Najpierw była tendencja unikania soli, bo zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie. Jest jednak potrzebna, gdyż zawiera jod oczywiście ta jodowana. Sól była zawsze traktowana jako pokarm bardzo niebezpieczny.
Czym solić i jaką sól spożywać?
Na pewno unikać jak ognia zwykłej soli czy jest ona jodowana czy nie. Jest pozbawiana pierwiastków , dodawane są do niej różne substancje przeciw zbrylające, jest zazwyczaj jodowana.
Żeby uzupełnić jod, bo każdy ma spore jego niedobory , trzeba by było zjeść kilogram lub więcej soli, co odbiłoby się niekorzystnie na zdrowiu.
Natknęłam się na sporo artykułów dotyczących soli himalajskiej i morskiej. Jedne źródła zalecają tylko morską, inne himalajską… I znowu dylemat która?
Sól musi być dziewicza, nieprzetworzona.
Znalazłam niedawno artykuł dr Mercoli lekarza funkcjonalnego, o tym którą sól wybrać. I jedyną zwycięską solą najlepszą, najczystszą i najbogatszą w pierwiastki śladowe wg niego jest sól himalajska.
Jaka jest różnica między solą morską a himalajską?
Sól morska jest produkowana przez odparowanie wody z oceanu lub z jezior morskich.
Nasze wody i oceany, są zanieczyszczone szkodliwymi truciznami, takimi jak rtęć, dioksyny, PCB i tworzywa sztuczne. Niekiedy zawierają również toksyczne produkty petrochemiczne, które pozostają w wodzie po wycieku ropy.
Gdy sól morska odparowuje lub jest suszona, zanieczyszczenia mogą stać się bardziej skoncentrowane i stanowić jeszcze większe potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Chyba, że sól jest z nich oczyszczona, ale nigdy nie dostaniemy gwarancji, że wszystkie toksyny zostały na pewno usunięte.
Niestety proces oczyszczania narusza strukturę krystaliczną soli, jej struktura staje się rozproszona, a cenne minerały oddzielone od kryształów soli. To negatywnie wpływa na sposób, w jaki organizm wchłania i wykorzystuje minerały.
Wyjątkowość soli himalajskiej tkwi w jej pochodzeniu.
Oryginalna sól himalajska zawiera się w starożytnych pokładach himalajskiego pasma górskiego, które rozciąga się poprzez Chiny, Nepal, Pakistan, Indie, Afganistan, Bhutan i Birmę. Jest wydobywana metodą konwencjonalną przepłukiwana wodą i suszona na słońcu.
Sól himalajska ma doskonałą strukturę krystaliczną, jej unikalna struktura pozostaje nienaruszona wraz z nieodłącznymi elementami mineralnymi.
Organizm łatwo absorbuje ten typ soli i może wykorzystać jej potencjalne korzyści.
Nienaruszenie struktury soli są bardzo ważne z punktu bio-energii. Niektórzy uważają, iż sól himalajska krystaliczna ma unikalną strukturę komórkową, do przechowywania energii drgań. Jeżeli nie jest ręcznie wydobywana, a zamiast tego wydobywana ciężkimi komercyjnymi metodami ta biologiczna energia może zostać zniszczona.
Sól himalajska nie zawiera zanieczyszczeń, zawiera ona 84 pierwiastków śladowych i minerałów z naszych prehistorycznych mórz, te same 84 minerałów i pierwiastków, które można znaleźć w organizmie człowieka, co ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia kości, serca, komórek i tkanek. Minerały te występują w postaci koloidalnej, która sprawia, że jest łatwiej przyswajalna przez ludzkie komórki.
W porównaniu chemicznie oczyszczona sól kuchenna zawiera 97,5 procent chlorku sodu i 2,5 procent substancji chemicznych, takich jak środki poprawiające płynność, pochłaniające wilgoć i jod.
Sól himalajska zawiera tylko 84 procent chlorku sodu, a pozostałe 16 procent złożona jest z najważniejszych pierwiastków śladowych, które ułatwiają organizmowi wykorzystać chlorek sodu.
Gdy spożycie chlorku sodu staje się nadmierne, co dzieje się w przypadku korzystania z rafinowanej soli kuchennej oraz przy jedzeniu przetworzonej żywności (które jest przepełniona chlorkiem sodu, cukrem i wybielaną mąką), organizm stara się odizolować chlorek sodu zneutralizować go i usunąć. W tym celu, woda jest pobierana z komórek, aby otoczyć i rozbić chlorek sodu.
