Jednym z kluczowych czynników w procesie inwazji komórek rakowych jest zbiór specjalnych enzymów rozpuszczających białka, zwanych proteazami.
Te enzymy skutecznie rozpuszczają, kolagen otaczający naczynia krwionośne (kolagen typu IV), zwany błoną podstawną. We wszystkich badaniach nad bardzo inwazyjnymi nowotworami- na przykład czerniakiem, włókniakomięsakami, nowotworami nabłonkowymi złośliwymi i chłoniakami wykazano, że w tych guzach znajdują się duże ilości wspomnianych proteinaz. Te enzymy odgrywają niezwykle istotną rolę w inwazji guzów.
Jednym z mechanizmów obronnych organizmu przed inwazją guza jest wzniesienie barier w postaci tkanki łącznej wokół nowotworu. Chodzi tu także o naczynia krwionośne. Im trudniej jest przedostać się komórkom rakowym przez bariery kolagenowe znajdujące się wokół zdrowych komórek i naczyń krwionośnych, tym mniejsze prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się nowotworu.
Bariery można wzmocnić stosując odpowiednie substancje odżywcze, na przykład witaminę C, cynk, magnez, flawonoidy i procyjanidyny (wyciąg z nasion winogron i Pycnogenol- ekstrakt z sosny)
Aby zmniejszyć inwazję komórek rakowych, można:
1) Zmniejszyć ilość spożywanych olejów omega -6 znajdujących się w kukurydzy, szafranie, soi uprawnej, słonecznikach , orzechach ziemnych i oleju canola.
2) Zwiększyć ilość spożywanych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA)
3) Codziennie zażywać dodatkowe ilości askorbinianu magnezu i cytrynianu magnezu, tak , aby każdego dnia dostarczyć swojemu organizmowi dawkę wynoszącą do 1000 miligramów danej substancji.
4) Co drugi dzień przyjmować 25 miligramów cynku.
5) Trzy razy dziennie zażywać 100 miligramów wyciągu z nasion winogron. Zapobiegają one niszczeniom barier w postaci naczyń krwionośnych; są także silnie działającym antyoksydantem.
6) Zamiast wyciągu z nasion winogron zażywać 50 mikrogramów Pycnogenolu trzy razy dziennie. Wzmacnia on ściany naczyń krwionośnych i stanowi silnie działający antyoksydant.
7) trzy razy dziennie przyjmować 100 miligramów wyciągu z czarnych jagód, który wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
8) Codziennie przyjmować wyciąg z kasztanów. Zawarta w nich aescyna wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Trudno jest jednak oszacować, ile powinno się go zażywać dziennie. Większość wyciągów z kasztana jest dostępna w 300-miligramowych kapsułkach. Zaleca się przyjmowanie 2-3 kapsułek dziennie. Z uwagi na to że wyciąg z kasztana ma właściwości rozrzedzające krew, nie powinno się go stosować łącznie ze środkami przeciwkrzepliwymi, na przykład aspiryną czy kumadyną, czy ziołami wykazującymi takie działanie, na przykład imbirem, czosnkiem czy kurkumą.
9) Trzy razy dziennie zażywać 500 miligramów kurkumy. Zawartość kapsułki należy rozpuścić w jednej łyżce stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Kurkuma wykazuje niewielkie działanie przeciwkrzepliwe, dlatego nie powinno się jej łączyć z aspiryną lu środkami przeciwkrzepliwymi.
10) Dwa razy dziennie przyjmować 500 miligramów luteoliny (wyciągu z karczocha).
11) Codziennie zażywać 500-1000 miligramów kwercetyny.
12) Codziennie spożywać przynajmniej dziesięć porcji owoców i warzyw (głównie warzyw) lub pić około trzech-czterech porcji soku.
Szczególnie interesujące jest to, że cisplatyna (lek chemterapeutyczny) hamuje działanie jednej z proteinaz, którą kojarzy się głównie ze złym rokowaniem w przypadku złośliwych guzów mózgu, podczas gdy lek o nazwie kamrmustyna- już nie.
To może wyjaśniać, dlaczego cisplatyna jest skuteczniejsza w walce z niektórymi guzami niż karmustyna.
Źródła:
„Naturalne strategie w walce z rakiem”- Dr Russell L. Blaylock
,
Leave A Reply