Przeciekający zespół jelitowy to stan, w którym niestrawione białka, takie jak gluten, toksyny i drobnoustroje mogą przenikać do krwioobiegu. Inną nazwą tego stanu jest „przepuszczalność jelitowa”, co oznacza, że „ciasne połączenia” lub brama między ścianą jelit a krwią zostały uszkodzone i umożliwiają niestrawionym cząstkom przejście przez ścianę jelita.
Kiedy te cząsteczki dostaną się do krwi, spowoduje to ogólnoustrojowe zapalenie i może zainicjować odpowiedź immunologiczną w ciele. Z biegiem czasu, jeśli nieszczelne jelita nie zostaną wyleczone, może to prowadzić do nadwrażliwości pokarmowej, zapalenia stawów, choroby zapalnej jelit, problemów ze skórą, takich jak egzema, niedoczynność tarczycy, zmęczenie nadnerczy, depresja, lęk, ADHD, złe wchłanianie substancji odżywczych i choroby autoimmunologiczne.
Większość lekarzy powie ci, że naprawa nieszczelnego jelita jest trudna i wymaga czasu, ale dla większości ludzi, którzy przestrzegają diety i planu leczenia , można szybko zobaczyć wyniki.
Wraz ze zmianą diety, biorąc odpowiednie suplementy można w sposób efektywny naprawić jelita.
Zazwyczaj zaleca się dietę paleo, dr Kwaśniewskiego lub paleo z modyfikacją zamiast mięsa stosuje się koktajle białkowe- opcja dla wegetarian. Stosując te typy diet nie męczysz się chodzi o głód jak przy postach. Diety te zaleca się stosować minimum 1 miesiąc.
Przykładowa dieta przy leczeniu nieszczelnego jelita
NIESZCZELNE JELITA cz 3 A – JELITO ODPORNOŚCIOWE dieta i wytyczne dla zapalenia jelit, celiakii, choroby autoimmunologiczne
Ostatnio zalecana jest także dietę ketogeniczna. Dr Czerniak przy leczeniu schorzeń zaleca łączenie diety ketogenicznej ( 3 tygodnie) z postem dr Dąbrowskiej (2 tygodnie) itd. Należy pamiętać że zaczynamy od diety ketogenicznej chodzi o odżywienie organizmu zwłaszcza układu pokarmowego.
Najważniejsze suplementy dla nieszczelnych jelit.
1. Probiotyki
Moim zdaniem uzupełnienie wysokiej jakości probiotykiem jest absolutnie niezbędne dla zdrowia jelit, szczególnie dla osób z objawami nieszczelnego jelita. Dlatego poświęcam tej sekcji więcej uwagi niż innym, ponieważ bez realnego probiotycznego rozwiązania, praktycznie niemożliwe jest naprawienie nieszczelnego jelita.
Przykład: niektóre szczepy probiotyków wzmacniają funkcje odpornościowe, podczas gdy inne promują zdrowie lub równowagę hormonalną. Zawsze najlepiej jest przyjmować określone szczepy zgodnie z potrzebą. Pomoże to zmaksymalizować naturalne korzyści lecznicze. Zamiast więc stosować podejście „multiwitaminowe” i wypełniać organizm wszelkimi rodzajami bakterii, których możesz nie potrzebować, bądź selektywny i strategiczny co do szczepów.
Suplementy probiotyczne wspierają mikrobiom w ten sam sposób co produkty fermentowane – wprowadzają korzystne bakterie. Mikrobiom ma bezpośredni wpływ na niemal każdą funkcję organizmu, od zmiany nieaktywnego hormonu tarczycy T4 w aktywny hormon T3 przez zarządzanie produkcją hormonów mózgu (neurotransmiterów) po zmniejszanie czynników ryzyka wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych takich jak wysokie BMI, obwód talii, ciśnienie krwi i poziom triglicerydów.
