Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na stan środowiska wewnętrznego organizmu, ogólny stan jelit, jam i skóry. Naturalnie, sposób odżywiania wpływa na pasożyty.
Brak umiaru w jedzeniu lub jedzenie dużych ilości słodyczy oznacza tworzenie idealnego środowiska do rozmnażania się różnych pasożytów – od wirusów po robaki. Niemożliwe jest pozbycie się z organizmu pasożytów, bez pracy nad swoim sposobem odżywiania.
W pierwszej kolejności należy z jedzenia nieumiarkowanego przejść na umiarkowane.
W drugie – trzeba uporządkować sposób odżywania, tzn. jeść 2-3 razy dziennie bez podjadania między posiłkami. Po trzecie – należy wspomagać proces trawienny, w związku tym płyny trzeba wypijać przed jedzeniem.
Kolejność jedzenia wygląda następująco: zjeść świeżą surówkę lub duszone warzywa. Następnie, danie obfitujące albo w białko, albo węglowodany. Takie zmiany w sposobie odżywania wspomogą funkcje trawienne (organizm staje się bardziej „lekki”) i nie powodują powstawania złogów. Po czwarte – należy nasycić jedzenie substancjami biologicznie aktywnymi, niezbędnymi dla zdrowia.
Giennadij Małachow preferuje odżywianie rozdzielne które jest najzdrowsze dla organizmu nie łączy się w nim pokarmów białkowych z węglowodanowymi.
Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim prawidłowe łączenie produktów, zawierających dużą ilość biologicznie aktywnych substancji i fitoncydów, pozwalających regenerować układ pokarmowy oraz środowisko wewnętrzne każdej części ciała, normalizować mikroflorę, podwyższyć obronę immunologiczną jelit i całego organizmu. W zdrowym przewodzie pokarmowym posiadającym silną obronę, pasożyty nie mogą przeżyć.
odżywianie rozdzielne co z czym łączymy http://izla.pl/blog/artykul/1376
Wskazówki
1) Aby zniszczyć mikropasożyty żyjące w plazmie krwi, należy nasycić organizm krzemem i płynem sporządzonym na bazie świeżych soków z roślin.
Jony krzemu tworzą naładowane elektrycznie systemy koloidowe. Krzemowy system koloidowy, dzięki wyjątkowemu ładunkowi elektrycznemu ma zdolność przyciągania, utrzymywania, niszczenia i wyrzucania z organizmu wirusów, chorobotwórczych mikroorganizmów oraz ich toksyn. Z chwilą rozpoczęcia działania, kiedy jony dodatnie zaczynają łączyć się z aktywnymi centrami bakterii (ładującymi się ujemnie), na powierzchni komórek mikroorganizmów obserwuje się reakcje bardzo podobne do efektu oligodynamicznego. W tym czasie blokuje się aktywne centrum bakterii, przez które odbywa się ich przemiana materii i przetworzenie energii z otoczenia oraz ulegają zniszczeniu patogenne mikroorganizmy.
Woda krzemowa łączy w sobie smak i świeżość wody źródlanej, czystość i strukturę roztopionej wody oraz ma w sobie właściwości bakteriobójcze wody srebrnej. Wirus grypy, przeziębienia, wirus zapalenia stawów, bakterioza – drożdżyca, drożdże i inne szkodliwe mikroorganizmy wchłaniają się w koloidowe roztwory krzemu i giną zarówno we krwi, jak i w jelitach.
Jeśli w organizmie człowieka jest dostateczna ilość krzemu, to skutecznie jest broniony przed wirusami i mikropasożytami. W przypadku, gdy występuje deficyt, krzem należy uzupełnić.
Jednym z szybkich sposobów uzupełnienia krzemu jest przyjmowanie białej gliny kaolinowej. Inne źródła zalecają picie najszlachetniejszej z glinek – zielonej .
Glinkę należy kupować specjalną do picia certyfikowaną lub kosmetyczną również posiadającą certyfikaty jej czystości.
Po upływie 10-12 dni, poziom krzemu w organizmie niemal dochodzi do normy.
Zaobserwowano, że kiedy organizm nasyci się krzemem, znacznie lepiej udaje się oczyszczenie wątroby, gdyż mogą rozpuszczać się twarde kamienie wapniowe. Glina sprzyja lepszemu oczyszczeniu, bo wchłania żużel tworzący się podczas oczyszczania organizmu. Przy tym obniża się ryzyko samozatrucia w czasie prowadzenia leczenia przeciwpasożytniczego.
