Anemia, określana również jako niedokrwistość, występuje, gdy twoja krew ma niższą niż normalnie liczbę czerwonych krwinek lub jeśli twoje czerwone krwinki nie mają wystarczającej ilości hemoglobiny. Ponieważ skutkiem ubocznym anemii jest niski przepływ tlenu, objawy niedokrwistości zazwyczaj obejmują osłabienie mięśni, trwające zmęczenie lub letarg, mgłę mózgu, a czasem zmiany nastroju.
Ciężka anemia lub anemia niedokrwienna mogą również powodować komplikacje, w tym uszkodzenie serca, mózgu i innych narządów, zgodnie z National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI). Chociaż jest to rzadkie, anemia, która pozostaje nieleczona, może nawet stać się śmiertelna. Biorąc pod uwagę powagę niedokrwistości i jej powszechność wśród niektórych grup wiekowych – zwłaszcza kobiet w wieku rozrodczym lub dorosłych z istniejącymi schorzeniami wieku powyżej 65 lat – konieczne jest, aby nauczyć się rozpoznawać objawy niedokrwistości u siebie lub swoich bliskich.
Poniżej dowiesz się o najczęstszych objawach niedokrwistości, a także o najlepszych sposobach leczenia tych objawów i zmniejszenia czynników ryzyka anemii, takich jak niedobór żelaza lub dieta wysokoprzetworzona.
Co to jest niedokrwistość?
Niedokrwistość jest „stanem charakteryzującym się niedoborem czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi.”
Hemoglobina jest białkiem bogatym w żelazo, które nadaje twoją krwi czerwony kolor. Pomaga komórkom dostarczać tlen z płuc do reszty ciała. Jeśli masz niedokrwistość, twoje ciało po prostu nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi bogatej w tlen, pozostawiając cię zmęczoną i słabą. Czerwone krwinki zawierają hemoglobinę. Są również ważne dla odporności, w tym zwalczania infekcji, a także krzepnięcia krwi i zapobiegania zbyt dużemu krwawieniu.
Niedokrwistość jest ściśle związana z niedoborem żelaza. Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) niedobór żelaza jest najczęstszym niedoborem żywieniowym w USA. Żelazo pomaga w produkcji hemoglobiny, dlatego też CDC szacuje, że prawie 10 procent kobiet cierpi na niedobór żelaza. Jest to alarmujące, biorąc pod uwagę podstawowe role, jakie odgrywa żelazo, w tym ułatwiając dystrybucję tlenu.
Twój organizm potrzebuje żelaza, aby wykonywać wiele funkcji przez cały dzień. Jednak wielu ludzi żyje z niskim poziomem żelaza z powodu takich czynników, jak utrata krwi u kobiet (np. z powodu miesiączki), zła dieta lub niezdolność do wchłonięcia wystarczającej ilości żelaza z pożywienia.
Często występujące objawy niedokrwistości.
Bez wystarczającej ilości czerwonych krwinek przenoszących tlen w organizmie nie można transportować odpowiednich ilości tlenu do mózgu, tkanek, mięśni i komórek. Poczucie „wyczerpania” i zmęczenia jest dość powszechne u wielu osób dorosłych, z powodu powodów złożonych. Mogą to być stres, brak snu, walka z wirusem i napięty harmonogram pracy. Dlatego też, jeśli chodzi o to, czy należy zbadać niedokrwistość, ważne jest, aby zrozumieć, jak zazwyczaj objawiają się objawy niedokrwistości i co sprawia, że różnią się one od zwykłego wyczerpania z powodu okoliczności życiowych.
Oto niektóre z najczęstszych objawów niedokrwistości, których doświadczają dorośli:
Zmęczenie
Osłabienie
Blada skóra
Szybkie lub nieregularne bicie serca
Zadyszka, trudności w oddychaniu, niska wytrzymałość i zmniejszona wytrzymałość
Bóle w klatce piersiowej
Zawroty głowy lub utrata stabilności
Problemy poznawcze, np mgła mózgowa,
Trudności z koncentracją i problemy z wykonywaniem pracy
Zimne dłonie i stopy lub inne oznaki zmian temperatury ciała
Bóle głowy
Należy również pamiętać, że początkowo niedokrwistość może być tak łagodna, że często pozostaje niezauważona przez pewien okres, czasem nawet przez lata. Jednak objawy anemii zazwyczaj pogarszają się wraz z postępem choroby, szczególnie jeśli przyczyną problemu jest więcej niż jeden czynnik ryzyka.
Możesz dowiedzieć się, czy masz niski poziom krwinek czerwonych, wykonując test hematokrytowy wraz z testem hemoglobiny. Możesz też sprawdzić poziom ferrytyny.
