„Siarka jest znana jako minerał gojenia, niedobór siarki często prowadzi do bólu i stanów zapalnych związanych z różnymi schorzeniami kostno mięśniowymi”
„Siarka odgrywa znaczącą rolę w wielu procesach biologicznych, z których jednym z nich jest metabolizm. Jest ona potrzebna insulinie, która wykorzystuje cukry pochodzące z węglowodanów jako paliwo w komórkach mięśniowych i tłuszczowych. „
Siarka pełni funkcję przeciwutleniacza. Jest obecna we wszystkich żywych tkankach. Jest komponentem dwóch ważnych aminokwasów: metioniny (głównie z białek jaj i ryb), która jest niezbędna, czyli organizm jej nie syntetyzuje i musi być pozyskiwana z zewnątrz, i cysteiny, która potrzebuje stale siarki i nie jest syntetyzowana przez organizm.
Skórę, mięśnie i kości zawierają około pół siarki z organizmu.
Siarkę zawierają : włosy, paznokcie, chrząstki , tkanka łączna to bardziej elastyczna forma, która zmienia się i z czasem jej ubywa, co prowadzi do rozpoznawalnych oznak starzenia.
Niektóre z tych wskaźników to zmarszczki, ból mięśni i stawów, które mogą wskazywać na niedobór siarki.
Co jest takiego specjalnego w siarce?
Siarka odgrywa kluczową rolę w detoksykacji, ponieważ jest częścią jednego z najważniejszych przeciwutleniaczy, glutationu. Bez siarki, glutation jest nieskuteczny. To istotne, ponieważ glutation jest deteksykatorem organizmu.
Siarka może chronić przed ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe (UV), promieniowanie rentgenowskie, może być stosowana do detoksykacji.
Naukowcy przyznają, że niedobór siarki może być przyczyną choroby Alzheimera.
Siarka jest bardzo silnym antagonista aluminium, a niektóre badania wskazują że istotnym czynnikiem powodującym chorobę Alzheimera jest aluminium.
Osoby cierpiące na mgłę mózgową, zaburzenia koncentracji i/lub słabą pamięć, dzieci i dorośli z rozpoznanym ADD/ ADHD mają poziomy siarki poniżej normalnego poziomu.
Siarka i MSM może być skuteczne w leczeniu trądziku, trądziku różowatego, świerzbu, łojotokowego zapaleniu skóry i pasożytów.
Pokarmy bogate w siarkę
Najlepsze źródła białka to pokarmy wysokobiałkowe, takie jak organiczne: jaja, mięso o zwierząt karmionych trawą, dziki łosoś z Alaski oraz zielone warzywa liściaste: kapusta, szpinak i brokuły, rukola a także cebula i czosnek.
Proces cięcia warzyw krzyżowych może zwiększyć pewne korzyści dla zdrowia, ponieważ mają one właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli masz zamiar gotować warzywa krzyżowe posiekaj je, a następnie odczekaj kilka minut do aktywacji enzymu mirozynazy. Zbyt szybkie gotowanie po cięciu zapobiega powstawaniu enzymu i warzywa tracą swoje właściwości.
MSM i DMSO
MSM (methylsulfonylmethane) jest naturalnie występującym związkiem siarki w organizmie, który jest znany ze wspierania stawów, ale także użyteczny w innych obszarach ciała.
Najlepiej rozważyć suplementację MSM jeżeli nie masz go w wystarczającej ilości.
Niedobór MSM :
zmęczenie, depresja, choroby degeneracyjne, takich jak choroba Parkinsona, miażdżyca, choroba zwyrodnieniowa stawów i nowotwór.
Niedobór MSM występuje u osób które doświadczają wysokiego poziomu stresu, fizycznego i psychicznego.
Kontrowersyjny związek przeciwzapalny i przeciwbólowy zwany DMSO, który, niestety, został zatwierdzony do stosowania w medycynie weterynaryjnej, a nie u ludzi.
Wg badania dr Stanley Jakuba odnośnie DMSO , środek ten jest bardzo skuteczny w leczeniu urazów głowy. DMSO jest wymiataczem wolnych rodników i działa moczopędnie co jest kluczem do poprawy ukrwienia mózgu, i zmniejszenia jego obrzęku.
Jak zwiększyć naturalnie poziom siarki?
Jeśli chcesz zwiększyć spożycie siarki, jedną z najlepszych rzeczy, którą możesz zrobić, to jeść więcej pokarmów bogatych w siarkę. Czosnek zawiera sporą ilość siarki można codziennie spożywać trzy ząbki czosnku dziennie – w formie surowej i rozgniecionej lub posiekanej przed posiłkiem.
Zamiast jedzenia surowego czosnku można go wmieszać do potraw np pesto. Należy jednak pamiętać iż najwięcej siarki posiada na surowo. Dodatkowo czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne
Najbardziej przekonujące są dowody, iż czosnek i pokrewne składniki siarkowe mogą tłumić ryzyko zachorowania na raka, oraz stłumić występowanie nowotworu w piersiach, okrężnicy, skóry, macicy, raka płuc, przełyku,
Źródła
Leave A Reply