Są dni, że nie chce nam się kombinować z obiadem. Proponuję ekspresowe i bardzo smaczne danie gdzie możemy skorzystać z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej np
skład marchew, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek zielony, fasola czerwona
2 cebule obierz pokrój w kostkę lub piórka i podsmaż w garnku na łyżeczce oliwy z oliwek na małym ogniu.
Orzechy nerkowca przepłucz wrzątkiem i zalej wodą do namoczenia.
Następnie dodaj 2 lub 3 mieszanki meksykańskie , jeżeli nie posiadasz jej stwórz własną :
Mieszankę meksykańską
3 marchewki pokrojone w kostkę,
2 papryki jeżeli mają grubą skórę to obrane i pokrojone w paski,
1 szklankę fasolki szparagowej np mrożonej,
1 szklankę mrożonego zielonego groszku,
1 szklankę kukurydzy mrożonej, unikamy puszek ze względu na BPA, ale w ostateczności możemy użyć, po wcześniejszym przepłukaniu ,
1 szklankę ugotowanej czerwonej fasoli lub w ostateczności z puszki.
Całość warzyw podduszamy na odrobinie wody, do miękkości.
Ważne, jeżeli za wcześnie dodamy przecier pomidorowy (0,5-1l) warzywa będą twarde ze względu na kwas zawarty w pomidorach. Gdy warzywa są miękkie dodajemy przecier pomidorowy (odlewamy szklankę przecieru) i przyprawy 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 2 łyżeczki czubrycy czerwonej. Szklankę przecieru wlewamy do naczynia do miksowania i dodajemy namoczone i przepłukane orzechy nerkowca, suszone pomidory i blendujemy na gładko. Uzyskany miks dodajemy do garnka z warzywami. Mieszamy, doprawiamy solą i gotowe.
wersja mrożonkowa z moim składem czyli fasola z puszki groszek kukurydza i marchewka mrożona orza fasolka szparagowa mrożona do tego surowa papryka pokrojona w paski
Wersja z makaronem ryżowym pełnoziarnistym
Wersja z ziemniakami
wersja z plackiem ziemniaczanym:
Jeżeli nie masz czubrycy czerwonej dodaj:
cząber górski, czosnek, pieprz, chili, papryka słodka, cebula, sól morska.
Możemy mieszankę podawać z kaszą czy ryżem
Synkowi podałam zmiksowane warzywa z puree ziemniaczanym, obecnie jego ulubiona potrawa.
Leave A Reply