Gdy łapie nas przeziębienie i czujemy jego pierwsze objawy , łamanie, katar, sięgam po kwas l-ascorbinowy i imbir oraz sok z cytrusów, najlepiej cytrusów organicznych. Z mojego doświadczenia najciężej znaleźć bio grapefruity, jeżeli znajdziemy je to „powalą” nas ceną:) Natomiast bio cytryny i pomarańcze znajdziemy w Lidlu.
Sok odpornościowy, ratunek przy przeziębieniu
Potrzebne będą:
2 obrane grapefruity,
2 obrane pomarańcze,
1 obrana cytryna lub bio cytryna ze skórką
Cytrusy obieramy cienko , żeby pozostało jak najwięcej białego miąższu znajdującego się pod skórą . Z cytrusów wyciskamy sok najlepiej wyciskarką wolnoobrotową , wypijamy jak najszybciej . Do soku możemy dodać skórkę z jednej bio cytryny, nada sokowi cytrynowego aromatu.
Oprócz soku stosuję Lizynę w kapsułkach ma działanie blokujące rozwój wirusów oraz cynk w tabletkach 25-50 mg/dobę. Możemy także przyjmować rutynę działa także przeciwwirusowo.
Ciekawostki:
Warto jeść cytrusy razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna, niż jej syntetyczny odpowiednik. Pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Biała otoczka zawiera również błonnik wspomagający trawienie, pektyny oraz witaminę P. Mimo lekko gorzkawego smaku warto ją jeść.
Olej ze skórką z cytryny używany jest do ochrony przed pasożytami jelitowymi, a witamina C i sok z cytryny wraz ze skórką pomocne są w zwiększaniu gęstości mineralnej kości.
Cytrusy posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Przed wyrzuceniem skórki z cytryny, wyciśnij z niej cały sok. W skórce cytryny znajduje się prawie 10 razy więcej witamin i związków bioaktywnych niż w soku. Zgodnie z jednym z badań, spożywanie skórki cytryny hamuje też wzrost guzów.
W wyniku badań osób, które próbowały skórek owoców cytrusowych, odnotowano wyraźny spadek raka płaskonabłonkowego w porównaniu z pacjentami, którzy jedynie pili soku z cytryn. Badacze uważają, że te wyniki są związane ze stężeniem w skórce oleju D-limonenu – znanego inhibitora raka piersi, płuc i jelita grubego.
źródła:
tylkomedycyna.pl
zdjęcia mojego autorstwa
Leave A Reply