Dzienna dawka gliny wynosi dla dorosłych – i łyżeczka do herbaty na 150 ml wody, dla dzieci w wieku do 12lat – po 1/2 łyżeczki na 150 ml wody.
Roztwór z gliny należy przygotowywać najlepiej na noc, rano pić. Sporządza się go w następujący sposób: 1 łyżeczkę do herbaty proszku gliny wsypuje się do szklanki, a następnie nalewa 150 ml wody, miesza i odstawia. Pić rano na czczo. Można także roztwór przyjmować przed snem i 30 minut przed jedzeniem.
Roztwór gliny przed użyciem można „dynamizować” czyli nasycić energią. W tym celu należy wziąć dodatkową szklankę i 10-20 razy przelać roztwór gliny z jednej szklanki do drugiej. Przelewanie dodaje roztworowi energii. Po tym zabiegu można go wypić.
Cykl leczenia gliną trwa 3 tygodnie. Następne cykle (po upływie 10 dni) przeprowadza się 1 raz w miesiącu.
Picie wody z glinką może pomóc nam poprawić funkcjonowanie jelit (biegunki, zaparcia). Glinka jest szeroko zalecana w wszelkiego rodzaju podrażnieniach, stanach zapalnych, nadżerkach, owrzodzeniach organów układu pokarmowego. Chroni ona bowiem błonę śluzową jelit przed atakami czynników chorobotwórczych, przed kwasowością soku żołądkowego, stanowiąc coś w rodzaju wewnętrznego opatrunku.
Ponadto uaktywnia proces odnowy komórkowej, jednocześnie eliminując obumarłe komórki. Pobudza apetyt i reguluje tranzyt. Następnie przechodzi do krwi, gdzie kontynuuje swoją pracę oczyszczania organizmu, jednocześnie wzbogacając krew w niezbędne nam składniki mineralne. Reszty dokonają właściwości przeciwzapalne i gojące glinki.
W czasie trwania kuracji glinka będzie także wyłapywać zanieczyszczenia z całego organizmu (to jej funkcja drenująca). Jednocześnie będzie ona oczyszczała krew, naprawiała zmiany w układzie pokarmowym (np nadżerki, owrzodzenia żołądka, podrażnienie jelit).
Uwaga, taki napływ zanieczyszczeń (absorbowanych przez glinkę) w kierunku jelit może powodować przejściowe zaparcia). Stąd w trakcie kuracji zalecane jest picie większej ilości płynów i przyjmowanie błonnika (włókien roślinnych razem z pokarmem). Taką kurację odradza się osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia, jak również, jeżeli przyjmujecie olej parafinowy, lekarstwa, tabletkę antykoncepcyjną czy w przypadku przepukliny. Przeciwwskazaniem jest także nadciśnienie, gdyż picie glinki może spowodować palpitacje.
Glinka tak jest bardzo pomocna
przy biegunce, zatruciu pokarmowym, zapaleniu pęcherza wówczas nie spijemy wodę z glinki, a 2 łyżki glinki rozrabiamy z wodą , mieszamy i pijemy co półgodziny. Zalecane jest picie takie mikstury co pół godziny Guillain zaleca wypicie 7 takich porcji , w tym czasie pijemy tylko wodę nie przyjmujemy stałych pokarmów. Przez następne 24 godziny najlepiej spożywać same soczyste owoce jak : mandarynki, pomarańcze , arbuzy .
Aby szybciej nasycić organizm krzemem, jednorazową porcję gliny zwiększa się do 2-3 łyżek dziennie (w czasie dwutygodniowego leczenia przeciwpasożytniczego metodą N. A. Siemionowej, jej pacjenci otrzymują 250 g białej gliny przez dwa tygodnie).
Zapas krzemu w organizmie można i trzeba uzupełniać produktami odżywczymi (np. z pełnoziarnistych zbóż) oraz błonnikiem warzyw i owoców.
Dużo krzemu zawiera w sobie skrzyp polny. Zastosowanie: 50-60g ziół skrzypu polnego należy wsypać w gazę i zawiązać w węzeł, a następnie zanurzyć w garnku z wodą. Gotować do czasu wrzenia. Odstawić na 3-4 godziny. Na bazie tej wody można przygotowywać jedzenie.
