiem, dodaj do herbaty cztery plasterki korzenia imbiru.
Echinacea jest wyciągiem z jeżówki purpurowej, znanym jako olej wężowy.
Wyciąg z nasion grejpfruta ma działanie podobne do działania antybiotyków, ale nie niszczy flory bakteryjnej. Jeśli zażywasz probiotyki, takie jak Acidophilus, lepiej nie przyjmuj ich razem z wyciągiem z nasion grejpfruta.
Przestrzeganie poniższych zaleceń pomoże ci zwalczyć infekcję. Dokładniejsze informacje na temat dawkowania znajdują się poniżej
Substancje zwalczające zakażenia od A do Z):
• Jedz niewiele, ale zapewnij organizmowi odpowiednią ilość białka, które jest niezbędne do produkcji nowych komórek układu odpornościowego. Przebywaj w cieple. Jeśli masz zajęte błony śluzowe, unikaj produktów mlecznych.
• Zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C do 3 g co 4 godziny.
• Pij herbatę z Uncaria tomentosa, ewentualnie z dodatkiem imbiru lub goździków, zażywaj Echinacea w kroplach i kapsułki czosnkowe.
• Jeśli jesteś przeziębiony, pij jedną łyżkę deserową wyciągu z czarnego bzu 4 razy dziennie.
• Jeśli cierpisz na zakażenie bakteryjne, pasożytnicze lub grzybicze, zażywaj 10 kropli wyciągu z nasion grejpfruta 2 lub 3 razy dziennie.
• Jeżeli nie poczujesz się lepiej w ciągu pięciu dni, zgłoś się do lekarza.
• Rozważ stosowanie innych, wymienionych niżej substancji leczniczych.
SUBSTANCJE ZWALCZAJĄCE ZAKAŻENIA OD A DO Z
Przy każdym opisie podano dwa sposoby dawkowania: pierwszy aktywujący odporność w trakcie zakażenia, drugi podtrzymujący ją. Jeśli atak drobnoustrojów został skutecznie odparty, należy odczekać 48 godzin przed zastosowaniem dawki podtrzymującej. Niektóre z podanych substancji zalecane są tylko w początkowej fazie zwalczania infekcji.
Aloes Ma właściwości wzmacniające odporność w każdym zakażeniu, przeciwwirusowe i antyseptyczne. Działa również łagodząco. Zalecane dawkowanie podano na opakowaniu.
Beta-karoten Obecne w warzywach źródło witaminy A, ma również właściwości przeciwutleniające. Jego najlepszymi źródłami są czerwone, żółte i pomarańczowe warzywa. Dobrym sposobem na dostarczenie dużych jego ilości w czasie infekcji jest picie soku z marchwi lub arbuza.
ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 10 000-25 000 jednostek dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 7500 jednostek dziennie
Przeciwgrzybiczy, przeciwpasożytniczy i przeciwbakteryjny jest kwas kaprylowy stosowany w leczeniu pleśniawek i zakażeń drożdżakami. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ: 100-1000 mg dziennie
Cynk Najważniejszy pierwiastek stymulujący odporność. Warto go przyjmować w każdego rodzaju zakażeniach, ponieważ nie ma wątpliwości, że pomaga je zwalczać. W aptekach dostępne są drażetki cynkowe do ssania, przeciwko bólom gardła. Cynk jest również zawarty w większości preparatów z przeciwutleniaczami. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 25-50 mg dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 15 mg dziennie
Czosnek zawiera allicynę – substancję o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Działa również jako przeciwutleniacz i jest bogaty w zawierające siarkę aminokwasy. Nie ma wątpliwości, że pomaga zwalczyć infekcję. Osoby spożywające czosnek wykazują się najmniejszym współczynnikiem zapadalności na nowotwory. Zastanów się nad włączeniem do swojej diety ząbka czosnku dziennie lub przyjmowaniem odpowiedniej ilości w kapsułkach. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 2-6 ząbków dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 ząbek dziennie
Dziurawiec Szczególnie pomocny w leczeniu ran i zakażeń skóry. Ma ogólne działanie tonizujące układ odpornościowy. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 50-500 mg dziennie.
Echinacea (jeżówka purpurowa) Świetny środek o szerokim działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Uważa się, że aktywnymi składnikami jeżówki są specyficzne mukopo-lisacharydy. Jest dostępny w kapsułkach i w kroplach.10 miligamów jeżówki na kilogram wagi ciała, przyjmowanych codziennie przez okres 10 dni, jest skuteczny jako stymulator układu odpornościowego. Najbardziej znaczące efekty korzyści z echinacei w odniesieniu do układu odpornościowego był przy stosowaniu jej w nawracających zakażeniach. Do tej pory badania wykazały, że Echinacea prawdopodobnie zmniejsza objawy przeziębienia, najlepiej ją zastosować gdy objawy przeziębienia zaczną się pojawiać.
ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 2 do 3 g dziennie (lub 15 kropli stężonego wyciągu trzy razy dziennie). DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 g dziennie
Glutation i cysteina Aminokwasy o silnych właściwościach przeciwutleniających. Są składnikiem wielu preparatów o właściwościach przeciwutleniających o szerokim spektrum działania. W czasie przedłużającego się zakażenia wirusowego ich zapasy wyczerpują się i dlatego warto je uzupełniać. Najlepsze są w postaci zredukowanego glutationu lub N-acetylocysteiny. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 2-3 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 g dziennie.
Gorzknik kanadyjski Naturalny środek przeciwbakteryjny zawierający alkaloidy, które są szczególnie pomocne w razie kłopotów ze śluzówkami. Można go używać w płukankach jako środek antyseptyczny lub przyjmować doustnie (działa leczniczo na przewód pokarmowy). ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 200-500 mg dziennie
Grzyby Grzyby shiitake, maiitake, reishi, ganoderma i inne według wierzeń chińskich wyznawców tao miały zapewnić nieśmiertelność. We wszystkich znaleziono polisacharydy o właściwościach wzmacniających. Są zawarte w niektórych zwiększających odporność preparatach i płynach, można także kupić świeże shiitake w supermarketach lub suszone w sklepach ze zdrową żywnością.
Imbir Szczególnie skuteczny w razie bólów gardła i zatruć pokarmowych. Włóż sześć plasterków korzenia imbiru i laseczkę cynamonu do termosu i zalej wrzącą wodą. Po pięciu minutach otrzymujesz pyszną, łagodzącą ból gardła herbatę imbirowo-cynamonową. Do smaku możesz dodać trochę cytryny i miodu.
Lizyna Aminokwas pomocny w zwalczaniu zakażenia wirusem opryszczki. Podczas zakażenia należy ograniczyć pokarmy bogate w argininę, jak fasola, soczewica, orzechy i czekolada. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 1-3 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 g dziennie
Olej z krzewu herbacianego Specyfik pochodzenia australijskiego o właściwościach antyseptycznych. Środek do wcierania w klatkę piersiową, dodatek do kąpieli, inhalacji. Odstrasza także komary. Dostępne są również tabletki do ssania. DAWKA Zalecane dawkowanie podano na opakowaniu.
Probiotyki Nazwą tą określa się szczepy bakterii o działaniu korzystnym dla zdrowia. Zaleca się przyjmować preparaty je zawierające w czasie infekcji bakteryjnych i wirusowych, a także po leczeniu antybiotykami. W przewodzie pokarmowym człowieka obecne są specyficzne szczepy bakterii, które można dostać w postaci preparatów w aptekach. ABCDophilus jest kombinacją trzech szczepów bakterii polecaną zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych w razie biegunki. Wykazano, że skraca o połowę czas zdrowienia. Dorośli mogą także stosować szczep Lactobacillus salivarius. DAWKOWANIE Według wskazówek na opakowaniu.
