Zapalenie trzustki jest to bardzo poważny i bolesny stan, który wymaga starannej obserwacji medycznej. W rzeczywistości w ciągu pierwszych kilku dni nie dopuszcza się jedzenia ani płynu; wszystkie płyny są podawane przez IV.
Kiedy stan trzustki się poprawia i znowu funkcjonuje,zaczyna się od odżywiania płynnego, a następnie pod czujnym okiem zespołu opieki zdrowotnej dodawane są łagodne, niskotłuszczowe pokarmy, aby upewnić się, że jedzenie jest dobrze tolerowane. Ostre zapalenie trzustki może zagrażać życiu.
Większość osób zdrowieje po ostrym zapaleniu trzustki, ale niestety u prawie 25 procent osób wystąpi nawrót, co prowadzi do chronicznej choroby. Przewlekłe zapalenie trzustki znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki, cukrzycę, niewydolność wątroby i inne choroby potencjalnie zagrażające życiu.
Przy zapaleniu trzustki bardzo ważna jest dieta, która jest niezbędna, aby pomóc w wyzdrowieniu, ale niezbędne jest zapobieganie, aby nie doszło w tej chorobie do fazy przewlekłej. Są osoby, które są bardziej podatne na rozwój zapalenia trzustki, w tym osoby nadużywające substancji toksycznych, stosujące niektóre leki na receptę, źle odżywiające się i osoby predysponowane genetycznie.
Lekko-umiarkowane ćwiczenia, joga i medytacja mogą pomóc w radzeniu sobie z objawami, a unikanie alkoholu i tytoniu są absolutnie niezbędne do wyzdrowienia. Bez względu na to, czy zdiagnozowano u Ciebie ostre zapalenie trzustki czy przewlekłe zapalenie trzustki, pierwszym krokiem jest przyjęcie zdrowej diety skupiającej się na świeżych owocach i warzywach, pełnych ziarnach i chudych białkach.
Co to jest zapalenie trzustki?
Trzustka jest centralnym narządem, w którym wytwarzane są niezbędne enzymy do trawienia, wytwarzane są hormony, które pomagają organizmowi przetwarzać cukier. Trzustka może działać nieprawidłowo, powodując aktywację enzymów trawiennych, powstających w trzustce zamiast w przewodzie pokarmowym. Może to prowadzić do zapaleń i zapalenia trzustki. U pacjentów zarówno z objawami ostrymi jak i przewlekłymi mogą tworzyć się blizny, co powoduje, że trzustka nie działa optymalnie.
Ostre zapalenie trzustki to nagłe zapalenie trzustki powodujące obrzęk, ból i słabe trawienie. Poważne powikłania są możliwe, szczególnie w przypadku zakażenia trzustki.
Przewlekłe zapalenie trzustki charakteryzuje się utrzymującym się zapaleniem trzustki, powodującym trwałe uszkodzenie tego narządu. Przewlekłe zapalenie trzustki jest nieuleczalne i mogą wystąpić pewne komplikacje zagrażające życiu, w tym niewydolność wątroby, cukrzyca i rak trzustki.
W przypadku zapalenia trzustki może wystąpić jeden z następujących objawów. Mogą być one łagodne lub wyniszczające.
Ostre objawy zapalenia trzustki:
Ból w górnej części brzucha
Ból, który promieniuje z górnej części brzucha na plecy lub barki
Ból, który po posiłku pogarsza się
Brzuch jest delikatny w dotyku
Podwyższona temperatura lub gorączka
Szybki puls
Nudności
Wymioty
Przewlekłe zapalenie trzustki Objawy:
Ból w górnej części brzucha, który utrzymuje się lub może pojawić się i ustąpić
Utrata masy ciała, często dramatyczna, bez wysiłku
Kał, który jest tłusty i śmierdzący
Przyczyny i czynniki ryzyka zapalenia trzustki
Istnieje wiele możliwych przyczyn zapalenia trzustki, z których wiele jest związanych z dietą i ogólnym zdrowiem. Jednak czasami zdarza się, że zapalenie trzustki jest wynikiem urazu fizycznego, zabiegu chirurgicznego lub innego stanu chorobowego. Rozpoznane czynniki ryzyka obejmują:
Alkoholizm
Kamienie żółciowe
ERCP, procedura chirurgiczna kamieni żółciowych
Palenie papierosów
Wysokie stężenie wapnia we krwi
Nadczynność przytarczyc
Wysokie poziomy trójglicerydów
Infekcja
Uraz brzucha
Zwłóknienie torbielowate
Operacja brzucha
Niektóre lekarstwa
Rak trzustki
Genetyka
Dieta wysokotłuszczowa, szczególnie dla osób z cukrzycą typu 2.
