• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Zachować świeżość owoców i warzyw – przechowywanie w lodówce. Co z czym?

12 stycznia, 2017

Jeżeli jesteś roślinożercą zdarza Ci się pewnie czasem kupić za dużo warzyw i owoców. Niestety ten rodzaj pokarmu szybko się psuje i trzeba albo kupować go mniej ale częściej, albo umiejętnie zadbać o właściwe przechowywanie.
Dlaczego jedne owoce i warzywa szybciej się psują a inne nie. Odpowiedzialny za to jest mały gaz węglowodorowy, owoce i warzywa emitują go w postaci etylenu. Owoce i warzywa wrażliwe na etylen bardzo szybko dojrzewają i się psują.

Etylen (C2H4) jest naturalnym hormonem dojrzewania (fitohormonem), który występuje powszechnie w przyrodzie, stymulując np. opadanie liści, starzenie się roślin, więdnięcie i przekwitanie kwiatów oraz dojrzewanie, przejrzewanie i rozpad owoców i warzyw. Jest wydzielany przez praktycznie wszystkie części każdej rośliny.
Etylen może mieć również korzystny wpływ na przyspieszenie procesów dojrzewania i wyrównanie jakości niektórych owoców i warzyw, np. bananów, pomidorów i awokado.

Efektem działania egzogennego etylenu jest żółknięcie i dojrzewanie bananów, zmiana koloru z zielonego na czerwony pomidorów oraz mięknięcie i przydawanie cech gotowości do spożycia awokado.

Powszechnie obserwowalne negatywne skutki oddziaływania etylenu to głownie:

rozpady (świeże owoce i warzywa, kwiaty),

ordzawienia (warzywa liściaste i bakłażan),

żółknięcie (ogórki, brokuły i brukselka),

zapach (czosnek i cebula),

więdnięcie (warzywa i kwiaty cięte),

oparzelizna powierzchniowa i mięknienie (jabłka),

uszkodzenia skórki (owoce cytrusowe).

Kluczem do lepszego przechowywania warzyw i owoców i zapobieganiu jego szybszemu psuciu jest oddzielenie emiterów etylenu od tych co go nie emitują. Np bardzo dużym emiterem etylenu są banany i dlatego należy je trzymać oddzielnie chyba, że zależy nam na przyśpieszeniu dojrzewania któregoś z owoców lub warzyw.
Innym wyjściem jest umieszczenie warzyw i owoców wrażliwych na działanie etylen w lodówce.

Warzywa i owoce emitujące w dużych ilościach etylen:

Melon miodowy
Brzoskwinie
Pomidory
Gruszki
Morele
Nektarynki
Awokado
Kiwi
Mango
Śliwki
Melon cantalupa
Banany
Papaja

Warzywa i owoce wrażliwe na etylen:

Brokuły
Kalafior
Zielona fasola
Arbuz
Szparagi
Sałata / inne zielenie
Cukinia, Kabaczek
Jabłka
Ziemniaki
Bakłażan
Ogórki
Marchew

Nigdy nie przechowujemy w lodówce ze względu na utratę smaku:

    czosnku
cebuli
ziemniaków

Warzywa te, są wrażliwe na niskie temperatury i szybciej się zepsują oraz stracą smak i zapach.

Zamiast lodówki, ułóż je w ciemnym i przewiewnym miejscu.

                                                          

Wskazówki dotyczące utrzymania świeżych warzyw i owoców

Jedz owoce jak najszybciej lub je przechowuj w lodówce.
Jeśli owoce są mokre, osuszyć je ręcznikiem papierowym lub szmatką.
Myj jagody tuż przed spożyciem.
Niektóre owoce ja śliwki, jagody, borówki, winogrona mają matową powłokę jest to naturalna bezpieczna powłoka działająca jako bariera przed owadami i bakteriami i przyczynia się do utrzymania wilgoci owocu.
Powłokę należy jednak dokładnie spłukać przed spożyciem, aby zminimalizować narażenie na pestycydy, bakterie i pleśnie.

                              

Moczymy 2 minuty w wodzie z octem lub kwasem cytrynowym , następnie zmieniamy wodę i moczymy w wodzie z sodą spożywczą 2 minuty , następnie moczymy w czystej wodzie.
Niektóre osoby preferują moczenie tylko w wodzie z kwaskiem cytrynowym lub wodzie z octem
Można także moczyć w wodzie z dodatkiem perhydrolu 35% , np 1 łyżka na litr wody.
Lub spryskać owoce lub warzywa wodą utleniona 3 lub 7 procentową. ( rozrobić perhydrol 35% do stężenia 3% w stosunku 1:11 ). Wlać do spryskiwacza i mieć go pod ręką w kuchni do pryskania owoców lub warzyw lub do czyszczenia powierzchni kuchennych.

