Suplementy diety są obecnie promowane na szeroką skalę, ponieważ ich sprzedaż przynosi duże dochody. Jednak korzyści zdrowotne, jakie oferują, są zazwyczaj bardzo ograniczone, ponieważ większość ludzi stosuje te specyfiki, nie skupiając się na ogólnym polepszaniu swojego zdrowia.
Powinny one zaś jedynie uzupełniać Program Poprawy Zdrowia, który koncentruje się na podstawowych składnikach odżywczych.
Dzisiejsze suplementy zawierają często taką ilość składników odżywczych, jaką dostarcza dobra dieta, i jeśli są prawidłowo stosowane w odpowiednio wysokich dawkach, mogą naprawdę przyczynić się do poprawy lub unormowania wielu problemów zdrowotnych.
Klucz do tego sukcesu wygląda następująco.
Większość współczesnych diet jest uboga w niezbędne składniki odżywcze i równocześnie wiele czynników zmniejsza ich dostępność. Nasiona o dużej zawartości fitynianów i kwasu fitynowego (np. płatki i otręby) uniemożliwiają wchłanianie soli mineralnych, natomiast przetwarzanie żywności w postaci gotowania w mikrofalówce, podgrzewania do wysokiej temperatury i rafinacji znacznie zmniejsza zakres wchłaniania nieuszkodzonych witamin i innych składników odżywczych.
Ponadto wiele składników odżywczych jest słabo wchłanianych ze względu na wywoływany przez Candidę niedobór kwasu żołądkowego, zapalenie ściany jelita oraz wrażliwość na gluten. Te czynniki powodują także zespół nieszczelnego jelita, rozprzestrzenianie się drobnoustrojów we krwi, przewlekłe stany zapalne i uczulenia. To prowadzi do nadkrzepliwości krwi, zablokowania naczyń krwionośnych i zwapnienia tkanek.
W związku z powyższym wrażliwe struktury mózgu, oczu, gruczołów i narządów nie są dostatecznie ukrwione, a krew, jaką otrzymują, jest uboga w istotne składniki odżywcze. Nic więc dziwnego, że niedobory w organizmie stają się powszechne.
Jeśli wówczas zwiększymy spożycie brakujących składników odżywczych dziesięciokrotnie, wspomagając się suplementami, możemy podwoić stężenie tych składników we krwi i dostarczyć ich więcej potrzebującym narządom.
Alternatywny sposób polega na spożywaniu żywności wysokiej jakości przygotowanej w przyjazny dla konsumenta sposób, leczeniu żołądka i ściany jelita przez opanowanie drożdżaków Candida oraz oczyszczaniu krwi z bakterii, naczyń krwionośnych z zatorów i tkanek ze zwapnienia. Jest to w pełni zgodne z zalecanym Programem Poprawy Zdrowia i dopóki nie zostanie wdrożone, należy spożywać duże ilości kluczowych składników odżywczych.
Warto zauważyć, że suplementy diety są ważne przede wszystkim dla osób z zaburzeniami wchłaniania i chorobami przewlekłymi oraz spożywających przetwarzaną i rafinowaną żywność lub głównie produkty nieorganiczne.
Oto kilka podstawowych rad.
Aby poprawić swoją diety, najlepiej jeść skoncentrowaną zdrową żywność, taką jak trawa jęczmienna lub pszeniczna w proszku, pyłek pszczeli, spirulina i chlorella, izolat białka serwatki, lecytyna, olej z kryla i oleje rybne z dodatkiem witaminy E. Dobrze jest kruszyć tabletki z witaminami lub minerałami i dodawać je do posiłków albo przyjmować tabletki lub kapsułki mniej więcej w połowie posiłku.
Pyroluria jest powszechnym schorzeniem metabolicznym polegającym na nadmiernym wytwarzaniu przez wątrobę pirolu, kluczowego składnika hemoglobiny. Nadwyżka tej substancji tworzy wiązania z witaminą B6 oraz cynkiem i jest wydalana razem z moczem. To powoduje ostry niedobór witaminy B6, cynku i innych składników odżywczych, takich jak nikotynamid, kwas gamma-linolenowy (gla) i biotyna.
