Olej kokosowy najzdrowszy olej na ziemi
Kilka dni temu przeczytałam książkę Bruca Fifa „Cud oleju kokosowego”. Kupiłam ją jakieś 3 lata temu przekartkowałam i książka przeleżała spory okres na półce. Wróciłam do niej, ponieważ dość mocno ostatnio zgłębiam temat nowotworów, a olej kokosowy jest olejem polecanym wg Fifa na wszystko.
W książce znajdziemy mnóstwo informacji na temat oleju kokosowego i pokarmów z kokosa, znajdziemy również historie ludzi, którym jedzenie oleju kokosowego pomogło na najróżniejsze choroby.
Olej kokosowy zawiera 92% tłuszczu nasyconego, więcej niż jakikolwiek inny olej , w tym tłuszcz wołowy i smalec.
Większość tłuszczów w naszym jedzeniu jeżeli nie wykorzysta się ich w postaci źródła energii jest magazynowana w ciałach jako tkanka tłuszczowa. Olej kokosowy, który składa się głównie ze średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zupełnie inaczej wpływa na ciało, niż ten który złożony jest z typowych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych jak w olejach roślinnych i mięsnych.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym rozpadają się i są wytwarzane głównie do wytwarzania energii. Dlatego rzadko kiedy przekształcają się w tkankę tłuszczową czy złogi w tętnicach. Te kwasy wytwarzają ENERGIĘ, a nie TŁUSZCZ.
Nie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i pomagają chronić przed chorobami serca.
Olej kokosowy jest wysoko odżywczym pokarmem o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybicznych i przeciwpierwotniakowych.
Zaletą tłuszczów nasyconych jest niewątpliwie to, że nie mają w swojej budowie słabych połączeń, które się łatwo rozpadają i tworzą wolne rodniki. Tłuszcze nasycone można wystawiać na ciepło, światło i tlen, a one i tak nie zostaną poddane w znacznym stopniu utlenieniu czy tworzeniu się rodników. Z tego powodów lepiej jest je wykorzystywać do przygotowywania jedzenia zwłaszcza jeśli ma być ono ugotowane i przechowywane przez jakiś czas.
Dr Mercola przy insulinooporności poleca właśnie spożywanie oleju kokosowego, który korzystnie wpływa na skoki insuliny, uspokaja uporczywy głód i nie powoduje tycia.
Jeżeli dopada Cię wieczorny głód, spożyj łyżkę oleju kokosowego, to samo dotyczy gdy w pracy czy innym miejscu dosięga Cię znużenie i uczucie senności lub chcesz mieć więcej energii na cały dzień wypróbuj łyżkę oleju kokosowego zamiast kawy i dodawaj olej kokosowy do swoich posiłków. Zastrzyk energii, który uzyskujesz z oleju kokosowego nie jest jak „kop”, który daje ci kofeina ; jest bardziej subtelny , ale ma dłuższe i zdrowsze działanie.
Kiedy zjesz posiłek zawierający olej kokosowy, twoja przemiana materii zwiększy się i pozostanie taka przez co najmniej 24 godziny. Wówczas będziesz miał wyższy poziom energii i będziesz szybciej spalał kalorie. Jeżeli dołożysz do tego aktywność fizyczną i intensywny treninig jak HIIT 2x w tygodniu możesz być pewien że waga pójdzie w dół.
Na rynku możemy znaleźć 2 rodzaje oleju: dziewiczy i rafinowany. Różnica między nimi jest dość istotna, ponieważ olej rafinowany składa się niemal całkowicie z dwóch kwasów tłuszczowych ma średnio 75% kwasu kaprylowego i 25% kwasu kaprynowego, zawiera małe ilości kwasu laurynowego który jest prawdopodobnie najważniejszym średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym lub nie zawiera go wcale.
Olej kokosowy dziewiczy składa się z 48% kwasu laurynowego, w 7% kwasu kaprynowego i w 8 % kwasu kaprylowego i 0,5% kwasu kapronowego inne kwasy to kwas mirystynowy i kwas palmitynowy. Kwas kaprylowy i kaprynowy charakteryzują się właściwościami antydrobnoustrojowymi i nie mają niepożądanych bądź szkodliwych efektów ubocznych, kwas laurynowy wykazuje największą aktywność antywirusową.
