• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Substancje odżywcze wyłączające mechanizm działania genów rakowych

31 marca, 2016

Aktualna teoria dotycząca przyczyn powstawania raka dotyczy wielokrotnego pojawiania się nagromadzonych uszkodzeń DNA komórki, co powoduje zmianę w jej statusie ze śmiertelnej zmienia się w nieśmiertelną. Mimo, że organizm ma silne mechanizmy naprawcze DNA, uszkodzenia kodu genetycznego zdarza się dość często w zdrowych komórkach, ale jeszcze częściej w guzowych.

W miarę starzenia się organizmu tych uszkodzeń jest coraz więcej. Przyczynia się do tego w znacznym stopniu palenie papierosów- niezwykle silny generator wolnych rodników.

Szkodliwe rodniki mogą być jednak skutecznie zneutralizowane także przez inne antyoksydanty, na przykład flawonoidy i glutation. A zatem znowu podkreśla się, że niezwykle istotne jest włączenie do swojej diety i programu suplementacyjnego wszystkich witamin antyoksydacyjnych , minerałów i flawonoidów.

Wykazano, iż niektóre witaminy mają niezwykłą zdolność hamowania konwersji zdrowych komórek rakowych na rakowe przez wirusy onkogenne.

Na przykład– tokotrienol- produkt witaminy E znajdujący się w wysokim stężeniu w oleju palmowym – hamuje wywołanie raka przez wirusa Epsteina-Barra. Wiąże się go z chłoniakami występującymi u ludzi. Najsilniejsze właściwości ochronne mają frakcje tokotrienlou zwane gammą i deltą ( jest to postać witaminy E i można ją nabyć w formie suplementu).

                                                         

Dużą zdolność do hamowania procesu wywoływania chorób nowotworowych, nie tylko przez wirusy , ale również przez związki chemiczne i promieniowanie wykazały także karotenoidy i witamina A (retinoidy).

(występująca w selerze i pietruszce), kemferol (występujący w owocach i miłorzębie) oraz genisteina (występująca w soi). Wykazują wyjątkowo skuteczne działanie w zapobieganiu nowotworzenia.

                                         

Okazało się , że przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi peroksynitrytem – wolnym rodnikiem, który nie ulega neutralizacji przez większość witamin antyoksydacyjnych- chroni substancja pozyskiwana z zielonej herbaty zwana galusanem epigalokatechiny.

W  innych badaniach wykazano, że zielona i czarna herbata- zarówno z zawartością kofeiny , jak i bezkofeinowa – silnie hamują uszkodzenia DNA spowodowane przez silne mutageny.

Okazało się ponadto, że zielona herbata w znacznym stopniu hamuje także wzrost komórek białaczkowych. Gdy zmiesza się zieloną i czarną herbatę , wykazują jeszcze większe właściwości ochronne. Niektórzy nie lubią smaku zielonej herbaty. Połączenie zielonej i czarnej herbaty niweluje nieprzyjemny smak , a jednocześnie zwiększa przeciwrakową skuteczność napoju.

                       

Szczególną zdolność do ochrony DNA w komórkach wykazuje kwercetyna – jeden z flawonoidów najczęściej występujących w owocach i warzywach. Występuje najczęśćiej w: cebuli, herbatach, jabłkach i żurawinie. W dużych ilościach występuje w miłorzębie.

W badaniu sprawdzającym ochronne zdolności siedmiu flawonoidów i witaminy C, celem pomiaru były uszkodzenia DNA.

W kategoriach ochrony DNA trzema najsilniej działającymi flawonoidami były:

luteolina (znajdująca się w selerze)

myricetyna (znajdująca się w czarnych porzeczkach)

kwercetyna ( znajdująca się w herbatach, jabłkach i cebulach)

         

Sama witamina C wykazywała najsłabsze właściwości ochronne DNA, ale kiedy dodano ją do kwercetyny, jej zdolności ochronne znacznie się poprawiły.

W przypadku raka prostaty wielce obiecujący okazuje się wyciąg roślinny zwany sylimaryną, której wpływa na proces aktywacji genów.

Wykazano, że jest on skuteczny także w przypadku innych nowotworów, wliczając raka piersi, skóry i innych nowotworów złośliwych . Sylimaryna to ekstrakt występujący w oście mlecznym (ostropest plamisty). Poza tym chroni wątrobę, co nie pozostaje bez znaczenia podczas chemioterapii.

                                                       

Jeśli chodzi o owoce, najsilniejsze działanie ochronne wykazywały : jeżyny, czereśnie i wiśnie, czarne porzeczki, ananasy i arbuzy. Umiarkowane działanie ochronne wykazały: kiwi, mango, melony, kasaba i śliwki.

                                                           

Gdy przyglądamy się specyfice warzyw, okazuje się, że bardzo silne działanie przeciwmutogenne wykazują warzywa kapustne ( brokuły , brukselka, jarmuż, kalafior), a także buraki, szczypior, chrzan, cebula, rabarbar i szpinak, zaś umiarkowane działanie – fasolka szparagowa i pomidory.

W momencie podgrzania (ugotowania) jabłek, moreli, kiwi, ananasów, buraków, kapusty, kalafiora, ogórków, cebuli, rzodkiewek, i rabarbaru, owoce i warzywa utraciły większość swoich właściwości ochronnych. Działanie przecimutagenne- mimo gotowania- zachowały jeżyny, jagody, czereśnie, i wiśnie, melony kasaba, śliwki, brukselka, bakłażany, dynia i szpinak.

A zatem wiele owoców i warzyw może w znacznym stopniu chronić DNA zdrowych komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi mutagenami, na przykład w wyniku chemioterapii.

Źródła:

Firmy przykładowe suplementów.

Fragment  książki profesora neurochirurgii Dr Russell L. Blaylock ” Naturalne strategie w walce z rakiem”

Zdjęcia internet

Share

Nowotwory / Guzy  / Ogólne  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods