Nierzadko w leczeniu przeziębień stosowane są antybiotyki lub inne silne specyfiki. Nawet przy ostrożnym i nieprzesadnym dawkowaniu wykazuję one działania uboczne, zaburzają pracę organizmu, osłabiają go.
Ziołowe kuracje dają znaczne możliwości usunięcia skutków ubocznych, zregenerowania organizmu i przywrócenia mu odporności.
ZANIM ZAŻYJESZ ANTYBIOTYK
Zanim połkniesz antybiotyk dr Górnicka radzi zjeść 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego (uwaga na len GMO), a w trakcie dnia 2 cebule – rozgotowane na gęsto wraz ze zmielonym kminkiem i majerankiem – ta kuracja ochroni wątrobę.
Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?
Celem jest utrzymanie prawidłowego poziomu pożytecznych bakterii w twoich jelitach, tak aby nie doszło do przerostu Candidy.
Spożywaj
– surowe warzywa i owoce, warzywa mogą być także parowane – aby wzmocnić układ odpornościowy.
– pokarmy fermentowane takie jak jogurt, kefiry, kapusta kiszona, miso i natto
– błonnik działa jak miotełka , wymiata toksyny i zbędne odpady. Błonnik znajduje się w pełnym ziarnie, nasionach roślin strączkowych, orzechach, pestkach i nasionach oraz owocach i warzywach
– czosnek i cebulę mają one właściwości przeciwbakteryjne
– Wodę co najmniej 8 szklanek dziennie. Woda oczyszcza organizm z toksyn
Unikaj
-cukru,
– rafinowanych węglowodanów
– nabiału konwencjonalnego powoduje wydzielanie śluzu
-mięsa przetworzonego
– alkoholu
Produkty mogą powodować namnażanie się patogenów i prowadzić do przerostu drożdżaków.
– palenia tytoniu
Zioła dla osób leczonych antybiotykami
Dziecko czy dorosły leczony antybiotykami dłuższy czas lub przyjmujący je bardzo często wymaga podawania środków ochraniających wątrobę, aby zapobiec spowodowanym lekami uszkodzeniom tego organu.
Najlepszymi właściwościami odtruwającymi i ochronnymi dla wątroby, czyli właściwościami antyhepatotoksycznymi. odznacza się owoc ostropestu plamistego (Fructus Silybi mariani), w mniejszym
stopniu ziele karczocha zwyczajnego (Herbu Cynarae scolymi).
Poza tym w kuracjach odtruwających użyteczne są surowce takie jak: korzeń mniszka lekarskiego (Radix Taraxaci), korzeń cykorii (Radix Cichorii), ziele krwawnika (Herbu Millefolii), liście brzozy (Folium Betuloe) i inne.
Owoce ostropestu plamistego zawierają substancję zwaną sylimaryną, która wykazuje silne wybiórcze zdolności ochraniania miąższu wątroby, a w pewnym stopniu także nerek, przed niszczącym wpływem różnych trucizn.
Szczególnie dobre wyniki uzyskuje się w zatruciach grzybami (muchomorami), alkoholem oraz lekami (w tym antybiotykami) uszkadzającymi narządy miąższowe (wątrobę, nerki).
Z kolei w zielu karczocha (Cynara scolymus). znanego wykwintnego warzywa (spożywa się dno niedojrzałych kwiatostanów – koszyczków i zgrubiałe łuski okrywowe koszyczka), znaleziono substancję zwaną cynamaryną, która wykazuje właściwości żółciopędne oraz wpływa ochronnie na miąższ wątroby. Surowiec jest używany w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych np. w żółtaczce, także w uszkodzeniach wątroby spowodowanych lekami i toksynami bakteryjnymi oraz w utrudnionym trawieniu i niedostatecznym przyswajaniu składników pokarmowych (zespół tych objawów występuje niekiedy po zakończeniu antybiotykoterapii).
Dodatkowo zalecana jest kuracja osłaniająca żołądek:
Rano siemię lniane z dziurawcem, potem miód propolisowy z pyłkiem kwiatowym oraz soki warzywne. Poprawi to pracę żołądka, wątroby, uzupełni niedobory substancji odżywczych. Należy ograniczyć słodycze , a najlepiej je wyeliminować.
Generalnie dobroczynnie działają wszelkie mieszanki oczyszczające krew i dostarczające witamin u minerałów. Oto kilka z nich:
MIESZANKA Z 11 ZIÓŁ OJCA KLIMUSZKI
Zmieszać równe części (np po 50 g)
korzenia arcydzięgla,
korzenia mniszka lekarskiego,
korzenia lubczyku,
kłączy perzu,
kłączy pięciornika kurze ziele,
kłączy tataraku,
owoców róży,
owoców jarzębiny,
kwiatów wiązówki,
liści borówki czernicy (jagody czarnej),
ziela fiołka trójbarwnego.
Każdorazowo kopiastą łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody. Pozostawić na 3 godziny. Pić trzy razy dziennie przez miesiąc przed posiłkiem. Dzieciom dawkę należy zmniejszyć, z reguły o połowę. Po kuracji zrobić kilkudniową przerwę i można zioła stosować ponownie.
Klimuszko rekonwalescentom zaleca także jadać codziennie do obiadu spodeczek surowej kapusty zalanej oliwą, przyprawionej czosnkiem i cebulą.
MIESZANKA IZABELI KIUAŃSKIEJ I HANNY MOJKOWSKIEJ PO ANTYBIOTYKACH
A oto inna mieszanka odtruwająca organizm po antybiotykach, opracowana przez Izabelę Kiljańską i Hannę Mojkowską (autorki „Zielnika Polskiego”).
Zmieszać równe części
kłączy perzu,
liści brzozy,
kwiatów bzu czarnego i
ziela skrzypu
Łyżkę ziół zalać szklanką wody. Pić trzy razy dziennie po jedzeniu po pół szklanki. Zioła można osłodzić miodem lub sokiem owocowym.
Mieszanka dr Jadwigi Górnickiej
Znany lekarz chorób wewnętrznych i propagator medycyny naturalnej dr Jadwiga Górnicka poleca na oczyszczenie organizmu po antybiotykach następującą metodę:
50g kłącza perzu
50g korzenia łopianu
50g ziela nawłoci
50g rdestu ptasiego
50g ziela fiołka
50g owocu bzu czarnego
50g kory wierzby
50g liści brzozy
Dwie łyżki mieszanki o wyżej wymienionym składzie zaparzamy w 2 szklankach wody i wypijamy w ciągu dnia.
Co zamiast antybiotyków ?
Wczasach rozprzestrzeniającej się antybiotykooporności warto pamiętać o roślinach i substancjach, które od wieków są znane z działania przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i przeciwgrzybiczego. Niektóre z nich znajdziemy w naszej kuchni, inne dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich bez recepty. Ich skuteczność potwierdzają badania naukowe.
Czy za każdym razem, gdy rozwija się infekcja dróg oddechowych, warto sięgać po antybiotyki? Może lepiej zastosować czosnek, wyciąg z cebuli lub imbir ? Farmaceutyki nie zawsze są konieczne.
Dzięki masażom olejkiem z oregano nawet niemowlę możesz uchronić przed niebezpiecznymi bakteriami.
Natura jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami wywoływanymi przez wszelkie drobnoustroje, a zwłaszcza podstępne i coraz częściej antybiotykooporne bakterie.
Cebula
Zabija bakterie, lecz również udrażnia drogi oddechowe dzięki zawartym w niej olejkom lotnym.
Katar i przeziębienie to niejedyne problemy zdrowotne, którym cebula jest w stanie skutecznie zaradzić
Czosnek
To sprawdzone remedium na infekcje dróg oddechowych. Dzięki wyodrębnieniu allicyny i wprowadzeniu na rynek
bezzapachowych kapsułek możemy obecnie korzystać z jego właściwości bez obaw o zrażenie do siebie otoczenia.
