Czy cierpisz na zgagę?
Dlaczego konwencjonalne sposoby leczenia Refluksu, robią więcej szkody niż pożytku?
Jak leczyć Refluks w sposób naturalny?
Co to jest Refluks?
Refluks przełyku, a dokładnie Refluks żołądkowo-przełykowy, to cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Objawy Refluksu to m.in. palenie w przełyku, silne bóle żołądka.
Refluks jest jedną z najbardziej powszechnych chorób trawiennych. Choroba jest tak powszechna, że traktowana jest jako coś zupełnie normalnego i jest oczekiwanym następstwem zjedzenia obfitego posiłku.
Ten mit jest tak utrwalany głównie poprzez reklamy telewizyjne, które sugerują iż możesz jeść co chcesz , a potem wystarczy wziąć odpowiedni lek i po kłopocie.
Problem polega na tym, że Refluks jest poważną chorobą. W 2004 Refluks był w Stanach Zjednoczonych przyczyną ponad 1000 zgonów.
W jaki sposób przebiega konwencjonalne leczenie Refluksu?
Większość ludzi myśli, że Refluks jest spowodowany przez nadmiar kwasu żołądkowego. Nie jest to prawdą. Refluks zwykle nasila się wraz z wiekiem, natomiast kwas żołądkowy zmniejsza się. Pamiętasz te 1.000 przypadków śmierci związanej z Refluksem? Ponad 80% z nich dotyczyło osób powyżej 60 lat.
Chociaż lekarze mogą cię ostrzegać przed czynnikami ryzyka Refluksu, takimi jak: nadwaga, palenie tytoniu i przejadanie się, konwencjonalne leczenie poprzez stosowanie leków, łagodzi tylko objawy Refluksu. Leki albo zobojętniają kwas żołądkowy lub blokują jego produkcję.
Miliardy dolarów wydawane są na te leki, szacuje się, że w samym tylko roku 2004 ponad 60 milionów recept było przepisywanych właśnie na leki refluksowe, co stanowiło ponad 50% kosztów wszystkich recept wypisywanych na zaburzenia trawienne.
Nie będę tu pisała o potężnej machinie zysków którą nakręcają lekarze i firmy farmaceutyczne.
Niestety, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że leki blokują wydzielanie kwasu, a stosowane długotrwale nie są bezpieczne dla zdrowia. Jeżeli już muszą być stosowane to maksymalnie przez okres 3 miesięcy.
Funkcjonalny Podejście medycyny do Refluksu
W swojej klinice, dr Mercola- lekarz holistyczny, nie maskuje objawów Refluksu poprzez leki, nie stosuje długotrwale leków , gdyż wszystkie leki mają skutki uboczne i potencjalnie mogą być toksyczne.
5 przyczyn Refluksu i naturalne sposoby leczenia
1. Wrażliwość na pokarmy
Wrażliwość, szczególnie na pokarmy takie jak gluten i nabiału, hamuje trawienie. Gdy organizm nie może strawić jedzenia, zalega ono w żołądku. Ten nadmiar pokarmu w żołądku może być przyczyną Refluksu.
Najlepiej usunąć z swojej diety gluten i nabiał. W niektórych przypadkach może też występować wrażliwość także na zboża i rośliny strączkowe.
2. Nieodpowiednia dieta
Niektóre produkty mogą nasilać objawy Refluksu, zwłaszcza alkohol, kofeina i smażone potrawy. Dodatkowo nadużywanie tych produktów prowadzi do nadwagi. Zrezygnuj z przetworzonej żywności, jedz prawdziwe pokarmy.
Spróbuj diety eliminacyjnej, aby zobaczyć, które pokarmy nasilają objawy. Wyeliminuj na zawsze alkohol, smażone potrawy i kwaśne produkty. Należy także zwrócić uwagę na sygnały głodu i sytości.
