SUPER DZIECI – KARMIENIE NOWEGO POKOLENIA
To, czym żywisz swoje dziecko, w znacznym stopniu decyduje o jego zdrowiu i nawykach żywieniowych w późniejszym wieku. Być może w ten sposób najlepiej przyczynisz się do jego rozwoju. W dobie żywności fast food, kiedy i dorośli, i dzieci bombardowani są tysiącami reklam tego rodzaju pożywienia, musisz okazać silną wolę, by pomóc swojemu dziecku rozwinąć właściwe nawyki żywieniowe. Na pewno się to opłaci.
NABIERANIE DOBRYCH NAWYKÓW.
Nawyku spożywania słodyczy nabiera się, jedząc coraz słodsze produkty. Można go stracić, zazwyczaj z trudem, jeśli stopniowo zacznie się zmniejszać zawartość cukru w spożywanych pokarmach i napojach. Oznacza to zastąpienie słodzonych napojów sokami owocowymi rozcieńczonymi pół na pół z wodą. Sok jabłkowy zawiera najwolniej uwalniające się cukry, a sok winogronowy – najszybciej, dlatego lepszy jest sok z jabłek.
Niewiele dzieci pije dostateczną ilość wody, więc zachęcaj dziecko do jej picia, zawsze stawiając wodę na stole w czasie posiłków, a kiedy będzie spragnione, podając mu najpierw wodę, a następnie dodając do niej soku. Nie nagradzaj dziecka słodyczami, coca-colą ani innymi słodzonymi napojami. Jeśli będziesz tak robił, słodycze zaczną być kojarzone z czymś dobrym i w późniejszym życiu zawsze będą traktowane jako nagroda lub pocieszenie.
Podawaj świeży sok z pomarańczy czy ananasa, rozcieńczaj gazowaną wodą mineralną. Napoje typu coca-coli są szczególnie niedobre, ponieważ większość z nich zawiera kofeinę, która ma właściwości uzależniające. Czy to nie dziwne, że aby palić papierosy czy pić alkohol, musisz być dorosły, a kofeinę dodaje się do napojów reklamowanych dla dzieci, które nawet nie potrafią jeszcze czytać?
Naprawdę niewiele rodzajów płatków śniadaniowych nie zawiera cukru. Producenci żywności pomagają dzieciom w wyrobieniu smaku na słodycze już we wczesnym dzieciństwie: większość gotowych płatków śniadaniowych zawiera szybko uwalniające się cukry i jest dodatkowo słodzona.
Zamiast nich lepiej jest dać dziecku naturalne płatki owsiane, kukurydziane czy z prosa i zachęcić, by posłodziło je, dodając owoców, takich jak banany, jabłka, gruszki, jagody czy nawet rodzynki.
Najlepszą przekąską są owoce, więc zadbaj o to, aby zawsze w zasięgu ręki były apetyczne owoce, by dzieci mogły je sobie przegryzać za twoją wiedzą. Jeśli wysyłasz dziecko do szkoły, daj mu trochę owoców, zamiast pieniędzy na kupowanie słodyczy.
Oczywiście, kiedy dzieci podrosną i będą miały własne kieszonkowe, będą kupowały słodycze i dostawały je na przyjęciach. Lecz jeśli słodkie pokarmy i napoje nie są częścią ich codziennej diety, mało prawdopodobne, że będą miały na nie nieodpartą ochotę lub uzależnią się od nich.
Innym dobrym nawykiem, jaki warto wyrobić w swoich dzieciach, jest jedzenie gotowanych i surowych warzyw z każdym posiłkiem.
Trik polega na tym, by przyrządzać warzywa w taki sposób, aby dobrze smakowały. Jeśli są rozgotowane, zupełnie tracą smak. Surowe i pochodzące z ekologicznej uprawy marchew, groszek, frytki z pasternaku (smażone i duszone w rozcieńczonym sosie sojowym), tłuczone oraz gotowane w mundurkach ziemniaki mają naturalną słodycz i są lubiane przez dzieci.
Podawanie surówek przy każdym posiłku, nawet jeśli jest to tylko kilka liści rzeżuchy, czerwonej kapusty, pomidor czy marchewka, pomaga zasmakować w jedzeniu sałatek.
Istnieje oczywiście wiele sposobów przyrządzania zdrowych deserów, ale jeśli dziecko zawsze kończy posiłek w ten sposób, szybko stanie się to zwyczajem na całe życie. Ogranicz podawanie deserów i traktuj je jako nagrodę, a dziecku pozwól jeść owoce w dowolnej ilości.
ALERGIE ZACZYNAJĄ SIĘ WCZEŚNIE
Dzieci są jak kanarki, które kiedyś były używane przez górników do sprawdzania, czy w kopalniach węgla nie ma trujących gazów – są bardzo wrażliwe i szybko reagują na różne substancje. To jest pierwszy etap reakcji na stres. Jeśli będziesz wnikliwie obserwować, na pewno odkryjesz, co nie odpowiada twojemu dziecku.
Wiele dzieci źle znosi dodatki spożywcze, cukier, nabiał, orzeszki ziemne, pszenicę, detergenty, roztocze obecne w kurzu domowym lub spaliny.
Niektóre źle tolerują jajka, pomarańcze i zboża zawierające gluten, na przykład owies.
Zwróć uwagę na następujące objawy:
Twarz: cienie pod oczami, obrzęknięta twarz, ciągłe pociąganie nosem, częste przeziębienia, nadmierna produkcja śluzu, częste bóle uszu, zapalenia migdałków.
Skóra: swędzenie, wypryski skórne, wysypka, obrzęki, zatrzymanie wody.
Układ pokarmowy: kolki, wymioty, biegunka, bóle żołądka, wiatry.
Psychika: nadmierna aktywność, słaba koncentracja, nadmierna emocjonalność, bezsenność, nocne moczenie.
Układ oddechowy: kaszel, częste bóle gardła, obrzęk migdałków i gardła, astma, zakażenia dróg oddechowych.
Są to klasyczne objawy alergii. Na szczęście, jeśli wywołujący je czynnik zostanie usunięty, szybko ustępują. Spróbuj wyeliminować podejrzany pokarm lub alergen obecny w środowisku przez dziesięć dni i sprawdź, czy stan dziecka się poprawia. Jeżeli reakcje alergiczne są znacznie nasilone, najlepiej zgłosić się do lekarza i przeprowadzić dokładne testy na poszukiwanie alergenów (próby eliminacji i ekspozycji).
Upewnij się też, że dieta dziecka nie jest zbyt ograniczona. Właściwe żywienie oraz uzupełnianie diety witaminami i składnikami mineralnymi może znacznie zmniejszyć tendencję do reakcji alergicznych, jeśli czynniki odpowiedzialne za jej powstanie zostaną wyeliminowane. Często po kilku miesiącach dziecko zaczyna tolerować pokarm, na który przedtem reagowało nadwrażliwością, ale lepiej podawać go rzadziej – co kilka dni, by uniemożliwić organizmowi „zapamiętanie” tego produktu i wznowienia reakcji alergicznych.
POKARM DLA DUCHA
Nie ma żadnych wątpliwości, że właściwe odżywianie zwiększa zdolności dziecka do nauki.
Wszystkie przeprowadzone badania wykazały, że sprawność umysłowa zwiększa się, jeśli dzieciom podaje się multiwitaminy i składniki mineralne. Bardzo istotną rolę w rozwoju intelektualnym odgrywają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Badanie wykonane przez zespół pod kierunkiem profesora Crawforda dowiodło, że poziom tych związków u niemowląt współgrał z ich intelektualną sprawnością jako dzieci. Niezbędne kwasy tłuszczowe są potrzebne nie tylko do wytworzenia prostaglandyn – substancji o działaniu zbliżonym do hormonów, ale też do powstawania błon komórek nerwowych.
Wykonano już badanie, w którym dzieciom z dysleksją i zaburzeniem polegającym na braku koncentracji i rozproszeniu uwagi podawano niezbędne kwasy, uzyskując pozytywne rezultaty. Na podstawie uzyskanych wyników wysnuto teorię, że dzieci z takimi problemami mają nieco uszkodzone błony komórek nerwowych wskutek połączenia niedoboru NNKT z czynnikami dziedzicznymi.
Na pewno nie ma nic złego w podawaniu dzieciom dużej ilości pokarmów, będących źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak orzechy, ziarna i wytłoczone z nich oleje. Do najlepszych należą nasiona dyni, sezamu, lnu, słonecznika, migdały, orzechy włoskie i pekany (orzeszki ziemne i oliwa z oliwek nie są źródłem tych związków).
Nastrój – przed i po ograniczaniu spożycia cukru
PRZED
3 listopada, zanim zastosowano dietę niskocukrową |
PO
22 listopada,po przejściu na dietę niskocukrową |
|
po obudzeniu się | zmęczona | zmęczona |
po śniadaniu | ciągle zmęczona | w porządku |
środek ranka | nie jest źle | w porządku |
pora obiadu | w porządku | dobrze |
popołudnie | przygnębiona | dobrze |
godzina 17.00 | dobrze | dobrze |
wieczór | chora | dobrze |
kolacja | niezbyt | dobrze |
przed pójściem spać | w porządku | w porządku |
Najlepszym sposobem na zwiększenie spożycia niezbędnych kwasów przez dzieci jest posypywanie zmielonymi nasionami płatków śniadaniowych i zup, używanie wytłaczanego na zimno oleju zamiast masła do warzyw i pieczonych ziemniaków oraz zachęcenie dzieci do przegryzania orzechów i ziaren słonecznika.
Różne ziarna można też dodawać do pieczonych w domu ciast, chleba i ciasteczek, ale najlepiej jeść je na surowo, ponieważ temperatura podczas pieczenia może uszkodzić niezbędne kwasy.
źródła:
„Smak zdrowia” Holford – fragment książki
Leave A Reply