Najbardziej pożywne dla organizmu jest picie soku z ogórka i soku z papryczki bułgarskiej, bowiem zawierają w sobie najlepszy i łatwo przyswajalny krzem. Soki te najlepiej łączą się z sokiem z marchwi, co znacznie polepsza ich smak (np. 20- 30% soku z ogórka, a reszta sok marchwiowy). W ten sam
sposób przygotowuje się mieszankę z papryczki bułgarskiej. Sok z roślin ma właściwości przeciwpasożytnicze. Dlatego zamiast surówek i duszonych warzyw można wypijać 300- 500 g świeżo wyciśniętego soku z warzyw, a następnie zjeść drugie danie.
2. Pasożyty należy pozbawiać pożywienia. W tym celu musimy zrezygnować z przyjmowania białka zwierzęcego –mięsa, jaj, ryb i mleka. Odstawić należy również produkty, w skład których wchodzą drożdże i produkty mączne, wytwarzane przemysłowo. Dodatkowo nie należy jeść słodyczy, za wyjątkiem cukrów naturalnych – miodu i świeżo wyciśniętych soków. Jednym słowem, należy przejść na naturalne odżywianie.
Pasożyty nie lubią koloru zielonego i czerwonego, a zwłaszcza „nie cierpią” zielonego chlorofilu.
Nie znoszą goryczy i przypraw o palącym smaku.
Większość jagód posiadających czerwony kolor, kwaśny i cierpki smak ma silne właściwości przeciwpasożytnicze (np. jagody żurawiny i ich sok natychmiast niszczą rzęsistka).
Podobne właściwości posiadają moroszka , czarna jagoda, malina, figa, cytryna, hurma i granat.
Wcześniej mówiliśmy o korzystnych właściwościach warzyw o piekącym i gorzkim smaku. Okazuje się, że zwykła kapusta także posiada dobre właściwości przeciwrobacze. Kapusta kiszona, nabierająca posmaku kwasowego bardzo skutecznie niszczy pasożyty w organizmie.
Różnego rodzaju oleje są koncentratorami fitoncydów i posiadają silne właściwości przeciwpasożytnicze.
Najlepsze są oleje z nasion gorczycy oraz z pestek dyni i arbuza. Zaleca się przyjmować w tej postaci oleje po i łyżeczce przed jedzeniem lub w trakcie jedzenia.
Dodatki specjalne i mineralne, np. kapusta morska (suszona) lub zielone, słodkowodne wodorośla – spiruliny, to wspaniała pomoc w walce z pasożytami. Substancje biologicznie aktywne i minerały pozwalają wzmocnić organizm i z sukcesem przeciwstawić się pasożytom.
3. Kiedy pojawiają się pierwsze oznaki zakażenia pasożytami, należy natychmiast odstawić tłuszcze i białka zwierzęce – mięso, ryby, jaja i mleko, a także znacznie ograniczyć spożywanie soli, cukru, mąki, bulionów, cukierków, kawy, substancji fermentujących na drożdżach (kwas, piwo, wódka, chleb), a także produktów kwaszonych, marynat, aby nie dożywiać zaistniałej infekcji.
Białko roślinne jest na tym etapie niezbędne i znajduje się w: orzechach, pestkach, grzybach i liściach zielonych. Można jeść kaszę na wodzie, surówki i duszone warzywa, pić jak najwięcej świeżych soków z warzyw (szczególnie z marchwi) i owoców.
Bardzo dobrze w tym czasie wpływa jedzenie produktów kwaśno-mlecznych, zawierających w sobie probiotyki. Probiotyki są to mikroorganizmy bakteryjne, które przebywają w układzie pokarmowym człowieka. To właśnie one wytwarzają specyficzne substancje, które pozwalają podtrzymywać procesy trawienia, system immunologiczny oraz powstrzymywać rozmnażanie się chorobotwórczych bakterii.
W organizmie człowieka zamieszkują dwa rodzaje probiotyków: laktobacillus acigojilus i bijidobakterium bifidum. Dodatkowo można wyróżnić jeszcze jeden rodzaj – laktobacillus bulkarikus, po prostu pałeczka kwaśnienia mleka, której w warunkach naturalnych nie spotyka się w organizmie człowieka, ale trafia do jego wnętrza wraz z produktami kwaśno-mlecznymi.
Probiotyki pomagają leczyć niezmiernie dużą liczbę chorób, włączając w to infekcje układu żołądkowo-jelitowego, drożdżycę pochwową, infekcję przewodów moczowych, wysypkę czy rozstroje żołądka. Wzmacniają również system immunologiczny. Bakterie te wchodzą w skład naturalnych produktów kwaśno-mlecznych (kwaśne mleko, jogurt, itd.)- Dzienna porcja żywieniowa bogata w węglowodany złożone (warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża) sprzyja rozmnożeniu się bifidobakterii.
