• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Program żywieniowy w chorobach nowotworowych cz 8 odżywianie przed poddaniem się operacji i suplementacja

2 kwietnia, 2016

Większość pacjentów chorych na raka na początku zostaje poddana chirurgicznemu usunięciu guza. Im bardziej skomplikowana i przedłużająca się operacja tym większe obciążenia dla organizmu chorego fizyczne jak i psychiczne, związane ze stresem pacjenta. Niedożywienie znacznie zwiększa umieralność związaną z procedurami chirurgicznymi. Prawdopodobieństwo śmierci po operacji zwiększa się u takich pacjentów dziesięciokrotnie.

Wykazano, że osoby cierpiące choćby na niedobór jednej witaminy mają nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy. Okazuje się, że 44 procent pacjentów poddających się operacjom było niedożywionych. W szpitalach pacjenci poddawani są większej ilości stresu , a to on pochłania mnóstwo substancji odżywczych. W takiej sytuacji pacjenci są bardziej narażeni na pojawienie się powikłań zwłaszcza ze słabym gojeniem się ran i występowaniu infekcji.

Niedobór samej witaminy B6 może niekorzystnie wpłynąć na układ odpornościowy, nawet jeśli poziom innych witamin pozostaje w normie.

W większości przypadków skłonność do krwawienia po operacji występuje w minimalnym stopniu 2 dni po procedurze chirurgicznej. Potem można bezpiecznie zażywać suplementy. Jedynym przeciwwskazaniem jest zażywanie przez chorego leków rozrzedzających krew. Wówczas odradza się zażywanie witaminy E w jednostkach powyżej 200 jednostek.

Do rozrzedzenia krwi przyczynić się może także miłorząb dwuklapowy, wyciąg z czosnku, kwercetyna, kurkuma , witamina E zażywana w dużych dawkach ( pow 1000 jednostek międzynarodowych). Efekt rozrzedzenia krwi spowodowany braniem podanych wyżej suplementów jest nie większy niż w przypadku zażywania 1 tabletki aspiryny dziennie.

W zapobieganiu chirurgicznych i po chirurgicznych powikłań szczególnie ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu magnezu we krwi. Magnez wpływa na aktywowanie się ponad 300 enzymów w organizmie ludzkim. Reguluje przepływ krwi, chroni komórki mózgowe, mięsień sercowy zmniejsz ryzyko wystąpienia arytmii, poprawia funkcjonowanie płuc i nerek, zapobiega jednemu z najstraszliwszych powikłań groźnych operacji , a mianowicie zakrzepom.

Dr Ruseell  L. Blaylock swoim pacjentom , którzy przechodzą zabiegi neurochirurgiczne, magnez podaje od 15 lat . Nigdy się jeszcze nie zdarzyło , żeby wystąpiły u nich pooperacyjne zakrzepy w nogach czy płucach. W większości przypadków zakrzep tworzy się w żyłach nogach lub miednicy , skąd nagle może wejść w krwiobieg i doprowadzić do śmiertelnego w skutkach zakrzepu w płucach – zatoru tętnicy płucnej.

W Polsce niestety nie ma takiej procedury pacjent jedynie zostaje poinformowany o powikłaniach pooperacyjnych jakim właśnie jest zakrzepica. Dlatego po operacji, należy zwracać uwagę czy puchną nogi jeżeli dojdzie do opuchlizny należy niezwłocznie udać się do szpitala. A najlepszym wyjściem jest nie dopuścić do takiej sytuacji i samemu zadbać o suplementację magnezem. Znam osobiście przypadek gdy taka sytuacja się zdarzyła, niestety zakrzepica jest stanem nieodwracalnym i trzeba z nią żyć przez całe życie. Często codziennie nosząc uciskową pończochę od stopy do pasa czy jest – 10 stopni czy +30 stopni.

Podczas operacji może dojść do nagłego zatrzymania akcji serca a następnie do udaru lub zawału. Przed tymi powikłaniami chroni właśnie magnez. W kilku badaniach wykazano że dzięki zastrzykowi magnezu, można zmniejszyć dotkliwość udaru lub zawału serca o 50 procent. Ważniejsze jest jednak , aby poziom magnezu był w normie jeszcze przed poddaniem się operacji.

Na niedobór magnezu i powikłania pooperacyjne, ,narażone są osoby biorące diuretyki lub tabletki antykoncepcyjne, a także stosujące dietę ubogą w warzywa i owoce, oraz osoby pijące duże ilości napojów gazowanych.

Im lepiej pacjent się odżywia przed operacją tym jest mniej narażony na powikłania oraz szybciej wraca do zdrowia.

Bardzo dobre efekty przynosi zastosowanie programu żywieniowego i suplementacji na 2-3 tygodnie przed operacją, czy zaplanowaną chemio- czy radioterapią.

WYTYCZNE DLA OSÓB Z NOWOTWORAMI – Program żywieniowy

Program żywieniowy dla osób z nowotworami ogólnie

http://izla.pl/blog/artykul/1569/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-1-oglne-wiadomoci

Składniki odżywcze

http://izla.pl/blog/artykul/1570/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-2-biako-wglowodany-tuszcze-woda-bonnik

Czego należy unikać

http://izla.pl/blog/artykul/1571/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-3-czego-naley-unika

Suplementy (witaminy, minerały, aminokwasy)

http://izla.pl/blog/artykul/1572/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-4-suplementy

Wzmocnienie odporności – zioła i inne

http://izla.pl/blog/artykul/1573/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-5-suplementy-wzmacniajce-odporno

Owoce, warzywa, soki warzywne, ćwiczenia

http://izla.pl/blog/artykul/1574/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-6-owoce-i-warzywa-soki-wiczenia

Przygotowanie potraw

http://izla.pl/blog/artykul/1574/program-ywieniowy-w-chorobach-nowotworowych-cz-6-owoce-i-warzywa-soki-wiczenia

Źródła:  „Naturalne strategie w walce z rakiem”  Dr Russell L. Blaylock

Share

Dziecko / Ciąża / Kobieta  / Nowotwory / Guzy  / Ogólne  / Pasożyty  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods