• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Szarlotka wegańska ( bez gluten bez cukru bez nabiału)

11 grudnia, 2016

  Prawdziwa wegańska szarlotka bezglutenowa

Od x czasu szukałam przepisu na smaczne i zdrowe ciasto bezglutenowe. Zazwyczaj nie jemy ciast, bo nie odczuwamy takiej potrzeby, ale gdy nastał czas zimowy, czas większego zapotrzebowania na kalorie i sezon na jabłka stwierdziłam, że może jednak upiekę ciasto z jabłkami, które możemy bezkarnie;) jeść oraz sprawdzi się podczas świąt czy imprez .

Większość przepisów w Internecie zawiera mąkę pszenną, to czego ja unikam. Po wielu poszukiwaniach znalazłam rewelacyjny przepis, oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie dokonała jego modyfikacji:) Znalazłam go na blogu trzydziestoletniapanna.blogspot.com  i gorąco polecam.  

Składniki na ciasto:

1 szklanka zmielonych migdałów,

1 szklanka zmielonej jasnej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej,

1 szklanka zmielonych na grubo płatków owsianych,

można dodać także trochę zmielonych lub nie zmielonych nasion sezamu, dyni, siemienia lnianego , słonecznika o objętości ok 1/2 szklanki,

słodzidło 1/3 szklanki syropu daktylowego lub 1/3 szklanki ksylitolu  jeżeli lubicie słodkie ciasta można dodać więcej

3 kopiaste łyżki stałego oleju kokosowego lub pół szklanki oleju o neutralnym smaku

Suche składniki zmieszać, dolać olej kokosowy wygnieść do konsystencji mokrego piasku.

Wykleić foremkę zostawiając 1/4 na kruszonkę. Wysokość wyklejenia ok 1 cm  

Owoce do ciasta:

10 dużych jabłek im więcej tym wyższa będzie warstwa owocowa

można użyć także gruszek w ilości 5 sztuk

100 g rodzynek,

łyżeczka cynamonu,

1 laska wanillii wrzucona na czas gotowania jabłek lub ekologiczny ekstrakt z wanilii,

dodatkowe przyprawy wg uznania po szczypcie mielonego imbiru, kardamonu, zmielonych goździków, odrobina zmielonej gałki muszkatołowej,

sok z 1 cytryny

1) Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gruszek nie obierać i pokroić drobniej.

2) W między czasie podpiec wyklejony spód 10 minut w temp. do 180 stopni C do lekkiego zrumienienia

3) Do garnka wlać odrobinę wody, wsypać owoce, dodać sok z cytryny przepłukane rodzynki i przyprawy. Dusić aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.

4) Masę jabłkową przełożyć na podpieczone 10 min ciasto i posypać kruszonką.

Piec kolejną chwilę aż ciasto się zarumieni. Ciasto usztywni się po ostygnięciu, jednak najlepsze jest po kilku godzinach spędzenia w lodówce , olej kokosowy usztywni ciasto i nada mu fajnego smaku. Ciasto najbardziej smakuje mi z lodówki:) Dodatkowo wierzch kruszonki posypałam cukrem kokosowym stąd brązowe zabarwienie.

Wymiary formy 25×30 cm lub średnica tortownicy 24cm , ciasto ma wysokość ok 5 cm. Przepis ten pozwala na przemyt różnych ziaren i orzechów dla tych co za nimi nie przepadają 🙂   

Pycha:)

Share

Ciasta i desery  / Diety  / Ogólne

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods