Sezon dyniowy w pełni, więc stosując zasadę kuchni makrobiotycznej korzystajmy z niej ile się da:).
Prosta zupa dyniowo-buraczana z kaszą jaglaną i śmietaną z nerkowców.
Składniki:
dynia ok 1 kg,
3 buraki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
jarzynka bez chemii lub sos sojowy,
przyprawy: carry, kurkuma , kardamon po 0,5 łyżeczki,
dla wyważenia smaku ocet balsamiczny,
słodzidło np syrop daktylowy,
1,5-2 szklanki wody,
1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
Dynię oraz buraki pieczemy w piekarniku wcześniej kroimy je w małe kawałki lub w ćwiartki. Im drobniej pokroimy tym szybciej upieczemy , ale przy nieuwadze możemy je przesuszyć. Warzywa możemy też ugotować na parze będzie szybciej i zdrowiej . Wybór zostawiam każdemu, ja robię wersję raz z pieczeniem innym razem bez.
Pieczemy w piekarniku max 180 stopni Celsjusza, ok 1 godziny uzyskamy dodatkowy aromat z warzyw.
Po upieczeniu warzyw (nie dopuszczamy aby się za bardzo wysuszyły i podpiekły ) jeżeli piekliśmy duże kawałki, kroimy na mniejsze nadające się do zmiksowania.
W garnku na oleju kokosowym dla głębszego smaku podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy upieczoną dynię i buraki , zalewamy 1,5-2 szklanką wody.
Całość miksujemy , dodajemy przyprawy: jarzynkę bez chemii lub sos sojowy, gotową przyprawę bez chemii carry lub carry, kurkumę , kardamon.
Na koniec równoważymy smak syropem daktylowym i ewentualnie octem balsamicznym.
Dodajemy śmietanę z nerkowców lub z migdałów ( namoczone migdały lub nerkowce miksujemy dając ulubione przyprawy oraz sok z kiszonki (ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej lub krótkich kiszonek).
Do zupy możemy dodać kaszę jaglaną , gryczaną , komosę ryżową, to na co mamy ochotę 🙂
Poprzez taką formę zupy możemy w niej sporo przemycić oraz mamy od razu obiad dla dorosłych i dzieci.
Dzieci chętniej jedzą kremy warzywne:)
Leave A Reply