W zależności od okoliczności pyroluria może prowadzić nie tylko do cukrzycy typu i, ale także do wielu problemów psychiczno-emocjonalnych. Jej główną przyczyną jest prawdopodobnie dysbioza jelit połączona z przerostem drożdżaków Candida, drobnoustroje polimorficzne we krwi lub borelioza.
Niedobory witaminowo-mineralne należy początkowo uzupełniać w drodze suplementacji, przy czym biotyna znajduje się w żółtku jajek, a kwas gamma-linolenowy w spirulinie. Przy pyrolurii wątroba często nie jest w stanie normalnie przekształcać witaminy B6, czyli pirydoksyny, w aktywną postać o nazwie fosforan pirydoksalu i wówczas należy przyjmować właściwe suplementy.
Enzymy trawienne są przydatne w przypadku zaburzeń wchłaniania, niedowagi, podeszłego wieku lub złego stanu zdrowia i można je brać podczas wszystkich gotowanych posiłków.
Lipaza (enzym trawiący tłuszcze) jest szczególnie ( potrzebna w przypadku cukrzycy, choroby serca i nadwagi. Proteazy (enzymy trawiące białka), takie jak bromelina i papaina, pomagają podczas spożywania gotowanego mięsa.
Z powodu złego wchłaniania bardzo często występuje niedobór składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach.
Najlepszym źródłem witaminy A i D jest olej rybny, zwłaszcza tran z halibuta i olej z kryla, który zawiera również korzystną astaksantynę. Z kolei olej z głębinowych ryb morskich dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, chociaż może nie zawierać witamin A i D. W takim wypadku pozyskuj witaminę D, I nasłoneczniając swoją skórę.
Witamina E występuje w 8 różnych postaciach jako toko- I ferole i tokotrienole, z których zdecydowanie najsilniejsze działanie przeciwutleniające ma alfa-tokoferol. O ile warto j dostarczać organizmowi wszystkie formy witaminy E, czy to za pomocą dobrej i zróżnicowanej diety, czy też suplementów, to w celu zapobiegania jełczeniu tłuszczu należy spożywać głównie alfa-tokoferol. Zaleca się otwierać kapsułki z witaminą E i wyciskać ich zawartość do nowo otwartej butelki oleju, a także wcierać ją w starzejącą się skórę. Należy unikać syntetycznych D,L-alfa-tokoferoli – naturalna witamina E występuje pod postacią D-alfa-tokoferolu.
Lecytyna (lub cholina), trimetyloglicyna i inozytol chronią przed stłuszczeniem wątroby. Aby poprawić wchłanianie oleju w kapsułkach, należy otwierać je i dodawać ich zawartość wraz z lecytyną do posiłków. Nieemulgowany olej może odkładać się w górnej części żołądka, co utrudnia jego właściwe wchłanianie. Odnosi się to również do innych rozpuszczalnych w tłuszczu składników odżywczych, takich jak koenzym Q10.
Aminokwas L-karnityna przyczynia się z kolei do wzrostu poziomu energii poprzez transportowanie kwasów tłuszczowych do komórek. Jeszcze skuteczniejszym amino-kwasem jest pokrewna acetyl-L-karnityna.
Bywa, że rozpuszczalne w tłuszczach substancje odżywcze, takie jak witamina E, luteina (karotenoid) lub koenzym Q10, są dostępne w postaci kapsułek lub tabletek. Nie są one wówczas wchłaniane i muszą być rozpuszczane w oleju. Z tego względu należy pokruszone tabletki lub proszek z kapsułek mieszać przed lub w trakcie posiłku z olejem lub tłuszczem i lecytyną w celu lepszego wchłaniania.
Witaminy
Możesz przyjmować tabletki multiwitaminowe lub witaminy z grupy B, aby zachować zdrowie.
W przypadku niektórych problemów warto przez pewien czas brać określone witaminy w dużo większych ilościach niż zostało to podane poniżej. Zawsze zaczynaj od małych dawek i sukcesywnie je zwiększaj.