Dieta przy Refluksie
Unikaj produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwłaszcza przetworzonych
Następujące produkty mają wysoką zawartość tłuszczu. Unikaj tych lub je jedz z umiarem:
Frytki i krążki cebulowe
Produkty mleczne, takie jak masło, pełnotłuste mleko, sery, kwaśna śmietana
Tłuste lub smażone kawałki wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny
Tłusty boczek, tłuszcz szynki, smalec
Desery o wysokiej zawartości tłuszczu lub przekąski, takie jak lody i chipsy
Sosy do lodów, kremowe sosy sałatkowe
Pomidory i owoce cytrusowe
Owoce i warzywa są ważne dla zdrowej diety. Ale niektóre owoce mogą spowodować lub nasilić objawy Refluksu zwłaszcza bardzo kwaśne owoce. Należy zmniejszyć lub wyeliminować spożycie następujących pokarmów:
Pomarańcze
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Ananas
Pomidory
Sos pomidorowy (lub żywności, gdzie występuje sos pomidorowy)
Salsa
Czekolada
Czekolada zawiera składnik o nazwie metyloksantyna. Wykazano, że rozluźnia on mięśnie gładkie i zwiększa Refluks.
Czosnku, cebuli i pikantnych potraw
Pikantne i ostre pokarmy, jak cebula i czosnek, u wielu ludzi wywołuje objawy zgagi, ale nie u wszystkich. Sprawdź czy u Ciebie.
Zwiększone spożycie błonnika, w szczególności w postaci owoców i warzyw, może chronić przed szeregiem problemów trawiennych, w tym Refluksu.
Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć objawy Refluksu
Zielone warzywa liściaste, wraz z innymi warzywami, są o naturalnie niskiej zawartości tłuszczu i cukru oraz mogą przyczynić się do zmniejszenia wydzielania kwasu w żołądku. Dodatkowo: zielona fasola, brokuły, szparagi, kalafior, sałata, ziemniaki i ogórki.
Imbir ma naturalne właściwości przeciwzapalne, naturalnie leczy zgagę i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Możesz go zetrzeć i dodawać do soków, koktajli czy herbaty ziołowej.
Owsianka jest doskonałym źródłem błonnika. Owsianka może wchłonąć kwas w żołądku i zmniejszają objawy Refluksu. Dodatkowo: ziarna, chleb i ryż wszystkie pełnoziarniste.
Owoce np: melony, banany, jabłka, gruszki
Chude mięso, pieczone i gotowane: kurczak, indyk, ryby i owoce morza są niskotłuszczowe, wybieraj produkty bio
Białko z jajka, żółtka, są bogate w tłuszcz i mogą powodować objawy Refluksu.
Zdrowe tłuszcze :awokado, orzechy włoskie, siemię lniane, olej z oliwek, olej sezamowy, i olej słonecznikowy, kokosowy.
3. Zbyt mała ilość kwasu w żołądku
Wbrew powszechnemu przekonaniu, Refluks nie jest spowodowany przez nadprodukcję kwasu żołądkowego. To zbyt mała ilość kwasu żołądkowego w dużym stopniu przyczynia się do Refluksu, ponieważ to właściwy jego poziom jest odpowiedzialny za dobre trawienie.
Kwas żołądkowy nie tylko rozbija żywności na aminokwasy, ale także zabija komórki bakterii, drożdży, wirusów i pasożytów, które przedostają się do przewodu pokarmowego.
Niska zawartość kwasu w żołądku jest połączona z przerostem drożdży, niedoborem witaminy B12, pasożytami, a nawet depresją i lękiem.
Suplementacja kwasu solnego (HCI), który jest głównym kwasem trawiennych w żołądku, powoduje , że większość objawów Refluksu znika.
