Zbliża się Wielkanoc czekają nas jajka, baby i mazurki. Dzisiaj prosty i bardzo smaczny mazurek bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Spód i krem w dwóch wersjach:)
Spód nr 1
płatki owsiane 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
mąka gryczana lub kasza gryczana biała 1/2 szklanki
olej kokosowy 2 łyżki najlepiej extra virgin
słodzidło 2 łyżki np syropu daktylowego
Płatki i migdały drobno mielimy, dodajemy mąkę gryczaną. Jeżeli jej nie mamy mielimy też kaszę gryczaną białą do uzyskania ilości 1/2 szklanki. Do całości dodajemy słodzidło u mnie syrop daktylowy oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Całość ręką ugniatamy tak, aby masa się skleiła. Jeżeli się nie klei dodajemy jeszcze trochę oleju kokosowego.
Masą wylepiamy blaszkę- foremkę. Możemy wcześniej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozkładamy równomiernie spód blaszki, powinien mieć jakieś 1,5 cm. Spód wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do lekkiego przyrumienienia.
Spód nr 2
80 g mąki ryżowej
80 g mąki owsianej najlepiej Provena
20 g mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki eko proszku do pieczenia – winianu potasu
50 ml syropu daktylowego
50 ml oleju kokosowego extra virgin
W misce połącz wszystkie składniki tak, alby masa była klejąca jeżeli tak nie jest dodaj trochę oleju.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok 12 minut. Piecz do zezłocenia. przepis pochodzi z bloga natchniona.pl
Krem nr 1
kaszka kukurydziana lub kasza jaglana 1/2 szklanki
ksylitol lub erytrytol 2 łyżki
mleko roślinne 1 1/2 szklanki
masło z orzechów 3 łyżki
olej kokosowy 5 łyżek
ekstrakt z vanilii 3 krople
jeżeli chcemy uzyskać krem kawowy dodajemy 2-3 łyżki kawy zbożowej
Krem: mleko roślinne np owsiane gotujemy z polentą kukurydzianą/ kaszą jaglaną, aż zgęstnieje i się rozklei. Dodajemy ksylitol. Studzimy. Masę kukurydzianą miksujemy dodając masło orzechowe z orzechów jakie preferujemy ziemne/migdały/nerkowce, a następnie dodajemy roztopiony olej kokosowy. Całość powinna uzyskać konsystencję typowego kremu do przekładania tortu.
Krem nr 2
Krem pyszny ale niestety drogi, ponieważ orzechy nerkowca do tanich nie należą.
orzechy nerkowca 2/3 szklanki
mleko roślinne 1/2 szklanki
słodzidło do smaku
olej kokosowy 2 łyżki
jeżeli chcemy uzyskać krem kawowy dodajemy 2-3 łyżki kawy zbożowej
Nerkowce namocz w ciepłej wodzie. Jeżeli posiadasz ręczny blender o dużej mocy np 700W możesz pominąć ten krok. Orzechy przełóż do kielicha blendera, dodaj połowę mleka i zmiksuj na jednolity krem. Dodaj pozostałe mleko, olej kokosowy i dosłodź do smaku.
Składamy mazurek
Na upieczony spód połóż dżem bez cukru, 100% owoców , ja wybrałam Łowicz porzeczkowy , Ty możesz inny:).
Na dżem połóż krem, na następnie krem posyp bakaliami czy zdrowymi chrupkami np gryczanym. Dla dekoracji polej roztopioną gorzką czekoladą powyżej 75% kakao.
Możesz też, krem wymieszać z bakaliami : orzechy rozdrobnione, rodzynki, żurawina i taki wzbogacony krem położyć na dżem. Na końcu przyozdobić go wg własnego upodobania np wiórkami koksowymi i gorzką czekoladą.
Wesołych Świąt:)
Leave A Reply