Witamina B1, inaczej tiamina, jest kluczowym czynnikiem metabolizmu węglowodanów, a jej niedobór może objawiać się demencją, depresją, zapaleniem skóry, zmęczeniem, rozdrażnieniem oraz problemami z układem trawiennym, sercowo-naczyniowym i nerwowym. Słabe mięśnie łydek utrudniają wyprostowywanie się podczas wstawania z pozycji kucznej.
W razie podejrzenia niedoboru przyjmuj kilkaset miligramów witaminy B1. W celu jej wchłaniania niezbędne może okazać się zażywanie kwasu solnego.
Niedobór witaminy B2, czyli ryboflawiny, objawia się stanami zapalnymi oczu (np. ostrym zapaleniem spojówek) lub przekrwionymi naczyniami włosowatymi w twardówce oka. Przyjmuj 100 mg witaminy B2. Pomaga również w przypadku migreny.
Witamina B3, inaczej nikotynamid, może w dużych dawkach znacznie podnosić poziom energii i wywierać korzystny wpływ, szczególnie przy osłabieniu mięśni, zaburzeniu świadomości, I demencji oraz zimnych dłoniach i stopach.
Odpowiednia ilość j to 500 mg dwa lub trzy razy dziennie podczas posiłków.
Można przyjmować także od 50 do 250 mg niacyny (oczyszczającej formy witaminy B3) na czczo, aby udrożnić naczynia włosowate w skórze. Wrażliwe osoby mogą zacząć od 50 ! mg. Po pewnym czasie należy zwiększyć dawkę lub przerwać I przyjmowanie na tydzień lub dwa. Niacyna obniża także podwyższony poziom tłuszczu we krwi.
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy lub pantotenian wapnia, może bardzo pomagać przy słabych nadnerczach i niskim ciśnieniu krwi, szczególnie w okresach wzmożonego stresu, Zaleca się brać 500 mg dwa lub trzy razy dziennie.
Witamina B6, inaczej zwana pirydoksyną, jest szczególnie ważna dla metabolizmu białek oraz przy problemach z dłońmi, układem nerwowym i psychiką, takimi jak depresja i stany lękowe. Przyczyną jej niedoboru jest zwykle pyroluria, a objawem – kłopoty z zapamiętywaniem snów. Kilkaset mg może pomóc, ale lepsze rezultaty przynosi fosforan pirydoksalu (postać aktywna).
Witamina B12 (kobalamina) nie wchłania się zbyt dobrze, dlatego często występuje jej deficyt. Rezultatem jest brak energii, a nawet niedokrwistość i problemy z nerwami. W celu lepszego wchłaniania należy trzymać pokruszoną tabletkę pod językiem w ustach.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, w dużych podzielonych dawkach pomaga nie tylko w sytuacjach kryzysowych, takich jak ostre infekcje, oparzenia lub zatrucia, ale również dostarcza ciału więcej energii. Usprawnia też krążenie krwi i tkankę łączną.
Przeciwutleniacze chronią przed wzajemnie powiązanymi uszkodzeniami. Ogólnie należy zażywać szeroką gamę przeciwutleniaczy oraz pokarmy o tego rodzaju właściwościach. Bierz od 10 do 12 mg rozpuszczalnej w oleju astaksantyny dziennie, ponieważ jest ona jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, szczególnie korzystnym dla mózgu i skóry.
Kwas alfa-liponowy jest kolejnym silnym przeciwutleniaczem, który chroni związki biologiczne rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Ponadto chelatuje’ metale ciężkie. Należy zażywać do kilkuset miligramów kwasu dziennie w podzielonych dawkach, przy czym należy zacząć od małych dawek, ponieważ chelatuje on rtęć i może powodować tymczasowo nieprzyjemne reakcje.
Minerały
Najważniejszymi minerałami są sole boru, chromu, miedzi, jodu, magnezu, selenu, siarki i cynku. Odpowiednia ilość selenu to 100 mcg dziennie, natomiast cynku 30 mg dziennie. Miedź, najlepiej w formie salicylanu miedzi, ma silne działanie przeciwzapalne i grzybobójcze.
Substancje chelatujące odznaczają się zdolnością do chemicznego wiązania z metalami i minerałami tak w przyrodzie, jak i w organizmie człowieka. Substancja chelatująca otacza jon minerału lub metalu i usuwa go z organizmu w moczu lub kale.