Propolis Naturalny antybiotyk. Prawdopodobnie jest bardziej skuteczny ogólnie, wyciszając infekcję, niż stosowany w specyficznym leczeniu celowanym. Zwróć uwagę, czy nie jesteś uczulony na pyłki. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 1-2 łyżki deserowe dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 łyżeczka do herbaty dziennie
Przeciwutleniacze Substancje neutralizujące wolne rodniki. Należą do nich: witamina A, C i E, beta-karoten, cynk, selen i wiele innych związków nie uznawanych za niezbędne dla człowieka, np.: ostropest plamisty, piknogenol, bioflawonoidy i wyciąg z czarnych jagód. Dobrze przyjmować preparat o szerokim spektrum działania przeciwutleniającego w czasie każdej infekcji.
Selen Pierwiastek wzmacniający odporność. Ma również właściwości przeciwutleniające. Jest obecny w dużych ilościach w owocach morza i ziarnach, zwłaszcza sezamowych. Zawierają go prawie wszystkie preparaty z przeciwutleniaczami. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 200 do 300 ug dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 100 ug dziennie
Traganek Chińskie ziele, znane z właściwości wzmacniających odporność i zawierające duże ilości mukopolisacharydów. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ: 1-3 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA: 200 mg dziennie
Uncaria tomentosa ( Czepota puszysta, zwana też zwyczajowo vilcacora i kocim pazurem)- roślina z rodziny marzanowatych Roślina o silnym działaniu przeciw wirusowym, przeciwutleniajacym i wzmacniającym odporność, pochodząca z Peru. Zawiera alkaloidy, w tym izopterydynę o właściwościach stymulowania sił odpornościowych organizmu. Jest dostępna w postaci herbaty lub specjalnych preparatów. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 2-6 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 2 g dziennie
Witamina A Witamina A jest jedną z podstawowych substancji zwiększających odporność. Pomaga wzmocnić skórę i nabłonek, dlatego działa w pierwszej linii obrony, chroniąc skórę, drogi oddechowe i układ pokarmowy przed infekcją. Wzmacnia również błony komórkowe, utrudniając wirusom wnikanie do wnętrza. Witamina A w dużych dawkach może być trująca, dlatego dawki powyżej 10 000 jednostek powinny być przyjmowane tylko przez krótki czas. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 10 000-25 000 jednostek dziennie (tylko przez jeden tydzień) DAWKA PODTRZYMUJĄCA 7500 jednostek dziennie
Witamina C Witamina C jest związkiem o wprost niewiarygodnym działaniu przeciwwirusowym. Wirusy giną w środowisku bogatym w tę witaminę. Aby osiągnąć od-powiędnie stężenie, trzeba przyjąć 3 gramy w pierwszej dawce, a następnie 2 gramy co cztery godziny. Można też wymieszać od 6 do 10 g proszku witaminy C z sokiem owocowym rozcieńczonym wodą i pić przez cały dzień. Witamina C nie jest trująca, ale przyjmowana w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do luźnych stolców czy nawet biegunki. Należy wówczas zmniejszyć dawkę.
ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 6-10 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1g (1000 mg)-3 g dziennie
Witamina E Jest najważniejszym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach. Znajduje się w orzechach, ziarnach, kiełkach pszenicy, wytłaczanych z ziaren olejach, ale musisz się upewnić, że są świeże. W czasie trwania infekcji witaminę E najlepiej przyjmować codziennie. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 500-1000 jednostek dziennie
Wyciąg z czarnego bzu (sambucol) Skraca czas trwania przeziębień i grypy dzięki właściwościom uniemożliwiającym wirusowi wniknięcie do komórek. ZWALCZANIE ZAKAŻEŃ 1 łyżka deserowa 3 razy dziennie
Wyciąg z nasion grejpfruta Naturalny antybiotyk o silnym działaniu, również przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Dostępny w kroplach. Można go łykać, płukać nim gardło, używać jako kropli do nosa lub uszu, w zależności od miejsca infekcji. ZWALCZANIE ZAKAŻENIA 1-3 g dziennie DAWKA PODTRZYMUJĄCA 1 g dziennie.
Źródła:
Smak zdrowia – Holford
Leave A Reply