                               

Jagody
Zamrażanie jagód może uratować je przed zepsuciem i zatrzymać wzrost pleśni.

Płukanie je w roztworze octu może również przyczynić się do zabicia zarodników pleśni i zachować świeże jagody: Szybko wypłukać jagody w stosunku 1 część octu do 3 części wody.
Następnie przepłucz jagody używając durszlaka pod bieżąco wodą rozłóż na papierowym ręczniku w jednej warstwie i osusz je, gdyż wilgoć sprzyja pleśni.
Zamrażaj jagody w jednej warstwie na blasze, a następnie umieszczaj je w torbie i włóż do zamrażarki.

Unikaj przechowywania w lodówce pomidorów, ziemniaków, czosnku i dyni, gdyż tracą teksturę i stają się bez smaku i wodniste. Pomidory nie tolerują chłodu.

Nie przechowuj ich pobliżu kuchenki gazowej, w miejscach z  wysoką temperaturą na przykład w pobliżu kominka, ponieważ może to przyspieszyć proces dojrzewania.

                                           

Rób co jakiś czas przegląd szuflad w lodówce i usuwaj nadpsute warzywa lub owoce, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się psucia. Sprawdź szuflady czy nie jest w nich wilgotno, wilgoć powoduje psucie.

Morele i śliwki –  Przechowuj w temperaturze pokojowej, mogą być chłodzone, ale może to zmienić ich smak i teksturę.

Jabłka – Przechowuj jabłka w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego i ciepła na okres do dwóch tygodni, w zależności od odmiany. Przechowywanie ich w lodówce, pozwoli na zachowanie  świeżość przez trzy do czterech tygodni.

Banany – Przechowuj banany z dala od światła słonecznego i ciepła, gdyż szybko dojrzewają.

Można przyspieszyć  proces dojrzewania poprzez umieszczenie ich w  papierowej torbie z jabłkiem

Brokuły – jak marchewka, seler, kalafior, brokuły powinny być opakowane w folię i umieszczane w szufladzie na owoce i warzywa, aby zapobiec utracie wilgoci. Jeżeli te warzywa zostały umyte przed włożeniem do lodówki należy je dobrze osuszyć.

Kapusta – gdy masz pociętą kapustę, alby zapobiec jej brązowieniu zawiń ją w w papierowy ręcznik i włóż do plastikowej torby.
Zmieniaj ręcznik gdy jest wilgotny.

Seler – przechowuj go w plastikowej torebce, a następnie zawiń całość w folię aluminiową lub umieść go  w wysokim, prostym pojemniku z zimną wodą ( ten sposób przechowania działa na niektóre zioła, szparagi i szczypiorek) przez ponad tydzień. Metoda ta przywraca jędrność selerowi.

Grejpfruty, mandarynki, i / lub nektarynki – nieschłodzone grejpfruty utrzymują świeżość do tygodnia, przechowywane w lodówce kilka tygodni. Pomarańcze są  wytrzymalsze; można je przechowywać w temperaturze pokojowej lub lodówce w siatce lub perforowanym worku  przez kilka tygodni.

Winogrona – przechowuj je w lodówce gdyż proces dojrzewania po zerwaniu jest ciągły. Winogrona są świeże gdy mają zielone, sprężyste łodygi, zleżałe winogrona mają łodygi zazwyczaj ciemnie i zdrewniałe.

Kiwi – aby utrzymać ich świeżość trzymaj je w lodówce. Gdy są bardzo twarde można je przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Cytryny i limonki – Mogą być przechowywane w lodówce jak i w temperaturze pokojowej przez kilka tygodni, ale chroń je przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Mango, nektarynki, brzoskwinie i gruszki – w temperaturze pokojowej cały czas dojrzewają, chłodzenie spawalnia ten proces.

Nektarynki i brzoskwinie mogą być umieszczone w papierowej torbie aby szybciej dojrzeć.

Sałata, kapusta i inne zielenina – upewniając się, że są suche, należy je owinąć luźno papierowym ręcznikiem i umieścić w plastikowym worku z jednym końcem otwartym, aby powietrze mogło się do nich dostać. Uwięziona wilgoć powoduje szybsze psucie

Melony – dojrzewają w temperaturze pokojowej , aby proces zatrzymać, przechowuj je w lodówce.

Dojrzały melony jest wtedy gdy jego koniec po naciśnięciu palcem jest miękki. Jeżeli melon jest pokrojony należy umieścić go w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce

Marakuja –przechowywać w temperaturze pokojowej, ale chronić przed bezpośrednim słońcem. Gdy stanie się miękki i ściemnieje jest dojrzały.

