Zrobiło się trochę cieplej i przyroda „ruszyła”. Zazieleniło się i pojawiały się młode listki mniszka lekarskiego oraz młoda pokrzywa.
Przypominam, że warto jeść młodą pokrzywę oczywiście rwaną z terenów bez spalinowych i zanieczyszczonych, ponieważ w działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze. Niektórzy ludzie pijący sok z pokrzywy pozbywają się uciążliwej anemii, niektórzy…, bo na jednych działa ta terapia , a na drugich nie.
U mnie pokrzywa zagościła, ponieważ uważam , że każde urozmaicenie jeżeli chodzi o źródła pożywienia jest jak najbardziej wskazane:)

Wracając do wątku , czym prędzej ubrałam grube rękawiczki i poszłam rwać 🙂 Oto efekt rwania.
Narwałam spory pojemnik młodej pokrzywy , troszkę mniszka i zrobiłam zieloną lemoniadę.
Składniki których użyłam , to standard dla mojej lemoniady , kto czyta mojego bloga ten pewnie wie:) więc dla przypomnienia:
1 eko cytryna ze skórką,
1 długi ogórek ze skórką,
1 cukinia (niekoniecznie ) nadaje sokowi słodyczy,
2 jabłka eko ze skórką,
imbir jak ktoś lubi u mnie 1 cm,
kilka liści jarmużu bez głównej łodygi np : 4-5 sztuk ,
1 mała sałata rzymska (opcjonalnie),
garść młodej pokrzywy nie zapomnij o gumowych rękawiczkach:)
kilka listków mniszka ze względu na jego gorycz
Wszystko wrzucamy do wyciskarki ślimakowej , pierwsza musi być cytryna chodzi o neutralizację ascorbinozy z cukinii i ogórka czyli enzymu niszczącego witaminę C. Sam sok z pokrzywy jest …..kiepski w smaku, ale jak dodasz cytrynę ze skórką i jabłko lub ogórka na pewno wypijesz go ze smakiem:)
Lemoniadę możesz wzmocnić kwasem L-askorbinowym oraz dosłodzić dobrej jakości miodem lub syropem daktylowym.
Jeżeli cierpisz na farfoclowstręt;) jak moje dziecko , sok można przecedzić przez sitko 🙂
Jestem fanką soków przede wszystkim warzywnych jest trudno znależć dobry przepis na smaczny sok warzywny. Owoce wolę jeść w całości.
Przy większości chorób i stanów zapalnych nadmiar owoców jest szkodliwy dlatego lepiej skupić się na warzywach a owoce ograniczyć do kilku sztuk w całości:)
Dzisiejszy zachód słońca
źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl
zdjęcia mojego autorstwa
Leave A Reply