Kwas laurynowy występuje w 3% w maśle i w mleku.
W 1 łyżce zasuszonego poszatkowanego kokosa znajduje się 2 gramy kwasu laurynowego
W 1 łyżka oleju kokosowego zawiera 7 gram kwasu laurynowego
Mikroorganizmy zabijane przez kwas laurynowy:
wirusy: HIV, odry, opryszczki,herpeswirus, mięśniaka, syncytialny, limfotropowy, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej, visna, cytomegalii, Epsteina-Barr, grypy, leukemii, pneumowirus, zapalenia wątroby typu C
bakterie: listeria monocytogenes, helicobakter pytoli, hemophilus influenzae, chlamydia pneumonoae, gronkowiec złocisty, paciorkowiec bezmleczności, paciorgofce A,B,F,G, organizmy gram-ujemne ( jeśli wcześnie poda się chelaty), organizmy gram-dodatnie
Od zawsze miałam problem z doborem tłuszczu do gotowania i smażenia, smażę rzadko w niskiej temperaturze. W kuchni u mnie gości oliwa z oliwek extra virgin oraz olej kokosowy także dziewiczy i masło klarowane, czasem olej lniany 10 stopniowy i tyle.
Wiem, że do smażenia sporo ludzi zdrowo odżywiających, poleca olej kokosowy dziewiczy czyli nie przetworzony/nierafinowany. Jeżeli komuś przeszkadza posmak kokosu stosuje oliwę z oliwek dziewiczą, ale to podobno nie jest dobry wybór.
Od dr Fifa dowiedziałam się, iż nawet olej rafinowany/przetworzony/bezsmakowy/bezzapachowy, bo tak się go nazywa jest olejem wartościowym i jeżeli obrabiasz produkty w temperaturze do 180 stopni Celcjusza oraz nie lubisz smaku kokosa, zastosuj właśnie taki olej, ponieważ jest zdrowszy od innych olejów. Można użyć też masła klarowanego ale olej kokosowy jest zdrowszy i bogatszy pod względem odżywczym.
Minusem jest to, że olej oczyszczony/ rafinowany nie posiada kwasu laurynowego tego najwartościowszego, który zwalcza candidę i inne złe bakterie czy drobnoustroje.
Olej kokosowy działa dobroczynnie i leczniczo gdy jest spożywany w ilości 3 i 1/2 łyżki dziennie w formie oleju dziewiczego czyli extra virgin. To sporo i dla niektórych osób nie do przejścia, dlatego Fife zaleca suplementację pod postacią np żelowych kapsułek. Jeżeli zdecydujesz się na olej kokosowy dziewiczy możesz 2-3 łyżki zmiksować z sokiem pomarańczowym. Dr Fife przy np infekcjach bakteryjnych zaleca picie soku pomarańczowego zmieszanego z 2-3 łyżkami oleju kokosowego extra virgin do każdego posiłku. Infekcja przechodzi po 2-3 dniach. Można by podsumować że należy wtedy spożyć ponad 9-15 łyżek oleju dziennie.
Olej kokosowy możemy jeść ze słoika lub dodawać do lekko ciepłych potraw warzywnych lub węglowodanowych, czy białkowych.
Candida drożdżyca
W obecnych czasach mamy zalew przetworzonego jedzenia, bogatego w rafinowany cukier, mąkę białą, tłuszcze rafinowane. Spożywanie takich produktów prowadzi do przerostu grzyba zwanego Candida , przerost prowadzi do różnych chorób ukrytych bądź przewlekłych.
Sygnały związane z ogólnoustrojowymi infekcjami powodowanymi przez Candidę:
Ogólne: zmęczenie, ból głowy, problemy trawienne, bóle stawów , przygnębienie, utrata pamięci, drażliwość, alergie
Kobiece: ciągłe zapalenie pochwy, nieregularne miesiączki, powracające problemy z pęcherzem
Męskie: ciągła lub powracająca grzybica ciała lub stóp, zapalenie gruczołu krokowego, impotencja
Dziecięce: infekcje ucha, nadmierna aktywność, problemy z zachowaniem i z uczeniem się
Łuszczyca oraz łupież to również forma infekcji grzybicznej.