„Zażywaj probiotyki, im więcej tym lepiej”. Dzisiaj wiemy, że tysiące różnych szczepów korzystnych bakterii w mikrobiomie może pozytywnie reagować na probiotyki, ale nadal nie wiemy do końca, co się dzieje, jeśli – zażyjemy dużą ilość jednego lub dwóch probiotyków.
Dlatego właśnie z całą stanowczością zalecam uzyskiwanie probiotyków raczej z pełnowartościowych fermentowanych produktów niż z suplementów. Staraj się spożywać różne rodzaje warzyw, ponieważ każde z nich może zawierać inną mieszankę kultur i szczepów korzystnych bakterii. Zalecam też zażywanie mieszanej kapsułki probiotycznej razem z fermentowanymi warzywami.
Jeżeli jednak jesteś za zażywaniem probiotyków w postaci kapsułek zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów
Czytając etykiety probiotyków, należy zwrócić uwagę na rodzaj, gatunek i szczep. Etykieta powinna również wskazywać na rodzaj CFU (jednostek tworzących kolonie), które są obecne w czasie produkcji. Przy zakupie suplementu probiotycznego należy zawsze brać pod uwagę następujące kluczowe aspekty:
Jakość marki: Wybierz firmy, którym ufasz i które znasz, używając składników wyższej jakości.
Wysoka liczba CFU: Upewnij się, że bierzesz tylko probiotyk, który ma co najmniej 50 miliardów CFU.
Odmiana różnorodności: szukaj również suplementu z wieloma szczepami bakteryjnymi.
Przeżywalność: należy zwracać uwagę na korzystne odmiany, takie jak:
Bacillus clausii ( 1 )
Bacillus subtilis ( 2 )
Saccharomyces boulardii ( 3 )
Bacillus coagulans ( 4 )
Lactobacillus plantarum ( 5 )
Lactobacillus paracasei ( 6 )
Bifidobacterium bifidum ( 7 )
Bifidobacterium longum ( 8 )
Bifidobacterium breve ( 9 )
Bifidobacterium infantis ( 10 )
Lactobacillus casei ( 11 )
Lactobacillus acidophilus ( 12 )
Lactobacillus bulgaricus ( 13 )
Lactobacillus brevis ( 14 )
Lactobacillus rhamnosus ( 15 )
Zalecane dzienne spożycie: dla większości osób zalecana dawka to 2-4 kapsułki wysokiej jakości probiotycznych kapsułek dziennie. Możesz również znaleźć preparat, który zawiera probiotyki oprócz innych składników wspierających jelita.
2. Błonnik
Niemal równie ważny jak probiotyki, błonnik zajmuje drugie miejsce. Większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, ale bez błonnika probiotyki nie mogą żyć. Zasadniczo niestrawne włókna (tj. Prebiotyki ) są pokarmem pomagającym probiotycznym bakteriom rozwijać się w naszym jelitach.
Dlatego tak ważna jest dieta bogata w pokarmy wysokobłonnikowe, takie jak kiełkujące nasiona chia, kiełki siemienia lnianego i kiełkujące nasiona konopi. Jeśli masz nieszczelne jelita, może być konieczne pobieranie błonnika z parowanych warzyw i owoców, jeśli twoje jelito jest wyjątkowo wrażliwe. Jeśli twoje jelita nie są nadmiernie wrażliwe, spożywaj 30-40 gramów błonnika dziennie.
3. Enzymy trawienne
Aby uzyskać największą korzyść pokarmową, zażyj jedną lub dwie kapsułki suplementów enzymów trawiennych przed i po posiłku. Enzymy pomagają całkowicie rozłożyć białka, złożone cukry i skrobie, co z kolei może zmniejszyć stan zapalny jelit.
Godny polecania suplement zawiera:
Proteaza – rozkłada białka (w tym gluten)
Amylaza – rozkłada skrobie
Lipaza – rozkłada tłuszcze
Laktaza – rozkłada laktozę w mleczarni
Istnieją również specyficzne enzymy, które wspierają organizm w rozkładaniu niektórych rodzajów żywności. Jeśli wiesz, że masz nietolerancję na gluten lub mleko , możesz kupić formułę, która pomaga w tym konkretnym problemie.
4. L-Glutamina
Układ pokarmowy jest zdecydowanie największym konsumentem aminokwasu glutaminy w całym ciele. Komórki nabłonka jelitowego (najszybciej regenerująca się tkanka w organizmie) używają glutaminy jako głównego paliwa metabolicznego. Glutamina osłania uszkodzone jelita. Bywa z powodzeniem wykorzystywana przez pacjentów z wirusem HIV i rakiem, aby ułatwić wchłanianie składników odżywczych i przybieranie na wadze. Glutamina aktywuje wiele genów potrzebnych do wyleczenia jelit.
Jednakże jeśli masz historię infekcji drożdżowych, musisz uważnie monitorować ilość spożywanej glutaminy, bo ten aminokwas może przyspieszyć rozwój drożdży. Glutamina jest też materiałem budulcowym dla komórek odpornościowych, które wytwarzają zapalenie na zdrowym poziomie w naszych jelitach. Jeśli jednak już cierpisz na zapalenie, to glutamina może je pogłębić (to się zdarza, choć rzadko). Dlatego właśnie zawsze powtarzam pacjentom: „Nadwrażliwość może się zdarzyć, w przypadku objawów proszę odstawić glutaminę na kilka tygodni, ale zażywać pozostałe składniki, aby uruchomić geny i wywołać efekt przeciwzapalny. Po kilku tygodniach proszę powrócić do zażywania glutaminy”. Możesz zrobić tak samo, jeśli stworzysz własny zestaw suplementów.
5. Korzeń lukrecji
Jednym z moich ulubionych ziół adoptogennych jest korzeń lukrecji. Udowodnione, że pomaga zwiększyć dostępność hormonów, korzeń może również złagodzić zmęczenie nadnerczy, ponieważ wspomaga wchłanianie i metabolizm kortyzolu.
Korzeń lukrecji może również wspomóc naturalne procesy organizmu w utrzymaniu śluzówki wyściełającej żołądek i dwunastnicę. Jest to szczególnie korzystne, gdy czyjeś nieszczelne jelit spowodowane są stresem emocjonalnym.
Lukrecja zawiera glicyryzynę, która w bardzo dużych ilościach powoduje obrzęk i nadciśnienie. Jednakże, w zależności od masy ciała, do około 6-18 gramów na dzień powinna pomóc uniknąć jakichkolwiek skutków ubocznych. Większość suplementów zawierających korzeń lukrecji lub dla jelit zawiera jedynie 500 miligramów – 1 gram lukrecji.
6. Proszek kolagenowy
Sekret mocy bulionu kostnego to kolagen , główne białko wspomagające, które daje siłę kościom, chrząstkom i ścięgnom. Po ugotowaniu staje się „żelatyną”. Uzupełnianie kolagenu lub żelatyny jest ważne, ponieważ może pomóc w zwiększeniu soków żołądkowych, a to pomaga przywrócić integralność i zdrowie błony śluzowej.
Kolagen zawiera również aminokwasy prolina i glicyna , które są niezbędnymi cegiełkami do naprawy uszkodzonej wyściółki jelitowej. Pij szklankę czy dwie bio bulionu kostnego dziennie lub spożywaj 2 łyżki białka kolagenowego dwa razy dziennie, które oferuje w wiele rodzajów i źródeł kolagenu. Możesz opcjonalnie suplementować proszek kolagenowy rybny.
7. NAG
N-acetyloglukozamina zyskała ostatnio popularność, ponieważ obecnie powszechnie przyjmuje się, że może ona pomóc chronić błonę śluzową żołądka i jelit.
Ze względu na jej działanie przeciwzapalne, zgłaszano również, że NAG pomaga w chorobie zwyrodnieniowej stawów i zapalnej chorobie jelit (IBD), w tym wrzodziejącym zapaleniu okrężnicy i chorobie Leśniowskiego-Crohna.
