BBC przeprowadziło pewien eksperyment dotyczący umiarkowanego picia a upijania się eksperyment dotyczył braci bliźniaków każdy z nich miał pić 21 jednostek alkoholu. Jeden z braci wypijał 21 jednostek alkoholu dziennie, drugi z braci 21 jednostek alkoholu tygodniowo.
Dwadzieścia jeden jednostek alkoholu to trzy czwarte butelki whisky lub dwie butelki wina czy 10,5 piw. Test trwa przez miesiąc. Jakie były skutki zdrowotne tego eksperymentu?
Ogólnie badania pokazują, iż spożycie alkoholu jest bardzo szkodliwe bez względu na ilość spożywanego alkoholu. W eksperymencie Lekarz prowadzący był zaskoczony, jak umiarkowane picie, ( wytyczne spożycia alkoholu w Wielkiej Brytanii) źle wpływa na organizm pijącego.
Wpływ alkoholu na organizm danego człowieka , zależy od wielu czynników, w tym płci, masy ciała i genetyki. Im mniejsza, masa ciała tym bardziej skoncentrowany jest poziom alkoholu w krwi, w porównaniu do osoby cięższej.
Kobiety, które mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, również wydają się być bardziej dotknięte skutkami picia alkoholu, ponieważ alkohol jest rozpuszczalny w tłuszczach. Dlatego też norma alkoholowa dla kobiet jest niższa.
Geny odgrywają również znaczącą rolę w jaki sposób organizm przetwarza alkohol, który następnie określa, na ile prawdopodobne doświadczymy kaca. Enzymy, które rozkładają alkohol zależą od genów. Jeśli masz wolno pracujące enzymy, czyli metabolizm alkoholu słaby , jesteś bardziej narażony na toksyny powstające w wyniku złego metabolizmu czyli na kaca.
W istocie, kac jest sygnałem dla Twojego organizmu, że masz problem z metabolizmem alkoholu co skutkuje dużą toksycznością i chorobami wątroby.
Jeżeli masz dobry metabolizm alkoholu nie świadczy to , że możesz pić bez umiaru:)
Konwencjonalne Wytyczne do picia
Alkohol ma duży wpływ na układ nerwowy, powodując spowolnienie komunikacji między komórkami mózgu. Twój limbiczny system, który kontroluje emocje, ma również wpływ. To dlatego spożycie alkoholu może powodować brak zahamowań.
Obszar mózgu związany z rozumowaniem i osądem, zostaje również spowolniony pod wpływem alkoholu, co prowadzi do bardziej impulsywnego zachowania.
Z biegiem czasu – nawet w tak krótkim okresie jak jeden miesiąc – Alkohol:
• Zwiększa sztywność wątroby, co zwiększa ryzyko wystąpienia marskości wątroby. W filmie BBC, po jednym miesiącu spożywania codziennego 21 jednostek alkoholu, sztywność wątroby jednego z braci wzrosła z 3,9 do 4,9 – wzrost o 25 procent zapalenia wątroby, które prowadzi do marskości wątroby.
Brat pijący umiarkowanie wypadł również źle. Jego sztywność wątroby wzrosła z 3,9 do 4,8, więc rozłożenie alkoholu na drinki nie dokonała żadnej istotnej różnicy pod względem uszkodzeń wątroby spowodowanych przez 21 jednostek alkoholu tygodniowo.
• W wyniku zwiększenia etanolu w mózgu zaczyna szwankować pamięć. To dlatego, nie możesz przypomnieć sobie, co robiłeś, gdy byłeś pijany. Alkohol wpływa na pamięć i uczenie się.
• Wspomaga zapalenia systemowe. Obaj bracia mieli znaczący wzrost pięciu różnych markerów zapalnych, chociaż nadmierne spożywanie alkoholu spowodowało bardziej gwałtowny ich wzrost.
Badania wykazały, nawet pojedyncza drink powoduje gwałtowny wzrost stanu zapalnego. Innymi słowy, organizm reaguje na alkohol w ten sam sposób, w jaki reaguje na zranienia lub infekcję.
• Zwiększa stres w sercu, zwiększając ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca, kardiomiopatię, nadciśnienie tętnicze i udar mózgu.
Skok poziomu alkoholu we krwi może nastąpić dwie do trzech godzin po spożyciu ostatniego napoju alkoholowego, co oznacza, że może on nastąpić w środku nocy podczas snu. Rodzi to ryzyko przypadkowej śmierci z powodu zadławienia się własnymi wymiocinami i / lub niewydolność serca lub udaru mózgu podczas snu.
• Znacznie zwiększa poziom endotoksyn. Innymi słowy, alkohol powoduje uszkodzenie jelit pozwalając i przenikania bakterie z jelit do krwiobiegu.
Film BBC pokazał, że regularne spożywanie również doprowadziły do podwyższonego poziomu endotoksyn, 21 jednostek alkoholu tygodniowo to za dużo, a „rozsądne” granice picia najczęściej muszą być znacznie niższe. Ale ile mogą wynosić jest niejasne.
Nadmierne spożycie alkoholu oraz źle funkcjonujący układ odpornościowy prowadzić może do zapalenia trzustki i raka.
Ryzyko zachorowania na raka wzrasta wraz konsumpcją alkoholu.
Spożycie alkoholu, także może być związane z nowotworami w odbytnicy, wątroby, jelita grubego, przełyku, gardła, krtani, a u kobiet- piersi. Ogólnie stwierdzono podczas niedawnych badań, że alkohol jest czynnikiem sprawczym w prawie 6 procent wszystkich zgonów z powodu nowotworów na całym świecie.