Czynniki i przyczyny związane z anemią
Istnieją trzy główne przyczyny, powodujące niedokrwistość :
Nie produkujesz wystarczającej liczby czerwonych krwinek.
Tracisz zbyt dużo krwi z powodu kontuzji, menstruacji lub innych okoliczności, które powodują krwawienie.
Twoje ciało niszczy czerwone krwinki, które masz na skutek zmian w twoim układzie odpornościowym.
Czynniki ryzyka i związane z niedokrwistością obejmują:
Niedobór żelaza lub witaminy B12. Może się tak zdarzyć, jeśli nie jesz wystarczająco dużo ogólnie, stosujesz restrykcyjną dietę, lub jesteś wegetarianinem / weganinem, który unika produktów zwierzęcych (są one dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B). Twoje ciało potrzebuje odpowiedniej ilości żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego i innych składników odżywczych z pożywienia, które jesz, aby wytworzyć zdrowe ilości hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Bycie kobietą, ponieważ u kobiet częściej rozwija się anemia niż u mężczyzn
Osoby z niedokrwistością złośliwą, otrzymują one wystarczającą ilość witaminy B12, ale nie są w stanie odpowiednio metabolizować ani ani przyswajać. Z tego powodu ich ciała wciąż nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości hemoglobiny.
Starszy wiek. Badania pokazują, że osoby w wieku powyżej 65 lat częściej chorują na anemię.
Ciąża może również zwiększać ryzyko niedokrwistości.
Candida, która może zmienić sposób wchłaniania składników odżywczych, w tym witamin z grupy B.
Inne stany, w tym choroba autoimmunologiczna (jak na przykład toczeń), HIV / AIDS, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba nerek lub nowotwory mogą powodować anemię. Jeśli masz problemy z nerkami i niedokrwistością, twoja erytropoetyna – glikoproteina kontrolująca wytwarzanie czerwonych krwinek może być wyłączona. Jeśli nerki nie produkują jej w wystarczającej ilości, może przyczynić się do anemii.
Problemy z trawieniem, które zakłócają wchłanianie składników odżywczych, takie jak choroba zapalna jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzody.
Częste przyjmowanie dostępnych bez recepty środków przeciwbólowych, zwłaszcza aspiryny, które blokują niektóre składniki odżywcze.
Czasami niedokrwistość jest genetycznie dziedziczona, a zatem jest mniej prawdopodobne, że jest spowodowana czynnikami związanymi ze stylem życia lub dietą. Należą do nich niedokrwistość aplastyczna (Twój organizm nie wytwarza wystarczającej liczby czerwonych krwinek), choroby szpiku kostnego, takie jak białaczka i mielofibrosis, niedokrwistość hemolityczna (czerwone krwinki są niszczone szybciej niż może je zastąpić szpik kostny) lub anemia sierpowata (wadliwa postać hemoglobiny, która produkuje czerwone krwinki, których nie można użyć i powoduje przedwczesne obumieranie komórek krwi). Zaburzenie genetyczne zwane niedoborem G6PD może również przyczyniać się do anemii.
Talasemia jest kolejnym stanem, który może prowadzić do anemii. To dziedziczne zaburzenie krwi, produkowanie mniejszej liczby czerwonych krwinek i mniej hemoglobiny w organizmie niż normalnie, co może powodować anemię.
Jak Twoja dieta wpływa na anemię.
Oprócz uzyskania wystarczającej ilości żelaza i witamin z grupy B (więcej na ten temat poniżej), co jest jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić, aby przezwyciężyć anemię. Jak najszybciej usuń przetworzone i niezdrowe produkty z diety. Spożywanie dużej ilości pustych kalorii – takich jak przetworzone i niezdrowe jedzenie, na przykład takie rafinowane ziarna, fast food, syntetyczne składniki lub nadmiar cukru – może przyczynić się do niedoborów niezbędnych składników odżywczych, zmęczenia, przyrostu masy ciała, osłabienia, a także zapalnej choroby jelit lub candidy.
Candida jest chorobą, która powoduje wysoki poziom drożdży, powodując proliferację i zaburzając prawidłowy bilans pH i śluzówkę przewodu pokarmowego. To powoduje zmiany w sposobie wchłaniania składników odżywczych. Często problemy trawienne, takie jak IBD lub candida i anemia, są ze sobą powiązane, szczególnie u kobiet. Jeśli kiedykolwiek zauważysz biały kolor na języku lub w tylnej części gardła, są to objawy candida.
test na Candida
Candida ( drożdżyca) cz 1 – Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.