Grzybiczną infekcję skóry można zwalczyć stosując odrobinę oleju kokosowego z odrobiną oleju z witaminą E poprzez zmieszanie tych dwóch specyfików.
Kwas kaprylowy stosowany jest jako suplement w walce z grzybicą lub jest częścią składową preparatów na Candidę. Należy także pamiętać, że w walce z grzybicą ważna jest także dieta.
Pasożyty , wszy
Kokos można stosować do pozbywania się robaków w jelitach. W Indiach wykorzystuje się go do usuwania tasiemców i wciera się go w skórę głowy, celem usunięcia gnid. Karmienie zwierząt zmielonym kokosem powoduje wydalenie jelitowych pasożytów. Olej kokosowy chroni przed pasożytami. Można zmielić wiórki kokosowe z olejem kokosowym, zrobić kulki włożyć do zamrażarki. Podawać np psu.
Można w takiej formie podać dziecku , ale wiadomo dzieci są kapryśne. Ja stosuje do kuracji przeciwpasożytniczej mieszankę ziół w kroplach piołun, czarny orzech i goździki.
Tarczyca
Wykorzystywanie rafinowanego oleju roślinnego sprzyja tyciu, nie tylko ze względu na zawartość kaloryczną , ale też na szkodliwy wpływ na tarczycę- gruczoł który kontroluje przemianę materii. Wielonasycone oleje roślinne obniżają aktywność tarczycy. Wg dr Raya Peata , endykronologa, który specjalizuje się w badaniu hormonów, nasycone oleje blokują wydzielanie hormonu tarczycy, jego ruch w krążeniu i odpowiedź tkanek na hormon. Kiedy hormony tarczycy są niesprawne metabolizm zwalnia. Gdybyś chciał schudnąć lepiej jeść smalec, ponieważ nie zakłóca on funkcji tarczycy niż wielonasycone oleje.
Skóra i włosy
Olej kokosowy to idealna maść, przynosząca ulgę suchej szorstkiej i pomarszczonej skórze.
Objawem starzenia się skóry są plamy wątrobiane czy starcze, plamy brązowe piegowate. To objaw pogorszenia się stanu lipidów (tłuszczów) w naszej skórze, do czego przyczyniają się wolne rodniki. Plamy te tworzą się także nie tylko na skórze, ale również wewnątrz organizmu: jelitach, płucach, nerkach , mózgu.
Im więcej masz ich na skórze tym więcej masz ich wewnątrz ciała. Wszystkie dotknięte tkanki można określić jako uszkodzone. Jeśli dzieje się to w jelicie, może to wpłynąć na proces trawienia i wchłaniania substancji odżywczych, jeśli w mózgu, wpłynie to na zdolności mentalne.
Skóra działa jak okno przez które możemy zobaczyć wnętrze organizmu. To jak wyglądamy odzwierciedla nasz stan wnętrza. Komórki nie są w stanie pozbyć się pigmentu. Możesz w naturalny sposób powstrzymać ten proces, a nawet go zredukować używając oleju kokosowego w swojej diecie i do pielęgnacji skóry.
Znane są także przypadki znikania zmian przedrakowych na skórze poprzez codzienne stosowanie oleju kokosowego na chorą skórę. Olej kokosowy pomaga w procesie gojenia się skóry i jej regeneracji. Olej kokosowy przyniesie najwięcej korzyści gdy będzie stosowany długotrwale.
Dr Fife porusza także sprawę wyjaławiania skóry poprzez częste jej mycie, chodzi o prysznic i kąpiel oraz nagminne stosowanie do tego chemicznych substancji myjących. Po takim prysznicu czy kąpieli skórze brak warstwy ochronnej oleju i kwasu, co z czasem może doprowadzić do wysypek, alergii czy egzem. Poleca po kąpieli wetrzeć w skórę odrobinę oleju kokosowego virgin. Podkreśla trochę, bo ta odrobina zapewni warstwę ochronną (antydrobnoustrojową i kwaśną barierę)- probiotyczną skórze i całkowicie się wchłonie, pozostawiając skórę nawilżoną. Jeżeli zastosujemy za dużo oleju, skóra będzie miała tłusta powłokę i reszta oleju wchłonie się w ubranie. Taki zabieg jest także wskazany dla niemowląt i małych dzieci.
To samo dotyczy leczenia egzem wysypek czy ciemieniuchy u dzieci i niemowląt, można zastosować wcieranie samego oleju kokosowego dziewiczego w chorą skórę lub dodać kilka kropel olejku eterycznego np z zielonej herbaty/ lawendy/mięty.
więcej o zastosowaniu oleju kokosowego
Olej kokosowy stanowi wspaniała odżywkę do włosów zniszczonych zabiegami farbowania, prostowania ale nie każdy włos go polubi. Niekiedy włosy po nim są bardzo tłuste i nawet szampon sobie z nimi nie radzi. Wystarczy posmarować olejem kokosowym włosy i pozostawić na minimum 15 minut lub dłużej.
Kolejną korzyścią oleju kokosowego jest zwalczanie nim łupieżu, przy stosowaniu agresywnych chemiczne szamponów naruszona zostaje warstwa lipidowa skóry włosów. Aby warstwę przywrócić, należy przed umyciem delikatnym szamponem nałożyć na skórę głowy olej kokosowy.
Olej kokosowy likwiduje narośla, przebarwienia, plamy wątrobiane, przyśpiesza gojenie oparzeń , skaleczeń, ugryzień przez owada i innych obrażeń. Goji również powstałe po porodzie rozstępy. Przyszła matka powinna systematycznie go wmasowywać w brzuch , po porodzie powinno się kontynuować , aż rozstępy zniknął.
Olej kokosowy możemy mieszać z olejkami i ziołami otrzymując lecznicze maści. Mieszając go z sokiem z surowego czosnku pomaga zwalczać nawet oporne infekcje skórne. Taka mikstura zwana jest balsamem GOOT i może zwalczyć grzybicę i brodawki stóp, które po 10 dniach po prostu się złuszczają. Samodzielnie zrobiony balsam należy trzymać w lodówce do 30 dni.
Olej kokosowy zastosowany na skórę pomaga chronić przed oparzeniami słonecznymi. A w przypadku poparzenia skóry przyśpiesza jej gojenie.
Przy skaleczeniach ranę przepłucz wodą utlenioną następnie połóż odrobinę oleju kokosowego.
Ciąża, matka , niemowlę
Olej kokosowy dodawany do odżywek do karmienia wcześniaków przyczynia się do wzrostu fizycznego dzieci tzn do przybierania na wadze i lepszego rozwoju.
Mleko matki zawiera także kwas laurynowy odpowiedzialny za ochronę niemowlęcia przed infekcjami, poprawia wchłanianie substancji odżywczych , reguluje poziom cukru we krwi, oraz pomaga w trawieniu.
Na rynku istnieją mieszanki mleczne dla niemowląt z olejem kokosowym, niestety w mieszankach tych jest olej rafinowany czyli pozbawiany kwasu laurynowego. Taki olej posiada głównie kwas kaprylowy i kaprynowy, które mają właściwości bakteriobójcze i ochronne ale nie tak jak kwas laurynowy.
Ważna jest także kwestia diety przyszłej czy obecnej matki. Jeśli kobieta nie spożywa wystarczająco dużo substancji odżywczych jej mleko jest ubogie w nie. Znaczna część tłuszczu nasyconego w ludzkim mleku może mieć postać średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. niestety wiele matek wytwarza ich za mało, wtedy niemowlę może mieć niedobory substancji odżywczych i stać się podatne na choroby.
Poziom antydrobnoustrojowych kwasów tłuszczowych może być bardzo niski 3-4 % , ale kiedy karmiąca matka spożywa produkty kokosowe ( wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy itp) poziom średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jej mleku zwiększa się.
Przykładowo zjedzenie 40g oleju kokosowego nierafinowanego czyli ok 3 łyżek stołowych w jednym posiłku może po 14 godzinach chwilowo zwiększyć ilość kwasu laurynowego w mleku karmiącej matki z 3,9 do 9,6 %.
Przyszła mama powinna zacząć przygotowania jeszcze przed narodzinami dziecka. Ciężarne kobiety magazynują tłuszcz, by wykorzystać go później przy wytwarzaniu swojego mleka. Jeżeli będziesz spożywała spore ilości pokarmów z kokosa możesz mieć nawet 18 % nasyconych kwasów tłuszczowych w swoim mleku w postaci kwasu laurynowego i kaprynowego. Dla porównania jeżeli przyszła matka produktów z kokosa nie spożywała i nie spożywa dalej, to w jej mleku może znaleźć się 3% kwasu laurynowego i 1% kaprynowego.