8. Shilajit himalajski – Mumio
Chociaż może wyglądać dziwnie, czarna, smolista substancja shilajit jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Przyjmowanie shilajit może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit i uchronić przed wrzodami żołądka.
9. Grzyby Reishi
Adaptogenne grzyby reishi mogą pozytywnie wpływać na układ odpornościowy, który w większości znajduje się w jelitach. Reishi nie tylko pomagają zabijać niebezpieczne komórki, które powodują choroby (np. nowotwory), ale także może chronić zdrowe geny przed mutacją. Reishi wspierają także wątrobę w procesie detoksykacji.
10. Korzeń Prawoślazu
Korzeń prawoślazu działa jako naturalny lek przeciwhistaminowy i jest silnym przeciwutleniaczem. W połączeniu z imbirem , korzeń prawoślazu pomaga chronić przed wrzodami żołądka i wspiera ogólne zdrowie przewodu pokarmowego.
11. Witamina D.
Główną przyczyną, dla której witamina D jest wyjątkowa w procesie leczenia przepuszczalności jelit, jest fakt, że nadzoruje funkcjonowanie przestrzeni międzykomórkowych w jelitach, przez które duże, “niestrawione cząsteczki mogłyby przeniknąć do krwiobiegu, jeśli masz nieszczelne jelito.
Rodzina białek o nazwie zonulina działa jak sznurowadła, które zacieśniają komórki przez większość czasu, Prawidłowy mechanizm polega na tym, że sznurowadła .rozluźniają się odrobinę, żeby przepuścić małe cząsteczki, które są później pod¬dane ocenie przez ochronę (układ odpornościowy) przed wejściem do krwiobiegu. W taki sposób powinniśmy wchłaniać witaminy i minerały z pożywienia. Jednakże jeśli sznurowadła są rozwiązane, większe fragmenty zwane makromolekułami prześlizgują się przez ciasne przejścia prosto do krwiobiegu – nazywamy to patogeniczną przepuszczalnością jelitową. Makrocząsteczki nie powinny dostawać się do krwiobiegu, bo to uruchamia układ odpornościowy, który wytwarza przeciwciała przeciwko tym makrocząsteczkom. Jeśli ta makrocząsteczka jest kawałkiem kurczaka, możesz nabawić się alergii na kurczaka. Jeśli pochodzi z pomidora, możesz dostać alergii na pomidory. Dlatego niektóre osoby po zrobieniu panelu IgG dowiadują się o nadwrażliwości na ponad 20 rodzajów pożywienia i stwierdzają: „O nie, jestem wrażliwy na wszystko, co jem!”. Oczywiście, że tak, twój układ odpornościowy robi dokładnie to, co powinien, żeby cię chronić. Kiedy wyleczysz nieszczelne jelita i powtórzysz test, okaże się, że część nadwrażliwości zniknęła.
Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w zacieśnianiu i rozluźnianiu jelitowych sznurowadeł. Bez wystarczającej ilości witaminy D sznurowadła nie zawiążą się ciasno, co prowadzi do przepuszczalności jelitowej. To jeden z powodów, dla których tyle chorób autoimmunologicznych występuje z dala od równika – osoby w mniej nasłonecznionych okolicach wytwarzają mniej witaminy D.
Wiemy też, że witamina D może zatrzymać, a w wielu sytuacjach też odwrócić produkcję szkodliwych przeciwciał, które mogą wpłynąć na rozwój niektórych chorób związanych z układem immunologicznym jak egzema i astma.
12 Kwasy Omega-3 są niesłychanie ważne, ponieważ włączają i wyłączają wiele genów, aby wywołać efekt przeciwzapalny. Zmniejszają też ryzyko chorób naczyniowo- sercowych (głównie wylew i zawał), obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie mózgu przez modulację genów zapalenia w wielu różnych częściach ciała.
