Prawdziwa wegańska szarlotka bezglutenowa
Od x czasu szukałam przepisu na smaczne i zdrowe ciasto bezglutenowe. Zazwyczaj nie jemy ciast, bo nie odczuwamy takiej potrzeby, ale gdy nastał czas zimowy, czas większego zapotrzebowania na kalorie i sezon na jabłka stwierdziłam, że może jednak upiekę ciasto z jabłkami, które możemy bezkarnie;) jeść oraz sprawdzi się podczas świąt czy imprez .
Większość przepisów w Internecie zawiera mąkę pszenną, to czego ja unikam. Po wielu poszukiwaniach znalazłam rewelacyjny przepis, oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie dokonała jego modyfikacji:) Znalazłam go na blogu trzydziestoletniapanna.blogspot.com i gorąco polecam.
Składniki na ciasto:
1 szklanka zmielonych migdałów,
1 szklanka zmielonej jasnej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej,
1 szklanka zmielonych na grubo płatków owsianych,
można dodać także trochę zmielonych lub nie zmielonych nasion sezamu, dyni, siemienia lnianego , słonecznika o objętości ok 1/2 szklanki,
słodzidło 1/3 szklanki syropu daktylowego lub 1/3 szklanki ksylitolu jeżeli lubicie słodkie ciasta można dodać więcej
3 kopiaste łyżki stałego oleju kokosowego lub pół szklanki oleju o neutralnym smaku
Suche składniki zmieszać, dolać olej kokosowy wygnieść do konsystencji mokrego piasku.
Wykleić foremkę zostawiając 1/4 na kruszonkę. Wysokość wyklejenia ok 1 cm
Owoce do ciasta:
10 dużych jabłek im więcej tym wyższa będzie warstwa owocowa
można użyć także gruszek w ilości 5 sztuk
100 g rodzynek,
łyżeczka cynamonu,
1 laska wanillii wrzucona na czas gotowania jabłek lub ekologiczny ekstrakt z wanilii,
dodatkowe przyprawy wg uznania po szczypcie mielonego imbiru, kardamonu, zmielonych goździków, odrobina zmielonej gałki muszkatołowej,
sok z 1 cytryny
1) Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gruszek nie obierać i pokroić drobniej.
2) W między czasie podpiec wyklejony spód 10 minut w temp. do 180 stopni C do lekkiego zrumienienia
3) Do garnka wlać odrobinę wody, wsypać owoce, dodać sok z cytryny przepłukane rodzynki i przyprawy. Dusić aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.
4) Masę jabłkową przełożyć na podpieczone 10 min ciasto i posypać kruszonką.
Piec kolejną chwilę aż ciasto się zarumieni. Ciasto usztywni się po ostygnięciu, jednak najlepsze jest po kilku godzinach spędzenia w lodówce , olej kokosowy usztywni ciasto i nada mu fajnego smaku. Ciasto najbardziej smakuje mi z lodówki:) Dodatkowo wierzch kruszonki posypałam cukrem kokosowym stąd brązowe zabarwienie.
Wymiary formy 25×30 cm lub średnica tortownicy 24cm , ciasto ma wysokość ok 5 cm. Przepis ten pozwala na przemyt różnych ziaren i orzechów dla tych co za nimi nie przepadają 🙂
Pycha:)
Leave A Reply