Odsetek zgonów związanych z alkoholem i rakiem wzrosła o 62 procent w ciągu ostatnich 12 lat, w porównaniu z 3,6 procent w 2003. Wzrost ten może być wynikiem także dodatkowych czynników takich jak złe odżywianie, brak aktywności fizycznej i słabej jakości snu.
Alkohol także może być powiązany z poniesieniem poziomu estrogenu w organizmie pijącego.
Przewlekłe spożywanie alkoholu jest związane z niewydolnością jąder i bezpłodnością u mężczyzn.
Żeńskie objawy u mężczyzn sugerują, że alkohol może także zawierać aktywne biologicznie fitoestrogeny.
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie raka piersi lub raka prostaty, a zwłaszcza jeśli masz nadwagę lub jesteś po menopauzie ,dobrym pomysłem byłoby całkowicie wyeliminować spożycie alkoholu.
Trening może niwelować ryzyko konsumpcji alkoholu
Ćwiczenie jest jednym z ważnych aspektów dobrego zdrowia, ale gdy pijesz regularnie ćwiczenia mogą być niezmiernie ważne. W jednym z badań analizowano powiązanie alkoholu z ćwiczeniami.
Ci którzy wykonywali co najmniej 2,5 godziny w tygodniu umiarkowanie intensywne ćwiczenia, znacznie zmniejszyli skutki biologiczne picia alkoholu.
Natomiast ci, którzy wykonywali ćwiczenia przez 5 godzin tygodniowo mieli takie samo ryzyko umieralności, jako abstynenci, a nawet gdyby nadużywali alkoholu.
Reasumując aktywność fizyczna może częściowo zrekompensować niektóre szkodliwe skutki picia alkoholu
Ćwiczenia zmniejszają także ryzyko uzależnienia od alkoholu
Osoby pijące od dawna, ale ćwiczący regularnie, mają mniej uszkodzoną istotę białą w mózgu w porównaniu do tych osób, którzy rzadko lub nigdy nie ćwiczyli.
Istota biała pełni rolę w uczeniu się: osoby zawodowo grające na pianinie mają lepiej rozwiniętą substancję białą; jej rozwinięcie koreluje też z IQ u osób w wieku 5 – 18 lat. Niedobory substancji białej występują w wielu chorobach, m.in. w stwardnieniu rozsianym, porażeniu mózgowym, schizofrenii.
Sprawność istoty białej spada z wiekiem i przy intensywnym piciu alkoholu. Regularne ćwiczenia więc mogą zmniejszyć ryzyko uzależnienia od alkoholu.
Ćwiczenia są również korzystne dla tych, którzy są już uzależnieni, a w rzeczywistości przyczynić się do zmniejszenia „głodu”.
Z drugiej strony, przewlekłe spożywanie alkoholu również wydaje się utrudniać realizowanie ćwiczeń. Gdy jesteś na kacu nie myślisz o ćwiczeniach. Dodatkowo alkohol w większych dawkach może wpływać na produkcję testosteronu, syntezę białek mięśniowych i utlenianie leucyny, utrudniając zdolność do budowania mięśni i osiągnięcia satysfakcji z ćwiczeń.
Protokół dla zminimalizowania uszkodzeń alkoholem
Protokół ten może pomóc minimalizować szkody związane ze spożywaniem alkoholu. Protokół ten jednak nie sprawi że będziesz mniej podatny na zatrucia alkoholem lub innych większych szkód związanych z upijaniem się więc zachowaj zdrowy rozsądek i pij odpowiedzialnie.
• N-acetylocysteina (NAC) NAC jest formą aminokwasu cysteiny. Aby pomóc zwiększyć poziom glutationu i zmniejszyć toksyczności aldehydu octowego, który powoduje kac. Spróbuj zażywać NAC (co najmniej 200 miligramów) 30 minut przed piciem, który pomoże zmniejszyć skutki toksyczne alkoholu.
• Witaminy B: NAC pracuje jeszcze lepiej, gdy jest w połączeniu z witaminą B1 (tiamina) .Także witamina B6 może również przyczynić się do zmniejszenia objawów kaca. Ogólnie witaminy z grupy B są konieczne, aby pomóc wyeliminować alkohol z organizmu. Suplement witaminy B-complex zażyty przed piciem i również następnego dnia, może pomóc w detoksykacji.
• Ostropest: Ostropest zawiera sylimarynę i sylibiny znane przeciwutleniacze. Mogą one pomóc chronić wątrobę przed toksynami, włącznie z wpływem alkoholu. Sylimaryna zwiększa poziom glutationu, ale także może przyczynić się do regeneracji wątroby , warunkiem jest stosowanie jej regularnie.
• Witamina C: Alkohol może wyczerpywać pokłady witaminy C, co jest ważne dla zmniejszenia wywołanego alkoholem stresu oksydacyjnego w wątrobie. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo witaminy C, albo poprzez suplementy lub z żywności i zażyj ją przed piciem alkoholu.
• Magnez. Magnez ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć niektóre objawy kaca. Jeśli nie jesz dużo pokarmów bogatych w magnez, zażyj magnez w postaci suplementu przed spożywaniem alkoholu.
http://articles.mercola.com/sites/articles/newsletter-archive/2017/01/21.aspx
Leave A Reply