Głównymi składnikami tłuszczów Omega-3 są EPA i DHA. EPA ma właściwości przeciwzapalne. Potrafi włączyć geny przeciwzapaleniowe w jelitach i wyłączyć inne geny. zapalne. DHA odgrywa główną rolę w rozwoju mózgu w życiu płodowym i siatkówki oka w ciągu pierwszych dwóch lat życia. Około 35% ścian komórkowych w mózgu składa się z tłuszczów omega-3. Jeśli nie ma wystarczającej ilości tych dobrych tłuszczów, by wytworzyć silne komórki mózgowe, organizm wykorzysta dowolny budulec, jaki znajdzie jako źródło tłuszczu. Jeśli jesz frytki albo dania głęboko smażone, twój organizm wykorzysta ten tłuszcz do tworzenia komórek mózgu. Te tłuszcze są bardziej gęste, brejowate i nie ułatwiają transportu przez błony.
Twoje komórki mózgu komunikują się ze sobą – chemiczne przekaźniki wyprodukowane w jednej komórce przenikają przez błonę komórkową do sąsiedniej komórki. Jeśli jednak twoja dieta jest bogata w niezdrowe tłuszcze, połączenia między nimi zostaną zakłócone, a przesyłanie informacji z jednej komórki mózgowej do następnej zaburzone . Dlatego właśnie suplementowanie kwasów omega-3 pomaga podnieść IQ dziecka o ponad trzy punkty (to znacząca ilość). Twój mózg wyrzuci niezdrowe tłuszcze z błon komórkowych i zastąpi je zdrowymi.
Można zdobyć kwasy omega-3 tylko przez dietę, nasze organizmy ich nie produkują. Duża ilość tych kwasów znajduje się w rybach, ale ponieważ wiele z nich nie jest bezpiecznych do jedzenia, to dobrym sposobem na zdobycie tych ważnych składników jest stosowanie kwasów Omega-3, wysokiej jakości (przetestowanego na obecność metali ciężkich i zanieczyszczeń chemicznych)– Terapeutyczna dawka do 3 gramów dla osób dorosłych jest niezwykle skuteczna i bezpieczna. Zazwyczaj zalecam pacjentom co następuje:
Dawki terapeutyczne:
13-34 kilogramy = co najmniej 1 gram dziennie (całkowita ilość omega-3)
35-56 kilogramów = co najmniej 2 gramy dziennie (całkowita ilość- omega-3) – ,
57 kilogramów = 3+ gramy dziennie (całkowita ilość omega-3)
przykładowy preparat
13. Cynk karnozyna.
Od dawna wiadomo, że cynk karnozyna ma właściwości lecznicze przewodu pokarmowego. Używa się go w leczeniu choroby wrzodowej, ponieważ może podnieść żywotność i przemieszczanie się nowych komórek regenerujących uszkodzenia żołądka o 75%. Niedawne badania wykazały, że podnosi także żywotność i przemieszczanie się komórek regenerujących.uszkodzenia jelita cienkiego o 50%. Ten mechanizm jest niezwykle ważny w leczeniu nieszczelnego jelita, ponieważ zazwyczaj problem dotyczy jelita cienkiego.
Karnozyna może pomóc w odwróceniu uszkodzeń wywołanych przez zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych takich jak aspiryna i ibuprofen. W 1998 roku światem medycznym wstrząsnęły przełomowe badania wykazujące, że ponad szesnaście tysięcy osób rocznie umierało, a ponad sto tysięcy trafiało do szpitala tylko z powodu zażywania tych środków. Dziś już wiadomo, że niesterydowe środki przeciwzapalne pogłębiają nieszczelność jelit, prowadząc do zapalenia, nadżerek, wrzodów, krwawień, perforacji i obstrukcji. To ironia losu, że środki przeciwzapalne wywołują zapalenie w jelitach. Jedna trzecia zgonów wywołanych przez zażywanie tych leków jest związana z zażywaniem niskich dawek aspiryny codziennie. Nawet tak mała dawka jak 10 miligramów aspiryny dziennie wywołuje wrzody żołądka (najmniejsza tabletka zawiera przeważnie 81 miligramów).
