Posiłek prosty i smaczny. Starajmy się jeść jak najwięcej zielonych warzyw, zwłaszcza na surowo. Gotowane warzywa zielone jak: szpinak, brokuły , groszek też mają sporo wartości odżywczych.
Zielony sos ze szpinaku i groszku, można wykorzystać do makaronu, ryżu pełnoziarnistego , kaszy jaglanej lub zjeść całkowicie osobno.
Zrobienie zielonego sosu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a zawsze to porcja zdrowych warzyw. Dla dzieci z farfoclowstrętem;) można sos zmiksować. Ponad to jak masz ochotę możesz dodać pieczarki, pasują do tej potrawy znakomicie.
Potrzebne będą następujące składniki:
2 paczki szpinaku baby czyli jakieś 500g
1 paczka zielonego groszku mrożonego 250g
2 cebule np czerwone
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki orzechów i nasion np: słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie
W garnku obraną i pokrojoną drobno cebulę i ząbki czosnku, podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Umyty szpinak drobno siekamy i dodajemy. Dodajemy zielony groszek. Całość mieszamy dolewamy odrobinę wody. Gotujemy do miękkości ok 10 minut.
Jak już trochę warzywa przestygną, zagęszczamy je zmiksowanymi orzechami.
Orzechy, nasiona wg swoich preferencji smakowych, moczymy we wrzątku 15 minut, przepłukujemy , dodajemy szklankę wody , doprawiamy wędzoną papryką, solą, ziołami, płatkami drożdżowymi – jeżeli chcemy uzyskać smak sera ( nie wskazane w przypadku drożdżycy) i miksujemy na sos. Sos orzechowy dodajemy do warzyw.
I danie gotowe.
Sos groszkowo szpinakowy dodajemy do makaronu z ryżu brązowego np takiego
http://izla.pl/blog/artykul/806
🙂
Leave A Reply