• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Zamiast chleba wafel/ chlebek z kaszy jaglanej i gryczanej

23 lutego, 2017

Co byśmy nie robili , jaka dietę stosowali tęsknimy za chlebem:). W sklepach z reguły są chleby pszeniczne, mieszane i żytnie. Zdrowego bezglutenowego ze świecą szukać.

Swego czasu poszukiwałam jakiegoś zamiennika, ponieważ przeszłam na odżywianie bezglutenowe. Przeszukałam wiele blogów, a jak coś znalazłam najczęściej po zrobieniu niezbyt nadawało się do jedzenia:)

Zrezygnowałam z klasycznego chleba , a zastąpiłam go między innymi chlebkiem jaglano-gryczanym znalezionym na blogu Smakoterapia.pl

Nie była bym sobą jakby czegoś nie zmieniła. Uprościłam wersję i wyeliminowałam tłuszcz.

Obecnie chlebek , a raczej wafel jest w sam raz:) A dzieci go uwielbiają.

Ciasto na chlebek robi się w 5 minut, nic trudnego, trzeba jednak mieć ugotowaną kaszę jaglaną.

                

Potrzebne będą:

ugotowana kasza jaglana – 1 szklanka

mąka gryczana lub zmielona biała kasza gryczana  – 6 kopiastych łyżek

skrobia/ mąka ziemniaczana – 2 łyżki

woda do uzyskania konsystencji gęstej śmietany

syrop daktylowy do smaku

sól do smaku

przyprawy jakie lubimy np: suszony czosnek, papryka, oregano lub gram masala

oleju roślinnego o neutralnym smaku 30ml – opcjonalnie

Czynności :

W garnuszku przypraż kaszę tak, aby poczuć jej zapach, zalej zimną wodą i przepłucz do momentu , aż woda będzie czysta. Taka procedura pozbawi kaszę ewentualnej goryczy. Ugotuj kaszę. Gotuj do momentu wyparowania wody i pojawienia się dziurek.

Odmierz szklankę kaszy i wsyp do miski. Dodaj mąki, przyprawy, słodzidło  i odrobinę wody. Zmiksuj wszystko na gładko, nawet jeżeli Ci się nie uda uzyskać gładkiej masy, to i tak nie ma to wpływu na chlebek. Najlepiej miksuj tzw żyrafą, mikserem ręcznym o mocy powyżej 700W.

Ciasto powinno być gęste, tak aby móc je rozsmarować łyżką na papierze do pieczenia. Jeżeli jest za gęste dodaj wody.

Do masy możesz też dodać np pestki słonecznika czy sezam

Masę rozsmaruj na papierze do pieczenia  położonym na blaszce. Rozsmaruj  cienką warstwę kilku milimetrów.

Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut . Ja piekłam w termoobiegu po kilku minutach woda potrafi się  skraplać na ściankach piekarnika, należy go na kilka sekund uchylić, zamknąć i dalej piec.

W oryginalnym przepisie dodany jest olej. Po upieczeniu z olejem / tłuszczem chlebki my wychodziły zawsze mało chrupiące, ale elastyczne. Kiedyś zapomniałam i nie dodałam oleju.Odkryłam , że dzięki wyeliminowaniu oleju chlebek zrobił się chrupiący jak wafel.

Po upieczeniu chleb odczep od papieru i połóż na kratce do przestygnięcia. Jedz od razu np z pastą roślinną

czy roślinnym pasztetem. Chlebek niestety najlepiej smakuje po upieczeniu , ale jest tak smaczny że szybko znika:)

Chlebek może stanowić również spód do zapiekanki.

Jeżeli chcemy mieć pewność że chlebek jest bezglutenowy kupujmy kasze czy mąki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa.

                  

Share

Dziecko / Ciąża / Kobieta  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods