Pamiętacie traumę z dzieciństwa brukselka i szpinak:)? Dzieci siedziały godzinami przy stole i dłubały w nich modląc się, aby zniknęły z talerza:) Obecnie jest większa świadomość żywieniowa, a brukselka i szpinak już nie prześladują dzieci:) Mój syn uwielbia brukselkę…na szczęście;)
Jeżeli jednak zdarzy się , że Ty czy Twoje dziecko nie lubi brukselki proponuję bardzo smaczną zupę z brukselką ,a żeby jej nie było widać możesz zmiksować zupę na krem.
Obecnie ( koniec lutego) można prawie w każdym sklepie znaleźć świeżą brukselkę, dlatego jako warzywo sezonowe można ją wykorzystać np do zupy.
Brukselka należy do rodziny warzyw krzyżowych więc ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego, jednak nie zastąpi leku w chorobie. Może natomiast pomóc po zakończeniu leczenia raka, gdy organizm wraca do formy. Jest on wtedy osłabiany przez kolejne stany zapalne, a sulforafan zawarty w brukselce zapobiega właśnie tym stanom. Sulforafan wykazuje także właściwości antybakteryjne. Badania potwierdzają, że może on być pomocny w walce z Helicobacter pylori – bakterią powodującą wrzody żołądka, która od dawna jest podejrzewana o związek z rakiem żołądka.
Warto ją jeść:)
Składniki na zupę:
typowa włoszczyzna: 2-3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler lub laska selera naciowego
1 kg świeżej brukselki
1 duży por
1 ząbek czosnku
2 duże ziemniaki lub/i bataty
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 szklanki suchej soczewicy pomarańczowej lub zielone
olej kokosowy/masło klarowane/ oliwa z oliwek
zioła: natka pietruszki suszona, papryka wędzona, papryka ostra jak ktoś lubi,
sól do smaku
garść mieszanki orzechów do „wegańskiej śmietany”- opcja
Czynności:
Warzywa moczymy w kwasku cytrynowym ( 1 łyżka na litr wody ) lub w occie. Obieramy marchew, pietruszkę, seler – ścieramy na tarce na grubych oczkach. brukselkę możemy zetrzeć na tarce ja przekroiłam każdą na pół
białą część pora kroimy w drobną kostkę , czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
W garnku lekko rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pora i czosnek- ok 2 minut.
Następnie dodajemy starte warzywa i brukselkę, również je podsmażamy, taki zabieg wyciąga aromat z warzyw.
Wszystko zalewamy wodą. Soczewicę przepłukujemy i dorzucamy do zupy. Gotujemy ok 10 minut .
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dorzucamy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Możemy dodać zamiast ziemniaków bataty są bardziej odżywcze od białych ziemniaków i mają niski indeks. Możemy też dodać 1/2 szklanki zielonego groszku.
Na koniec doprawiamy ziołami, solą. Jeżeli lubimy posmak serowy skorzystajmy z płatków drożdżowych mają duża zawartość selenu, nie polecane są jednak przy przeroście Candida.
Jako zabielacz możemy dodać zmiksowane orzechy czy nasiona z odrobiną zupy. Nadadzą zupie kremowego smaku. Jeżeli taka forma zupy Ci się znudzi zawsze możesz ją zmiksować na krem i dodać np kaszę jaglaną czy to na co masz ochotę:).
Leave A Reply