Na przepis Zielonej Lemoniady natknęłam się w książce Natalii Rose „Surowa dieta oczyszczająca”, książkę bardzo polecam.
Porcja dla 1 osoby:
1 główka sałaty rzymskiej (jedna z najbardziej wartościowych sałat),
5-6 łodyg jarmużu,
1-2 jabłek,
1 cała cytryna czyli ze skórką,
kawałek imbiru np 1 cm.
Opcja dodatkowa możesz dodać kilka składników lub wszystkie:
1 pałka selera naciowego,
1 burak mały,
kilka łodyg natki pietruszki,
1 cukinia ze skórką,
1 długi ogórek ze skórką,
szpinak baby – garść
2-3 sztuki marchew
Warzywa i owoce najlepiej aby były organiczne. Cytryna bio najlepiej ze skórką usuwa nielubiany „zielony” smak nadając soku intensywny smak cytrynowy -pycha:) .
Nie ma osoby , która nie byłaby zachwycona smakiem soku, uwzględniając jego super zdrową zawartość:) Aby wzbogać sok możemy dodać sproszkowany super food np spirulinę, trawę pszeniczną, jęczmienną , lucernę czy chlorelle, lub mix ich wszystkich.
Dodatkowo dodać łyżeczkę kwasu L-askorbinowego i łyżkę oleju lnianego 10 stopniowego, który ułatwi nam przyswajanie witamin rozpuszczających się tylko w tłuszczach czyli np witaminy K.
Najlepsze rezultaty osiągniemy pijąc Zieloną Lemoniadę na pusty żołądek.
Zamiast sałaty czy jarmużu można zastosować inne warzywa np szpinak, ogórek, kapustę, seler, boćwinę itp . W okresie jesienno-zimowym warto sięgnąć koniecznie po jarmuż, sezon jarmużowy to wrzesień- styczeń nawet do połowy lutego oraz ogórek, seler naciowy, sałatę rzymską, kapustę białą, cukinię do stycznia, potem jej cena za kilogram dochodzi do 20zł za kg!
W okresie marzec- wrzesień sięgnijmy do sałat, cukinii, ogórków, selera naciowego, boćwiny, szpinaku tych 2 ostatnich lepiej nie zestawiać z jarmużem ze względu na kwas szczawiowy, który zablokuje przyswajanie wapnia, w który jarmuż jest bardzo bogaty.
Dlaczego wyciskać sok z warzyw zamiast je zjadać? Zjadanie warzyw zajęłoby bardzo dużo czasu zwłaszcza przeżuwanie. W postaci soku możemy spożyć najważniejsze organiczne płyny, chlorofil, enzymy czy fito składniki z dużej ilości warzyw bez tracenia energii trawiennych. Głęboko w tkankach świeżych warzyw znajdują się enzymy do których nie mielibyśmy dostępu w procesie zwykłego trawienia, a które są uwalniane przez wyciskarkę/ sokowirówkę.
Czemu oddzielać sok od włókien? Gdy sok zostanie oddzielony od włókien , będziemy w stanie spożyć dużo więcej organicznych płynów warzywnych, ponieważ duża ilość włókien nie zapycha nam żołądka. Te organiczne płyny odciągnięte z warzyw wszystkie witaminy i minerały i enzymy występujące w roślinach. Włókna to tak naprawdę niestrawione resztki pokarmowe. Błonnik jest oczywiście ważny. Będąc na diecie opartej na surowych potrawach nie musisz się martwić jego brakiem w soku. Jeśli w soku nie będzie błonnika to ciało nie będzie tracić energii próbując go strawić. Enzymy trafią prosto do komórek . Poprzez ciągłe spożywanie nawadniających i bogatych w tlen surowych potraw i soków, zapewniamy organizmowi dużo większe ilości tlenu, niż przez normalne oddychanie, a przez to odżywiamy i uzdrawiamy komórki.
Z książki Natali Rose dowiedziałam się także , ze owoce powinno się spożywać na pusty żołądek , najlepiej jako śniadanie. Zasada która powinna obowiązywać to „Zjedz sam owoc lub zostaw go w spokoju”
Świeże owoce opuszczają żołądek po 20-30 minutach , banany po 45 minutach. Melony i arbuzy nie łączy się z niczym. Owoce można łączyć z surowymi warzywami. Owoców nie łączy się z białkami, skrobiami, orzechami ze względu na długi czas trawienia i fermentację w połączeniu z owocami co skutkuje zgagą , gazami i powstawaniem substancji gnilnych.
Osobiście stosuję te zasady i ograniczam nawet łączenie owoców z warzywami wyjątkami są banany ,jabłka i cytryny , ze względu na łatwość trawienia takiego zestawu. Komponując swój sok wypróbuj różne połączenia warzywno-owocowe i sprawdź swoje samopoczucie.
W Zielonej Lemoniadzie zostały zastosowane jabłka i cytryna, ze względu , iż ciężko byłoby wpić sok z samych zielonych warzyw, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia:)))
wersja świąteczna
Źródła :
Natalia Rose „Surowa dieta oczyszczająca”
Leave A Reply