Osteoporoza
Przyswajanie wapnia i magnezu oraz aminokwasów zwiększa się gdy małym dzieciom podaje się do jedzenia olej kokosowy. Wykorzystuje się go również do poprawy wchłaniania i utrzymania właściwego poziomu magnezu i wapnia, u ludzi którzy mają ich niedobór np osobom chorym.
Olej kokosowy podaje się także dzieciom chorującym na krzywicę.
Dr n.med. John Lee twierdzi, iż powodem dla którego starzejące się kobiety chorują na osteoporozę jest taki, że następuje zaburzenie równowagi hormonalnej pomiędzy ilościowym stosunkiem progesteronu i estrogenu. Estrogeny środowiskowe z mięs,a mleka, pestycydów, opakowań pc,v obniżają poziom naturalnego progesteronu. Substancje pregnenolonowwe znajdujące się w kokosie mogą wspierać utrzymanie równowagi hormonalnej i działać na rzecz zdrowych kości.
Znam osobiście przypadek kobiety , która codziennie jadła 3 łyżki oleju kokosowego virgin i pozbyła się bolesności piersi, uderzeń gorąca oraz bolesnych miesiączek.
Inne
Osoby, którym wycięto pęcherzyk żółciowy lub które mają problemy z trawieniem tłuszczów mogą czerpać znaczne korzyści ze spożywania oleju kokosowego.
Zespół przewlekłego zmęczenia- infekcje spowodowane przez pierwotniaka giardia dają objawy często diagnozowane jako zespół przewlekłego zmęczenia. Podanie nieodpowiedniego leku może pogorszyć samopoczucie. Dlatego rozwiązaniem może okazać się stosowanie oleju kokosowego . Zawarte w nim kwasy tłuszczowe mogą zabić opryszczkę, wirus Epsteina-Barra, grzyby candida, pierwotniaka giardia oraz mnóstwo innych roznoszących infekcję organizmów, z których każdy może przyczynić się do przewlekłego zmęczenia.
HIV Na przestrzeni lat wiele osób zakażonych wirusem HIV donosiło o spadku w ich wirusowym ładunku (ilość wirusów we krwi) oraz poprawie ogólnego stanu zdrowia po jedzeniu kokosa i piciu mleczka kokosowego. Niektórzy twierdzili, że w ciągu zaledwie kilku tygodni ich ładunek wirusowy zmniejszył się do poziomu niewykrywalności. Osoby te także czuły się dużo lepiej oraz przybierały na wadze.
Nowotwory
Jest sporo dowodów na to iż nowotwory są powodowane przez wirusy i niekorzystne bakterie, spożywanie oleju kokosowego może je wyeliminować. Dr Fife w swojej książce przytacza przypadek kobiety która od 20 lat chorowała na torbiele jajnikowe zaczęła przyjmować suplement z oleju kokosowego, w ciągu miesiąca torbiel zaczęła się kurczyć , aż w końcu zniknęła. Poprzez spożywanie pokarmów z kokosa w stanie naturalnym można poprawić wydajność swojego układu odpornościowego. Należy także pamiętać, iż przy nowotworach należy także pamiętać o zadbanie o zdrową dietę, regularne ćwiczenia i zmniejszenie stresu. Olej kokosowy może wspierać walkę z nowotworem.
Ile spożywać oleju kokosowego?
Przeciętnej budowy dorosły potrzebowałby 3 1/2 łyżki stołowej (50 gramów) oleju kokosowego dziennie, co równa się proporcji średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych , które otrzymuje karmione dziecko. Tą samą ilość można otrzymać z mniej więcej 1 szklanki mleczka kokosowego lub około 200 gramów surowego kokosa ok połowy z całości kokosa. Badania wykazują, iż im więcej spożywamy pokarmów z kokosa, tym bardziej jesteśmy chronieni przed infekcjami lub zwalczamy infekcje.