Na każdy gram chlorku sodu, organizm zużywa 23 razy więcej niż ilość wody komórkowej do zobojętnienia soli. Powstaje nierównowaga płynów w komórkach oto dlaczego lekarze przestrzegają przed nadmiarem soli.
W przeciwieństwie do zwykłej soli , sól himalajska może być zbawienna dla zdrowia. Sól himalajska zdaniem Mercoli jest najzdrowsza i może być wykorzystywana do jedzenia i gotowania.
Sól dla zdrowia
1) Przez lata sól himalajska została wykorzystywana do wielu celów zdrowotnych, w tym:
irygacji nosa
nawadnianie nosa
Nawadnianie nosa lub wymywanie wnętrza nosa słoną wodą, raz lub dwa razy dziennie, może być przydatne do oczyszczania nosa i zatok przynosowych.
Irygacja nosa jest przydatna zarówno dla złagodzenia objawów np kataru.
2) Himalajska sól do kąpieli
Twoja skóra jest twoim największym organem wchłaniającym , aby wchłonąć korzystne minerały skorzystać można z kąpieli w soli himalajskiej. Zawsze używaj najczystszej soli ( na portalach internetowych można znaleźć podrobioną sól barwioną, która po rozpuszczeniu barwi wodę na różowo). Aby czerpać z niej korzyści należy wsypać ponad 1 kg do wanny 100-120l, także sporo. Dla relaksu możesz dodać olejek lawendowy.
3) Lampy z soli himalajskiej
Większość z nas korzysta z urządzeń elektronicznych , stosując lamy solne z soli himalajskiej możemy przeciwdziałać negatywnym skutkom pól elektromagnetycznych i nadmiernym gromadzeniu się w powietrzu ( w domu czy pracy) jonów dodatnich. Lampy z soli himalajskiej emitują także bardzo przyjemne światło z pomarańczową poświatą. Więcej na temat lamp http://izla.pl/blog/artykul/1722
4) Nawodnienie organizmu
Sól zatrzymuje wodę w organizmie i tak ma być, ale nie chodzi o zawarty w niej chlorek sodu – chodzi o zawarte w niej MINERAŁY, które są nam niezbędne.
Minerały zawarte w dobrej jakości soli jak oryginalna himalajska, nie stanowią podstawowego źródła minerałów dla ludzi, ale mogą być jego dobrym uzupełnieniem np codziennie czy zwłaszcza podczas upałów czy dużego wysiłku. Źródłem minerałów dla człowieka powinny być wysokiej jakości warzywa, najlepiej organiczne.
Przyjmuje się, że powinno się wypijać ok. 30 ml wody na 1 kg wagi ciała. Wodę należy pić co najmniej 30 min przed posiłkiem i co najmniej 2 godziny po posiłku.
U osób z normalnym ciśnieniem stosowanie soli NIE POWODUJE nadciśnienia.
Nerki jednak muszą być zdrowie, muszą produkować mocz.
Należy zaczynać pić powoli, u wielu osób z nadciśnieniem, ciśnienie może się obniżyć, ale jeśli występują obrzęki nóg, należy zachować ostrożność, najlepiej robić to pod kontrolą lekarza.
Astmatycy i alergicy jeżeli czują że zbliża się alergia czy atak astmatyczny, aplikacja szczypty soli himalajskiej na język, odczekanie 10 czy 20 sekund, potem wypicie szklanki wody, a za parę minut następnej, często do ataku alergicznego nie dochodzi, jeżeli jednak coś zaczyna się dziać, należy wypić trzecią szklankę wody.
Na Ból głowy czy Migrenę wypić dwie szklanki wody (każda ze szczyptą soli). Mózg bardzo szybko reaguje na odwodnienie i stąd ból głowy. Najczęściej po dwóch szklankach wody (rzadko trzech) do migreny nie dojdzie.
Woda, o czym niewiele osób wie, działa przeciwhistaminowo i przeciwbólowo.
Kobiety w ciąży, aby zapobiec porannym nudnościom powinny przed wstaniem z łóżka wypić szklankę wody ze szczyptą soli himalajskiej.
Źródła:
Jerzy Zięba – nawodnianie organizmu zalecenia
http://products.mercola.com/himalayan-salt/salt-alternatives
Leave A Reply