Najskuteczniejszy zdaniem naukowców okazał się wodny roztwór czosnku w dawce 2 ml.
Jak go przygotować? 500 g czosnku umyć, oczyścić ze skórki i ponownie umyć w wodzie destylowanej. Zmiksować z 200 ml schłodzonego roztworu soli fizjologicznej (0,9%), zagotować, odcedzić w durszlaku1.
Syrop cebulowy: układając ciasno w słoiczku warstwy pokrojonej świeżej cebuli przesypanej cukrem np kokosowym. Syrop zbiera się po kilku godzinach przechowywania naczynia w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze). Podaje się w kaszlu towarzyszącym stanom zapalnym dróg oddechowych.
Syrop cebulowo-czosnkowy można uzyskać, układając warstwami w słoiku „twist”, na przemian z cukrem kokosowym, pokrojone w plasterki cebulę i czosnek, po czym słoik należy zakręcić i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Syrop (odciśnięty od surowca) podaje się dzieciom po łyżeczce , starszym dzieciom i dorosłym po łyżce, kilka razy w ciągu dnia w przypadku dokuczliwego, suchego kaszlu i zapalenia gardła.
Fermentowana żywność
Kiszona kapusta i ogórki, natto czy kimchi to produkty spożywcze bogate w bakterie kwasu mlekowego. Sfermen-towana żywność jest źródłem dobroczynnych szczepów bakterii, które przywracają równowagę biomu jelitowego, zwalczając gronkowca złocistego, E. coli, Salmonellę i innych nieproszonych gości.
W badaniu przeprowadzonym przez indyjskich ekspertów sok z kiszonej kapusty skutecznie powstrzymał rozwój niebezpiecznych bakterii E. coli oraz Staphylococcus epidermitis (niechlubne 3. miejsce na liście zakażeń szpitalnych). W zwalczaniu takich grzybów jak kropidlak popielaty (wywołuje m.in. grzybicę ucha, oka i zatok przynosowych), kropidlak czarny (porasta produkty spożywcze) i Candida albicans był nawet skuteczniejszy niż klotrimazol7.
Gorzknik kanadyjski
Ta pochodząca z Ameryki Północnej roślina zawdzięcza swoje przeciwbakteryjne właściwości występującej w jej korzeniach berberynie (substancji znanej też jako alternatywa dla przyjmowanej przez diabetyków metforminy).
Gorzknik jest tak popularnym i skutecznym środkiem bakteriobójczym
W przeprowadzonym w 2011 r. badaniu sprawdzono skuteczność wyciągu z nadziemnej części gorzknika i jego korzenia w zwalczaniu gronkowca złocistego. Zawarta w wyciągach berberyna wraz z innymi aktywnymi sub-stancjami, takimi jak alkaloid hydrastyna, ograniczyła zdolności patogenów do usuwania z wnętrza komórki substancji bakteriobójczych2.
Jeżówka purpurowa
Echinacea, często jest przyjmowana w postaci suplementów w okresie wzmożonej zapadalności na zakażenia dróg oddechowych. Udowodniono, że wyciągi z nadziemnej i podziemnej części rośliny skutecznie zwalczają wirusy grypy typu A i B oraz koronawirusy odpowiedzialne za zakażenia dróg oddechowych, a także wirusa opryszczki wargowej.
Ekstrakt z jeżówki niszczy nawet wirusy grypy oporne na oseltamiwir, organiczny związek chemiczny obecny w lekach przeciwwirusowych Co więcej, stosowanie jeżówki purpurowej nawet w dłuższym czasie nie powoduje oporności wirusów na jej składniki, czyli nadal jest skuteczna. Jeżówka zwalcza ponadto wywołujące zapalenie płuc bakterie Hemophilus influenzae oraz Legionella pneumophila.
Kapusta
To warzywo z rodziny krzyżowych (kapustnych) nie tylko w postaci sfermentowanej jest skutecznym orężem w zwalczaniu mikrobów. Swoje właściwości przeciwbakteryjne kapusta zawdzięcza związkom siarki
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej udowodniono, że jest ona pomocna w zwalczaniu 15 gatunków chorobotwórczych bakterii i 4 gatunki drożdży3.
Olej z czarnuszki
Jest znany z tego, że pomaga leczyć wrzody i alergie, a w kosmetyce uchodzi za niezawodny środek na trądzik i łupież. Zapobiega również rozwojowi groźnych dla życia bakterii z gatunku Listeria monocytogenes
Zakażenie nimi jest częstszą przyczyną zgonów niż w przypadku Salmonelli. L. monocytogenes są niebezpieczne zwłaszcza dla niemowląt – mogą wywołać zapalenie opon mózgowych. Badacze z University of Connecticut na dwóch szalkach Petriego umieścili próbki z 20 szczepami L. monocytogenes, pożywką w postaci agaru (substancja żelująca zawierająca galaktozę, trudno przyswajalny przez człowieka cukier) i substancją bakteriobójczą – olejem z czarnuszki lub gentamycyną. Ku zaskoczeniu ekspertów olej z czarnuszki okazał się skuteczniejszy w hamowaniu rozwoju patogenów niż antybiotyk4.
Olejek z oregano
Olejek z oregano hamuje wzrost bakterii E. coli i pałeczek ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa)18
W połączeniu z olejkiem tymiankowym jest skuteczną bronią przeciw Salmonelli, gronkowcowi złocistemu, również szczepom opornym MRSA (ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus) i laseczce woskowej (Bacillus cereus) wywołującej zatrucia pokarmowe5.
W jednym z badań wykazano ponadto, że olejek z oregano może być równie skuteczny jak antybiotyk ampicylina w walce z bakteriami Micrococcus luteus (zakażenie nimi spowalnia procesy metaboliczne) oraz hamuje rozwój bakterii Klebsiella pneumoniae (pałeczka zapalenia płuc) i drożdżaków C. albicans. Do pokonania M.luteus wystarczy zaledwie 16 pg/ml olejku, a laseczki pałeczki woskowatej giną w obecności 32 pg/ml tej substancji6.
Imbir
Jest skuteczny w rozgrzewaniu organizmu, może pomóc w neutralizacji gromadzonych się toksyn w narządach. Oczyszcza układ limfatyczny. Imbir zapobiega gromadzeniu się toksyn, które sprawiają, że jesteś podatny na infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne. Lecznicze korzyści zdrowotne imbiru obejmują także działanie jako naturalny lek na mdłości , łagodzenie bólu, właściwości przeciwzapalne.
HERBATA IMBIROWA
Zetrzyj trochę imbiru lub pokrój go na cienkie plasterki zalej gorącą wodą zostaw pod przykryciem , gdy napar przestygnie możesz dodać sok z cytryny i trochę miodu do smaku.
o innych ziołach przeciw wirusowych możesz przeczytać
Zioła i pokarmy przeciwwirusowe wpływające na odporność i zwalczające infekcje
Zioła i pokarmy przeciwwirusowe wpływające na odporność i zwalczające infekcje
Ziołolecznictwo dla dzieci Eliza Lamer-Zarawska
Zdrowie z natury Zbigniew Przybylak
Zdrowie twojego dziecka dr Jadwiga Górnicka
1. Jundishapur J Microbiol. 2014 Nov; 7(11): e13134. doi: 10.5812/jjm.13134
2. Planta Med. 2011 May; 77(8): 835-840. doi: 10.1055/S-0030-1250606
3. J Food Prot. 1997 Jan; 60(1)^7-71.
4. Food Control Volume 16, Issue 5, June 2005, Pages 395-398. doi: https://doi.Org/10.1016/j. foodcont.2004.04.006
5. Procedia Food Science Volume 5,2015, Pages 18-21. doi: https://d0i.0rg/l 0.1016/j.pro- foo.2015.09.005
6.https://www.researchgate.net/publication/267826942_The_antibacterial_activity_of_essen- tial_oil_of_oregano_Origanum_vulgare_L
Leave A Reply