3 1/2 łyżki stołowej czystego oleju kokosowego = ok 200g świeżego miąższu kokosa (ok połowy kokosa) = 2 3/4 szklanki suszonego poszatkowanego kokosa = 0,3 l mleczka kokosowego
Badania wykazują, iż kokos nie jest toksyczny jednak jakie ilości są dopuszczalne ciężko powiedzieć:) Niektóre społeczności wyspiarskie spożywają aż 10 łyżek dziennie kokosa i cieszą się wspaniałym zdrowiem.
W przypadku osób ważących 68 kg wskazane jest spożycie 5 łyżek stołowych ( przelicznik sugerowany to co najmniej 1 g na każdy kg wagi ciała jest wartością bezpieczną). Osoba ważąca 90kg – 6,5 łyżki stołowej oleju kokosowego.
Dr Fife zaleca osobom dorosłym 2-4 łyżek stołowych oleju kokosowego dziennie. Formy stosowania to dodawanie do potraw gotowanych, stosowanie jako suplementu oraz przyjmowanie go na skórę.
Przy smażeniu temperatura powinna być niższa niż 176 stopni Celcjusza, powyżej zaczyna się dymić.
Olej kokosowy można stosować na chleb zamiast masła. Do sałatek można mieszać go z oliwą z oliwek i dodawać do sałatki
Można też mieszać mleczko kokosowe z sokiem pomarańczowym 2-4 łyżek stołowych mleczka kokosowego z 1 szklanką soku pomarańczowego.
Co zrobić gdy dopadnie cię choroba.
Chociaż nie ma standardowych wytycznych dotyczących dawki , jaką należy zażyć przy chorobie, dr Fife zaleca 4-8 łyżek stołowych dziennie do momentu, aż poczujesz się lepiej. Dawkę należy rozłożyć na cały dzień. Osoba tęga potrzebuje więcej oleju niż drobna. Można go pić prosto z łyżeczki lub mieszać z jedzeniem. Należy także pamiętać o witaminie C. Kiedy już dojdziesz do siebie , nadal zażywaj ok 3 1/2 łyżki stołowej oleju kokosowego dziennie dla ochrony zdrowia.
Jeśli ktoś jest bardzo chory i wymiotuje, być może nie da się przyjmować oleju kokosowego doustnie . W takim przypadku olej można wmasować w skórę. Można wmasować około 1 łyżki stołowej oleju w całe ciało dwa lub trzy raz dziennie. Najlepiej w miejsce lub niedaleko miejsca najbardziej zainfekowanej części ciała. Na ból gardła wmasuj wokół szyi; w przypadku infekcji klatki piersiowej czy płuc , nałóż olej na klatkę piersiową i plecy.
Można też przyjmować olej pod postacią suplementu np Lauricidinu cena 195-199zł
http://www.lauricidin.pl
Lauricidin, suplement diety, jest oryginalnym Monolaurinem odkrytym przez założyciela Med-Chem Labs, Inc Dr. Jona J. Kabarę, PhD w 1966. Monolaurin jest wysoce oczyszczonym lipidem/kwasem laurynowym/ pozyskanym z oleju kokosowego. Zawartość: mini-granulki, masa netto- 227g Składniki: Monolaurin Kraj pochodzenia:USA Zalecane dawkowanie: Nie żuć. Łatwym sposobem zażywania jest umieścić mini-granulki w ustach i popić chłodną wodą lub sokiem. Zażywać od 1/4 – 1 łyżeczki dwa – trzy razy dziennie z jedzeniem. Monolaurin może pomóc w: – wzmocnieniu systemu immunologicznego – utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej w układzie pokarmowym -utrzymaniu zdrowego poziomu drożdżaków Ten produkt nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
lub firma Swanson posiada olej kokosowy w kapsułkach virgin o wiele tańszy
Składniki:
Wartość odżywcza-1 kapsułka-% realizacji dziennego zapotrzebowania RDA
Kalorie-10kcal/43kJ-*
Tłuszcze ogółem-1000mg-*
Olej z kokosa (owoc)-1000mg
kwas laurynowy-400-560mg
kwas mirystynowy-160-210mg
kwas palmitowy-60-110mg
kwas oleinowy-40-90mg
kwas stearynowy-10-40mg
kwas linolowy-10-20mg
kwas linolenowy<5mg
Wybór należy do Ciebie:)
Żródła
„Cud oleju kokosowego” Bruce Fife
Leave A Reply