Bardzo proszę, abyś wziął te statystyki pod uwagę, ilekroć sięgniesz po któryś z tych leków. Nasze społeczeństwo za bardzo na nich polega. Badania wykazują, że 44% pacjentów zażywa niesterydowe środki przeciwzapalne w dawkach przekraczających zalecane. Jeśli zdecydujesz się używać tych lęków dobrze będzie, jeśli skorzystasz ze składników odżywczych, które ochronią i pomogą wyleczyć jelita.
14. Siara inaczej Colostrum.
Po narodzeniu dziecka matka przez pierwsze 3-5 dni nie produkuje mleka tylko siarę. Siara powstaje w gruczołach mlekowych ssaków pod koniec ciąży i zawiera przeciwciała potrzebne noworodkom do ochrony przed chorobami. Siara moduluje geny w bardziej zaawansowany sposób niż jakakolwiek substancja na naszej planecie i jak już wiemy, jest najlepszym środkiem na utrzymanie zdrowia jelit. Zawiera też czynniki wzrostu i hormony mające za zadanie uszczelnić jelita nowo narodzonego dziecka (które są nieszczelne w życiu pło-dowym).
U dorosłych uruchamia te same wspomagające regenerację błony śluzowej geny, uszczelnia jelito, zamyka szczeliny i działa jako główny modulator genów zapalnych w jelitach. Poza tym wspiera rekolonizację jelit dobrymi bakteriami.
Około jednej czwartej białek w siarze to przeciwciała (IgG, IgE, IgA, IgD) potrzebne noworodkom do skolonizowania mikrobiomu. Przeciwciała IgG zapewniają dziecku natychmiastową ochronę przed bakteriami, wirusami, pleśnią, grzybami i pasożytami, dorosłym także.
Siara aktywuje geny naprawiające mikrokosmki, tak aby można je było zregenerować, jeśli zostaną uszkodzone przez celiakię.
Dr hab. Andrew Keech, światowy autorytet do spraw siary, opowiedział na konferencji Ciluten Summit: „W sklepie ze zdrową żywnością możemy znaleźć wiele pojedynczych instrumentów, które pomagają leczyć uszkodzone jelita, tylko siara jest pełną orkiestrą”.
Możemy skorzystać z suplementów z siary krowiej. Struktura siary jest identyczna u krów i ludzi. Faktem jest, że immunologiczne elementy siary, wspomniane peptydy, są identyczne u wszystkich ssaków. Na rynku jednak występują suplementy o różnej jakości.
Szukaj produktów na bazie siary od karmionych trawą krów, które nie dostawały antybiotyków ani bydlęcego hormonu wzrostu. Dla większości dorosłych odpowiednią dawką jest jedna łyżeczka proszku dziennie.
Mimo że siarę można uznać za produkt nabiałowy, zazwyczaj ma niską zawartość uczulających protein i bardzo mało kazeiny. Jednakże w przypadku nadwrażliwości na nabiał omów kwestię zażywania suplementu z lekarzem. Razem ocenicie, czy to dobry pomysł, i zwrócicie uwagę na ewentualne objawy.
Kiedykolwiek spotykam pacjenta z prawdziwą nadwrażliwością na nabiał, zalecam wypróbowanie siary pzez co najmniej dwa miesiące, bo aktywuje ona więcej genów zmniejszających zapalenie i leczących jelita niż jakakolwiek inna znana mi substancja. Jednocześnie należy usunąć inne produkty nabiałowe z diety. Jeśli pojawią się objawy takie jak gazy, wzdęcia, ból brzucha itd., to należy odstawić siarę. Z mojego klinicznego doświadczenia wynika, że siara bardzo dobrze służy 7 lub 8 na 10 pacjentów z nadwrażliwością na nabiał.
Źródła:
https://draxe.com/leaky-gut-supplements
Leave A Reply