Aby sprawdzić czy masz niską zawartość kwasu żołądkowego, czy prawidłową, należy. Do posiłku wziąć 650 mg kwasu solnego, a następnie zakończyć swój posiłek. Jeśli wystąpi zgaga lub ciepło w żołądku, to możesz mieć nieodpowiedni poziom HCL. Jeśli nie wystąpi żadne pieczenie w nadbrzuszu, to prawdopodobnie, poziom jest prawidłowy.
od 1-2 kapsułek HCl przy każdym posiłku (razem dziennie 500-1300mg chlorowodorku betainy z pepsyną) oraz 2 kapsułki do każdego posiłku razem dziennie 800mg mieszanki enzymów (amylaza, proteaza,lipaza)
lub 1-2 kapsułki przy każdym posiłku mieszanki enzymów z kwasem solnym np: Super Enzymes firmy NOW
4. Stres
Często pomijany, stres ma ogromny wpływ na organizm. Stres przejawia się kołataniem serca, napięciem i drganiem mięśni, problemami trawiennymi, takimi jak biegunka i Refluks.
Należy w tych sytuacjach zredukować stres poprzez: ćwiczenia, medytację, spacer, jogę, słuchanie muzyki relaksacyjnej czy inne techniki.
5. Bakterie jelitowe , zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim
Nasze mikroflora jelitowa jest elementem kluczowym dla dobrego samopoczucia. Nierównowaga mikroflory i przerost niektórych bakterii w przewodzie pokarmowym może prowadzić do różnego rodzaju powikłań żołądkowych.
Bakterie Helicobacter. pylori są główną przyczyną wrzodów trawiennych (bolesne owrzodzenia w żołądku i jelicie), są one także zaangażowane w powstawaniu Refluksu.
Jeśli podejrzewasz, że masz przerost bakteryjny w jelicie grubym lub cienkim należy zastosować kurację naprawy jelit.
Podsumowanie
Przy refluksie należy dostać się do przyczyny, a nie redukować objawy. Na pewno powinno się zrezygnować z leków blokujących kwas żołądkowy. Naturalne sposoby leczenia, prowadzą do optymalnego zdrowia.
To była opinia dr Mercoli naturopaty ze Stanów Zjednoczonych, natomiast inny lekarz naturopata proponuje
zażywanie soli himalajskiej lub kłodawskiej oraz picie rozcieńczonego octu jabłkowego oczywiście bio.
1) Sól
Szczypta soli na szklankę wody (lub na język i po rozpuszczeniu się soli popić wodą). Sól kłodawska lub himalajska. Wodę z solą pić między posiłkami.
2) Ocet jabłkowy bio
Dwie łyżeczki octu jabłkowego na szklankę wody. Wodę z octem zazwyczaj pić raz dziennie. Niektórzy ze stosujących kuracje piją rozcieńczony ocet na noc inni rano na czczo.
Jednym kuracja pomaga już po 2 tygodniach innym pomaga po 4 miesiącach. Jeszcze innym dopiero po zastosowaniu enzymów trawiennych.
Przy piciu rozcieńczonego octu jabłkowym można się czuć źle, zwłaszcza jeżeli osoba pijąca ma nadżerki.
Na koncie fejsbukowym ów naturopaty lekarza można dowiedzieć się o przypadku człowieka, gdzie stosowanie soli i rozcieńczonego octu jabłkowego, wyleczyło go z 25 letniej zgagi. Człowieka , ten przyjmował przez te lata różne preparaty zalecane przez lekarzy. Po 8 latach ciągłego przyjmowania leków na receptę, nabawił się pokrzywki i rumienia guzowatego. Po leczeniu sterydem objawy skórne zniknęły. Leki na zgagę mimo skutków ubocznych przyjmował nadal.
Po odstawieniu tradycyjnych leków na refluks i zastosowaniu kuracji solą kłodawską i octem jabłkowym w ciągu tygodnia pozbył się zgagi, z którą zmagał się 25 lat:)
Obecnie kurację stosuje doraźnie, a od 4 miesięcy nie przyjmuje żadnych konwencjonalnych leków na refluks.
Człowiek ten nie zmienił także swojej diety, pije 2-3 kawy dziennie i okazyjnie pije alkohol.
Źródła:
http://www.mindbodygreen.com/ – dr Mercola
http://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#Commontriggers3
Facebook – profil Jerzy Zięba
Leave A Reply