Chyba każdy lubi zapiekanki:) Pamiętam jak kiedyś chodziło się do małych budek z zapiekankami. Podawano w nich białą długą bułkę pokrytą pieczarkami i żółtym serem , do tego keczup i pełnia szczęścia. Niestety zdarzało się pełnię szczęścia przypłacić konkretnym zatruciem:)
Dzisiaj zdrowa wersja zapiekanki całkowicie warzywnej, od której na pewno nie będzie zatrucia pokarmowego:)
Spodnia warstwa to zielona soczewica z cebulą, czosnkiem, pieczarkami, do tego przecier pomidorowy. Przyprawy: tymianek, wędzona papryka , sól nieprzetworzona np himalajska lub kłodawska.
Ten cały miks warzywny, może być samodzielnym posiłkiem, może też po lekkim zmiksowaniu stanowić farsz do naleśników, pierogów, czy pełnić rolę pasty do chleba.
Górna warstwa to puree z ziemniaków i batatów. Białe ziemniaki mimo , iż są smaczne , nie są zbytnio odżywcze, dlatego aby podnieść wartość odżywczą, dobrze jest je wymieszać z batatami. Najlepiej jakby górną warstwę stanowiły same bataty, ale nie każdy je lubi ze względu na dość słodki smak.
Na koniec prosty sos pomidorowy. Jeżeli mamy dostęp do dobrych pomidorów wystarczy zmiksować je z dowolnymi orzechami czy nasionami np nerkowcem, nasionami z dyni czy słonecznikiem. Jeżeli ich nie mamy, świeże pomidory zastępujemy suszonymi pomidorami z oleju.
Składniki:
soczewica zielona (sucha 250g czyli paczka)
cebula (2 sztuki)
pieczarki (6 sztuk)
przecier pomidorowy (200g )
czosnek (1-2 ząbki wg uznania)
masło klarowane (lub olej kokosowy lub szklanka mleka roślinnego )
suszone pomidory (4 łyżki odsączone z oleju)
orzechy mix (lub różne nasiona ok 1 szklanki)
ziemniak (biały 500g)
batat czerwony ziemniak (500g)
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek suszony do smaku
papryka wędzona 1 łyżeczka
płatki drożdżowe 1 łyżka opcja
zioła prowansalskie 1 łyżeczka opcja
Czynności :
Jeżeli przeszkadzają Ci lektyny namocz wcześniej zieloną soczewicę prze kilka godzin z dodatkiem szczypty sody. Jeżeli nie zwracasz na to uwagi przepłucz soczewicę i ugotuj do miękkości zajmie to ok 40 minut.
W międzyczasie cebulę i czosnek, pieczarki drobno posiekaj, wszystko lekko podsmaż na oleju kokosowym /maśle klarowanym. Dodaj ugotowaną soczewicę i przecier pomidorowy. Dopraw wędzoną papryką, solą, majerankiem i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na konsystencję jaką lubisz czyli na gładko lub z kawałkami warzyw.
Ziemniaki obierz i ugotuj na parze. Ciepłe ziemniaki rozgnieć na puree z dodatkiem tego co preferujesz. Zdrowe opcje to masło klarowane/olej kokosowy/mleko roślinnego (ale nie sojowe). Dopraw solą, pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w szkle żaroodpornym rozłóż masę z soczewicy, następnie puree ziemniaczane. Zapiekaj w 180 stopni 20 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W okresie zimy najlepiej skorzystaj z suszonych pomidorów są lepsze niż drewniane bez smakowe zimowe pomidory.
Ziarna lub orzechy namocz wcześniej lub zalej wrzątkiem na 30 minut. Po tym czasie przepłucz czystą wodą , dodaj suszone pomidory odsączone z oleju , przyprawy jak: sól, wędzoną paprykę, pieprz, możesz też dodać zioła prowansalskie i płatki drożdżowe, jeżeli chcesz uzyskać lekki smak serowy. Wszystko wg uznania. Następnie dodaj trochę wody i wszystko zmiksuj blenderem ręcznym tzw żyrafą na gładki sos. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę.
Po upieczeniu zapiekanki, wykładaj porcje i polewaj sosem pomidorowym. Zapiekankę zjadaj z dużą porcją zielonej surówki 🙂
Leave A Reply