Bor ma zasadniczy wpływ na przytarczycę, ponieważ reguluje poziom wapnia i magnezu i tym samym zapobiega artretyzmowi i osteoporozie. Należy brać około 10 mg dziennie, najlepiej pod postacią boraksu.
Wapń – w diecie większości ludzi zazwyczaj jest dość wapnia, zaś jego deficyt bierze się ze złego wchłaniania oraz niewystarczającej ilości kwasu żołądkowego. Spowodowane jest to obecnością drożdżaków Candida oraz niedoborem boru, magnezu i witaminy D. W celu ochrony i naprawy zębów należy często płukać usta wodą wapienną (wodorotlenkiem wapnia), na przykład po posiłkach. Wapń na zębach może bowiem reagować z fosforanami zawartymi w ślinie, tworząc fosforany wapnia i stopniowo wypełniając małe ubytki. Aby naprawić większe ubytki, można wciskać do nich małe ilości mokrego wapna (trzeba jednakże uważać, aby nie dotknęło ono dziąseł, ponieważ może je poparzyć).
Chrom reguluje poziom glukozy we krwi oraz metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów.
Miedź jest potrzebna wielu enzymom, w szczególności do regulacji metabolizmu żelaza oraz tworzenia czerwonych krwinek, tkanki łącznej, elastycznych naczyń krwionośnych, pigmentu skóry i włosów, a także usprawniania funkcji układu nerwowego. Ma silne działanie przeciwzapalne, a jej wysoki poziom we krwi utrzymuje się w czasie infekcji i w przypadku raka. Najskuteczniejszą formą jest salicylan miedzi.
Jod pomaga chronić błonę śluzową przed inwazją grzybów. Podane ilości jodu w wodorostach są bardzo zróżnicowane.
Warto zażywać i lub 2 krople płynu Lugola dziennie (o ile jest dostępny i nie wywołuje żadnych negatywnych reakcji), bowiem w jednej kropli znajduje się 6,5 mg jodu. Płyn Lugola chroni nie tylko przed grzybami, ale również hamuje rozwój torbieli w piersiach, macicy, jajnikach i jelitach. Ponadto jod jest niezbędnym czynnikiem uruchamiającym proces regeneracji tkanek. Zamiast płynu Lugola można używać słabszego losolu, a jeśli mieszkasz w USA, to tabletek Iodoral. Jod może powodować nieprzyjemne reakcje u osób przyjmujących leki stymulujące tarczycę lub serce, przyjmujących steroidy lub mających nadczynność tarczycy.
Magnez jest potrzebny wielu enzymom, ponadto rozluźnia mięśnie i pomaga przy artretyzmie. Należy zażywać go do 600 mg na dobę, najlepiej w formie chlorku magnezu. Jeden gram uwodnionego chlorku magnezu zawiera około 120 mg magnezu, co oznacza, że w pełnej łyżeczce jest około 600 mg magnezu. Dla wygody można wypełnić słoik do połowy chlorkiem magnezu, a następnie dopełnić go wodą. Jedna łyżeczka tak uzyskanego roztworu to około 200 mg magnezu. Można polewać nim posiłek lub dodawać do napoju.
Molibden (w dawce około 500 mcg) może pomóc, jeśli żywność lub suplementy zawierające siarkę powodują problemy. Aktywuje bowiem enzym utleniający związki siarki do siarczanów.
Selen pomaga w przypadku raka oraz we wszystkich przewlekłych i ostrych infekcjach. Zażywaj około 100 mcg dziennie, lecz nie więcej niż 400 mcg.
Siarka jest potrzebna tkance łącznej, a poza tym odtruwa wątrobę. Znajduje się w żółtku jaj, czosnku, cebuli i w warzywach z rodziny kapustnych. Przynosi ulgę przy artretyzmie i bólach mięśniowych, zmniejsza stan zapalny i skurcze mięśni, wspomaga krążenie krwi oraz zmiękcza i uelastycznia stwardniałe tkanki i ściany komórkowe. Głównymi suplementami zawierającymi siarkę są DMSO (dimetylosulfotlenek) i MSM (metylosulfonylometan). Przy zapaleniu stawów MSM jest często stosowany W połączeniu z glukozaminą. Bierz 10 gramów dziennie – doustnie oraz wcieraj jego roztwór w skórę. DMSO jest ściśle związany z MSM –doskonale przenosi leki przez skórę oraz znakomicie łagodzi ból i zapalenie stawów. I Jest naprawdę superlekiem. Więcej informacji na temat OMSO i MSM.