Ananasy – obciąć liście i  przechowywać go do góry nogami, to powoduje przemieszczenie się  cukrów z powrotem w dół, który osiadł na dole podczas transportu.

Awokado jest dojrzałe, gdy skóra się lekko ugina, i  ciemnieje. Jeżeli wykorzystujesz pół awokado przesmaruj resztę sokiem z cytryny i zamknij w szczelnym szklanym pojemniku, zapobiega to ciemnieniu i wysuszeniu miąższu. Po pocięciu awokado, proces brązowienia miąższu można spowolnić o 4 godziny poprzez umieszczenie go w wodzie z lodem.
Możesz kupić więcej awokado i przechowywać je w lodówce, to zapobiegnie dojrzewaniu. Sukcesywnie możesz je wyciągać na 3 dni wcześniej z lodówki i umieszczać je w zamkniętym kartoniku lub torbie papierowej. Niektórzy owijają je w gazetę i trzymają na parapecie w kuchni.

Zielone, liściaste warzywa i zioła przechowuj w workach plastikowych. Wcześniej pozbaw worek powietrza i szczelnie zamknij przechowuj w lodówce.

Cebulę przechowuj w  chłodnym, ciemnym miejscu nawet do kilku miesięcy.
Jabłka przechowuj razem z ziemniakami, aby zapobiec kołkowaniu ziemniaków.

Sok z cytryny doskonale nadaje się do zapobiegania brązowienia pociętych owoców, takich jak jabłka i gruszki.
Nadmiar ziół możesz ususzyć lub świeże posiekać drobno umieścić w pojemniku na kostki lodu z wodą i zamrozić. Kostka może być świetnym dodatkiem do zup. Można je także posiekać i włożyć do słoika i zamrozić.

Uwaga : Owoce jedz w umiarkowanych ilościach. Fruktoza, cukier prosty znajdująca się w owocach, ma niekorzystny wpływ na trzustkę, a nawet może wywołać raka trzustki, gdy spożywane są w nadmiarze. Dla zdrowych ludzi, zaleca się  nie więcej niż 25 gramów fruktozy dziennie, a mniej jeśli masz insulinooporność.
Sporo osób się z tym nie zgodzi, gdyż jak wiadomo są ludzie żywiący się samymi owocami jak frutarianie czy żywiący się w większości owocami np witarianie na diecie 811 i żyją w dobrym zdrowiu.

Dlatego przy wyborze odżywiania kieruj się tym co dla Ciebie dobre, sprawdź jaką masz tolerancje na owoce, jak się po nich czujesz i czy masz przy dużym spożywaniu ich, tendencje do tycia. Być może jesteś stworzony żyć jak frutarianin:)
Jeżeli to możliwe wybieraj owoce i warzywa organiczne są bardziej wartościowe. Niestety nie gwarantuje to iż są wolne od pestycydów, gdyż mogą być przechowywane obok warzyw i owoców pryskanych.
Na polach uprawnych wiatr może przenosić z sąsiednich pól konwencjonalnych pestycydy czy herbicydy i infekować uprawy organiczne. Najczęściej taki produkt powinien być oznaczony jako ekologiczny a nie organiczny.
Ze względu na ewentualną infekcję owoców i warzyw pestycydami myj zawsze ręce po kontakcie z nimi oraz płucz je w roztworze kwaśnym i zasadowym.

    
Pochłaniacze etenu

Obecnie na w sklepach internetowych można kupić specjalne pochłaniacze etylenu dzięki pakowaniu warzyw w takie woreczki, 5 sztuk za 2,5zł plus przesyłka
Pochłaniacze etylenu w postaci granulatu umieszcza się w pojemnikach z owocami, warzywami czy kwiatami. Eliminują etylen i inne gazy, nieprzyjemne zapachy, mikro organizmy, bakterie i grzyby (Botrytis, Penicillium). Skutecznie przedłużają świeżość owoców i warzyw.
Nie wchodzą w bezpośredni kontakt z owocami i nie zostawiają na nich pozostałości. Jednorazowe i nieszkodliwe dla osób pracujących w ich otoczeniu. W pełni dostosowane do użytku z uprawami ekologicznymi/organicznymi.
Niektóre lodówki mają też wbudowany pochłaniacz w konstrukcję. Kupując taką lodówkę warto jednak pamiętać, że po jakimś czasie, substancja przestanie działać.

Źródła:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/11

http://pomona.pl/pl/przykladowa-strona/absorbery-eten/

http://puch.com.pl/produkt/pochlaniacze-etlenu-ozeano-s5-5-szt/
zdjęcie ponom.pl

Share

Dziecko / Ciąża / Kobieta  / Ogólne  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods