Aktualna teoria dotycząca przyczyn powstawania raka dotyczy wielokrotnego pojawiania się nagromadzonych uszkodzeń DNA komórki, co powoduje zmianę w jej statusie ze śmiertelnej zmienia się w nieśmiertelną. Mimo, że organizm ma silne mechanizmy naprawcze DNA, uszkodzenia kodu genetycznego zdarza się dość często w zdrowych komórkach, ale jeszcze częściej w guzowych.
W miarę starzenia się organizmu tych uszkodzeń jest coraz więcej. Przyczynia się do tego w znacznym stopniu palenie papierosów- niezwykle silny generator wolnych rodników.
Szkodliwe rodniki mogą być jednak skutecznie zneutralizowane także przez inne antyoksydanty, na przykład flawonoidy i glutation. A zatem znowu podkreśla się, że niezwykle istotne jest włączenie do swojej diety i programu suplementacyjnego wszystkich witamin antyoksydacyjnych , minerałów i flawonoidów.
Wykazano, iż niektóre witaminy mają niezwykłą zdolność hamowania konwersji zdrowych komórek rakowych na rakowe przez wirusy onkogenne.
Na przykład– tokotrienol- produkt witaminy E znajdujący się w wysokim stężeniu w oleju palmowym – hamuje wywołanie raka przez wirusa Epsteina-Barra. Wiąże się go z chłoniakami występującymi u ludzi. Najsilniejsze właściwości ochronne mają frakcje tokotrienlou zwane gammą i deltą ( jest to postać witaminy E i można ją nabyć w formie suplementu).
Dużą zdolność do hamowania procesu wywoływania chorób nowotworowych, nie tylko przez wirusy , ale również przez związki chemiczne i promieniowanie wykazały także karotenoidy i witamina A (retinoidy).
(występująca w selerze i pietruszce), kemferol (występujący w owocach i miłorzębie) oraz genisteina (występująca w soi). Wykazują wyjątkowo skuteczne działanie w zapobieganiu nowotworzenia.
Okazało się , że przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi peroksynitrytem – wolnym rodnikiem, który nie ulega neutralizacji przez większość witamin antyoksydacyjnych- chroni substancja pozyskiwana z zielonej herbaty zwana galusanem epigalokatechiny.
W innych badaniach wykazano, że zielona i czarna herbata- zarówno z zawartością kofeiny , jak i bezkofeinowa – silnie hamują uszkodzenia DNA spowodowane przez silne mutageny.
Okazało się ponadto, że zielona herbata w znacznym stopniu hamuje także wzrost komórek białaczkowych. Gdy zmiesza się zieloną i czarną herbatę , wykazują jeszcze większe właściwości ochronne. Niektórzy nie lubią smaku zielonej herbaty. Połączenie zielonej i czarnej herbaty niweluje nieprzyjemny smak , a jednocześnie zwiększa przeciwrakową skuteczność napoju.
Szczególną zdolność do ochrony DNA w komórkach wykazuje kwercetyna – jeden z flawonoidów najczęściej występujących w owocach i warzywach. Występuje najczęśćiej w: cebuli, herbatach, jabłkach i żurawinie. W dużych ilościach występuje w miłorzębie.
W badaniu sprawdzającym ochronne zdolności siedmiu flawonoidów i witaminy C, celem pomiaru były uszkodzenia DNA.
W kategoriach ochrony DNA trzema najsilniej działającymi flawonoidami były:
luteolina (znajdująca się w selerze)
myricetyna (znajdująca się w czarnych porzeczkach)
kwercetyna ( znajdująca się w herbatach, jabłkach i cebulach)
Sama witamina C wykazywała najsłabsze właściwości ochronne DNA, ale kiedy dodano ją do kwercetyny, jej zdolności ochronne znacznie się poprawiły.
W przypadku raka prostaty wielce obiecujący okazuje się wyciąg roślinny zwany sylimaryną, której wpływa na proces aktywacji genów.
Wykazano, że jest on skuteczny także w przypadku innych nowotworów, wliczając raka piersi, skóry i innych nowotworów złośliwych . Sylimaryna to ekstrakt występujący w oście mlecznym (ostropest plamisty). Poza tym chroni wątrobę, co nie pozostaje bez znaczenia podczas chemioterapii.
Jeśli chodzi o owoce, najsilniejsze działanie ochronne wykazywały : jeżyny, czereśnie i wiśnie, czarne porzeczki, ananasy i arbuzy. Umiarkowane działanie ochronne wykazały: kiwi, mango, melony, kasaba i śliwki.
Gdy przyglądamy się specyfice warzyw, okazuje się, że bardzo silne działanie przeciwmutogenne wykazują warzywa kapustne ( brokuły , brukselka, jarmuż, kalafior), a także buraki, szczypior, chrzan, cebula, rabarbar i szpinak, zaś umiarkowane działanie – fasolka szparagowa i pomidory.
W momencie podgrzania (ugotowania) jabłek, moreli, kiwi, ananasów, buraków, kapusty, kalafiora, ogórków, cebuli, rzodkiewek, i rabarbaru, owoce i warzywa utraciły większość swoich właściwości ochronnych. Działanie przecimutagenne- mimo gotowania- zachowały jeżyny, jagody, czereśnie, i wiśnie, melony kasaba, śliwki, brukselka, bakłażany, dynia i szpinak.
A zatem wiele owoców i warzyw może w znacznym stopniu chronić DNA zdrowych komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi mutagenami, na przykład w wyniku chemioterapii.
Źródła:
Firmy przykładowe suplementów.
Fragment książki profesora neurochirurgii Dr Russell L. Blaylock ” Naturalne strategie w walce z rakiem”
Zdjęcia internet
Leave A Reply