Co byśmy nie robili , jaka dietę stosowali tęsknimy za chlebem:). W sklepach z reguły są chleby pszeniczne, mieszane i żytnie. Zdrowego bezglutenowego ze świecą szukać.
Swego czasu poszukiwałam jakiegoś zamiennika, ponieważ przeszłam na odżywianie bezglutenowe. Przeszukałam wiele blogów, a jak coś znalazłam najczęściej po zrobieniu niezbyt nadawało się do jedzenia:)
Zrezygnowałam z klasycznego chleba , a zastąpiłam go między innymi chlebkiem jaglano-gryczanym znalezionym na blogu Smakoterapia.pl
Nie była bym sobą jakby czegoś nie zmieniła. Uprościłam wersję i wyeliminowałam tłuszcz.
Obecnie chlebek , a raczej wafel jest w sam raz:) A dzieci go uwielbiają.
Ciasto na chlebek robi się w 5 minut, nic trudnego, trzeba jednak mieć ugotowaną kaszę jaglaną.
Potrzebne będą:
ugotowana kasza jaglana – 1 szklanka
mąka gryczana lub zmielona biała kasza gryczana – 6 kopiastych łyżek
skrobia/ mąka ziemniaczana – 2 łyżki
woda do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
syrop daktylowy do smaku
sól do smaku
przyprawy jakie lubimy np: suszony czosnek, papryka, oregano lub gram masala
oleju roślinnego o neutralnym smaku 30ml – opcjonalnie
Czynności :
W garnuszku przypraż kaszę tak, aby poczuć jej zapach, zalej zimną wodą i przepłucz do momentu , aż woda będzie czysta. Taka procedura pozbawi kaszę ewentualnej goryczy. Ugotuj kaszę. Gotuj do momentu wyparowania wody i pojawienia się dziurek.
Odmierz szklankę kaszy i wsyp do miski. Dodaj mąki, przyprawy, słodzidło i odrobinę wody. Zmiksuj wszystko na gładko, nawet jeżeli Ci się nie uda uzyskać gładkiej masy, to i tak nie ma to wpływu na chlebek. Najlepiej miksuj tzw żyrafą, mikserem ręcznym o mocy powyżej 700W.
Ciasto powinno być gęste, tak aby móc je rozsmarować łyżką na papierze do pieczenia. Jeżeli jest za gęste dodaj wody.
Do masy możesz też dodać np pestki słonecznika czy sezam
Masę rozsmaruj na papierze do pieczenia położonym na blaszce. Rozsmaruj cienką warstwę kilku milimetrów.
Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut . Ja piekłam w termoobiegu po kilku minutach woda potrafi się skraplać na ściankach piekarnika, należy go na kilka sekund uchylić, zamknąć i dalej piec.
W oryginalnym przepisie dodany jest olej. Po upieczeniu z olejem / tłuszczem chlebki my wychodziły zawsze mało chrupiące, ale elastyczne. Kiedyś zapomniałam i nie dodałam oleju.Odkryłam , że dzięki wyeliminowaniu oleju chlebek zrobił się chrupiący jak wafel.
Po upieczeniu chleb odczep od papieru i połóż na kratce do przestygnięcia. Jedz od razu np z pastą roślinną
czy roślinnym pasztetem. Chlebek niestety najlepiej smakuje po upieczeniu , ale jest tak smaczny że szybko znika:)
Chlebek może stanowić również spód do zapiekanki.
Jeżeli chcemy mieć pewność że chlebek jest bezglutenowy kupujmy kasze czy mąki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa.
Leave A Reply