Rozpoczął się sezon mniszkowo-pokrzywowy, więc należy go wykorzystać 🙂
tu inny sok http://izla.pl/blog/artykul/1484/sezon-mniszkowo-pokrzywowy-rozpoczty
Jeżeli znajdziesz tereny czyste od spalin samochodowych, poszukaj młodych pokrzyw i liści mniszka. Pamiętaj o grubych gumowych rękawicach , chyba że chcesz sobie zafundować kuracje przeciw reumatyczną:)
Wzbogacony zielony sok.
pokrzywa liście 1 garść
mniszek liście 1 garść
jabłko 4 sztuki
marchew 2 sztuki
burak 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
imbir korzeń 1 cm
seler naciowy 2 łodygi
szpinak baby 1 garść (opcjonalnie)
jarmuż garść
Wszystko wymoczyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym, potem w wodzie z sodą , przepłukać.
Wrzucić do wolnoobrotowej wyciskarki warzyw i owoców. Jeżeli jej nie posiadasz możesz zblendować lub wycisnąć w sokowirówce. Najlepiej wypij sok od razu
Najlepiej dodać łyżkę oleju np lnianego 10 stopniowego, aby zwiększyć przyswajalność witamin i minerałów.
Leave A Reply