Cynk jest niezbędny w wielu reakcjach enzymatycznych, jednak w przypadku pyrolurii zostaje wydalony wraz z moczem, podobnie jak witamina B6. lego niedobór powoduje zmęczenie i brak energii, osłabienie tkanki łącznej, osłabienie układu odpornościowego i problemy o podłożu psychiczno-emocjonalnym. Typowa dawka waha się między 15 i 30 mg, ale w razie wystąpienia powyższych objawów można przyjmować do 60 mg, zwłaszcza gdy padamy ofiarą stresu lub drożdżaków.
Zioła
Wśród ziół można znaleźć szeroką gamę niezwykle pomocnych środków.
Na przykład papryka cayenne wspomaga krążenie krwi, trawienie i metabolizm, żeń-szeń dodaje sił witalnych, wyciąg z pestek winogron to silny przeciwutleniacz wzmacniający naczynia włosowate, a ostropest plamisty uzdrawia wątrobę.
Maca (Lepidium meieni, Lepidium pentvicmum) pomaga unormować działanie układu hormonalnego, zwłaszcza tarczycy i hormonów płciowych; może także zwiększać witalność. Spróbuj zażywać maksymalnie 2 łyżeczki tej rośliny w postaci proszku albo odpowiednią ilość wyciągu z niej.
Kurkuma (jej głównym aktywnym składnikiem jest kurkumina) jest żółtą przyprawą stosowaną w curry. Ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wspomaga funkcjonowanie wątroby i leczenie większości chorób. Przyjmuj nawet kilka gramów dziennie w kapsułkach wraz z posiłkami albo wsypując i łyżeczkę do napoju.
Glukozamina, najlepiej jako N-acetyloglukozamina, jest potrzebna wszystkim komórkom, ponieważ spaja je ze sobą, tworząc tkankę chrzęstną. Powstaje w organizmie z połączenia L-glutaminy i glukozy. Glutamina pomaga też leczyć zespół nieszczelnego jelita i chorobę zapalną jelit. Bierz łyżeczkę L-glutaminy lub N-acetyloglukozaminy przed posiłkami lub w ich trakcie.
Trimetyloglicyna, czyli betaina, uzyskiwana zwykle z buraków cukrowych, dostarcza grup metylowych niezbędnych w wielu reakcjach biochemicznych. Ma właściwości pobudzające i przeciwdepresyjne, poprawia chemizm mózgu, osłabia miażdżycę, podnosi poziom energii oraz usprawnia funkcje wątroby i przemianę tłuszczu. Najczęstsza dawka wynosi od 500 do 1000 mg na dzień. Występuje głównie w komosie ryżowej, szpinaku i burakach. Można ją także otrzymywać z choliny, która jest obecna w lecytynie.
Alternatywne źródła tlenu
Naszym głównym dystrybutorem tlenu jest zawarta w czerwonych krwinkach hemoglobina. Jednak tlen jest uwalniany do komórek tylko, gdy w ramach oddychania tlenowego został wygenerowany przez mięśnie lub mózg dwutlenek węgla.
Pod wpływem komórek nowotworowych, drożdżaków Candida i innych mikomikrobów w wielu tkankach zachodzi oddychanie beztlenowe. Komórki beztlenowe nie produkują dwutlenku węgla i dlatego nie dostają wystarczającej ilości tlenu z normalnego obiegu krwi. W przypadku niskiego poziomu energii potrzebują więc jego dodatkowej porcji.
Witaminę C najlepiej zażywać w połączeniu z MSM, albowiem te dwie substancje tworzą razem parę utleniająco-redukującą, zwaną inaczej parą redoks. Jedną z takich par tworzą kwas dehydroaskorbinowy (DHA) jako substancja utleniająca oraz witamina C (kwas askorbinowy lub askorbinian) jako substancja redukująca.
Innym przykładem może być MSM jako substancja utleniająca oraz DMSO jako substancja redukująca.
W środowisku cierpiącym na niedobór tlenu para redoks zmienia postać z utlenionej na zredukowaną, oddając jeden atom wysoce reaktywnego tlenu. Kiedy witamina C lub DMSO wracają do krwiobiegu i przepływają przez płuca, ulegają ponownemu utlenieniu. W taki oto sposób witamina C dostaje się do mózgu i większości innych komórek. Nie może ona wątroby i przemianę tłuszczu. Najczęstsza dawka wynosi od 500 do 1000 mg na dzień.Występuje głównie w komosie ryżowej, szpinaku i burakach. Można ją także otrzymywać z choliny, która jest obecna w lecytynie.
Nie może ona wniknąć do komórek bezpośrednio, a jedynie jako DHA. Gdy już się w nich znajdzie, zostaje zredukowana i uwalnia tlen. Ów tlen jest bardzo reaktywny i zabija wewnątrz komórek mikroorganizmy blokujące oddychanie tlenowe, które dzięki temu zostaje ponownie uruchomione.
Od dawna wiadomo, że witamina C jest dobrym środkiem przeciw infekcjom wirusowym, jednak ostatnie badania wykazały, że w rzeczywistości to DHA jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym – do tysiąca razy silniejszym od buforowanej postaci witaminy C.
Osoby z nadmiarem żelaza, głównie chorzy na hemochromatozę oraz ludzie starsi, mogą niechętnie przyjmować witaminę C ze względu na przestrogi lekarzy medycyny konwencjonalnej, iż może ona zwiększać wchłanianie żelaza. Dotyczy to jednak tylko niskich dawek witaminy C. Nadmiar żelaza w utlenionej postaci jest wynikiem problemów z równowagą potencjału redoks, które można łatwo skorygować, zażywając 10 gramów askorbinianu sodu dziennie w równych odstępach czasu.”
Witaminę C i MSM najlepiej jest stosować razem, na przykład do 10 gramów askorbinianu sodu lub buforowanej witaminy C, 10 gramów msm i od 2 do 3 łyżeczek 50-70-procentowego dmso. Należy wcierać je w skórę wszędzie tam, gdzie występują problemy. Zaleca się stosować wszystkie wyżej wymienione substancje raz na jakiś czas w ciągu dnia i stopniowo zwiększać ich ilość, aby zminimalizować biegunkę i inne reakcje. Jeśli wystąpią jakieś problemy, należy ograniczyć dawkowanie.
Można mieszać te proszki z posiłkami albo rozpuścić je w i litrze wody lub soku i sączyć w ciągu dnia. Jeśli potrzebujesz zalkalizować organizm, możesz to zrobić wodorowęglanem sodu i/lub cytrynianem potasu, dodając je do tego samego napoju. W takiej sytuacji powinieneś sączyć taki napój przed i pomiędzy posiłkami.
Oprócz witamin z grupy B należy w trakcie śniadania i obiadu przyjmować około 500 mg nikotynamidu, ponieważ jest on potrzebny jako główny koenzym reakcji redoks, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Alternatywne źródło tlenu pomaga w przypadku niskiego poziomu energii, przerostu drożdżaków Candida, raka, artretyzmu, problemów z krążeniem, chorób autoimmunologicznych, chorób zakaźnych i zaburzeń psychicznych powodowanych przez drożdżaki Candida, takich jak depresja, adhd, schizofrenia.
Witamina C i MSM leczą i zapobiegają chorobom układu krążenia, miażdżycy, zawałom serca, udarom oraz chorobie tętnic obwodowych prowadzącej do żylaków, zakrzepicy żył głębokich, owrzodzenia nóg, stopy cukrzycowej i słabego krążenia krwi w mózgu. Problemy z krążeniem zaostrzają też zapalenie stawów, zmiany zwyrodnieniowe oczu, migreny i stwardnienie rozsiane.
Niedobór witaminy C, siarki, miedzi i cynku jest główną przyczyną osłabienia i starzenia się tkanki łącznej, z której zbudowane są naczynia krwionośne, skóra i włosy.
Proste metody przywracania zdrowia – Walter Last
Leave A Reply