Niebezpieczeństwa zapalenia trzustki
Pozostawione bez leczenia zapalenie trzustki może powodować poważne komplikacje, a nawet śmierć. W przypadku wystąpienia objawów konieczna jest interwencja medyczna w nagłych wypadkach.
Pseudocysty gromadzą płyn i gruz w kieszeniach. Jeśli pękną, powodują infekcję i wewnętrzne krwawienie.
Zapalenie trzustki czyni ją podatną na bakterie i infekcje. W niektórych przypadkach może być wymagana operacja.
Może wystąpić niewydolność nerek , wymagająca dializy.
Problemy z oddychaniem, ponieważ zmiany chemiczne w ciele mogą wpływać na poziom tlenu.
Cukrzyca, gdy komórki produkujące insulinę są uszkodzone.
Niedożywienie jest dość powszechne, ponieważ trzustka produkuje mniej enzymów, co utrudnia rozkładanie i przetwarzanie niezbędnych składników odżywczych.
Rak trzustki jest związany z długotrwałym zapaleniem trzustki, często z powodu przewlekłego zapalenia trzustki.
Co robić, jeśli podejrzewasz zapalenie trzustki
Jeśli objawy są ciężkie, natychmiast wezwij pomoc medyczną.
Jeśli objawy są łagodne lub umiarkowane, umów się na wizytę u lekarza.
Jedz małe, lekkie posiłki o niskiej zawartości tłuszczu.
NIE NALEŻY :
Spożywać posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu.
Pić alkoholu lub palić papierosy.
Dieta trzustki
Po rozpoznaniu ostrego lub przewlekłego zapalenia trzustki, odżywianie musi być priorytetem. Celem diety jest zapobieganie niedożywieniu, niedoborom żywieniowym i optymalizacja poziomu cukru we krwi, przy jednoczesnej ochronie przed chorobami nerek i wątroby, rakiem trzustki i nasilającymi się objawami.
Centrum Uniwersytetu Columbia zaleca skupienie się na diecie bogatej w składniki odżywcze o wysokiej zawartości chudego białka, pełnych ziaren, owoców, warzyw i niskotłuszczowych produktów mlecznych, unikając tłustych potraw smażonych i alkoholu. Ich program zaleca coroczne badania krwi w celu określenia niedoborów składników odżywczych i zaleca suplementację, jeśli jest to konieczne.
Dieta zalecana przez Uniwersytet Columbia jest bardzo podobna do diety śródziemnomorskiej stosowanej przez pokolenia w całej Grecji, Włoszech i Hiszpanii. Niezliczone badania wykazały, że ten sposób odżywiania pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2; poprawia poziomy HbA1c; poprawia poznanie i podnosi nastrój; chroni przed chorobą Alzheimera i chorobami serca; chroni przed wieloma nowotworami przewodu pokarmowego i wiąże się z niższym niższym ryzykiem raka trzustki.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska może być odrobinę zbyt bogata w tłuszcze dla niektórych osób z zapaleniem trzustki, ale jest łatwo modyfikowalna. Tak, nawet zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy i dziko złowione ryby i mięso od zwierząt karmionych trawą mogą być zbyt obciążające. Podobnie jak w przypadku wielu innych chorób, pierwszym krokiem musi być słuchanie ciała i rozpoznawanie żywności, która sprawia, że czujesz się najlepiej.
Każdy posiłek powinien się skupiać na owocach, warzywach i pełnych ziarnach z białkami i tłuszczami pełniącymi rolę pomocniczą.
Wielu ekspertów zaleca
3 porcje pełnych ziaren
2 porcje świeżych owoców
5-7 porcji warzyw
1 porcja orzechów
1 porcja chudego białka zwierzęcego
1 porcja niskotłuszczowego nabiału
Co tydzień:
3 porcje bio ryb
Nie więcej niż 2 porcje wołowiny lub jagnięciny
3 porcje jaj
3-4 porcje bio kurczaka lub indyka
3-4 porcje orzechów lub nasion
1-2 porcje zdrowych słodyczy
4-6 porcji roślin strączkowych
Prawdziwym celem jest dostarczenie organizmowi łatwych do strawienia pokarmów, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Ważne jest spożywanie pokarmów w celu wyeliminowania wszelkich niedoborów żywieniowych, które może powodować zapalenie trzustki. Pamiętaj, to są wytyczne. Jeśli masz zapalenie trzustki i na tej liście znajdują się pokarmy, o których wiesz, że jesteś na nie uczulony lub nadwrażliwy, unikaj ich. ( 13 )
Najlepsze 8 owoców:
Jeżyny i jagody : Te jagody są bogate w resweratrol, mangan, błonnik i witaminy C i K, które wspierają zdrowe trawienie podczas walki z rakiem.
Wiśnie: niskokaloryczne i bogate w niezbędne składniki odżywcze, wiśnie są idealną przekąską, która wspomaga odchudzanie, zmniejsza stan zapalny i ułatwia spokojny sen.
Arbuz: doskonałe źródło witamin A, B i C, a także potasu, magnezu i manganu.
Czarne śliwki: o niskim indeksie glikemicznym, o udowodnionym niskim poziomie cholesterolu i wspomagającym trawienie, śliwki są doskonałym owocem w przypadku zapalenia trzustki.
Czerwone winogrona : polifenole w winogronach pomagają zapobiegać otyłości i cukrzycy typu 2, jednocześnie obniżając stan zapalny.
Mango : ze zdrowym błonnikiem i witaminą C, mango zawierają również niezbędne minerały, w tym żelazo, wapń, potas i magnez. Ten super owoc wiąże się z poprawą poziomu glukozy we krwi i kontrolą glikemii.
Jabłka : Ponieważ są naturalnie bogate w błonnik, pomagają obniżyć stan zapalny i pomagają w trawieniu,
Granat: słodki i chrupiący, super owoc jest pełen błonnika, potasu i witamin C i K.
Top 7 warzyw:
Buraki: Zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak żelazo, mangan, miedź, potas i witaminy z grupy B, buraki są znane z poprawy zdrowia serca, zdrowia mózgu i wspomagania funkcji wątroby.
Brokuły : Tylko filiżanka gotowanych brokułów zawiera ponad 100% dziennej wartości zarówno witaminy K, jak i witaminy C. Bogate w składniki mineralne, zwalczają raka i promują zdrowe trawienie.
Szpinak: szpinak jest pełen składników odżywczych, które zwiększają odporność, chronią przed cukrzycą i chronią przed niektórymi rodzajami raka.
Jarmuż : wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspomaga detoksykację, zdrowie oczu i chroni przed rakiem.
Sałata: stanowi łatwy sposób na zapewnienie zalecanej od pięciu do siedmiu porcji warzyw dziennie. Wybierz ciemne liście sałaty, aby cieszyć się najwyższymi poziomami witamin i minerałów.
Słodkie ziemniaki: bogate w beta-karoten, witaminę C, miedź, witaminę B6 i mangan, słodkie ziemniaki są zdrową skrobią.
Marchew : Beta-karoten jest związany ze zdrowiem układu odpornościowego i zdrowiem oczu, a także ze zdrowym trawieniem.
Top 6 pełnych ziaren:
Brązowy ryż: bogaty w błonnik i bogaty w mangan, zastępując biały ryż brązowym ryżem możemy obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 16 procent. Zaleca się 1 porcję.
Gryka : Wysoka zawartość białka i błonnika, to bezglutenowe ziarno jest bogate w przeciwutleniacze i jest szybko strawne. Mąkę gryczaną można wykorzystać do robienia zdrowego porannego naleśnika, a kasza gryczana może być dodana do sałatek lub do porannej owsianki.
Polenta: Ten szorstki mielec kukurydzy, podobny do grysu, używany jest w całym regionie Morza Śródziemnego. Do niej można dodać grzyby i rośliny strączkowe, odrobinę sera feta i świeże zioła na sycący posiłek. Kupuj tylko ekologiczną polentę bez GMO.
Proso: bogate w błonnik, naturalnie bezglutenowe i lekkostrawne, proso jest nasionem, często fałszywie przedstawianym jako ziarno. Proso jest odpowiednie na śniadanie, lunch i kolację
Teff: Jeśli nie znasz się na etiopskim zbożu, czas je przedstawić. To ziarno sprzyja utracie wagi, wzmacnia układ odpornościowy, wspiera zdrowie kości i wspomaga trawienie. Jest dostępny w postaci mąki lub ziarna, i można go używać do kasz, naleśników i tortilli.
Amarantus : Od Azteków ceniony od tysięcy lat, ziarno to jest doskonałym źródłem błonnika, manganu i białka. Bezglutenowe pełnoziarniste wspomaga trawienie, zmniejsza stany zapalne, zwalcza rozwój cukrzycy typu 2 i wspomaga odchudzanie. Stosuj zamiast owsa, białego ryżu lub makaronu i jako zagęszczacz do zup.
Top 5 orzechów i nasion:
Migdały : Daleki krewny wielu owoców pestkowych, migdał jest pełen białka, błonnika i wielu niezbędnych witamin i minerałów. Badania pokazują, że pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, pomagają w utracie wagi i mogą zwiększać wchłanianie substancji odżywczych z rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych. Ze względu na ich stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu, ogranicz się do jednej porcji.
Orzechy włoskie: prawdziwa potęga odżywcza, orzechy włoskie dostarczają omega-3, wspierają zdrowe serce i mózg, jednocześnie pomagając kontrolować stan zapalny i poziom cukru we krwi.
Nasiona słonecznika : bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także selen i magnez, nasiona słonecznika zapewniają zdrową dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i błonnika. Jedz z umiarem i trzymaj się połowy jednej porcji, ponieważ ich zawartość tłuszczu jest stosunkowo wysoka.
Nasiona dyni: przekąska jesienna, nasiona dyni są teraz dostępne przez cały rok. Wypełnione zdrowymi tłuszczami, białkiem i błonnikiem, pestki dyni są podawane na sałatkach lub są mieszane z jogurtem.
Pistacje: Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i pomagają w utracie wagi. Spożywaj 1 porcję ze względu na zawartość tłuszczu.
Najlepsze 4 źródła białka :
Dzikie Ryby : Typowa dieta śródziemnomorska zawiera ryby lub owoce morza złowione co najmniej dwa razy w tygodniu. Dziki Łosoś jest związany ze zdrowymi funkcjami poznawczymi, zdrowiem serca i ochroną przed rakiem.
Bio Drób: Chude kawałki kurczaka i indyka są doskonałym źródłem białka. Unikaj smażenia. Aby pomóc w trawieniu, spożywaj bulion z bio kości, który jest naturalnie bogaty w kolagen i L-glutaminę, co ma na celu zachowanie integralności jelit przy jednoczesnej zmianie mikroflory jelitowej w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Bio Jajka : od kur chowu bezklatkowego są bogate w białko, bogate w aminokwasy i mają mniej tłuszczów nasyconych.
Rośliny strączkowe: bogate w białko, o niskiej zawartości tłuszczu i bogate w błonnik, rośliny strączkowe są zasadniczą częścią zdrowej diety w przypadku zapalenia trzustki, ponieważ pomagają stabilizować poziom cukru we krwi i pomagają w utracie wagi. Specyficzne ziarna, w tym soczewica, fasola mung i fasola garbanzo zawierają lipazę , enzym trawienny uwalniany przez trzustkę. Spróbuj dodać różne rodzaje fasoli do swojej diety np hummus- pasta z cieciorki
Najlepszy niskotłuszczowy nabiał:
Grecki jogurt: Wybierz beztłuszczowy lub niskotłuszczowy jogurt grecki bez dodatku cukru lub substancji słodzących. Ten produkt mleczny jest idealny na śniadanie.
Twaróg: bogaty w witaminę B12 i bogaty w wapń, twarożek jest świetną przekąską.
Kefir : Znany ze swoich właściwości wzmacniających odporność i zdrowych bakterii, które pomagają w trawieniu, ten probiotyczny produkt mleczny dostarcza białka, wapnia i witaminę D. Kefir można spożywać jako poranną przekąskę lub używać go do koktajlu.
Pokarmy, których należy unikać:
Alkohol, tytoń i kofeina
Znane lub podejrzane alergeny, takie jak pszenica, soja, nabiał, kukurydza i sztuczne słodziki
Smażone jedzenie
Produkty z białej mąki, takie jak makaron i biały chleb
Cukier
Kwasy tłuszczowe trans w komercyjnie przygotowanych produktach spożywczych
Styl życia zmienia się, aby zapobiec nawrotowi zapalenia trzustki
Jeśli palisz papierosy lub używasz innych wyrobów tytoniowych, przestań.
Zjedz trzy do czterech małych posiłków każdego dnia.
Bądź nawodniony; pij co najmniej 2 l wody każdego dnia.
Medytuj i ćwicz, relaksuj się, aby złagodzić stres i ból.
Ćwicz jogę dwa razy w tygodniu. Według badań opublikowanych w World Journal of Gastroenterology , joga poprawia ogólną jakość życia osób z przewlekłym zapaleniem trzustki.
Najważniejsze punkty dietetyczne dla zdrowia trzustki
Każdego roku do amerykańskich szpitali przyjmowanych jest 300 000 osób z zapaleniem trzustki.
Możliwe powikłania to cukrzyca, niedożywienie, infekcja, niewydolność nerek i krwawienie wewnętrzne.
Przewlekłe zapalenie trzustki wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki.
Dieta odgrywa główną rolę w rozwoju i leczeniu zapalenia trzustki.
Dieta dla zredukowania zapalenia trzustki zawiera niewielkie, niskotłuszczowe posiłki o dużej zawartości składników odżywczych.
Normalizacja poziomu cukru we krwi jest kluczem do odzyskania zdrowia.
Najlepsze naturalne terapie dla zapalenia trzustki
Dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na gospodarkę glukozą i wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka trzustki.
Chude białko, pełne ziarna, orzechy, owoce, warzywa i umiarkowane ilości produktów mlecznych dostarczają niezbędnej energii.
Praktykowanie jogi dwa razy w tygodniu poprawia ogólną jakość życia osób z przewlekłym zapaleniem trzustki.
Źródło:
Leave A Reply