Przyjmowanie antybiotyków, spożywanie alkoholu, rzadkie zmiany sposobu odżywania mogą zniszczyć te delikatne mikroorganizmy.
Zauważcie, że kiedy niszczy się jakościowy i ilościowy zestaw probiotyków, następują patologiczne zmiany na korzyść mikroorganizmów pasożytniczych. Pojawia się dysbakterioza, a następnie – poważniejsze choroby, w tym choroby onkologiczne.
4. Większość leków, w przypadku ich częstego i długotrwałego stosowania, negatywnie wpływa na przyswajanie witamin i minerałów przez organizm, gdyż niszczą one naturalną mikroflorę jelit i pochwy.
Dlatego zapoznamy się z pobocznym działaniem najczęściej zażywanych lekarstw i sposobem neutralizacji ich skutków ubocznych.
Aspiryna może podrażniać błonę śluzową żołądka, wywoływać mdłości, wymioty i krwotoki wewnętrzne oraz dzwonienie w uszach; blokuje przyswajanie witaminy C i kwasu foliowego, niekiedy wywołuje reakcje alergiczne. Wraz z aspiryną przyjmuje się produkty bogate w witaminę C, np. sałatę czy wywar z dzikiej róży.
Antybiotyki mogą niszczyć naturalne biologiczne środowisko organizmu, hamując proces odnowy tkanek. Ich wykorzystanie często prowadzi do pojawienia się infekcji grzybiczych w pochwie i biegunek. Zażywając antybiotyki należy pić jogurty lub kwaśne mleko, które zawierają żywe kultury baterii niezbędne organizmowi.
Kortyzon (znany jako prednizolon) jest wykorzystywany przy leczeniu różnych chorób autoimmunologicznych – zapalenie stawów, tuberkuloza skóry, alergia. Utrudnia on przyswajanie wapnia i przy długotrwałym jegostosowaniu może doprowadzić do łamania kości. Aby to nie nastąpiło, należy jeść produkty z ziarna kiełkowanego, które bogate są w witaminę D lub pić drożdże (najlepiej rano na czczo) i jeść twaróg (zawiera
dużo wapnia). Wzmocnieniu kości sprzyjają również regularne ćwiczenia fizyczne. Nie unikajcie ich.
Szczególną uwagę należy zwrócić na istniejącą możliwość zarażenia się pasożytami w trakcie spożywania posiłku. Aby tego uniknąć, należy dokładnie myć warzywa i owoce pod bieżącą wodą, lecz najdokładniej – zieleninę. Warzywa i owoce trzeba oczyszczać z ogonków i innych niejadalnych części, a każdą roślinę myć osobno. Aby dokładnie oczyścić zieleninę powinno się włożyć ją do wielkiej miski (garnka), nalać dużo wody, aby zielenina mogła swobodnie pływać na powierzchni i przepłukać. Następnie należy wyciągnąć zieleninę z wody i ją wylać, umyć miskę, ponownie nalać wody i przepłukać zieleninę ponownie. Czynność powtórzyć kilka razy.
Ja polecam moczenie warzyw i owoców najpierw w kwasku cytrynowym lub occie , potem w sodzie następnie należy ponownie warzywa i owoce przepłukać w czystej wodzie.
Wszystkie warzywa i jagody, które nie podlegają obróbce termicznej należy myć w analogiczny sposób. Marchewkę i ziemniaka po umyciu suszy się i po tej czynności na krótki czas wkłada do lodówki. Pamiętajcie, że lodówka musi być czysta.
W kuchni zalecane jest mieć zestaw kilku desek i noży – osobne do warzyw i zieleniny oraz do produktów, których się nie gotuje i nie smaży (surówki); osobne dla – chleba, surowych warzyw, które przygotowuje się przed obróbką termiczną, mięsa surowego i mięsa już ugotowanego. Nie wolno dopuścić do bałaganu na stole kuchennym w trakcie oczyszczania produktów i jego zaśmiecenia półfabrykatami, brudnymi, bądź wykorzystanymi naczyniami.
Życie bez pasożytów Małachow
Zalety glinki Germaine LLodra Marcon Pluriel nature nr 88 Glinka: uniwersalny odtruwacz
Leave A Reply