Candida ( drożdżyca) cz 1 – Co to jest i jak wpływa na organizm. Test śliny.
Wraz z problemami trawiennymi, chronicznym zmęczeniem, mgłą mózgową, candida jest często pomijana i IBD. IBD (nieswoiste zapalenie jelit) lub przerost candida może powodować brak skupienia, słabą koordynację fizyczną, trudności w koncentracji i słabą pamięć, podobnie jak anemia.
W celu przezwyciężenia Candida i powiązanych problemów trawiennych, zazwyczaj bardzo pomocne jest wyeliminowanie prawie wszystkich przetworzonych cukrów i ziaren przynajmniej przez pewien okres czasu. Innymi słowy, próba „diety eliminacyjnej” może znacznie pomóc w kontrolowaniu objawów.
Jeśli jesz dużo słodkich pokarmów, makaronów, pieczywa, płatków zbożowych lub produkty rafinowane z ziaren do tego słodzone, takie jedzenie będzie karmić drożdże w twoim przewodzie pokarmowym. Może to blokować wchłanianie żelaza i pogarszać anemię, tak więc poprawa jakości diety jest kluczem do wyzdrowienia. Polecam zastąpienie tych problematycznych, o niskiej wartości odżywczej żywności rzeczami takimi jak świeże warzywa, chude białka i zdrowe tłuszcze. Pomoże to przywrócić zdrowie układu trawiennego / jelitowego, a także zapewni niezbędne składniki odżywcze, w tym żelazo.
dieta przy Candidzie
Candida (drożdżyca) cz 3 – Dieta przeciw drożdżakom (co jeść, czego unikać , suplementy)
Candida (drożdżyca) cz 3 – Dieta przeciw drożdzakom (co jeść, czego unikać , suplementy)
Oto najgorsze pokarmy przy anemii, których należy unikać:
Cukier / słodziki
Przetworzone ziarna
Czekolada. Czekolada zawiera substancję, która usuwa żelazo z twojego ciała, więc najlepiej go unikać, gdy próbujesz zwiększyć poziom żelaza.
Otręby,zboża zawierają dużo nierozpuszczalnego błonnika, który zatrzymuje i usuwa żelazo podczas trawienia.
Konwencjonalne produkty nabiałowe. Wapń wiąże się z żelazem w żywności i może prowadzić do złego wchłaniania.
Soda. Soda ma wysoką zawartość cukru i słabe składniki odżywcze i blokuje wchłanianie żelaza.
Kawa i czarna herbata. Nadmierne spożycie kawy może blokować wchłanianie żelaza, dlatego zmniejsz ją do nie więcej niż jednej filiżanki dziennie.
5 Naturalnych sposobów leczenia objawów niedokrwistości
Odżyw swoją śledzionę
Użyj probiotyków dla zdrowia jelita
Spożywaj pokarmy bogate w żelazo
Redukuj stres
Rozważ podjęcie suplementów
1. Odżyw swoją śledzionę
Twoja śledziona jest organem odpowiedzialnym za produkcję czerwonych krwinek, a także utrzymywanie płynów w twoim systemie. Jeśli twoja śledziona nie jest zdrowa, jest to jeden z pierwszych czynników, które wywołają anemię.
Istnieją specyficzne pokarmy, które pomogą odżywić twoją śledzionę, pomagając w naturalny sposób przezwyciężyć objawy niedokrwistości. Ta pierwsza grupa żywności to dyniowate, w szczególności dynia, kabaczek żołędziowy, dynia piżmowa, dynia makaronowa i te jaskrawo pomarańczowe potrawy. Staraj się zjadać jedną lub dwie porcje dyniowatych w swojej codziennej diecie. Możesz ją upiec, możesz zrobić zupę.
Inną grupą żywności, która jest bardzo ważna dla odżywiania śledziony i produkcji krwinek czerwonych są zielone warzywa liściaste, takie jak bogate w składniki odżywcze: szpinak, jarmuż i boćwina. Zjadanie jednej porcji dziennie, w postaci np sałatki lub smażonego szpinaku, jest również bardzo odżywcze dla twojej śledziony.
Gorzkie pokarmy są świetne dla śledziony, w szczególności warzywa, takie jak sałata rzymska i sałatka z rukoli. Możesz nawet spożywać gorzkie zioła przed posiłkiem jako dodatek.
2. Użyj probiotyków dla zdrowego jelita
Krok drugi, który pomoże ci naturalnie przezwyciężyć objawy niedokrwistości, to zwiększyć zdrowie jelit za pomocą probiotyków. Zdrowie jelit ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych. Zasada nie brzmi: „Jesteś tym, co jesz”. Przeciwnie, jest tym: „Jesteś tym, co przyswajasz.” Jeśli nie trawisz prawidłowo, wchłaniasz i przyswajasz składniki odżywcze niewłaściwie, a tym samym nie wchłaniasz żelaza.
Mimo przyjmowania żelaza w postaci suplementu, żelazo może nie być przyswajane. Powodem jest to, że ich układ trawienny nie jest zdrowy; prawdopodobnie cierpią na schorzenie zwane zespołem nieszczelnych jelit. Przeciekające jelita nie pozwalają na prawidłowe wchłanianie żelaza, a także niektórych innych witamin i minerałów, takich jak witamina B12, magnez i cynk.
Badania medyczne przeprowadzone na Uniwersytecie Stanforda wykazały, że gdy ktoś zażywa probiotyki, poziom witamin z grupy B wzrasta wraz z poziomem żelaza. Polecam dodanie do diety produktów bogatych w probiotyki, takich jak prawdziwy domowy jogurt, kefir z koziego mleka i kiszona kapusta. Przyjmowanie suplementu probiotycznego, zwykle 50 miliardów do 100 miliardów jednostek dziennie, z pewnością może wspomóc wchłanianie żelaza.
3. Spożywaj produkty bogate w żelazo
Następnym krokiem w pokonaniu objawów niedokrwistości jest spożywanie pokarmów bogatych w żelazo. Najbogatsze źródła żelaza z hemu (bardziej wchłanialna forma) w diecie to chude mięso i owoce morza. Do dietetycznych źródeł żelaza niehemowego należą orzechy, fasola, warzywa i wzbogacone produkty zbożowe. W Stanach Zjednoczonych około połowa żelaza w diecie pochodzi z chleba, produktów zbożowych i innych produktów zbożowych, ale zalecam skupienie się na zdrowszych opcjach, które są łatwiejsze do strawienia.
Niektóre z najlepszych produktów żelaza obejmują wątrobę wołową i wątrobę drobiową. Wątroba? Może wydawać ci się obrzydliwa, ale jeśli kupujesz organiczną wątrobę z kurczaka na lokalnym targu lub w sklepie ze zdrową żywnością, możesz umieścić ją w piekarniku z kurczakiem w równych proporcjach lub około jednej trzeciej wątróbki, dwie trzecie kurczaka.
Obejmują warzywa, takie jak marchew, seler, cebula i sól morska. Jest to idealny posiłek, który pomaga uzupełnić wątróbkę, ponieważ jest bardzo bogaty w żelazo. W przypadku innych produktów bogatych w żelazo, organiczne mięso od zwierząt karmionych trawą, takie jak wołowina, żubr i jagnię. Ponadto, spożywaj szpinak, jarmuż i boćwinę.
4. Zmniejsz stres
Jeśli jesteś emocjonalnie zestresowany i zmagasz się z przebaczeniem, gniewem lub masz chroniczne zmartwienia i niepokój, te rzeczy naprawdę wyczerpują twoją śledzionę i wątrobę. Tak więc, w ciągu tygodnia zaplanuj chwile relaksu. Dodatkowo, dużo śpij w nocy. Te rzeczy naprawdę pomogą naładować twój system i ciało i pomogą ci zredukować stres.
5. Rozważ przyjmowanie suplementów
Oprócz holistycznej zmiany opisanej powyżej, prawdopodobnie skorzystasz z suplementacji witaminą B, która zawiera foliany (nie kwas foliowy!), A także suplement żelaza, według NHLBI. Kolejna wskazówka dotycząca ryzyka związanego ze stresem i śledzioną: W medycynie chińskiej niedokrwistość jest bardzo ściśle powiązana ze śledzioną. A niektóre zioła rzeczywiście wspomagają śledzionę, szczególnie żeń-szeń. Żeń-szeń znany jest jako zioło adaptogenne obniżające poziom kortyzolu. Może pomóc Twojemu ciału lepiej radzić sobie ze stresem. Wreszcie, buraki pomagają uzdrowić układ krążenia i pomagają uzupełnić żelazo.
Dieta pomagająca zmniejszyć anemię
Nawet jeśli niedokrwistość jest tak powszechna, możliwe jest, że większość zdrowych osób bez poważnych chorób zapobiega anemii poprzez spożywanie zdrowej, nieprzetworzonej diety. Powyżej przeczytałeś o pokarmach, których należy unikać w celu opanowania objawów anemii, a także o candidzie.
Oto niektóre z najlepszych produktów, które należy uwzględnić w diecie, aby pokonać anemię:
Wątróbka: Wątroba jest bardzo bogata w żelazo i witaminę B12 oraz wiele innych ważnych minerałów. Jeśli nie jesteś w stanie skonsumować wątroby krowy, upewnij się, że jako alternatywę możesz spożywać ekologiczną wołowinę.
Drożdże piwowarskie: bogate w kwas foliowy, witaminę 12 i żelazo. Dodaj do płatków zbożowych, sałatki lub soku.
Pokarm o wysokiej zawartości witaminy C: Witamina C pomaga w absorpcji żelaza. Jeśli jesz żelazo (wołowinę), spróbuj podać źródło witaminy C w tym samym posiłku, takim jak pomidory, papryka lub truskawki.
Zielone warzywa liściaste: zapewniają znaczną ilość żelaza i kwasu foliowego. Surowy szpinak jest bogaty w kwas szczawiowy, który może zmniejszać wchłanianie żelaza; jednak sparowany szpinak ma mniejszą ilość tego kwasu. Inne zielone warzywa liściaste obejmują kapustę gotowaną na parze i brokuły.
Naturalne substancje słodzące (w niewielkich ilościach): Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, gdy musisz użyć słodzika, ale unikasz dodawania cukru, spróbuj czarnej melasy lub surowego miodu w małych ilościach (około jednej łyżki stołowej raz dziennie). Melasę można przyjmować w porcjach około jednej łyżki dziennie, ponieważ jest ona bardzo bogata w żelazo. Miejscowy miód lub stewia to dwie inne dobre opcje.
Środki ostrożności dotyczące niedokrwistości Objawy i leczenie
Chociaż możesz samodzielnie leczyć anemię, zmieniając dietę, styl życia i przyjmować suplementy, warto również porozmawiać z lekarzem, jeśli podejrzewasz, że masz niedokrwistość, biorąc pod uwagę, że może to być efekt uboczny innej poważnej choroby. Możesz być zmęczony i trudno Ci jest skoncentrować się na innych przyczynach, które nie mają nic wspólnego z anemią. Więc nie zakładaj, że zdiagnozowałeś siebie dokładnie. Jeśli objawy niedokrwistości utrzymują się po wprowadzeniu powyższych zmian, należy sprawdzić, czy nie występują niedobory składników odżywczych i zasięgnąć porady lekarza.
Ostatnie myśli na temat anemii
Niedokrwistość, inaczej anemia, jest częstym stanem, który występuje, gdy twoja krew ma niższą niż normalna ilość czerwonych krwinek lub jeśli twoje czerwone krwinki nie wytwarzają wystarczającej ilości hemoglobiny, zgodnie z National Heart, Lung and Blood Institute.
Niedokrwistość spowodowana niedoborem hemoglobiny prowadzi do objawów niedokrwistości, które obejmują mgłę mózgową, zmęczenie, osłabienie, problemy z oddychaniem w normalnych warunkach, bóle głowy i zmiany temperatury ciała.
Naturalne sposoby leczenia niedokrwistości obejmują spożywanie pokarmów zawierających żelazo i witamin z grupy B, rozwiązywanie powiązanych schorzeń, takich jak candida lub zespół nieszczelnego jelita, zmniejszanie stresu i leczenie podstawowych problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia autoimmunologiczne, owrzodzenia lub choroby nerek.
Niedokrwistość leczona za pomocą tych naturalnych środków może zmniejszyć objawy niedokrwistości i zająć się przyczynami.
Wg rosyjskiego naturopaty Małachowa :
Oznakami inwazji pasożytniczych jest m.in.
Anemia. Niektóre rodzaje robaków jelitowych przysysają się do śluzówki ścianki jelita i wysysają substancje odżywcze gospodarza. Występowanie ich w dużej ilości może doprowadzić do znacznej utraty krwi, powodując tym samym niedobór żelaza (anemię). Anemię wywołuje rzęsistek i pasożyty odżywiające się krwinkami. Rzęsistek może również żywić się plemnikami, połykając je podobnie jak krwinki czerwone, co w efekcie prowadzi do impotencji.
Generalnie najważniejsze jest zrozumieć to, że jeżeli zdarzyło się zachorować to w pierwszej kolejności należy oczyścić organizm i uwolnić się od pasożytów, a następnie jeszcze raz przyjrzeć się swojemu życiu i zmienić jego tryb, w przeciwnym wypadku zachoruje się ponownie.
Najskuteczniejszym zestawem odrobaczającym wg Małachowa jest piołun, czarny orzech i goździk
do poczytania o nim tu
Trójzestaw odrobaczający (piołun , gożdzik, czarny orzech) – Małachow
https://draxe.com/anemia-symptoms/
Życie bez pasożytów- Małachow
Leave A Reply