Prosta zupa dla dużego i małego , która sama się robi:), ulubiona zupa synka , sam zażyczył sobie do niej brukselkę:)
Paczkę mrożonego groszku lub świeżego 300g ,
gotujemy w wodzie krótko do jego zmiękczenia 5-10 minut. Doprawiamy bulionem własnej roboty lub sosem sojowym lub solą dobrej jakości .
W zasadzie groszek jest tak aromatyczny i pyszny, że nie potrzebuje dużo przypraw. Groszek gotujemy bez przykrycia inaczej może stracić kolor, w celu utrzymania koloru można dodać odrobinę cytryny.
Zupę miksuję lub nie, zależy na jaką formę mamy ochotę i dodaję kaszę jaglaną oraz wg życzenia synka brukselkę ugotowaną na parze, kilka sztuk.
Zamiast brukselki możesz dodać brokuł czy garść szpinaku.
Można dodać kilka orzechów nerkowca i zmiksować.
Otrzymamy gęstą aromatyczną zupę do której możemy dodać grzanki z chleba żytniego na zakwasie.
Można też po ugotowaniu część warzyw wyjąć resztę zmiksować na krem i z powrotem je włożyć.
Wszystko zależy na co mamy ochotę:)
Leave A Reply